שני משוגי יסוד בשיאצו

../images/Emo79.gifשני משוגי יסוד בשיאצו

הם קיו (KYO, מבוטא כמו KIO) וג'יטסו (JITSU, JITSO) קיו וגי'טסו הם ריקות ומלאות, חוסר ועודף, היעדר אנרגיה והצטברות אנרגיה. אשמח מאוד לקבל פרטים נוספים לגביי ביטויים אלה, האם יש להם שימוש גם בשפת היומיום או בתחומים ספציפיים אחרים, ואת הקאנג'י, אם אפשר. תודה מראש אורי אלישר

GnomeBubble

New member
אולי 虚 ו-実?

KYO זה כנראה "虚", אם הכוונה לריק. אני לא בטוח במאת האחוזים, כי יש הרבה קנג'ים עם קריאות און של KYO, אבל הוא נראה הכי סביר. המשמעות שלו זה ריק (עם חיריק) או ריקנות. יש לו גם משמעות משנית של שקר, אבל כדאי לא לבלבל עם הקנג'י של 嘘 USO, שדומה לו מאוד אבל כאן המשמעות הראשית היא שקר. באשר ל-JITSU, אני משער שמדובר ב-実. אין הרבה קנג'ים עם קריאת און של JITSU, אבל כדאי לבדוק טוב, כי האירופאים נוהגים להפוך JUTSU ל-JITSU, ככה שלנינג'וטסו הם קוראים נינג'יטסו ולג'וג'וטסו ג'וג'יטסו. בכל אופן, המשמעות הראשית של 実 היא אמת, ויש לו עוד משמעויות משנה של מציאות ושל פרי. סביר להניח שזה הקנג'י שאתה מחפש, כי הוא הופכי לקנג'י 虚 (לפחות במשמעות המשנית שלו). בקשר לדוגמאות, אני לא מכיר הרבה שימושים יומיומיים ל-KYO, אבל אני אתן לך מהמילון דוגמה אחת לביטוי שמשלב את שני הקנג'ים: 虚虚実実: wit matching wit, a match between persons equal in shrewdness mobilizing all the tricks each can muster הקנג'י של JITSU, הוא קנג'י נפוץ בהרבה (בין 100 הקנג'ים הכי נפוצים ביפנית, לי המילון שלי), ויש הרבה ביטויים שמשתמשים בו. החל משימוש רק בקנג'י לבדו (למשל jitsu wa - האמת היא), וכלה בצירוף עם קנג'ים אחרים: 現実 - מציאות (GENJITSU) 真実 - אמת, עובדה (SHINJITSU) 事実 - כנ"ל (JIJITSU) ויש עוד הרבה אחרים.

אור67

New member
קודם טוב - תודה.

מצאתי בניירות שלי ואכן הקאנג'י שבחרת נכונים. מאוד מאוד הייתי רוצה להבין את המשמעות של כל אחד מהם, מה הם מייצגים? מה הם מסמלים? (האם זה נכון שהקיו מסמל כד או כלי חלול?) אם שאלותיי מטריחות אותך ואתה מעדיף להפנות אותי לאיזה אתר שאחפש בעצמי - אני אבין.. :))

shir hadash

New member
מושג הריקנות...

בא מעולם הזן, ומופיע בשמם של כת נזירי הזן, KOMUSO, המנגנים על שקוהצ'י, (חליל במבו).

הכל טוב ויפה, אבל

אני מתחקה אחרי ביטוי מוגדר מאוד של אותו מושג ריקות בודהיסטי. המושג עצמו נרחב, נפוץ ובעל שמות וכינויים רבים. אני מנסה לרדת לפשרו הלשוני של הקיו (ושל ניגודו, ג'יטסו) תודה מראש

GnomeBubble

New member
...

אני חושב שהשאלה שלך כבר מתייחסת ממש לאטימולוגיה של הקנג'י ולמקורות שלהם. הקנג'י זאת שיטת כתב עתיקה בת אלפי שנים שהתחילה כנראה מחריטה על קונכיות ושריונות של צבים והתפתחה והשתנתה מאוד במהלך השנים. יש ספרים ומומחים רבים לנושא, אבל אני לא ממש יודע מה המקור של הקנג'י. בקשר למשמעויות שלהם ביפנית, אמרתי לך את כל מה שאני יודע. לפי המילון שלי (Kanjidic) ל-KYO יש את המשמעות של ריק, שקר, חוסר מוכנות וסדק. ל-JITSU יש את המשמעות של מציאות או אמת. אני יודע בעצמי שקיימת לפחות משמעות אחת נוספת, שהמילון שכח לציין והיא פרי/אגוז. הבעייה היא ש-KANJIDIC הוא מילון חופשי, ולמרות שהוא כנראה הכי מקיף מכל מהילונים לאנגלית מבחינת הכמות (מספר הקאנג'י) התאורים שלו לא מדוייקים ולוקים בחסר. אין מילון יותר טוב מזה באינטרנט, ואין לי כרגע מילון נייר טוב, ככה שזה כל מה שאני יכול להגיד לך.

אור67

New member
יכול להמליץ על מילון שיתאים לי?

מילון מנייר, שעולה כסף, כן כן...

עידו1976

New member
The Kanji Dictionary

זה אכן מילון טוב, ויש לו נספחים מעניינים בסופו, אבל צריך להזכיר את המגרעות העקריות (והמובנת) שלו, לדעתי: הגודל והמשקל שלו, שעושים אותו לא פרקטי לצרכים מסויימים.

עידו1976

New member
סירבול

אני אישית מוצא את זה לא נוח לקרוא אם אני צריך לעיתים קרובות להתעסק עם מילון מסורבל, אבל זה עניין של העדפה אישית. בשביל קריאה אני מעדיף משהו כמה שיותר קל ונייד (כמו מילון אלקטרוני). כמובן שלצרכים אחרים זה גם בעיה - אם אתה צריך משהו נייד (לטיול, או לקחת לשיעור, או שיהיה איתך ברכבת כשאתה קורא ספר) זה קצת בעייתי. מצד שני, כמו שכבר אמרתי, אני די אוהב אותו כמילון ומוצא אותו שלם וקל לניווט.

למעלה