mgb, ברוכים השבים! שתי שאלות...

Guy3331

New member
mgb, ברוכים השבים! שתי שאלות...

יש לי שתי שאלות מהגמרא, במסכת ברכות. 1) מסופר על ר' יוחנן, שהיה אדם יפה, ובמקום אחר כתוב שהיה שמן. הייתכן? או שאין סתירה? או שאולי היה לו יופי רוחני, שהיה גדול בתורה? 2) בדף ו' עמ' א' כתוב שלכל אחד ואחד מאתנו יש אלף מזיקין משמאלו, ורבבה מימינו. שאלתי, מדוע לא מספר שווה בשני הצדדים? תודה מראש, גיא ג.

avner 18

New member
תהלים צא ז'

לגבי שאלה 2 כבר נאמר: "יפל מצידך אלף, ורבבה מימינך,אליך לא יגש".

בתורה " שמן " זה נחשב יפה ! ../images/Emo8.gif

" נשים שמנות " , נחשבות " נשים יפות " , אדם " שמן " נחשב " אדם בריא " , כלומר : " אדם ש-לא זקוק למאכל מרובה ! , עניין היופי החיצוני הוא גורם מפריע ! . לכן התורה לא אהבה את העניין של " היופי החיצוני ! " .

mgb

New member
לידידי היקר גיא הי"ו!

בס"ד שלום לך ותודה על שאלותיך! 1. א) ראשית ניסוח השאלה מטעה במעט ואני מציין זאת בחביבות כמובן.. יצאת מנקודת הנחה שאדם שמן בהכרח אינו יפה..ואולי אין סתירה; יתכן שר' יוחנן היה שמן או כבד גוף ועם זאת היה יפה מראה.. ב) למען האמת לא עולה בזכרוני המקום בו מצוויין שר' יוחנן היה שמן אם אדע, אולי אחרי העיון אזכה להעלות ברעיוני תירוץ לתמיהתך.. ג) רוצה להעיר שהיו שני ר' יוחנן אחד התנא ואחד האמורא. ר' יוחנן האמורא הוא אשר נאמר עלו שהיה יפה מראה כמוזכר במעשה המפורסם עם גיסו ריש לקיש.. ואלי ר' יוחנן השמן היה התנא ומכאן שאין כלל סתירה.. ד) היופי של ר' יוחנן (בהנחה שהוא ר' יוחנן השמן גם) היה גשמי לחלוטין ושוב הראיה מהמעשה עם ריש לקיש שלא יתכן שבהיותו ליסטים (=שודד. טרם חזרתו בתשובה..) התפעל מיופיו הרוחני של ר' יוחנן.. 2. הנטיה שלנו לראות סימטריה ואני מניח שנטיה זו הביאה אותך לשאול מדוע המספר אינו שווה בין ימין ושמאל.. אבל היות שמדובר בכוחות רוחניים יתכן שהשמירה היא כנגד האדם שאינו בנוי סימטרית, כידוע.. לא במוחו ולא בשאר איבריו כולם. אין לנו לב בשני הצדדים, למשל. ואולי כנגד איברי האדם יצר הקב"ה כוחות שמירה בהתאם לצורך. עוד ניתן לאמר שימין ושמאל המוזכרים אינם גשמיים אלא ביטויי חוזק כי ידוע שימין חזקה משמאל וכנגד המיקום החלש יש צורך בפחות מזיקין ובצד ימין החזק יש יותר.. ולכן מתאים שכוחות השמירה יהיו גם כן בהתאם כפי שענה אבנר הי"ו. וברור שעדיין צ"ע.. בברכה חמה מ.ג.ב

asaf2000

New member
זה אותו רבי יוחנן

הגמרא היא בבבא מציעא פד. בדיוק למדנו אותה לפני כמה ימים, שם כתוב שרבי יוחנן היה שמן וגם היה יפה.

Guy3331

New member
תודה על התשובה. לא זוכר היכן בדיוק,

אבל במקום כלשהו במס' ברכות, נאמר שלאנשים כמו ר' יוחנן מותר לקרות ק"ש כשהוא שוכב על צדו, כי הוא עב-בשר... דרך-אגב, מה זה 'הי"ו'?

למעלה