חנה, אכן יום הולדת נפלא
אנושי, ובא ממקומו של הילד , מחייו ומשפחתו, יש הבדל ענק בין יום הולדת זה, וכל הכבוד לגננת היצירתית, האנושית, המחוברת לעולם הילדים(ולא משנה לי אם העתיקה הרעיון ממשהו אחר...), לבין " הפקת הענק ב 1400 ש"ח" שאתם עורכים בבית. הפקת ענק זו, אומר עליה רק שני דברים, שלגבי אומרים המון(ואל תראי זאת כבקורת, אלא כחומר למחשבה): 1. אין בהפקה זו, בגדול, משהו מכם, פרט לכסף שלכם, שהוא לא מעט. 2. היה כאן דיון ארוך עך חינוך לערכים, ודיברנו כאן שלא הנאומים משמעותיים, ולא הדיונים, אלא המעשה. דיברנו גם שחינוך לערכים אינו דווקא רק חינוך למעורבות חברתית. הפקות הענק הביתיות, מחנכות את הילדים לדבר אחד, בעיקר: לחנוך לתחרותיות, כערך, תראו ותשמעו מה עשתה אצלי "צילי הליצנית"(ויש לי כמה כרטיסי ביקור של כאלה שמפיקות כאלה מופעי ענק ומפיקות הרבה כסף מההורים שמעונינים במופעי הענק האלה). וההורים, נענים לבקשות הילדים, מסיבות שלך ואחרות, אבל הילד, שמבקש ששירלי תפיק אצלו את יום ההולדת, חווה את שירלי אצל משהו אחר, נהנה מאד, ורוצה שהיא גם תהיה אצלו. ושירלי תהיה נפלאה(אני , במקרה מכירה אותה), והיא תחזיק חבורת זאטוטים ערב שלם, היא גם תפעיל את המערכת המוסיקלית בקולי קולות(ערך= מוסיקה חייבת להיות חזקה, עם הרבה תופים וכו´), היא גם תפעיל היטב את גרונם של הילדים, בשירה בקול רם( אני שומעת את הפקות הענק מכל בתי השכנים שלי, ודי מזועזעת מהחינוך התרבותי אליו נכנסים הילדים). בכלל, שירי תפעיל אותם, הם יתרגלו כ"ערך" שכדי להנות משהו צריך להפעיל אותם. כן, חנה, נשאתי ברבנות, ללא קהל אדיר. אילו היייתי יותר בוגרת, גם זאת לא הייתי עושה. הכסף הופך להיות ערך למשהו טוב, למשהו שבלעדיו לא ניתן להיות מאושרים. ההפקה בגן לא עלתה לכם ולגננת הרבה כסף, והייתה חוויה מאד מרגשת, ששמה את בנך במשך יום שלם במרכז, לא רק בזכות הכרזתו כמלך לאותו יום, אלא בעיקר משום המשך היום, התוכן שהביאו הוריו וסבתו, אודותיו, בפני הילדים ובפניהם עצמם. זה לא מקרה שכל כך נהנית. זהו אכן יום הולדת נפלא. היום ילדים קטנים, וכל שנה הגיל נהיה נמוך יותר, דורשים, פשוט כך, במסגרת אווירת התחרות, משהו יותר ייחודי, שראו אצל מישהו, כדי שהם יבלטו, כדי שיעמדו (בלי שהם מודעים לכך לחלוטין) בתחרות. מזמן כבר ילדים נוסעים לחו"ל במקום מסיבת בר מצווה. היום כבר ישנה דרישה גם לנסיעה לחו"ל וגם למסיבת בר מצווה מהממת. זה כמובן, ממשיך בכל התחומים, וגם בנושא הנישואין, והכרתי זוגות שהתרוששו, משום שרצו לעשות חתונה גדולה ויפה, ובנו על התשלום שיביאו האורחים( היום כבר אין ,כמעט , מתנות אישיות. הזוגות מבקשים כסף....). זהו, גם יום ההולדת הביתי, קשור לחינוך לערכים, כמוהו יום ההולדת בגן, שמביא עולם ערכים אחר. אני קיצונית, אני יודעת, אבל כואב לי לראות את איבוד החוויה שיש בימי ההולדת כפי שהיו פעם, וכפי שהשכילה הגננת בגן של עומר לעשות. אין זה אומר שהילדים לא יהנו ביום ההולדת של ההפקה, הם יהנו, כי הם מורגלים לכך. גם זוגות שנישאים בהפקות ענק, נהנים, אבל הכל מוביל למקום ערכי, שאומר: כדי לחיות נכון היום, צריך הרבה כסף. אני מכירה כמה אנשים, מאד לא אמידים, מאד דלים בהכנסתם, אך מאד מאושרים. מקווה שלא קילקלתי לך את ההנאה. אני בטוחה שלא, כי ההפקה בוודאי תהיה יפה, פשוט חומר למחשבה. בבר- מצווה שלי, נתנו לנו לבצע 13 משימות, שביצוען נמשך כחודש ימים. עד היום, בגיל 56 כמעט, אני זוכרת כמעט את כולן,. את המסיבה שנערכה, אני כמעט לא זוכרת. המשימות העבירו לנו את הערך שבגרנו. גרנו במושב שיתופי. היינו צריכים, בזוגות, למשל, לנסוע לחיפה לבד, ולשלוח בדואר מברק למזכירות המשק. היו עוד כמה משימות מענינות. אצלי בבית, עם בני(כיום בן 29), ואז כבר היו הפקות בר מצווה כדת וכדין, ערכנו יום פתוח לכל אורחינו, כאשר אנחנו מגישים אוכל שעשינו אותו בעצמנו, במשך כל שעות היום, בהתאם לשעות הביקור. הטבח הראשי היה חתן בר המצווה, בני, שמאד אהב ואוהב לבשל, . הכנו מראש הרבה פריטי אוכל לבישול מהיר של אוכל סיני דליקטסי, והטבח הצעיר טיבח.אנחנו ההורים הגשנו וישבנו עם האורחים. הוא היה מאד במרכז באותו יום, הוא "האביס" הרבה אורחים באןכל שעליו היו משלמים הרבה מאד במסעדות של אהרוני ושות´. ביום ההולדת של ביתי, נדמה לי שהייתה בגיל 4, תוכן יום ההולדת היה לאפשר לילדים לפתוח את ארגז התלבושות שלה, ולהתחפש כפי שרצו. הם היו נרגשים ביותר. הילד שקיבל היתר לא מילולי ללבוש חזיה... והם הפעילו את עצמם לבד. אנחנו היינו בשטח. היום דברים כאלה כבר לא יעבדו, כי הילדים, והמבוגרים, זקוקים כל הזמן לגרויים יותר חזקים כדי להנות. לא במקרה, זו אחת הסיבות לשימוש בסמים - אני צריך חוויה יותר גדולה ממה שיש לי בחיים סביבי. אני יודעת, הכנסתי הרבה מאד תכנים לנושא אחד. אמרתי לכם כבר, שנאמר עלי שאני חושבת מהר. אבל הכל חוזר לנקודה הבסיסית= חינוך לערכים. " איזהו העשיר? - השמח בחלקו" אתם יודעים שאינני קשורה בשום נימה מנימי נפשי החילונית לדת, אך לתפישתי, "דרבנן" היו אנשים מאד מאד חכמים, לא דומים במאום לממשיכיהם, מנהיגי הדור בתחום הדת כיום. דסי