Milton Friedman - The Great Depression Myth

Avi85F

New member
Milton Friedman - The Great Depression Myth

מילטון פרידמן מנפץ את השקר של השקרניקים הסוציאליסטים לגבי השפל הגדול
 

hoshe

New member
"גן העדן" של פרידמן = הפשיזם של פינושה בצ'ילה

"נערי שיקגו", תלמידיו הצ'ילנים של פרידמן - החילו את משנתו הכלכלית של רבם בצ'ילה, וזאת בתקופת שלטונו של הרודן הצבאי אוגוסטו פינושה (שבזמן מותו עמד למשפט בעוון מעל ל-11,000 הפרות זכויות אדם, מעילות והעלמת מס). "נערי שיקגו" קיבלו עמדות מפתח בממשל הצבאי של פינושה, וב-1975 קיימו סמינר בו מילטון פרידמן היה אורח הכבוד. הוא ידע היטב שפינושה, מארחו, לא נוהג להתווכח עם האופוזיציה שלו, אלא במקום זאת פשוט להשליך אותם לים. אבל באווירת המלחמה הקרה היה לו נוח שצ'ילה תהפוך לשדה הניסוי של תורתו הכלכלית. תכנית ה"טיפול בהלם" של נערי פרידמן יצאה לדרך. תנאי ה"ניסוי הכלכלי" היו אופטימליים, אך התוצאות היו שנויות במחלוקת. (לאור העובדה שנקודת המוצא הייתה היפר-אינפלציה של 370%, שנתיים אחרי שפינושה תפס את השלטון בכוח. היה גם משבר כלכלי קודם לפינושה, אבל אל תטרח להציג אותי כתומך של סלבדור איינדה, כי אני לא). כשראה פרידמן שתוצאות ה"ניסוי" אינן ממש כפי שציפה הוא מיהר להתנער מתלמידו, שר האוצר הצ'ילני, סרחיו דה קסטרו. לימים עמד פרידמן על הסתירה האפשרית בין כלכלה חופשית לדמוקרטיה כשאמר while economic freedom facilitates political freedom - political freedom, once established, has a tendency to destroy economic freedom הן אמירותיו והן פועלו מציבים אותו יותר לימין הכלכלה החופשית ופחות לימין הדמוקרטיה, ועל סמך טיעוניך אני מניח שאתה מזדהה עם העמדה הזו - שהיא בעיניי לא כל כך מוסרית.
 

baudrate

New member
דרך מעניינת מאוד להסתכל על

העניין של כלכלה חופשית הוא להסתכל על הכלכלה הגלובלית. בעוד שיש מגבלות מקומיות על כלכלה, על ידי ממשלות, הרי אין ממשלה עולמית השולטת ומווסתת על הכלכלה הגלובלית מלמעלה. על כן לכאורה הכלכלה העולמית יכולה להיחשב כניסוי בכלכלה חופשית. אז ניתן לשאול למשל , האם יש משברים כלכליים גלובליים? לפי חסידי הכלכלה החופשית (אסכולת מילטון פרידמן) זה בלתי יתכן. כי משברים כלכליים הם רק פרי של התערבות ממשלתית, ואילו אנחנו יודעים שאין ממשלה עולמית, אלא אם כן נתחיל להאמין בתאוריות קונספירציה הזויות....
 

hoshe

New member
מעניין. עכשיו הפרידמנים יגידו: "יש כשלי שוק"

 

Avi85F

New member
הקפיטליזם לא נכשל

הקפיטליזם היה ועודנו הצלחה מדהימה אף שיטה כלכלית לא הצליחה להבאי כל כך הרבה תועלת לאדם בכל בחינה אפשרית כמו השיטה הקפיטליסטית. אבל כשמשהו בסוציאליזם לא מצליח.... חביבי לא הייתה קורא לרצח עשרות מיליונים חי עוני ורעבי עינוים חוסר צדק גולגים ומחנות חינוך מחדש "משהו".... זה לא משהו זה חתיכת מפלצת.
 
אתה מדבר על הקשר בין הנאציזם לקפיטליסטים?

