Simple heuristics that make us smart

Simple heuristics that make us smart

לקבל החלטות. בניגוד לספרי האבולוציה והפסיכולוגיה האבולוציונית, אני חושב (ואולי אני טועה...) שרובכם לא קראתם את הספר, ולכן אני אכתוב כאן מדי פעם על הדברים המעניינים שקראתי שם. בעבר, ההנחה המקובלת בקרב פסיכולוגים וכלכלנים, דיברה על האדם הרציונלי. המודלים שנלמדים עד היום בקורסי המבוא לכלכלה מדברים על אנשים בעלי מידע בלתי מוגבל, זמן בלתי מוגבל לקבל החלטות, ומוח שמבצע אופטימיזציה תחת אילוצים של האפשרויות העומדות לפניו. בסופו של דבר החוקרים ידעו שאנשים אינם בדיוק כאלה, אבל על מנת לפשט את המודלים זאת הייתה ההנחה. דניאל כהנמן (ישראלי זוכה פרס נובל לכלכלה) ועמוס טרבסקי (שזכה יחד איתו אבל אני לא בטוח שהוא ישראלי לכן זה לא נחשב...), הראו בשנות השמונים והתשעים איך אנשים נכשלים במבחנים שונים הקשורים לביצוע עסקאות כלכליות, לסטטיסטיקה, להערכות שלהם לגבי עצמם, ועוד. הם לא ממש דיברו על המוח החושב, וגם לא על אבולוציה, והתמקדו בעיקר בטעויות עצמן, ובסיווגן. לדוגמא – אדם שבבעלותו בקבוק יין ישן מסרב למכור אותו תמורת 500 ₪ לסוחר המעוניין ביין. מצד שני, אם יישבר הבקבוק, האדם הזה לא יהיה מוכן לשלם תמורתו אפילו 300 ₪. הם פיתחו תורת ערך שמתארת את פונקציות התועלת של האנשים ולמה הם מחליטים את ההחלטות האלו, אבל הסתפקו בסופו של דבר בלתאר את המצב הקיים ולא שאלו "למה?" ברמה הבסיסית יותר, ברמה האבולוציונית. הספר Simple heuristics that make us smart מסתכל על הדברים מנקודת מבט אחרת. הספר מתאר מאמץ של קבוצה גדולה של חוקרים – בינם אנשי מחשבים, אינטיליגנציה מלאכותית, כלכלנים, ביולוגים, פסיכולוגים, מתמטיקאים, ועוד – שמנסים למפות את דרך החשיבה המובילה לתוצאות שדניאל כהנמן ראה. הם מתארים את המוח כמן ארגז כלים, שפותחו בתהליך אבולוציוני של התאמה לסביבה, ומראים איך הכלים האלה מפיקים לעיתים תוצאות טובות הרבה יותר מאשר שיטות סטטיסטיות מתקדמות, כשמדובר בנתונים מהעולם האמיתי ולא תוצאות מעבדה. הכלים הללו הם היוריסטיקות די פשוטות, כמעט מטופשות, והסיבה שהן מצליחות יותר מאשר שיטות סטטיסטיות נעוצה בין השאר ברובסטיות שלהן, ובמה שנקרא over-fitting (מודל סטטיסטי המתאים לנתונים שעל פיהם הוא נבנה, אך לא לנתונים חדשים ושונים).

