דמותה של הגב. קולטר

האבק

New member
../images/Emo63.gifדמותה של הגב. קולטר

באיזו דרך הגב. קולטר משתנה לאורך הטרילוגיה? מה גורם לה להשתנות? זו אחת השאלות המעניינות שעלו לי במהלך קריאת הטרילוגיה. הגב. קולטר, שהיא אחת הדמויות החזקות והדומיננטיות בטרילוגייה, היא גם אחת המעניינות. בתחילת הטרילוגיה קולטר מוצגת כדמות אימהית מושלמת, לאחר מכן היא הופכת למרשעת שכולם שונאים כשמגלים שהיא עומדת בראש ארגון האכלנים, אבל אז ישנה עוד תפנית – היא מצילה את ליירה מהפרדתה מפאן. מה הלאה? היא הורגת את סיר צ'ארלס לאטרום, וחוטפת את ליירה, שוב יש לנו את הדמות הרעה של קולטר. אך זה לא הכול – לאחר שכולנו בטוחים בסוף הספר השני שהיא רעה, מתברר לנו שהיא חטפה אותה על מנת להגן עליה, ובאותו זמן הדמון המוזהב שלה רוצח עטלפים להנאה. הפעולה האחרונה שלה היא הריגת מטטרון ביחד עם לורד עזריאל על מנת להציל את חייה של ליירה. הייתי רוצה שתציצו במאמר שנכתבה על הגב. קולטר – הגברת קולטר- עד כמה היא באמת רעה? מאת סימון, תורגם ע"י דני מירון מכל הטיפוסים בספרו של פיליפ פולמן חומריו האפלים, הגברת קולטר היא ללא ספק המעניינת ביותר. אנחנו לעולם איננו בטוחים היכן נמצאת נאמנותה ואפשר לאמר שהיא נאמנה אך ורק לעצמה. במצפן הזהוב היא נראית תחילה כאישה שרוצה רק את כל הטוב עבור לירה, אבל רעיון זה נמוג במהרה הן במוחם של הקוראים והן במוחה של לירה כאשר לירה נמלטת ממנה. בבולונגר, מאוחר יותר, היא נראית אף קרת לב ובוגדנית יותר- עד שהיא מצילה את לירה מהפרדה מפנטלימון. זהו סימן ראשון שהיא אולי לא רעה כל כך. ב-סכין המעודן אנו לומדים יותר על אישיותה. היא מצליחה לפתות את סיר צ'ארלס לפני שהרעילה אותו, והיא אחת מהבודדים היכולים לגבור על הרפאים. היא אינה כה מרכזית בעלילה כמו המצפן הזהוב או במשקפת הענבר, אבל עדיין דמות חשובה. בכל אופן, במשקפת הענבר, היא הופכת לאחת הדמויות החשובות ביותר ואופיה משתנה במידה רבה מאד. החל מההתחלה, כאשר חטפה את ליירה. היא נראית עדיין רעה כתמיד. אולם, כאשר היא פוגשת את וויל, וטוענת שהיא פועלת למען טובתה של ליירה, אנו מתחילים לפקפק. לאחר מכן אנו לומדים שהדמון שלה קורע עטלפים וטורף אותם. אנו מבינים שהיא עדיין דמות רעה, למרות מחאותיה. לאחר מכן חל בה שינוי מדהים כאשר היא בשבי צבאו של לורד עזריאל. הודעתה כי היא אוהבת את ליירה מפתיעה,ככל המעט, ועדיין נאמנויותיה נשארות דו-משמעיות כאשר היא גונבת את האווירצון ( Intention Craft ). אנחנו עדיין בספק עבור מי היא באמת עובדת, אם זה בכלל עבור משהוא מלבדה, עד קורבנה הסופי להצלת ליירה ו-וויל. בכל אשר היו נאמנויותיה בעבר, הן עתה מעוגנות היטב עם בתה עד הסוף. השינוי המתמיד באישיות עושה את גברת קולטר לדמות המרתקת ביותר בספרים ללימוד. כל שחקנית שתלוהק לשחק את דמותה בעיבוד הקולנועי הקרוב חייבת להיות מוכשרת מאד על מנת לשחק אישה כה ערמומית אשר בסופו של דבר מקריבה את עצמה כדי להציל את ילדתה, אשר בעבר הייתה חסרת כל משמעות עבורה. אז הראינו מהם תהליכי ההשתנות שלה, אבל מה הגורמים לתפניות החדות הללו באופיה?

