Oriana Fallaci

Oriana Fallaci

Szégyenletesnek tartom, hogy Olaszországban felvonulást rendeznek öngyilkos robbantónak öltözött, Izraelre durva szitkokat okádó egyének, akik az izraeli vezetõk homlokára horogkeresztet festenek, és e képeket magasba tartva zsidógyûlöletre uszítják az embereket. Szégyenletesnek tartom, hogy a Vatikán megtûr egy püspököt, Rómában ráadásul, akinek szent Mercedesében Jeruzsálemben fegyverek és robbanóanyagok arzenálját taIálták, aki részt vesz a fent nevezett felvonuláson, és a mikrofon elé állva Isten nevében köszönetet mond a pizzériákban és szupermarketekben zsidókat mészárló öngyilkos robbantóknak. Szégyenletesnek tartom, hogy Franciaországban, a Szabadság-Egyenlõség-Testvériség Franciaországában zsinagógákat gyújtogatnak, zsidókat terrorizálnak és meggyalázzák temetõiket. Szégyenletesnek tartom, hogy Hollandia, Németország és Dánia ifjúsága úgy parádézik a kefiában, mint egykor Mussolini rohamosztagosai a fasiszta jelvénnyel és ólmosbottal. Szégyenletesnek tartom, hogy Európának szinte valamennyi egyetemén palesztin diákok élesztik és szponzorálják az antiszemitizmust. Hogy Svédországban azt kérték, vegyék vissza Simon Peresztõl a Nobel békedíjat és adják oda Arafatnak, ennek az olajágat tartó békegalambnak. Szégyenletesnek tartom, hogy a Nobel-díj Bizottság emberei, akik (úgy tûnik) inkább díjazzák a pártáIIást, mint az érdemet, hajlandók egy ilyen kérést megfontolni, és válaszra méltatni. Szégyenletesnek tartom (már ismét Olaszországban vagyunk), hogy az állami tévécsatornák sem restellik az antiszemitizmust éleszteni úgy, hogy csak a palesztinok halálát siratják, az izraeli halottakról pedig alig tudósítanak. Szégyenletesnek tartom, hogy vitamûsoraikban tisztelettudóan vendégül látnak olyan turbános senkiházikat, akik tegnap még dicshimnuszokat énekeltek a New York-i tömegmészárlás hallatán, ma pedig himnuszokat zengnek a jeruzsálemi, haifai, netanjai és Tel Aviv-i mészárlás örömére. Szégyenletesnek tartom, hogy a sajtó is így viselkedik: felháborodik, mert az izraeli tankok körülveszik a Születés Templomát Betlehemben, de nem háborodik fel, amikor ugyanebben a templomban kétszáz, géppisztollyal, lõszerrel és robbanóanyaggal felfegyverzett terrorista (köztük a Hamasz és az AI Aksza Brigádok vezetõi) a szerzetesek vendégszeretetét élvezi (akik aztán átveszik az ásványvizes palackokat és mézescsuprokat a fent említett tankok katonáitól). Szégyenletesnek tartom, hogy a második Intifáda kitörése óta megölt izraeliek számáról szólva egy befolyásos napilap szükségesnek tartotta nagybetûkkel kiemelni, hogy az izraeli közlekedési balesetekben többen halnak meg. Szégyenletesnek tartom, hogy templomaink, szociális otthonaink és nem tudom még miféle intézményeink papjai Jézus Krisztus nevében (aki zsidó volt, és aki nélkül mind munkanélküliek lennének) a gyilkosokkal flörtölnek, akik miatt Jeruzsálemben nem lehet kimenni egy pizzát enni vagy tojást vásárolni a levegõbe repülés kockázata nélkül. Szégyenletesnek tartom, hogy azok oldalán állnak, akik meghonosították a terrorizmust, gyilkolva bennünket repülõgépeken, repülõtereken, az Olimpián, és akik ma nyugati újságírók legyilkolásával szórakoznak: elrabolják, lelövik, lefejezik õket vagy elvágják a torkukat. Szégyenletesnek tartom, hogy szinte az egész baloldal, amely húsz éve eltûrte, hogy egy szakszervezeti felvonuláson (maffiózó figyelmeztetés gyanánt) koporsót helyezzenek el a római zsinagóga elott, megfeledkezik arról, milyen sokat köszönhet a zsidóknak az antifasiszta küzdelemben. Az olyanoknak, mint Carlo és Plello Rossini, Leone Ginzburg, Umberto Terracini, Leo Vallani, Emilio Sereni, az olyan nõknek, mint barátnom, Anna Maria Enriques Agnoletti, akit Firenzében lõttek agyon 1944 június 12-én, hetvenötöd magával, részeként a Fosse Ardeatine mellett meggyilkolt háromszázhetvenöt embernek, és együtt számtalan más megkínzottal, kivégzettel és harcban elesettel. (Gyerekkorom és ifjúságom társai és tanítói õk.) Szégyenletesnek tartom, hogy részben vagy inkább nagyobbrészt a baloldal hibájából (gondoljunk a baloldali kongresszusok nyitónapján tapssal köszöntött PFSZ vezetõkre, azon palesztinok küldötteire, akik Izrael pusztulását akarják) a zsidóknak ismét félniük kell az olasz városok utcáin. És a francia városok utcáin, meg a holland,a dán és a német városok utcáin. Szégyenletesnek tartom, hogy a zsidók ma éppúgy remegnek az öngyilkos robbantónak öltözött huligánok láttán, mint ahogy a Kristallnacht idején, azon az éjszakán, amikor Hitler szabad folyást engedett a zsidóvadászatnak. Ez az álharcos, aki örökké egyenruhában jár, mint Pinochet, soha föl nem venne egy civil ruhadarabot,de soha egyetlen csatában nem vett részt. Õ mindig másokat küld a háborúba: olyan szerencsétleneket, akik hisznek benne. Ez a beképzelt dilettáns, aki megjátssza az államférfit, holott õ az oka a Camp David-i tárgyalások kudarcának. "Nem, nem, én egész Jeruzsálemet akarom!" Ez az örökös hazudozó, akiben csak akkor villan fel az õszinteség szikr&aacu

