The Madcap Laughs

../images/Emo79.gif The Madcap Laughs ../images/Emo79.gif

Vegetable Man שלנו הציע לדון גם בשירים של אלבומי הסולו של סיד - ואולי גם אלבומי הסולו של החברים האחרים, מאוחר יותר - במקביל לדיון באלבומים של הפלויד שיצאו באותם ימים. נקווה שחוץ ממנו וממני, יהיו עוד משתתפים. כל השירים של כ"א מהאלבומים, יופיעו בשרשור אחד, אלא אם יתפתחו דיונים ארוכים. The Madcap Laughs הוקלט במהלך אפריל-אוקטובר 1969, בדיוק במקביל לעבודה על אומהגומה (כולל הקלטות ההופעות החיות, עבור האלבום). לכן מתאים לדון בו במקביל לדיון באותו אלבום. מיד אעלה את השיר הראשון באלבום, Terrapin.

../images/Emo79.gif Terrapin ../images/Emo79.gif

שיר אהבה מלודי, מתוק ועצוב. סיד שר ומנגן באיטיות כאילו יש לו את כל הזמן בעולם - או כאילו הוא חסר מוטיבציה ולא אכפת לו יותר מכלום.
I really love you and I mean you the star above you, crystal blue Well, oh baby, my hair's on end about you... I wouldn't see you and I love to I fly above you, yes I do well, oh baby, my hairs on end about you... Floating, bumping, noses dodge a tooth the fins a luminous fangs all 'round the clown is dark below the boulders hiding all the sunlight's good for us 'Cause we're the fishes and all we do the move about is all we do well, oh baby, my hair's on end about you... Floating, bumping, noses dodge a tooth the fins a luminous fangs all 'round the clown is dark below the boulders hiding all the sunlight's good for us 'Cause we're the fishes and all we do the move about is all we do well, oh baby, my hairs on end about you... I really love you and I mean you the star above you, crystal blue Well, oh baby, my hairs on end about you...​
אני באמת אוהב אותך, ואני מתכוון אליך הכוכב מעליך, כחול בהיר כבדולח הו בייבי, שערי סומר בגללך. לא אפגוש אותך, למרות שהייתי רוצה בכך אני עף מעליך, כן באמת הו בייבי, שערי סומר בגללך. צף, מתנגש, אפים מתחמקים משן הסנפירים זוהרים ניבים סביב לליצן הכהה מתחת לסלעים המסתירים את כל אור השמש הטוב עבורנו כי אנחנו הדגיגים, וכל שאנו עושים להסתובב מסביב זה כל מה שאנו עושים הו בייבי, שערי סומר בגללך צף, מתנגש, אפים מתחמקים משן הסנפירים זוהרים ניבים סביב לליצן הכהה מתחת לסלעים המסתירים את כל אור השמש הטוב עבורנו כי אנחנו הדגיגים, וכל שאנו עושים להסתובב מסביב זה כל מה שאנו עושים הו בייבי, שערי סומר בגללך אני באמת אוהב אותך, ואני מתכוון אליך הכוכב מעליך, כחול בהיר כבדולח הו בייבי, שערי סומר בגללך. ------------------------------------------------------- והשוו לגרסתו של דייויד גילמור לשיר, מפסטיבל "מלטדאון", שם הוא נשמע הרבה יותר אופטימי ומלא חיות, מאשר גרסתו המלנכולית של סיד. על פי המקורות, השיר הוקלט בטייק אחד, ב-11 באפריל 1969, ורק הוסיפו קצת overdubs לגיטרה, מאוחר יותר.

