Promoters, Enhancers

Tangirl

New member
Promoters, Enhancers

אשמח אם מישהו יעזור לי לעשות סדר במונחים האלו, ובעיקר להבין את ההבדל ביניהם.
כרגע התחושה שלי היא שההבדל ביניהם לא מספיק מהותי כדי לקרוא להם בשמות שונים:)
אם אני מבינה נכון, הפרומוטר הוא חלק מהדנא שקשור לגן ספציפי, כך שהרנא נקשר אליו כשמתחיל תהליך ה-transcription של אותו גן. הפרומוטר נמצא קרוב לגן עצמו. כלומר לכל גן (ביטוי לחלבון מסויים) יש פרומוטר משלו.
ה-enhancer לחילופין יכול להמצא רחוק מאוד מהגן- זה ההבדל העיקרי שאני הצלחתי להבין שיש ביניהם.
האם מעבר למרחק, יש לו תפקיד אחר? האם התאור שלי של הפרומוטר מדוייק (בהתחשב כמובן בפשטנות שלו..).

תודה,
חנה

Gidi Shemer

New member
הרחבה

הפרומוטר הוא אכן מקטע dna שהוא חלק מהגן ומהווה את אתר הקישור לקבוצה של general trancription factors . אותם general trancription factors ייקשרו ל RNA Polymerase וישנו את המבנה השלישוני של ה dna כך שה- RNA Polymerase ייקשר לבסיס הראשון משום יתחיל השעתוק.

עד כאן, הכל מאד כללי ומשפיע על שעתוק ברמה נמוכה. כשרוצים יותר (או פחות) שעתוק, עוברים לרמה היותר ספציפית. פה מדובר ב- enhancers שיכולים להימצא רחוק מהפרומוטר, ויכולים גם להימצא downsream ואליהם נקשרים specific trancription factors. קישור שכזה יגרום לשינוי המבנה השלישוני של ה dna ויביא את אותם גורמי שעתוק קרוב ל rna polymerase ו״יעזרו״ לו להתחיל את השעתוק בקצב מוגבר.

במילים אחרות, הפרומוטר אחראי לשעתוק באופן כללי וה- enhancers - לשינוי ברמת השעתוק.

ההסבר שלי כמובן מאד פשטני. יש בפרומוטר עצמו מרכיבים שונים ולא התייחסנו פה ל silencers שמקשרים repressors שמעכבים את פעילות ה activators (חלק מאותם specific trancription factors).

Tangirl

New member
תודה, זה יותר ברור עכשיו

אולי אתה (או שאר חברי הפורום) יכול להמליץ על ספר או מקור ברשת שבו אפשר ללמוד טוב יותר את כל הבסיס של גנטיקה? אם להיות יותר ספציפית, אני צריכה לנסות להבין שיטות מחקר גנטיות (טרנסגנים, נוק-אין נוק-אווט ושיטות נוספות ויותר מורכבות) ואני מרגישה שאני מתקשה עם זה כי אני לא מבינה בצורה טובה מספיק את האופן שבו זה עובד לפני שעושים כל מיני מניפולציות.
כרגע יש לי טקסטבוקים של כל מיני cell biology, אבל אם יש משהו נוסף שמשהו פה יכול להמליץ, אני אודה לכם.

Gidi Shemer

New member
טקסטבוק של molecular biology יוכל לעזור

אם את מעוניינת, שווה לבדוק קורס של coursera. הם בחינם ובדרך כלל טובים.

לגבי שיטות, את מוזמנת לחפור קצת באתר המצויין הזה שמשופע בקליפים מפורטים על שיטות שונות
http://www.jove.com/

למעלה