IP שלי - צריך לפנות לבימ"ש כדי לחשוף אותו?

david800

New member
IP שלי - צריך לפנות לבימ"ש כדי לחשוף אותו?

שלום,
לפני מספר שבועות עליתי על חיוב מוזר של עסקה בתשלומים בכרטיס האשראי.
פניתי לחברת האשראי ושאלתי לפשר העסקה המוזרה והם הראו לי את תשובת הספק.
מדובר בספק שאומר שרכשתי ממנו מוצר באמצעות כרטיס אשראי ואפילו הקלדתי את הקוד מאחורי הכרטיס.
בנוסף, הספק אומר שבשביל להכניס לאתר שלו הקלדתי קוד שנשלח אלי בסמס ו"להוכחת" טענתו מציג כתובת איי.פי שממנה הדבר התבצע [בתאריך ובשעה מסויימת].
אני מעולם לא ביצעתי את העסקה הזו ואין לי מושג מאיפה לקחו לי את פרטי כרטיס האשראי.
חשבתי שאם אביא מכתב מספק האינטרנט שזו לא הכתובת שלי הכל ייפתר.
ביקשתי מספק האינטרנט לברר את כתובת האי.פי שלי אולם הם מבקשים צו מבית המשפט שיורה להם לחשוף את הכתובת.
האם הבקשה שלהם הגיונית? אני מבקש לדעת מהי כתובת האיי פי שלי ולא של בן אדם אחר.

האם יש לכם הצעות למי לפנות? אולי למשרד התקשורת?
תודה,

John the Savage

New member
לא צריך להסתבך יותר מידי

אין לך שום סיבה לסתבך ולהתחיל לחפש כתובות IP.

אם הבנתי נכון ממה שאתה מתאר, מדובר כאן בעסקה במסמך חסר. גם אם הספק קיבל את הקוד שמאחורי הכרטיס וגם אם הוא טוען ששלחת SMS, זה לא משנה את העובדה שעל פי החוק זה נחשב לעיסקה במסמך חסר. במקרה הזה, על פי חוק כרטיסי חיוב, במידה והודעת לחברת האשראי בכתב שמדובר ברכישה שלא אתה ביצעת, הם מחוייבים להחזיר לך את כספך. במקרה כזה, אם הם טוענים שכן אתה ביצעת את הרכישה, חובת ההוכחה חלה עליהם, לא עליך.

אם אתה משוכנע לחלוטין שאכן מעולם לא ביצעת את העסקה הזו, תשלח לחברת האשראי הודעה שלא אתה ביצעת את העסקה. להתקשר לברר לא נחשב - אתה צריך להצהיר שלא ביצעת את העסקה, וכספך יוחזר לך.

תשובה נכונה, אך חייבת חידוד

בנוסף, בהנחה שכרטיס האשראי שלך הוא כרטיס שהונפק בישראל, אמור להיות לך ביטוח למקרים כאלה, מכח ההסכם שלך עם חברת האשראי.
חוק כרטיסי חיוב, התשמ"ו - 1986, סעיף 6 קובע:

9. עסקה במסמך חסר (תיקון: תשנ"ד, תשס"ח) 2

(א) בסעיף זה, "עסקה במסמך חסר" - עסקה בין לקוח לבין ספק, שבה לא הוצג כרטיס אשראי, או עסקה שבמסמך המעיד עליה לא צוינו פרטים כאמור בסעיף 8, או עסקה שהמסמך המעיד עליה לא נחתם בידי הלקוח.

(ב) חויב לקוח לשלם את תמורתה של עסקה במסמך חסר, והודיע למנפיק, תוך שלושים ימים מיום שנמסרה הודעת המנפיק על החיוב שהוא לא ביצע את העסקה או שפרטי המסמך הושלמו שלא בסכום שבו התחייב הלקוח, ישיב לו המנפיק את סכום החיוב בערכו ביום החיוב, או את ההפרש שבין סכום החיוב המוסכם על הלקוח לפי הודעתו, לבין הסכום הרשום במסמך, לפי הענין, תוך עשרה ימי עסקים מיום מסירת הודעת הלקוח, והוראות סעיפים קטנים (ג) ו-(ד) לסעיף 6א יחולו, בשינויים המחויבים.

לכן אתה חייב להודיע לחברת האשראי שלך תוך 30 יום. בחוק לא כתוב אבל זה חייב להיות בכתב, אחרת לא תוכל להוכיח (ברוב המקרים ההודעה נשלחת בפקס לחב' האשראי, יתכן שהיום יש אפשרות גם בדוא"ל) מאותו הרגע, חברת האשראי חייבת להחזיר לך את התשלום, זה בכלל לא נתון לשיקול דעת, אך כל זאת בתנאי שהודעת במועד. אם לא הודעת במועד, יש לך בעיה רצינית.

david800

New member
תודה ושאלת המשך

היי לכולם ותודה רבה על התשובות.
עכשיו אני יודע שיש לי בעיה רצינית כי לא בדקתי את החשבון בזמן זה עסקה שהייתה באפריל. וקיבלתי הודעה עליה בחודש מאי. הקטע הוא שבחודש מאי הייתי במילואים. זה עוצר את זה?
אני רוצה לתבוע את הספק הזה בבית משפט אבל בשביל זה אני צריך את כתובת ה-IP כדי להוכיח שלא המחשב שלי הזמין את זה.
וכאן עולה השאלה העקרונית הבאה: למה ספקית האינטרנט לא מאפשרת לי לקרוא את זה? זה מידע שאמור להיות פרטי שלי!

IP חשוב אך לא ראיה חותכת

יכולת לבצע את העיסקה מבית קפה, לכן אל תחשוב שהוכחת הכתובת IP כבר מביאה לך זכיה בתביעה.
מצד שני, יכול להיות מעניין לבדוק לאן המוצר סופק וזה מידע שבידיעת הספק.
לשאלתך: איני יודע איך פנית לספק האינטרנט שלך ומי בדיוק ענה לך, תמיד יש סיכוי שמי שענה זה מישהו שלא מבין מהחיים שלו, לכן תמיד רצוי לפנות בכתב, במכתב רשום, לגורם בכיר ולא להסתפק בשוליה החדשה בשירות הלקוחות, שממילא לא תעבוד שם בעוד שבוע.
במשור המשפטי, אכן זה נראה שכתובת ה IP שלך הוא מידע שלך שצריך להיות חשוף לך גם אם הוא סודי מבחינת צדדים שלישיים.
לא נראה לי שתצטרך להגיע למשפט עם ספק האינטרנט בשביל זה. אתה צריך לפנות לספק ולנמק כראוי את בקשתך.
גם במקרה שספק האינטרנט עומד בסרבנותו, נראה שאתה יכול לפתור את הבעיה במסגרת ההליך המשפטי שבכוונתך לנהל מול אותו בית עסק שגבה ממך את התשלום. פשוט תפעל כפי שפועלים כשמזמינים למשפט עד שלא בשליטתך. רוב הסיכויים שבית המשפט יצויא צו המחייב את הספק להמציא לבית המשפט תעודה הכוללת את המידע האמור.
לגבי שאלתך, האם המילואים שלך מאריכים את המועד הקבוע בחוק לגבי הגשת הודעה לחברת האששראי: למיטב ידיעתי, החוק כרגע לא לצדך, קיימת הצעת חוק הארכת מועדים לאנשי מילואים, אך בינתיים זו רק הצעה ולא חוק. אני מציע שתתיעץ עם מישהו שבקי בזכויות אנשי מילואים.

למעלה