vegetable man

New member
שיר גאוני

רוג'ר ווטרס אמנם לאט לאט השתלט על הלהקה, אך עדיין הושפע והעריץ את בארט, בין היתר בגלל השיר הזה. המילים היפיפיות, השירה האדישה והיופי שבו השיר משתרך לאיטו. בארט מראה פה איך כותבים שיר אהבה אמיתי, בפשטות גאונית. ניכרת השפעה של השיר על רוג'ר למשל בשיר If, בו יש לו נימה וידויית. וכמה כיף לקרוא את המילים של השיר, גם אחרי התרגום, וגם אם לא מכירים את השיר - יש פה טקסט מתוחכם עם דימויים טובים. עטיפת האלבום, משקפת בעיני את הרעיון של בארט שהוא וחברתו כמו דגיגים שוחים בתוך קערה. כאילו הם בילו זמן כה רב בדירה המיתולוגית הזאת, עם ריצפת הפרקט המפוספסת. בארט מראה שלמרות הדיבורים על כך שיצא מדעתו, הוא עדיין ישב וכתב את השירים נהנדרים האלה, ועוד שירים שהופיעו באלבומו הבא. הוא למעשה שינה פאזה, משירים שמתאימים ללהקה, לשירים אישיים יותר, במודע. אגב, רעיון כלשהו למה קוראים לשיר Terrapin (שזה אגב צב-מים)? אולי זה היה אחד הטריפים...

בשירים של בארט יש הרבה חיות

עוד מימי פייפר. ככל הנראה השפעת ספורי-הילדים שקרא כילד, ו/או החיות בסביבה בה גדל, בפאתי העיר. אגב דגיגים. האם זה נדמה לי או ש: we're just two lost souls swimming in a fish bowl year after year הוא גם דימוי שמקורו בשיר של בארט (כמו If, וגם וכל העניין של שמש/ירח)?

NIR Y

New member
וואלה חחח

מעניין עם זה במכוון או לא, אני מניח שכן

vegetable man

New member
כן, אבל

מעבר לזה שהוא אוהב בעלי חיים צריכה להיות משמעות נוספת, לדעתי. אולי הוא חשב על עולם דימיוני שלם מתחת למים כשהוא כתב את השיר הזה. את צודקת לגבי Wish you were here, במיוחד על רקע העובדה שזהו שיר געגועים לסיד בארט. אנחנו לא יודעים איך היה כותב רוג'ר ללא השפעה מסיד בארט, אבל אין ספק שאנחנו יכולים למצוא כ"כ הרבה דוגמאות שהשפיעו על כתיבתו.

לא עשיתי מחקר מקיף, אבל

נראה לי שכאן סיד בחר בחיות אילמות, שאינן מדברות, אולי בכוונה: הדגיגים, התמנון Octopus, סוס-הסחרחרת ב-No Good Trying... ? מעניין שהוא בוחר להביע את הרגשות שלו באמצעות חיות. מצד אחד הוא רואה בהן משהו תמים, טהור. מצד אחר.... הנמר טרף את הפיל, בסופו של דבר.

vegetable man

New member
קחי בחשבון

שהנמר טרף את הפיל בשנת 1964, כשבארט היה ילד טוב ותמים בן 17 (אנחנו מדברים על השיר Effervescing Elephant מאלבום הסולו השני של בארט, זה עם הג'וקים על העטיפה למי שלא יודע). השירים באלבום הזה נכתבו בשנים 69'-68', שנים שונות לגמרי מבחינה נפשית אצל בארט. התיאוריה שלך לגבי השימוש בחיות אילמות באלבום מעניינת, אך זה נראה לי צירוף מקרים שאופייני לכתיבה של בארט, ולא מוטיב מסוים אותו בארט ניסה להביע באלבום. אין ספק שיהיה יותר ממעניין לדבר על האלבום. אגב אני לא מכיר את הביצוע של גילמור. בור בהשכלה?