אני חושבת שכאן החולשה בתיאור

דמותה. המניעים שלה באמת לא ברורים. בסוף נראה כי האהבה שלה ללורד עזריאל גרמה לה להתחבר יותר גם לליירה (או להיפך), אבל עדיין אני חושבת שהיא אישה רעה, קרה ודו פרצופית. חבל לי שזה כך. אני חושבת שאם פולמן היה מסביר יותר על המניעים שלה, זה היה הופך את הדמות שלה לעגולה יותר ומעוררת אמפתיה יותר. אני מסכימה שהיא הדמות המרתקת ביותר בספרים, עוד יותר משני הגיבורים ליירה ו-ויל.

האבק

New member
לא חושב ככה.

אני חשוב שבגלל שהמניעים שלה לא ברורים היא דמות מעניינת יותר. אם היינו יודעים בדיוק מה היא רוצה לא היו שום הפתעות. היינו יודעים בדיוק אם היא רעה או טובה. פולמן רצה (לדעתי) להראות שאין שחור ולבן בעולם. יש אפור. אין טוב ורע, לכל אחד יש משניהם. אני חושב שאפשר ללמוד על קולטר המון מהדמון שלה. בעוד שהיא מטפלת בעדינות בליירה, הקוף קורע לעטלפים כנפים.. איזה אירוני.

התכוונתי שהמניעים שלה לא ברורים גם

בסוף. בהתחלה לא ברור מה מניע אותה ולאיזה צד היא משתייכת (וגם לא ברור מהם הצדדים בכלל). בהמשך היא מחליפה צדדים כמו גרביים ובכל כמה פרקים היא מציגה דמות אחרת. בסוף, נראה שברור לנו למה היא עשתה את מה שעשתה, אבל בכל זאת - לא.

האבק

New member
זה כל היופי בדמות ../images/Emo98.gif

לרגע אנחנו חושבים שאנחנו יודעים בדיוק מה היא רוצה ומה היא עושה, ורגע אחרי זה היא מפתיעה אותנו עם איזה מעשה מוזר. דמות נורא לא ברורה ומסתורית, וזה מה שהופך אותה למיוחדת כל כך. יש גם בלורד עזריאל משהו דומה, אבל לא כמו שיש אצל קולטר. הרבה מאד דמויות ביצירה של פולמן הן "דמויות אפורות" - לא טובות, לא רעות. לפעמים גם טובות וגם רעות. אפילו האב מק'קפיי (ככה כותבים את השם?) שהיה ראש ארגון הכנסיה, ששלח את הפצצה ואת האב גומז אחר ליירה, מוצג כדמות טובה, או יותר נכון מעוררת כבוד כשהקריב עצמו על מנת שהפצצה תשלח. הקטע הזה היה כתוב בצורה ממש טובה, כשהוא ראה שהקורבן (קולטר) נעלם הוא לא היסס והקריב את עצמו למען מטרה שהאמין שהיא המטרה הצודקת (עד כמה שהיא קיצונית..).

Beetle Juice

New member
אני לא מסכימה../images/Emo15.gif

אני אמנם לא יודעת מה זה להיות אם, ובהחלט לא יודעת את כל המניעים של קולטר, אבל אני יכולה לומר, (למרות הסוכר הדביק) שהסיבה הינה אהבה. היא אהבה את לורד עזריאל(נמ, קניון?) , הרתה ךו, ותשנאה את הילדה? תראו, איש איש וטעמו אבל זה מוזר. קולטר היא אישה שאפתנית,וחזקה, והעובדה שהיא מופיעה בפנינו בסכין המעודן ובמשקפת הענבר כדמות עם פוטנציאל לטוב לב(
) , אולי מרעידה את האיזון שנוצר אצלנו במוח לגבי טוב ורע- וכי יש רק שחור ולבן. אנו, שחים בחברה דתית לא מורגלים בכך שאלוהים(או הסמכות) הוא הדמות הרעה , וחיפשנו אוטומטית שעיר לעזאזל- וקולטר התאימה לתפקיד. בגלל זה קשה לנו להאמין שהכוח המניע אותה הוא אהבה, ולאו דווק אמ...personal benefit

האבק

New member
לא מסכים.