על הכל החברות הגרמניות והאירופיות שהרוויחו הון מעסקים מסוג זה? חבורת כגון אי.בי.אם שסיפקו מחשבים שעזרו בניהול תוכנית ההשמדה, א.ג. פארבן שעזרה ככל הנראה ביצור גז הציקלון בי, קרופ עם תעשיית הנשק... חברות שנצלו עובדי כפיה מהמחנות ללא שום נקיפות מצפון בתנאי רעב.... תתבייש לך. אתה פשוט תועמלן בגרוש. ? ,.... תתבייש לך. הזהרתי אותך.
 

Avi85F

New member
שוב הסוציאליסטים כותבים שקרים

כי הרי זו דרך הסוציאליזם להתמודד: לכתוב שקרים וסיסמאות יפות ושקריות. תראה לי איפו מילטון פרידמן כתב אמר או אפילו רמז שבשוק החופשי לא יתכנו משברים? בשוק החופשי כן ישנם משברים אבל המשברים הם יותר מבודדים ושיש משבר השוק מבצע תיקון/פולט את גורם הבעיתי ההתאוששות היא יותר מהירה והמשבר לא משפיעה בצורה מהותית על שאר התחומים. זה לעומת אותם החמדנים עושקי האדם הדוגלים בהתערבות ממשלתית דבר שגורם לניפוח הבועה (שוק הדיור האמריקני ובקרוב הישראלי) גורם להתרסקות והשפעה כוללת על כלל הכלכלה ואז שוב דוגלים בהתערבות ממשלתית והתוצאה הסופית היא כמובן משבר עצום בכלכלה.
 

Avi85F

New member
הוספה לגבי משברים בשוק חופשי

וכשלי שוק בכלכלת שוק חופשי
 

baudrate

New member
כשלי שוק - עוד כשל לוגי לכשעצמו

חוסר ודאות ואינפורמציה חלקית זה מה שמאפשר לעשות את השוק. זה לא כשל שוק.
 

baudrate

New member
תירוצים, תירוצים .....


אם מי שגורם את המשברים זו הממשלה המקומית, הרי היעדרה של ממשלה גלובלית אומר שלא יהיו משברים גלובליים. ומשבר גלובלי הוא בהגדרה משבר עצום. אם מה שגורם לקרטלים ומונופולים זו הממשלה, הרי ברמה הגלובלית לא צריכים להיות קרטלים ומונופולים. זהו ההגיון הפרידמני....
 

Avi85F

New member
עדיין מחכה שמישהו מהשקרניקים

הסוציאליסטים יבאו את הציטוט או רמז מצד מילטון פרידמן שלא יתכנו בשברים בשוק חופשי. מי שגורם את המשברים זו הממשלה המקומית, הרי היעדרה של ממשלה גלובלית אומר שלא יהיו משברים גלובליים. ומשבר גלובלי הוא בהגדרה משבר עצום. אם מה שגורם לקרטלים ומונופולים זו הממשלה, הרי ברמה הגלובלית לא צריכים להיות קרטלים ומונופולים. זהו ההגיון הפרידמני.... הממ....לא זה לא ההגיון של מילטן פרידמן.
 

