יניבניב

New member
../images/Emo7.gif ../images/Emo7.gif

על מותו של קומפאיי סקונדו - אחד המוזיקאים הגדולים בעולם, שמת בגיל 95, כשאת תקליטו האחרון הוציא לפני שנה בגיל 94, מה שאומר שהוא ניגן ושר ושמח וחי עד יומו האחרון. בדיוק שלשום בערב צירפתי לחתימתי ציטוט ממנו לגבי סוד חייו הארוכים והנה למחרת נודע לי על מותו. יש אנשים שחיים מתים ויש כאלה שמתים חיים.

clcl

New member
../images/Emo16.gif - אכן אבדה גדולה אך עם חקיקה

שתשאר לעד . . .

theהל

New member
../images/Emo20.gifהאיש הזה הוא דוגמא

בשמחה, ביצירתיות, בכשרון המוזיקלי, באהבת החיים שלו, בפשטות, בעומק באותו זמן, בחיוך המדהים לא קולטת שהוא מת...
(יניבניב-תודה על הקישור)

יניבניב

New member
קומפאיי סקונדו – ביוגרפיה מקוצרת

קומפאיי סקונדו נולד ב- 1907 בסיבוניי, עיר במזרח קובה היושבת על שפת הים, תחת השם פרנסיסקו רפילדו. ב- 1915, עברה משפחתו לסנטייגו ושם עבד פרנסיסקו הצעיר ביום בשדות הטבק ובערב ניגן בברים מקומיים. הוא התחיל את דרכו כנגן קלרניט, אך עד מהרה בנה לעצמו את גיטרת שבעה המיתרים שלו, בה מיתר ה- G כפול, לגיטרה זו קרא "ARMONICO," ובה ניגן עד יומו האחרון והיא חלק ממה שיצר את הסאונד הייחודי שלו. בשנות העשרים המאוחרות הוא ניגן יחד עם המוזיקאי הקובני האגדי ניקו סקוויטו. ב- 1942 עבר לעיר הבירה הוואנה ושם חבר אל לורנצו היריזואילו , יחד הקימו את הצמד "LOS COMPADRES" בתרגום מילולי "החברים" אך בסלנג של סנטייגו והמזרח יותר נכון לתרגם "הסנדקים" וכך זכה לורנצו ששר קול ראשון לכינוי "קומפאיי פרימו" ורפילדו ששר קול שני לכינוי "קומפאיי סקונדו" כינוי שדבק בו מאז והפך כמעט לשמו הרשמי. במקביל המשיך לנגן בקלרניט בלהקתו של המוזיקאי הקובני הנודע מיגואל מטמורוס, איתו ניגן גם כנער צעיר בשנותיו הראשונות בסנטייגו. ב- 1950 הוא הקים לו להקה משלו "COMPAY SEGUNDO Y SU GRUPO" , שכללה בין השאר את הזמר פיו לייוה ממשתתפי ה"בואנה ויסטה". בשנות ה-60 בגלל קשיים לקיים את עצמו ממוזיקה עקב בידודה של קובה , חזר קומפאיי אל מקצוע נעוריו ועבד במפעל לטבק, שם לא פיספס אפילו יום עבודה אחד במשך 17 שנה!! במקביל המשיך לחלום וליצור מוזיקה, ובשנות ה- 70 כשרוב בני גילו יוצאים לפנסיה התחיל קומפאיי להקליט שוב ואז יצר כמה מיצירותיו הגדולות ביותר. בשנות ה-80 הצטרף קומפאיי כאורח מיוחד למסע ההופעות של להקת "CUARTETO PATRIA" , להקתו של גדול זמרי קובה אליאדס אוצ'ואה, יחדיו גם הקליטו את האלבום "אוצ'ואה וסקונדו", במסע הופעות זה קיבל לראשונה השיר "צ'אן צ'אן" חשיפה בינלאומית והפך לשיר המזוהה ביותר עם קומפאיי סקונדו ובהמשך גם להמנון של ה"בואנה ויסטה" ולשיר הקובני המפורסם ביותר אחרי "GUANTANAMERA". אבל אף אחד לא היה זוכר את קומפאיי סקונדו, וגם לא את גדולי המוזיקה הקובנית האחרים, לולי הפרוייקט המיוחד של המפיק האמריקאי ריי קודר: "BUENA VISTA SOCIAL CLUB" , שהקים ב- 1996 לתחייה את המוזיקה הקובנית, קומפאיי השתתף בפרוייקט והוא כבר בן 89, ולאחר מכן גם בסרטו של וים ונדרס הנושא את אותו שם, ולאחר מכן גם זכה ב"גראמי" על האלבום. עם הצלחת האלבום, נסקה גם הקריירה של קומפאיי סקונדו בעולם בכלל ובעיקר בספרד, וכך בשנות ה- 90 לחייו מצא את עצמו מקליט אלבומים, מנגן, שר ויוצא למסעי הופעות. את אלבומו האחרון "LAS FLORES DE LA VIDA" הקליט והוא בן 93 באלבום זה נוכחות נרחבת לקלרניט כמחווה לכלי הנגינה איתו התחיל את דרכו. סימני ההיכר שלו תמיד היו כובעו בעל השוליים הקצרים, חיוכו הקבוע, סיגר "הוואנה" בידו וכוס של רום לצידו. מדבריו של ריי קודר עליו: "HE'S THE LAST OF THE BEST, THE SOURCE, THE POINT FROM WHICH IT ALL FLOWS, I ONCE ASKED HIM THE SECRETOF HIS LONG LIFE, HE SAID 'I MAKE LOVE, I DANCE, I SING' , AND YOU'D BETTER BELIVE HIM….SO MUCH ENERGY. HE'S THE HAPPIEST INDIVIDUAL I'VE EVER MET, BUT HE'S A SLY OLD ROUNDER TOO. HE'S GOT THIS FOXY CUBAN THING IN A VERY BEAUTIFUL WAY" ומדבריו הוא בפתח הדיסק האחרון שלו "אני חשבתי שבגילי הדברים האלה כבר לא יקרו, אבל הופתעתי, פרחי החיים הגיעו אלי בשנות התשעים שלי. פתאום מצאתי את עצמי מצליח והנה יש לך אותי. אדם אף פעם אינו זקן מדי כל עוד הלב פועם. התקליט נקרא 'פרחי החיים' יש שיגידו שאני חוזר על עצמי כי אחד מאלבומיי האחרים נקרא 'הטוב בחיים' , ואני אסביר להם שבגיל 93 , המילה שאני הכי אוהב היא פשוט זו 'חיים'". קומפאיי עוד תיכנן סיבוב הופעות לקייץ הקרוב, אך נאלץ לבטלו עקב דלקת בכליות, שהיא גם זו שהכריעה אותו והא נפטר בגיל 95, יומיים אחרי שנכח בקונצרט לכבודו. קומפאיי ניגן, שר, שמח וחי , חי במלוא המובן העמוק של המילה עד יומו האחרון.

למעלה