אני חושב בדיוק הופך ממך. אני חושב שכל מה שמניע אותה זה personal benefit. היא התחתנה עם מר. קולטר, שאאל"ט היה חבר פרלמנט רק בגלל שהיה לו כוח. אחר כך הייתה עם עזריאל בשביל הריגוש, ולא בכתה על בעלה שמת. היא ילדה את ליירה ועזבה אותה, אחר כך חזרה אליה, ואני לא בטוח שמאהבה. אומרים שהיא חזרה אליה רק כשלורד עזריאל היה בשבי, כי היא פחדה ממנו. אבל אחר כך רואים שהיא מתעללת בליירה. היא עובדת בשביל הכנסיה בשביל הכח, ולא בגלל איזושהי אידיאולוגיה, ואפשר לראות את זה בבירור שכשנהיה לה נוח היא עזבה את הכנסיה. אפשר לראות אהבה אולי כשהיא הקריבה את עצמה ביחד עם עזריאל למען ליירה. אבל חוץ מזה אני חושב שהכל היא עשתה למען עצמה. למה פולמן עשה את זה? אני חושב שכדי להראות לנו שאין דמויות שחור ולבן. כולם אפורים. עזריאל שבהתחלה מוצג כדוד הטוב והאמיץ הורג את רוג'ר בשביל הניסוי, ואחרי זה הוא מת בשביל ליירה. קולטר שמוצגת בהתחלה כטובה, אחר כך רעה ואז שוב טובה - אותו דבר. גם ליירה וויל ככה לדעתי. אני חושב שהיחידים שמוצגים פחות או יותר "שחורים" לגמרי הם אנשי הכנסיה והסמכות. הרבה פעמים גם התיאור החיצוני שלהם הוא "רע" (לכלוך בציפורניים וכו'). בכלל יש המון ביקורת על אנשי הכנסיה בספרים.. למשל הכומר שרצה לאנוס את ויל בא להראות את מעשי הפדופיליה הרבים שנעשים ע"י כמרים וכו'.

Beetle Juice

New member
במובן מסוים את צודק,../images/Emo15.gif

גם אני וגם את יכולים להתווכח שעות על טובה של קולטר, ויכול להיות שאף אתה צודק, ואני נאיבית מידי.(גאד, משפט ארוך) אני כן שמחה שאנחנו מסכימים על ניתוח הדמויות של פולמן, ובנייתן. העובדה שהוא מעפיל על ספרי הפנטזיה האחרים, ושובר את הגבול בין פנטזיה למדע בדיוני(אחרי הכל, פיסיקה כן לוקח שם תפקיד מרכזי) הגד, מסנג'ר יש לך?

האבק

New member
באמת קשה להגדיר את היצירה

מצד אחד זה פנטסיה, מצד שני זה מד"ב, אבל אני חושב שזה נוטה יותר לכיוון המד"ב, אבל לא משהו כבר (כמו כל החלליות והרובוטים). נקרא לזה פנטסיה מדב"ית
מסנג'ר - בהחלט יש לי
[email protected]

galgool13

New member
חדשה פה-ויש לי שאלה

היי אני חדשה פה וכשקראתי את הספרים הכי עניין אותיבגברת קולטר זה מה מסמל בעצם הדמון שלה. אני לא מצליחה להבין מה מסמל הקוף למשל מישהו שהדמון שלו היא נחש אז הוא ערמומי ונמר אז אצילי וגאוותן וכ"ו אבל מה זה הקוף? ועוד שהוא מתואר כדמות די רעה. אני לא מבינה איך קוף יכול לסמל משהו רע.אם מישהו יכול להסביר לי את זה אני אשמח

האבק

New member
דעתי

קודם כל חשוב להבהיר שאף אחד לא ממש יודע, גם אין לו שם שאיתו אולי נוכל לפרש משהו (כמו קירג'אווה = הרבה צבעים). הקוף הוא החייה שהכי דומה לאדם - אני חושב שזה כבר חשוב. הוא מתואר כקוף בעל פרווה זהובה מדהימה ועור שחור, ובכלל קוף יפיפה = זה היופי החיצוני של קולטר. מבפנים הוא אכזר, הוא רוצח עטלפים, הוא חונק את פנטלימון... הוא פשוט אכזר - כמו שקולטר אכזרית מבפנים. אני חושב שבצורה הזו הוא דומה לבן אדם. את לא יכולה לקבוע לפי החיצוניות של הבן אדם אם הוא רע או טוב (בדר"כ). ככה עם הקוף - פעם ראשונה שרואים אותו הוא מתואר כאצילי ויפה, כמו קולטר. כשהיא מתעצבנת הוא רשע ואכזר. זו דעתי. אה וברוכה הבאה!

למעלה