folytatas

Ez az örökös hazudozó, akiben csak akkor villan fel az õszinteség szikrája, amikor (magánbeszélgetésben) tagadja Izrael jogát a létezéshez, aki (ahogy könyvemben leírtam) ötpercenként hazudtolja meg saját magát. Aki mindenkit átver, aki hazudik akkor is, ha azt kérdezik tõle, hány óra van. Akiben soha, soha nem lehet megbízni. Ez az örökös terrorista, aki a terrorizmuson kívül máshoz nem ért (miközben õ maga mindig biztonságban van), aki a hetvenes években, mikor beszéltem vele, a Baader Meinhof csoport terroristáit képezte ki. És velük együtt tízéves gyerekeket. Szerencsétlenek! (Ma a gyerekeket öngyilkos robbantónak képezi ki: jelenleg száz ilyen gyerek vár a sorára. Száz!) Ez a szélkakas, akinek a felesége Párizsban királynõi életet él, miközben a népe otthon koszban nyomorog. És a koszból csak azért emeli ki, hogy a halálba küldje oket. Gyilkolnak és meghalnak, mint azok a tizennyolc éves lányok, akik - hogy a férfiakkal egyenlõk lehessenek - a testükre erosített robbanószerrel tépetik darabokra magukat és áldozataikat. És sok olasz és sok európai mégis szereti Arafatot. Mindezt szégyenletesnek tartom, újfasizmus és új nácizmus felemelkedését látom benne. És ez a fasizmus és nácizmus annál baljósabb és vérlázítóbb, mert olyanok táplálják és vezetik, akik képmutatóan jó fiúknak, haladóknak, kommunistáknak, pacifistáknak, katolikusoknak (vagy inkább keresztényeknek) mondják magukat, és akiknek van képük háborús uszítóknak nevezni mindenkit, mint engem, aki ki meri mondani az igazat. Soha nem voltam gyengéd Saronnal, ezzel a tragikus, Shakespeare-i figurával. ("Tudom, azért jött, hogy az én skalpomat is az övére tuzze"- mondta szinte szomorúan 1982-ben, amikor meginterjúvoltam.) Sok vitám volt az izraeliekkel, köztük ronda alakokkal, és a múltban sokszor védtem a palesztinokat, talán többször is, mint érdemelték. De Izrael mellett állok, a zsidók mellett állok. Amint fiatal lányként is mellettük álltam és velük együtt harcoltam, akkor, amikor az Anna Mariákat agyonlõtték. Védem a jogukat a létezéshez, az önvédelemhez, ahhoz, hogy ne hagyják magukat másodszor is kiirtani. Undorral tölt el sok olasz és sok európai antiszemitizmusa, szégyellem magam azért a szégyenért, ami foltot ejt hazám és egész Európa becsületén. Ez nem Államok Közössége, hanem Pilátusok gyülekezete. És ha az egész föld minden lakója másként gondolja, én kitartok a véleményem mellett. Gadó János fordítása Oriana Fallaci, a neves olasz újságírónõ az 1970-es 80-as években izgalmas riportköteteivel és szenzációs interjúival (Komeini ajatollah, Mohamed Ali, Jasszer Arafat) szerzett magának hírnevet. Évek óta visszavonultan él. Az elmúlt évben két cikke kavart vihart - fõként egykori baloldali elvbarátai körében: 2001 szeptember 11 után egyértelmûen az iszlám fundamentalizmust marasztalta el a New York-I ikertornyok pusztulásáért, ez év április 12-én pedig az alábbi írást tette közzé a Panorama címû olasz hetilap hasábjain.

