עזרה בניתוח חלקי המשפט :

אייל אא

New member
../images/Emo92.gif עזרה בניתוח חלקי המשפט :

לפי דבריו של מנהל המקום , המשפחה לא נותרה מאוכזבת מהארוע , אלא מרוצה . דעתי/נו החלקית : המשפחה = נושא לא = לוואי נותרה מאוכזבת + מרוצה = נשוא כולל אלא = ? לפי דבריו של מנהל המקום = ?
רבה
 

r i n t

New member
כולל או מאוחה

נראה לי שזה משפט מחובר. לפי דבריו של מנהל המקום, המשפחה לא נותרה מאוכזבת מהארוע / אלא מרוצה. משפט 1: לפי דבריו של מנהל המקום = הסגר. המשפחה = נושא לא נותרה מאוכזבת= נשוא מורחב מהארוע=תיאור משפט 2: אלא = מילת ניגוד מרוצה = נשוא (+נושא) הניתוח הזה הוא ע"פ גישה שאומרת שאיחוי של פעלים פירושו איחוי של פסוקיות. ז"א שאם יש שני פעלים במשפט (מאוכזבת, מרוצה) אז יש כאן שתי פסוקיות. והמילה אלא היא מילת איחוי ביניהן. "לא נותרה מאוכזבת" זה נש' מורחב כי זו בעצם אותה פעולה (כמו: עמד ללכת). נדמה לי שיש גישה שמנתחת כמוך ואז זה משפט כולל ולא משפט מאוחה.
 

or99

New member
אבל גם המשפט השני...

הוא מדבריו של מנהל המקום! לדוגמה: "לדעתי יירד היום גשם והרוח תנשוב בחזקה". האם זה משפט מחובר?
 

אִיתַי

New member
כן

אף על פי שברור, שבמשפט זה המילה "לדעתי" מתייחסת גם לגשם וגם לרוח, הניתוח כאן יהיה - משפט מחובר, על-פי הדגם הבא: "לדעתי (עם פסיק אחריה)... גשם" - איבר א', "והרוח... בחזקה" - איבר ב'. ו' - תוקף בעיגול ותוגדר כמילת חיבור. לדעתי - הסגר, יירד - נשוא, היום - תיאור זמן, גשם - נושא, הרוח -נושא, תנשוב - נשוא, בחזקה - תיאור אופן. על מנת שהניתוח התחבירי יתאים להגיון שעומד מאחורי המשפט, יש לכתוב: "דעתי היא שיירד היום גשם והרוח תנשוב בחזקה". הניתוח הפעם יהיה: "דעתי היא" - עיקרי חסר נשוא, "שיירד... בחזקה" - פסוקית נשוא מחוברת. והניתוח הפנימי: דעתי - נושא, היא - אוגד, ובתוך פסוקית הנשוא הניתוח יישאר זהה, כלומר הפסוקית עצמה תיחשב למשפט מחובר.
 

or99

New member
../images/Emo6.gif זה מה שנקרא...

הגולם קם על יוצרו... מדוע שאשנה משפט רק כדי שאוכל להתאים לו ניתוח תחבירי? הבעיה היא בכללי התחביר ולא במשפט!
 

אִיתַי

New member
נכון

כללי התחביר לא משקפים לעתים את ההגיון שעומד מאחורי המשפט...
 

אִיתַי

New member
משפט בעייתי

הצירוף "נותרה מאוכזבת" הינו מעט בעייתי מבחינת הניתוח. לדעתי, לא מדובר כאן בנשוא מורחב, משום שאין כאן אחד משלושת הדגמים של נשוא מורחב: פועל+שם פועל, 2 פעלים המציינים פעולה אחת או ניב. הניתוח שאני מציע הוא: לפי דבריו של מנהל המקום - הסגר, המשפחה - נושא, לא נותרה - נשוא, מאוכזבת - תיאור מצב כולל, מהאירוע - מושא, אלא מרוצה - תיאור מצב כולל (המשך).
 
למעלה