אבל ככה, איך אפשר להתיימר לייחס
תופעות מסוימות למאכלים מסוימים? דווקא לאור הצליאק שלי, אני שואלת. כי ברור לי למשל שאם היתי הולכת לנטורופת והיו מורידים לי מהתפריט גלוטן ויחד איתו גם לקטוז, ביצים, מונוסודיום גלוטמט, סוכר לבן ועוד כל מיני דברים שונים משונים (וזה לא תפריט כל כך בלתי סביר לקבל בייעוץ נטורופתי) הייתי מרגישה הקלה עצומה בסימפטומים, אבל זו בדיוק אותה הקלה שהייתי מרגישה עם הוצאת הגלוטן לבד. מה שהייתי מפסידה ב"אבחון" שכזה זה די הרבה - גם מבחינת המגוון של המזון שאני צורכת על כל המשתמע מכך (תזונתית ומבחינת נוחות אישית), וגם ואולי בעיקר מבחינת הידע שלי על המצב הרפואי שלי. לדעתי האישית, שיטות אבחון כאלה צריכות להיות המוצא האחרון, וגם אז רצוי בשיטה של מאכל אחד בכל פעם כדי שיהיה באמת אפשר לנסות ולהעריך את ההשפעה, כי אחר כך אין שום דרך להפריד ולפעמים כבר אין דרך לאבחן בצורה מסודרת.