היוריסטיקת ה recognition

ההיוריסטיקה הראשונה שעליה קראתי עד כה, נקראת recognition. מדובר בסוג של זיכרון, שהדבר היחיד שהוא אומר לכם זה האם שמעתם כבר בעבר את השם הזה, או ראיתם בעבר את הפרצוף הזה – בלי לומר לנו שום דבר נוסף מעבר לכך. כמו למשל שאנחנו נתקלים במישהו ברחוב, והוא מתחיל לדבר איתנו, ואין לנו מושג מה שמו ומאיפה אנחנו זוכרים אותו... מחקרים גילו שהזיכרון הזה די חזק – לאנשים הציגו לא פחות מ 10,000 תמונות אותם הם היו אמורים לזכור, כאשר כל 5 שניות מעבירים תמונה, ולאחר מכן הציגו להם 10,000 זוגות של תמונות, כאשר כל זוג כולל תמונה שהם ראו ותמונה שהם לא ראו, והם היו צריכים להחליט איזו הם מכירים. המשתתפים הצליחו לזהות 8,300 תמונות נכונות (אם מורידים את הניחושים מגיעים ל 6,600 תמונות שהם זכרו שראו). מחקרים אחרים הוכיחו כי בע"ח משתמשים בהיוריסטיקה הזו – למשל עכברים מעדיפים מזונות שאת הריח שלהם הם מכירים, או כי הם אכלו אותם בעבר או כי הם מזהים אותו מהנשימה של עכברים אחרים. מה שהכי מדהים בהיוריסטיקה הזו, הוא כוחה של הבורות, או חוסר הידע. למשל, עשו מבחן מקביל לסטודנטים אמריקאים וגרמנים, שמטרתו הייתה להחליט בין זוגות ערים איזו היא העיר הגדולה ביותר. לשתי קבוצות הסטודנטים נתנו ערים בארה"ב ובגרמניה – חלקן מוכרות יותר וחלקן פחות. הסטודנטים השתמשו בהיוריסטיקה (באופן בלתי מודע כמובן), ועל פי תוצאות המחקר רובם המכריע בחר במרבית השאלות את העיר שהם זיהו את שמה להיות גדולה יותר מהעיר שהם לא זיהו את שמה. מה שמדהים, הוא שהגרמנים היו יותר מדויקים מהאמריקנים לגבי הערים בארה"ב! (וההפך לגבי הערים בגרמניה). הסיבה לכך, היא שהגרמנים הכירו פחות ערים, ושהערים שהם הכירו היו הגדולות ביותר מכיוון שהם הכירו אותן מאזכורים בתקשורת בעיקר. האמריקנים הכירו יותר ערים, אבל לא זכרו את גודל האוכלוסייה שלהן, ולכן טעו. מבחינה מתמטית, המצב הכי טוב הוא להכיר חצי מהערים, מה שנותן לך את הסיכוי הגדול ביותר להוציא ציון טוב במבחן מסוג זה. בורות היא כוח, ידע הוא חולשה... נשמע כמו סיסמה מתאימה ל 1984 (או לכנימה)... זאת הדוגמה הראשונה שנותנים בספר להיוריסטיקה חסכונית, מהירה, ופשוטה, המנצלת באופן אלגנטי ביותר את חוסר הידע של יצורים לגבי סביבתם, על מנת לקבל החלטות טובות ומדוייקות. בהמשך, אם אקרא עוד דברים מעניינים, אני אכתוב אותם גם כאן...

הי! חתכו לי את ההודעה הראשונה...

הפתיחה הלכה ככה: טוב, אז זה ספר שאני קורא עכשיו (בהמלצת הקוסם), שמספר על ההיוריסטיקות בהן אנו משתמשים על מנת לקבל החלטות

Wolverchenus

New member
../images/Emo45.gif

אני גם קורא* אותו עכשיו ובאמת נגעת בהכל אבל לא עמדת על ההבדל המשמעותי בין הגישה של הקבוצה הזו לגישה של כהנמן וטברסקי. כהנמן וטברסקי כל הזמן דיברו על כך שבני אדם הם לא רציונליים ומה שהקבוצה הזו עושה זה למעשה להסביר שהם כן רציונליים במגבלות המציאות ובכפוף לסביבה שבה התפתחנו אבולוציונית. למשל, Recognition מאוד הגיונית כשאתה חי בשבט ובאמת מי שמדברים עליו נורא מפורסם ופחות יעילה כשאתה חשוף לתקשורת ועלול לחשוב שירושלים יותר גדולה מתל אביב או שבישראל חיים 30 מיליון איש.

Wolverchenus

New member
ההערה נשמטה לי

(*קורא = הגעתי לאמצע ואז עזבתי לטובת עיסוקים מחייבים יותר בשאיפה להמשיך בשבוע הבא)

למעלה