את הסרטון הוא פירסם לפני שנה אך מסכים איתו בהרבה דברים בנוגע לקו האדום.
לדעתי האישית לגמרי נעשה שימוש לא נכון בקו.
ההקמה של הקו כטראם/מטרו היברידי, המקטע התת קרקעי והמנהרות כולל עומק התחנות נבנו כמטרו לכל דבר ללא אפשרות עתידית להסבה למטרו. המקטע התת קרקעי והתחנות עמוקות מדי לצד הקרוסלות בקומת הקונקורס הופכות את השימוש בקו לפחות נגיש ויעיל גם בנסיעה בין שתי תחנות תת קרקעיות וגם בין תחנה תת קרקעית לתחנה עילית.
תחנות תת קרקעיות של רק״ל לא צריכות להיות עמוקות מדי וזו טעות גדולה שנעשתה בקו האדום. תחנה תת קרקעית צריכה להיות קרובה מאוד למפלס הרחוב גם אם זה אומר לבנות את הקו בשיטת Cut And Cover.
וגם כפי שנטען בסרטון לטראם יש קיבולת נמוכה יותר וזה משפיע על רמת השירות. מסלול הקו האדום יועד למטרו, יש לו ביקושים של מטרו והיה צריך לבנות אותו כמטרו.
כמעט כל קו מטרו בעולם שנבנה ב-60 השנים האחרונות הוא בעומקים כאלה.
עדיין השעטנז הזה עדיין עלה פחות, מאשר אם כל הקו היה רכבת תחתית אמיתית
התשובה לשניכם, במידה מסויימת אני מסכים עם DanBus43 לגבי חוסר ההתאמה של האמצעי והתחנות הקטנות יחסית (במטרו של מדריד יש קווים וותיקים בני 4 קרונות בלבד.
לגבי Cut and Cover - ישראל כבר בנויה ואין הרבה מקומות שמתאימים לשיטה כזו, אולי פארק המסילה בירושלים, שדה דב, שדה התעופה הישן באילת, מתחם תע"ש הוד השרון.
בשאר המקומות אולי יש הגיון מסויים בשיטת קירות סלארי וקירוי מלמעלה בכבישים ראשיים, אך זה יחייב הזזת תשתיות נרחבת. המטרו של מאלאגה ומנהרת כביש באזורי בספרד נבנו בשיטות כאלו. מצד שני זה מחייב תוואי רציף. שיטת ה TBM פשוטה יותר לחפירה רציפה. אולי יש הגיון בבנייה עילית במפלס הקרקע, חפירים או על גשרים וסוללות בקו M3.
במערכות רכבת תחתית ומטרו וותיקות רק ליבת הרשת במרכז העיר ומספר מקומות עם הצדקה טופוגרפית הם תת קרקעיים. הקווים יוצאים לפני השטח בטבעות שמסביב למרכז. בפריז יש מקטעים עיליים מעל לנהר ובשדרות מרכזיות יחסית, בברלין המשטר של הקייזר הקים שורת תוואים עיליים כמו השטאדטבאהן ותוואי עיליים מרכזיים יחסית בכמה מתוואי הרכבת התחתית. בלונדון אין שימוש נרחב בתוואים עיליים מעל שדרות אלא בתוואים עיליים מאחורי מבנים ועל סוללות או בחפירים. אם תבקרו באחת הערים האלו - צאו מהמרכז. אם יש לכם חברים או קרובים לבקר - מה טוב. אם לא - חפשו אטרקציה פרברית כמו פארקים או ארמון וסעו לשם.
כל זה לצערי לא מתאים לישראל הבנויה.
גם תואים עיליים בשדרות הערים לא מתאימים לסביבה עירונית קיימת.
לגבי תחנות הקו האדום בתל אביב - מסלולי ההליכה המוארכים במפלס הקונקורס דווקא חיוביים בעיניי. הם נועדו לניהול קהל. כשעומדים בתור לוולידטורים צריך מרחב, במיוחד בתחנות ששתי רק"לות יכולות לעצור בהן בבת אחת.
לגבי אורך הרציפים - יתכן שיש אופציה כלשהי להארכתם, אולי על חשבון החדרים הטכניים שבקצות התחנות ואולי בהארכה פיזית. בתחתית של לונדון אפשר לראות איך האריכו את רציפים הקו המרכזי - בתחנות תת קרקעיות רבות רואים מקטע בקוטר טיפה יותר קטן בקצה הרציף. יש גם פתרון לא אידאלי בתחנות מסויימות בקו הצפוני שבנו בהן חדר טכני קטן במנהרת הרציף עצמה - הדלתות שליד תא הנהג לא נפתחות בתחנות מסויימות מסוג זה ויש כריזה על כך. אציין שהמרחב התת קרקעי מאד גמיש, קו האליזבת' נכרה קודם כל כמנהרה ואז במו תחנות תת קרקעיות רבות מתחת לקרקע ללא שיטת קופסה ועוד בתחנות קיימות עם מספר קווי תחתית קיימים (טוטנהאם קורט רוד - שעבורה הרסו מבנים בקצות התחנה, בונד סטריט שבה הרסו אולי מבנה אחד ממול כדי לבנות כניסה שניה. לא חסמו את כל אוקספורד סטריט כפי שהיה קורה לו השתמשו בקופסאות כמו בקו האדום.
לגבי השעטנז - הקיבולת נמוכה משמעותית ממטרו בגלל רביעיות המושבים שמורות את המעברים. המהירות במקטעים הקרקעיים זוכה לביקורת תכופה בפורום, הביקורת על כך שתדירות המקסימום למנהרה היא רכבת כל 3 דקות במקום כל 2 כמו במטרו רגיל היא במקומה.
יתכן שבעתיד יהיה מקום להשקיע בהארכת המנהרה מתחת למקטעי הכביש כקו אקספרס עם מספר תחנות מצומצם ולשנות את השירות הקרקעי לשירות קרקעי משלים.