B T1

New member
כתבה מענינת וממצה.

מבהיר כמה דברים לתמימים שביננו.

reuven4u

New member
כמה שזה נכון....אבל בכל זאת

אבל אני רוצה להוסיף משהוא אישי: (וכמובן אין לי את הכתיבה מעולה כמו של הכתבת האיטלקיה , אבל בכל זאת) חלק ממשפחתי דתיים \ מתניחלים. אני יודע שזה קשה - דווקא ביום פיגוע קשה - אבל אתמול נפגשתי איתם. הבן שלהם - בן 3- צייר ציורים של כלא של ערבים. וחיילים. שאלתי אותו - למה הערבים בכלא - והוא ענה לי בטבעיות - (לא - הוא לא אמר כלא של מחבלים,פושעים,...) כי הערבים כולם צריכים להיות בכלא.... ילד בלונדי - כחול עניים - ורק בן 3. אמא שלו -אחותי- ישבה לידו וחייכה - איזה ילד חכם.... אז הנה - ככה ילדים מחונכים בישראל 2002 - לא רק הערבים מתחנכים על שינה. לא רק ההונגרים לא רק האיטלקים\הולנדים\... גם אנחנו כאלה.

טומי*

New member
אסור לעשות הכללות...

לא כולנו ככה....יש ויש ואני מאמין שישנם גם בין הערבים שרוצים שלום,אומנם לא שומעים אותם, או שהם פוחדים לדבר או שהם מאטים מול רבים שרוצים להשמידנו.

reuven4u

New member
לא התכוונתי להכליל

רק רציתי להדגיש שאנחנו הישראלים (יהודים) לא יותר טובים וגם בינינו יש כאלה שלא מחנכים לאהבה וסבלנות... (כמו למשל -מה לעשות- חלק מהמשפחה שלי) אנחנו גם לא חפים מ"אנטישמיות" כמו שאר העולם

ומה אתה עשיתה? שתקת? או נכנסת

לתיקון המעבת? באדינות, ויפה, הייתי מסבירה לילד החמוד, שלא ממש צודק...כמובן, זה בעיה בתוך משפחה...אבל אני לא הייתי שותקת...

reuven4u

New member
שתקתי -

אם היית מכירה את אחותי - גם את היית שותקת... :))) אוי וואוי למי שמעיז להגיד משהו על החינוך שלה... חוץ מזה את\אני לא יכולה להכתיב לאמא איך לגדל את הילדים שלה - כל מה שאני יכול לעשות - אם לי יהיו ילדים - לגדל אותם אחרת...

../images/Emo3.gif הונגריות ידועות כמכשפות...

לכן הייה התגובה שלי, מה שהייה...אבל מבינה אותך

למעלה