../images/Emo70.gif../images/Emo27.gif שיעור יומי ../images/Emo37.gif../images/Emo70.gif
בס"ד
רמח"ל דרך השם -חלק א'
שיעור יומי- דרך השם -שיעור מס' 4#
פרק ראשון סעיף א' (חיוב מציאותו והגדרתה)
כל איש מישראל צריך שיאמין ויידע שיש שם מצוי ראשון קדמון וניצחי, והוא שהמציא וממציא כל-מה שנמצא במציאות והוא האלוה (ברוך הוא). כיסוד לכל ספרו ולמעשה לכל נושא היהדות -תורה ומצוותיה פותח הרמח"ל במצווה הבסיסית והראשונית ביותר -מצות הידיעה והאמונה במציאות הבורא. יש לשים לב לשני האופנים בהם מקויימת המצווה זו: ידיעת הבורא ואמונת קיומו. ידיעה היא הכרה שכלית והגיונית וזו נעשית ע"י חקירה ובדיקה ככל מחקר מדעי. האמונה אינה כלל ניתנת להוכחה א ולהפרכה היא רגש בנטיית הלב כפי לשון החזו"א בתחילת ספרו "אמונה ובטחון". הרמח"ל לא מכריע כאן בשאלה היסודית והקדומה כיצד מקויימת מצוות האמונה בבורא - ע"י אמונה ריגשית תמימה או ע"י חקירה שכלית הגיונית אלא מציע את שתי הדרכים בהם יש לקיים מצווה זו. מצווה זו הינה חובה על כל יהודי, איש ואישה כי אינה מוגבלת לאישים מסויימים בעם. כעת מפרט הרמח"ל מהם פרטי המצווה שחובה עלינו לקיים, בדומה לפרטי 4 המינים למשל, אתרוג הדס ערבה ולולה כאשר אנו לומדים את המצווה של "נטילת לולב" (וכן בכל מצווה ומצווה): יש לדעת ולהאמין שקיימת מציאות א-לוקית והוא הראשון (לא במובן שני, שלישי בלבד אל במובן שאין בלתו לפניו) שקדם לכל מציאות שהיא המוכרת לנו ואף זו שאינה מוכרת ו\או ידועה לנו. כמו-כן כוללת מצווה זו חובת הידיעה והאמונה שבורא זה אינו תלוי בזמן -היה, הווה ויהיה לתמיד ולנצח-נצחים. בורא זה, כאמור, הוא אשר פעל להימצאות כל מציאות שהיא בבריאה בעבר בהווה ובעתיד. סעיף ב' (שלילת כל השגה בו וחיוב שלימותו)
עוד צריך שיידע, שהמצוי הזה יתברך שמו, אין אמיתת מציאותו מושגת זולתו כלל, ורק זה נודע בו - שהוא מצוי שלם בכל מיני שלימות ולא נמצא בו חסרון כלל. עוד כותב הרמח"ל, שמצווה זו מחייבת אותנו לדעת שמרוב גבהותו איננו יכולים להכיל בשכלנו את מציאותו ומה שכן ניתן, מורשה ואפשרי לנו לדעת שהוא שלם ומושלם ללא כל חסרון וללא כל הגבלה. (ידיעות אלה- מאין באו לנו)
ואולם דברים אלה ידענום בקבלה מן האבות ומן הנביאים והשיגום כל ישראל במעמד הר-סיני, ועמדו על אמיתתם בבירור. ולימדום לבניהם דור אחר דור -כיום הזה. שכן ציום משה רבנו ע"ה מפי הגבורה(דברים ד', ט'): "פן תישכח את הדברים אשר ראו עיניך וגו' והודעתם לבניך ובני בניך" . ברור שאם אין אנו יכולים להשיג את מציאות הבורא יתברך, נשאלת השאלה: "אם כן מניין לנו על עצם מציאותו ועל "אופיו" ו"תכונותיו" כמו-גם על הידיעה על שלמותו וניצחיותו?" התשובה על כך היא, שאכן, אם היינו חוקרים עליו לא היינו משיגים ידיעות אלה במלואם(כדלקמן). אלא שאנו קיבלנו דור אחר דור מרבותינו את הידיעות הללו החל ממעמד הר סיני בו גילה הבורא למשה את קצות דרכיו ואמיתתו ומשה לימד את יהושע, אהרון ובניו ומשם לזקנים ולשאר העם. כמו-כן, ידענו מהנביאים שעמדו לישראל במהלך הדורות ומהם לרבותינו שכתבו את הדברים האלה על מנת שלא נשכח לעולם כמו שנאמר: "פן תישכח את הדברים האלה.." וכו' עד ימינו. (בהכרות שכלנו טבועה גם-כן ההכרח לאמיתת אמיתות אלו לחלוטין)
אמנם, גם מצד החקירה במופתים הלימודיים ייאמתו כל העניינים האלה ויוכח כן מכוח הנמצאות ומשיגיהם אשר אנחנו רואים בעינינו על פי חכמת הטבע, ההנדסה התכונה ושאר החכמות, שמהם תילקחנה הקדמות אמיתיות אשר יוולד מהן בירור העניינים האמיתיים האלה. ואמנם, לא נאריך עתה בזה, אלא נציע הקדמות לאמיתם ונסדר הדברים על בוריים, כפי המסורת שבידינו והמפורסם בכל אומתנו. אם דובר על אופן קיום מצווה זו רק ע"י קבלה מדורות קודמים, כעת מבאר הרמח"ל שגם ע"י מחקר שכלי ניתן להגיע להכרה והבנה במציאות הבורא. כי דרך הכרה במציאות הבריאה והלימוד בחכמות מדעיות ניתן לראות את מציאות הבורא וחכמתו וגם ע"י הגיון להגיע אל ההכרח שבקיומו, שלמותו ונצחיותו. למשל ע"י חכמת מדע הביולוגיה, הבוטניקה או הפיסיקה והכימיה ואף מהאסטרונומיה. מחכמות אלה ניתן להבין אתיסודות הבריאה ודרכם ניתן להיעזר ולהבין יותר את מצוות האמונה. אין כוונה להאריך בהוכחות מאלה המדעים כעת אל לציין את אפשרות זו, אלא המגמה העיקרית כעת להסביר ולהביא את ידיעות חז"ל כפי המקובל והמפורסם מאז ועד ימינו-אנו.
עד כאן שיעורינו להיום, בשיעור הבא על "הכרח מציאותו וייחודו"
תודה רבה לכם על השתתפותכם!
בס"ד
![](https://timg.co.il/f/Emo63.gif)
![](https://timg.co.il/f/Emo63.gif)
![](https://timg.co.il/f/Emo27.gif)
![](https://timg.co.il/f/Emo37.gif)
![](https://timg.co.il/f/Emo41.gif)
![](https://timg.co.il/f/Emo41.gif)
![](https://timg.co.il/f/Emo41.gif)
![](https://timg.co.il/f/Emo41.gif)
![](https://timg.co.il/f/Emo41.gif)
![](https://timg.co.il/f/Emo70.gif)
![](https://timg.co.il/f/Emo127.gif)
![](https://timg.co.il/f/Emo13.gif)