Avi85F

New member
מעניין שהאוליגרכים והטיקונים נוצרו בגלל

הפוליטיקאים. בההיסטוריה המתועדת יש רק חברה אחת שהייתה מונופול בזכות שוק חופשי ולא מדובר על כשל אלה הם באמת הציעו מוצר במחיר מאוד נמוך והמונופול שלהם נמשך 15 שנה. אפילו רשום בויקיפדיה שאי אפשר לחשוד בהם בתמיכה בקפיטליזם: האוליגרכים הראשונים הופיעו כאשר החל מיכאיל גורבצ'וב לבצע הליכים של ליברליזציה בשוק הסובייטי בשנות השמונים. רבים מהם היו אנשים שעסקו בהברחתם של מוצרים מבוקשים שהיו אסורים או מוגבלים ביבוא תחת השלטון הסובייטי, כמו מחשבים ומכנסי ג'ינס. פריחתם הגדולה של האוליגרכים הגיעה בתקופת שלטונו של בוריס ילצין, שבה בוצעה הפרטה אותה הובילו אנטולי צ'ובייס ויגור גיידר, שניים מה"רפורמטורים הצעירים". במסגרת ההפרטה נמכרו נכסי מדינה רבים, ובמיוחד משאבי טבע וחברות האמונות על הפקתם, במהירות רבה ובמחיר נמוך יחסית. בהתאם לטענת דייוויד סאטר, מחבר הספר "חשיכה עם שחר", עמדה מאחרי ההפרטה המהירה שאיפה ליצור מערכת כלכלית המבוססת על בעלות פרטית. אולם, בהיעדר שלטון חוק ברוסיה, "נפתחה הדרך לרדיפה פושעת אחר כסף וכוח". עליזה דולגובה טוענת כי ההפרטה המהירה נועדה "ליצור בכל מחיר מעמד שיתמוך ברפורמה.... כל סוג של הון כובס והוכנס למחזור. לא ננקטו צעדים למנוע לגליזציה של הכנסה פלילית.... סכומים עצומים הושקעו ברכוש בלי רישום בעלים. לא הייתה מדיניות דומה לזו באף מדינה תרבותית אחרת."[1] בעיני מגני ההפרטה המהירה, המזוהים לעתים קרובות עם מפלגתו של צ'ובייס, איחוד כוחות הימין, הייתה המכירה המהירה והלא בררנית בבחינת הכרח. החברות שנמכרו נוהלו על–בסיס עקרונות סובייטיים, ללא בקרות על המניות, עם מספר עצום של מועסקים, ללא דוחות כספיים או התייחסות כלשהי לרווחיות. הקונים הימרו כאן כאשר קנו חברות מפסידות, בתקווה שיצליחו להפוך אותן לרווחיות במהירות גדולה יחסית. הרעיון שפעולת מכירה של נכסים ממשלתיים, שעיקרם חברות נפט ומחצבים, כדי ליצור כהרף עין מעמד בינוני שיתמוך ברפורמות התבססה על תפישה שגויה של האופן בו מתנהלת כלכלת שוק. בניגוד למדיניות האיטית והמודרגת יחסית שנקטו מספר מדינות קומוניסטיות לשעבר במזרח אירופה, שכוונתה הייתה להניח לשוק לצמוח בהדרגה, מלמטה, סברו הרפורמיסטים ברוסיה כי ניתן ליצור "קפיטליזם סובייטי" — שוק חופשי המופעל באופן מיידי והחלטי בהתאם להוראה מגבוה. האוליגרכים צברו להם השפעה רבה על המערכת הפוליטית ברוסיה, במיוחד לקראת מערכת הבחירות לבחירתו מחדש של ילצין בשנת 1996, שבה שיחקו המימון והתמיכה של "האוליגרכים" תפקיד חשוב. רבים מן היזמים האוליגרכים נמנו עם קבוצות באוכלוסייה שלא הצליחו לתפוש את מקומן בתוך הממסד הסובייטי, כמו בתוך הק.ג.ב. ממנו בא פוטין. במיוחד בלטו בתוכם יזמים ממוצא יהודי. יהדותם של האוליגרכים נתנה ביטוי לזרמים גלויים וגלויים פחות של אנטישמיות ברוסיה. http://he.wikipedia.org/wiki/אוליגרכים_רוסים
 

baudrate

New member
מעניין שכל רעות הכלכלה קיימות

גם ברמה הגלובלית, מבלי שיהיה איזו ממשלה עולמית להאשים.
 
פשוט סופר בלוף

קראת על הברונים השודדים של אמריקה? על ההון הגדול שנצבר במשפחות התעשיינים והאצילים הבריטים? ומה דעתך על ההון שצברו התעשיינים בגרמניה על חשבון פועלי הכפיה למיניהם במלחמת העולם השניה?
 
מה לעשות והוא טועה הם שדדו והונו

ורק בזכות רפורמיסטים כמו אפטון סינקלר שכתב למשל על התנאים המחרידים של בתי המטבחים בשיקגו ועוד כמה "סוציאליסטים" היה לכך הגבלות. קרא קצת את גלבריית במקום את פרידמן.
 
למעלה