מס' שאלות חשובות מאוד :

• פותח הנושא Gmai
  • פורסם בתאריך

Gmai

New member
../images/Emo55.gifמס' שאלות חשובות מאוד :

תודה מראש
1.האם סימן שאלה חייב להיות צמוד לאות האחרונה במשפט, או שמותר רווח לפני כן ? (או "לפני כן?") 2. מה לגבי סימן קריאה ? (!) 3. ולגבי נקודה ? (.) 4. האם נכון הדבר שאסור לומר "בגלל ש" ? כלומר, "איחרתי בגלל שירד גשם" הינו משפט לא תיקני, אסורה ההטייה "ש", לאחר "בגלל" ? 5. האם נכון הדבר שהביטוי "אני לא חושב" הוא אינו ביטוי תיקני, ויש לומר "אני חושב שלא" ? 6. ידוע שאסור לכתוב פסיק (,) לפני "ו" החיבור, אך מה הדין לגבי משפטים ארוכים (ו/או "מורכבים") ? רוב תודות !!!

dorgad

New member
לשירותך, Gmai

1.סימן-שאלה חייב להיות צמוד לאות האחרונה במשפט! - "לפני כן?" 2. סימן-קריאה - כנ"ל (!) 3. לגבי נקודה - כנ"ל (.) 4. נכון הדבר ש"בגלל ש" אינו תקני, כפי ש"למרות ש" אינו תקני. כלומר, "איחרתי בגלל הגשם שירד" ו"הגעתי בזמן למרות הגשם" - כך נכון. 5. לוגית, נכון הדבר שהביטוי "אני לא חושב" הוא אינו לוגי, ויש לומר "אני חושב שלא". 6. מותר לכתוב פסיק (,) לפני "ו" החיבור, והדבר תלוי במבנה המשפט. דור

or99

New member
תשובות:

1, 2, 3. את כל סימני הפיסוק האלה נהוג לכתוב צמוד למילה האחרונה. איני יודע אם כך חייב להיות, אבל כך כותבים. 4. כן. אסור לומר "בגלל ש". יש לומר "מכיוון ש", "משום ש", "כי" וכו'. 5. אני לא חושב
כלומר, לא שמעתי שיש החלטה רשמית בעניין. הדר אולי הגיוני משום שהביטוי "אני חושב שלא", הוא משפט שלם יותר כשעונים על שאלה. מצד שני, "אני לא חושב" הוא קיצור של "אני לא חושב כך" ומדוע שלא יהיה תקני? 6. הם נקראים משפטים מאוחים, וכותבים פסיק לפני ו' חיבור כזו. ראה כאן. (סעיף 8)

Gmai

New member
רוב תודות! ושאלה אחרונה:

מה לגבי נקודותיים? לבשתי : מכנס וחולצה לבשתי: מכנס וחולצה לבשתי:מכנס וחולצה מהו הכתיב הנכון ? ואגב, בטוח לגבי סימן השאלה/קריאה? רווח בין המילה האחרונה לבין סימן השאלה/קריאה הופך את המשפט ליותר קריא...

or99

New member
קודם כול...

נקודָתיים. בצורת זוגי הולכים תמיד עפ"י היחיד. וצורת הכתיבה היא אותו הדבר: ככה. לדעתי הפרדה היא הרבה פחות יפה. כשאני קורא משפט כזה, אני חושב שהכותב לא יודע עברית, לא יודע להשתמש במחשב, או שלא זה ולא זה.

dorgad

New member
לבשתי: מכנסיים, חולצה...

וכך נכון, ולא אחרת. ולא - לא נכון להשאיר רווח בין המילה האחרונה לבין סימן-קריאה או סימן-שאלה, גם אם היה נכון (ולדעתי לא כך הדבר) שרווח הופך את המשפט לקריא יותר. ועוד בעניין הבגלל ש, ודומיו. באותם מקרים שנכון להשתמש ב... ש..., למשל: מאחר ש... מכיוון ש..., רבים מתלבטים האם להשתמש ב... ש.... או ב..... ו..... ובכן, למעט מקרה אחד, שתכף יצוין, תמיד .... ש.... (מאחר ש... משום ש... מפני ש....) היוצא מהכלל היחיד הוא "הואיל ו..." (ייתכן שזה הותר בגלל השימוש בביטוי זה במסמכים משפטיים, אבל איני בטוחה בכך). וכמו שכבר צוין: בגלל ה... ולמרות ה... (ולא בגלל ש.... ולמרות ש...). עוד הסתייגות אחת: לא "במידה ש..." ולא "במידה ו..." (שתי הצורות שגויות), אלא "אם..." דור

dorgad

New member
האלוף אור - איפה אתה מוצא את כל זה?

קרראתי בחדווה את העמוד שצירפת. ההסבר אכן מעניין.. מאחר שקראתי בעיון, נתקלתי בטעות הקלדה/דפוס בשורה השלישית מהסוף. כתוב האויל במקום הואיל. זוהי טעות מסוג שיכול אותיות, שהוא סוג טעויות נפוץ בהקלדה. אבל, שמתי לבי גם למשפט "צורתו נשתיירה כמו בתחילת ברייתו", ואני תוהה אם אכן זו טעות (ברייתו במקום בריאתו), או שמא גם לזה יש הסבר מן המקורות... דור

למעלה