תוים קטנים

../images/Emo79.gif תוים קטנים

גולשת צעירה שָאַלה שְאֵלה על משמעותם של תוים קטנים בין התוים הגדולים. אני מניח כי גם בפורום זה ישנם כאלה (לרבות צעירים או חדשים בתחום) שתהו מה מקומם של תוים קטנים, אם יש הבדלים בין סוג אחד לאחר של תוים קטנים וכו'
הקישור המובא בכאן מוביל להודעה הפותחת, בה מוצגת השאלה, אך הכוונה - לקרוא את כל השירשור, או לפחות את שתי התשובות לשאלה.

SHEX

New member
תווים קטנים../images/Emo95.gif

אני מכיר שני סוגים של תווים קטנים. סוג אחד של תווים קטנים הוא קישוט. כתוב בגדול את הצליל שאמורים לנגן, ובקטן עוד צליל שאמורים להוסיף לצורך קישוט המשפט המוסיקלי... הסוג השני הוא כשמנגנים בתוך תזמורת/עם ליווי. כשלנגן יש הפסקה ארוכה או נכיסה קצת קשה, נהוג לכתוב בקטן את התווים של אחד הכלים האחרים בתזמורת, או אפילו רק את המקצב שהם מנגנים, כדי להקל על הכניסה של הנגן. במקרה כזה, לרוב גם יצויין של איזה כלי התווים שכתובים..

לו קראת לא רק את ההודעה אליה הוביל הקישור

אלא גם את התשובות לשואלת -היית מגלה שזה בדיוק מה שכתוב שם. מניתי בתשובותי כמה סוגים של תוים קטנים. ביחס להערה של מולצ'נסקי - תוים קטנים של גליסנדו אפשר להכליל כמקרה פרטי בתוך הסיווג של תווי קדנצה, ותודה למולצ'נסקי.

Molchansky

New member
תודה../images/Emo140.gif

לא ידעתי שזה נכלל בתווים של תווי קדנצה
אגב מאוד נהניתי לקרוא את השרשור שם.

Molchansky

New member
אני מכיר עוד סוג

יצא לי לראות כמה פעמים בתווי פסנתר, שכותבים גליסנדו בתווים קטנים, כלומר את כל התווים של הגליסנדו.

גליסנדו.

זוהי החלקה, בד"כ מהירה, בין צלילים. בפסנתר זה נעשה בד"כ ע"י הצפורניים כאשר כל האצבעות צמודות האחת לשניה וגב היד מופנה את הקלידים. זה בד"כ נעשה על הקלידים הלבנים של הפסנתר. ולכן זהו דליסנדו דיאטוני. בכלי קשת בטרומבון ובטימפני אפשר לעשות גליסנדו מיקרוטוני שבו שומעים את כל רצף התדירויות ללא עצירה על צלילים מוגדרים. בכלים אחרים כמו כלי עץ או כלי מתכת עם שסתומים ישנן טכניקות מיוחדות להפקת גליסנדו. הגליסנדו המפורסם ביותר במוסיקה הסמפונית הוא תפקיד הקלרינט בהתחלה של Rhapsody in Blue של גרשווין בתזמורו של גרופה. בקונצרטו לתזמורת של ברטוק ישנם גליסנדים רבים, בין השאר בטרומבונים, בטימפני ואפילו בקרנות שבהן הגליסנדו הוא מעבר מהיר בין האוברטונים.

פורשלאג

בגרמנית זה נכתב "Vorschlag". תרגום מילולי: "מכה מקדימה", והכוונה ל: צליל-עיטור, בד"כ צליל-עיטור יחיד, מהסוג הנכתב כשמינית קטנה וקו אלכסוני מועבר עליה. הערת-אגב בקשר לגרמנית: יש והאות V מבוטאת כמו F, במיוחד בתחילת מלה והרבה פעמים גם בקידומות. במקרה כזה V נקראת ""פ'אוּ" (פ' רפה). והמלה Vorschlag מבוטאת "פ'וֹרשלאג". עם ג בסוף, לא ק. בעברית קראו לזה פעם "סמיך", מלשון "צליל סמוך", המונח לא נקלט. העדיפו "קישוט" , "עיטור" ואף "צליל-חן" או "תו-חן" - וזאת בעקבות האנגלית: באנגלית זה נקרא grace-note. חשוב גם לזכור את המונח האיטלקי: apogguatura, מונח שמרבים להשתמש בו, ובכלל - האיטלקית הריהי השפה הראשונה-במעלה במינוח בתיאוריה המוסיקלית.

תיקון טעות והבהרה בקריאה איטלקית

נכתב בטעות: apogguatura צ"ל apoggiatura, i אחרי ה-g השניה. ולקרוא: אַפּוֹגָּאטוּרַה (לא "אפוג'יאטורה": ה-i אחרי ה-g באיטלקית הופכת את ה-g מ- ג רגילה ל-ג' עם גרש,(מ"גמל ל"ג'אמוס"), מ-g כמו באנגלית ב-girl ל- כמו באנגלית ב'-page.

תזמורו של גרופה?!

האם אתה רומז שאת היצירה האהובה הזאת לא תזמר גרשווין בעצמו?! I am amazed

אכן. הדרסה התזמורתית המקובלת לא תוזמרה ע"י

גרשווין. וגם הגליסנדו הידוע, כך מספרת האגדה, היה פרי אלתורו של המבצע הראשון ונשאר מאז.

גליסנדו- כמה זה דומה ל"גלישה",

במובן של החלקה, לא "גלישה באינטרנט" או כמו שהילדים נהגו לומר: "לעשות גליץ'" והרי גליסנדו זה כמו גליץ': החלקה מהירה מצליל לצליל, במרווח העולה על חצי-טון. דוגמאות בולטות - תפקידי טרומבון ב"דיקסילנד", תפקיד הטרומבון ב"פולצ'ינלה של סטראווינסקי, תפקיד בקלרינת בפתיחת ה-"Rhapsody in Blue " מאת גרשווין; גליסנדו נמצא הרבה בתפקידי כלי קשת אצל מאהלר.

תיקון בקשר לקישוטים...

פעמים רבות יש קישוט בצורת תו קטן אך מנגנים אותו באורכו המלא ומקצרים את הצליל שבא אחריו... אם אני לא טועה, בעיקר בבארוק.

נכון. המידע שמסרתי היה כללי ולא נכנסתי לפירוט

יש הרבה חריגים ופרשנויות שונות והבדלי גישות ביחס לעיטורים. יש מבדילים בין בארוק וקודם ל"רוקוקו"/"קלאסיקה" ואילך, יש טוענים שהכל אותו דבר... בקיצור, ניכנס להתפלספות-יתר ולעיסוק בטפל - ולא נצא מזה. נתייחס איפוא:1)ל-"בדרך כלל" בצורה גורפת, 2) לחריגים - נקודתית מכל מקום - תודה על הערתך (הכותב הוא בגדר אורח מפורטל אחר)

מדוע שלא תהפוך...

מ-"בגדר אורח" ל-"כותב קבוע"? אני לא מבין למה אנשים משתמשים בפורמים של נענע...הפורמים של תפוז בנויים בצורה הרבה יותר קריאה.

למעלה