השאלה היא, האם לא ניתן למצוא

חוט מחבר בין השירים המוקדמים של סיד, למאוחרים. האם באמת הוא נהיה אדם אחר לגמרי? אני לא חושבת. גם אם אנחנו דוחים את התאוריה העכשווית של ווטרס, לפיה סיד היה נדון לטירוף מראש, מסיבות משפחתיות או גנטיות, עדיין יש משהו בסיסי שנשאר אצל האדם, לאורך זמן. השימוש בדימויים של חיות זה אחד מהמאפיינים של כתיבתו, ולכן אני מניחה שהוא עשה את אותו שימוש בחיות כאשר היה בן 17 וכאשר היה בן 24: בשני המקרים החיות "הואנשו", וניתנו להן תכונות של בני אדם, דרכם הביע סיד את מה שרצה לומר על עצמו ועל העולם. גילמור ביצע את Terrapin ואת Dominoes במהלך ההופעות שלו בשנים 2002 ו-2003, בין היתר בשביל שסיד יקבל תמלוגים על הביצוע בהופעה - ואח"כ מה-DVD. הוא גם ניגן בהקלטה המקורית, כמדומני - או בכל אופן, הוא הפיק אותה, כך שלא מדובר בקשר עקיף או רחוק בינו לבין השירים. הביצוע של גילמור יותר עדין, אופטימי וחמים, פחות שברירי. כדאי לשמוע.

vegetable man

New member
כוונתי היתה

שהשימוש שבארט עושה בסוף שנות השישים בחיות שונה לשימוש שהוא עשה באותו שיר שהנמר טרף את הפיל. בשיר ההוא יש נימה מבודחת, בעוד פה יש שימוש בחיות אילמות, שימוש קודר ושונה. זאת היתה כוונתי כשאמרתי שהתקופות שונות. אין ספק שאת המוטיבים האלה הוא לא איבד - והם יופיעו בכל מצב. ישנה עדות ברורה למצבו הפסיכוטי של סיד לעומת שירים מוקדמים שלו, כך למשל בשיר Octopus, שהוא שיא הפרץ הפסיכוטי שלו לדעתי, ועוד נדבר עליו.

|מקשיב לשיר|

קניתי את האלבום במפגש האחרון שהתקיים בעזריאלי. את השיר הכרתי לראשונה מההופעה של גילמור במלטדאון. אהבתי את ה-"קלילות" של השיר. עכשיו כשתירגמת את השיר אני מצליח להבין אותו הרבה יותר טוב ואני גם מזדהה עם הטקסט. בהחלט אחד השירים האהובים עלי של בארט.

holo

New member
Terrapin

יצא לי לשמוע בגירסה של גילמור בקונצרט מלטדאון, וגם אהבתי את השיר, שיר מנומנם שכזה, שירה ממש אינטימית וחמה, שיר אהבה מדהים לבחורה. לא יצא לי לשמוע את הגירסא של בארט, אבל בהחלט שיר יפה.

וינסנטי

New member
שאלה, לא כ"כ קשורה, אבל לא נפתח חדש

האם שווה לי לקנות את אלבומי הסולו של בארט? ראיתי בחנות דיסקים את הדיסק "opel". משתלם?

התשובה שלי די ברורה, לא? ../images/Emo13.gif

בוודאי שאני ממליצה על אלבומי הסולו שלו. אבל אל תתחיל מ-Opel; זהו אוסף של outtakes וקטעים שלא נכנסו לשני האלבומים הראשונים. תתחיל מהשניים הרשמיים היחידים שהוא הוציא בזמן אמת: The Madcap Laughs ו-Barrett. אחר כך, אם זה ימצא חן בעיניך, תוכל להמשיך ל-Opel ואוספים אחרים. זו דעתי, בכל אופן.
יכול להיות שלאחרים תהיה דעה שונה - והם מוזמנים להעלותה.

וינסנטי

New member
טוב, נחיה ונראה.

עוד שבוע אמא שלי קונה לי דיסק אחד בלבד, נראה אם יהיה את "מדקאפ". למה עלי לצפות? פסיכדליה? בלדות משוגעות? פרוגרסיב?

למעלה