../images/Emo63.gif הדחליל ומשרתו / פיליפ פולמן
הדחליל ומשרתו / פיליפ פולמן
בהוצאת "כתר"
מאנגלית: אופיר טושה-גפלה
כריכה: קשה
197 עמודים
מחיר (סטימצקי): 57 ש"ח מהכריכה האחורית: "בליל גשם וסערה איומה עומד דחליל בעל ראש לפת בלב שדה, אדיש לסופת הרעמים המשתוללת סביבו. לפתע מכה בראשו ברק. ממצמץ בהפתעה ומתעורר לחיים... כך מתחיל סיפורו של הדחליל, יצור מנומס ואדיב, לא חכם במיוחד, ובעל שיגעון גדלות. הוא פוגש נער יתום ששמו ג'ק, הנער הופך למשרתו הנאמן ויחד הם יוצאים למסע הרפתקאות מסמרות שיער. הדחליל האמיץ מסתמך תמיד ונקלע לסכנות נוראות – קרבות לחיים ולמוות, ספינות טרופות, נוכלים ושודדים, וג'ק נאלץ להציל את המצב פעם אחר פעם." את הספר "הדחליל ומשרתו" קיבלתי תודות לנדיבות הרבה של הוצאת "כתר". ידעתי שזה ספר של פולמן כך ששיערתי שהספר יהיה טוב, אך ציפתה לי הפתעה בין דפי הספר. "הדחליל ומשרתו" הוא פשוט ספר טוב. כבר מההתחלה קל להתחבר אל העלילה ופולמן יצר דמות מקורית ומעניינת בשם "לורד דחליל" – דחליל בעל ראש לפת שקם לתחייה ויוצא למסעות ומחפש את עמק המעיינות – העמק הגדול והיפה עליו הוא שולט. זהו בהחלט אחד הספרים המצחיקים שיצא לי לקרוא ופולמן באמת עשה עבודה מצוינת. בעקרון, כמו כל ספר ילדים, מסופר פה על שתי דמויות שיוצאות למסע כלשהו ואיכשהו תמיד מצליחים להציל את המצב ולצאת בריאים ושלמים מהצרה אליה נקלעו. אך בשונה מספרים אחרים, כאן יש לנו דחליל שלא יודע מה הוא עושה ונקלע לצרות, ומשרת צעיר בשם ג'ק שמציל את המצב בדרכים מטופשות ומשעשעות כל פעם מחדש: "...אנחנו עומדים להבריח את השודדים האלה ולהפחיד אותם כל כך, עד שהם לעולם לא יחזרו. אני לא אהיה מופתע אם נזכה בפרס גדול. בחיי, אולי יעניקו לי תואר דוכס! או ייתנו לי מדליית זהב. לא, זה בכלל לא יפתיע אותי" (לורד דחליל למשרתו ג'ק, "הדחליל ומשרתו" עמ' 23) ואל לנו לשכוח את מלחמתו הידועה של מר הדחליל הגאה והחכם נגד עולם הציפורים הרעות והטיפשות – אותן הדחליל מגרש בכל הזדמנות עם מטריה התקועה לו ביד. אך גם לו יש רחמים ונימוס כפי שאנחנו יכולים לקרוא כאן: " 'זה גוזל של ינשוף, זה מה שזה,' אמר הדחליל בחומרה. 'להורים האלה אין כל חוש אחריות. תסתכל בקן שם למעלה! ממש מסוכן.' ... 'עכשיו תשב בשקט,' אמר בחומרה. 'בלי להתפתל יותר מדי, אתה מבין? אם אתה לא יכול לעוף, אל תתפתל. כשאראה את הוריך, כבר אחליף איתם כמה מילים.' " כמובן שגם בסיפור זה יש רשעים – משפחת בופאלוני, השולטת על תאגיד גדול המשתלט לאט לאט על כל המדינה רודפים אחר הדחליל בעזרת עורך דין ערמומי וחסר רחמים בשם צ'רקורלי ומנסים להרוס את עמק המעיינות של לורד דחליל. מלבד הצחוקים והשטויות של הדחליל, פולמן מכניס בספר הרבה ביקורת על אנשים והתנהגותם כמו לדוגמה התנהלות הצבא וקציניו, תאגידים ומפעלים המשתלטים והורסים אזורים יפים בעולם (כמו הבופאלונים) ועוד. אז מה יש לנו בספר הזה? כתיבה מעולה, דמויות ומצחיקות מאד, עלילה מקורית ומעניינת, מסרים מוחבאים, ציורים יפים של פיטר ביילי (שאייר הרבה מספריו של פולמן) והכי חשוב – הסופר הוא פיליפ פולמן. לסיכום, אני מאד ממליץ על הספר הזה לאנשים בכל הגילאים. למרות שנראה שהספר מיועד לילדים, מסתתר בו (עמוק בפנים) הרבה עומק ומסרים והוא משעשע מאד ומלא בבדיחות שיבינו דווקא המבוגרים שבינינו. אודי
הדחליל ומשרתו / פיליפ פולמן