SPSS מול אקסל

enigma00

New member
SPSS מול אקסל

שלום לכולם,
אני יכול להניח שכותרת הפוסט עוררה כמ החיוכים בקרב הקרואים, אבל אשמח להסבר פשוט וממצה.

הבעיה שלי היא כזו- אני אנליסט בתחום האינטרנט שעובד בעיקר ע"ב אקסל לצורך חישובים של נתונים. בעיקר מוציא ממוצעים, חישובי רווחיות, הצגת נתונים מפולחת ע"ב טבלאות פיבוט וכו'. למעשה, אין שימושים רבים בנוסחאות סטטיסטיות שנמצאות באקסל. לו הייתי צריך חישובים כאלו סביר להניח שהייתי משתמש בנוסחא המתאימה וכו' (הידע הסטטיסטי שלי סביר- תואר שני מימון וכו', לא מעבר).

אני בתהליך קבלה למקום עבודה חדש, ונשאלתי כהערת אגב האם עבדתי עם SPSS.
מכיון שSPSS זכור לי מלפני 10 שנים בערך, אשמח לדעת מה ההבדל המהותי בין אקסל לבין SPSS, מעבר לעוצמת העיבוד (הטובה יותר אני מניח) של ה-SPSS.

או במילים אחרות, מה הגליק הגדול בתוכנה הזו?

שאלה נוספת- עד כמה קשה/מורכב לאדם האינטיליגנט והאנליטי הסביר ללמוד את השימוש בתכנה?

תודה על הסבלנות ועל כל תשובה.

just Orli

New member
הרבה יותר שימושים סטטיסטיים, מן הסתם

מחישוב מובהקות ומתאם ועד רגרסיות מורכבות, ניתוחים רבי-רמות וכו'.
אקסל זה פשוט דרך לארגן נתונים בטבלה, עם עיבודים פשוטים ביותר כמו שציינת - לא הרבה יותר מחישוב ממוצעים והצגתם בגרפים צבעוניים. זה לא מתאים לניתוח נתונים סטטיסטיים אפילו ברמת סמינריון, אני חושבת.

לא חושבת שזה מורכב במיוחד ללמוד את הפונקציות של התוכנה, מה גם שיש הרבה ספרי הדרכה מפורטים.
קצת יותר מורכב להבין את הסטטיסטיקה מאחורי זה - מה אתה עושה בעצם כשאתה לוחץ על אופציית ה"רגרסיה לינארית" בתפריט, ומה התוצאות האלה אומרות.

c0g

New member
מה הגליק הגדול ב-SPSS

גם אני שואל את עצמי את השאלה הזאת, למרות שדי מכריחים אותי לעבוד עם התוכנה הזאת.

ההבדל הגדול הוא קודם כל במבנה. בעוד באקסל יש לך טבלה נטולת מבנה, טבלת הנתונים של SPSS מוגדרת בצורה קשיחה: העמודות הן פקטורים/מדידות, והשורות הם מיקרים (cases). אין גמישות מהבחינה הזאת. המבנה הזה מאפשר לבצע כל מיני פעולות סטטיסטיות בקלות על כל המקרים, בעוד שבאקסל היית מזדקן מול המקרו שהיית צריך לכתוב בשביל זה.

מבחינה מעשית, האקסל גמיש יותר, והפלט שלו הרבה יותר נוח לעבודה (הוא כבר חלק מהטבלה). SPSS הוא הרבה הרבה הרבה פחות גמיש, אבל מאפשר ניתוחים סטטיסטיים מורכבים יותר בקלות יחסית. גם הפלט של ה-SPSS הוא די בלתי נסבל, גם בגלל הפורמט שלו וגם בגלל שהוא זורק עליך את כל הפלט האפשרי של השיטה הסטטיסטית שהשתמשת בה, גם דברים שלאף אחד כמעט אין מושג מה הם אומרים (ולמי שיודע מה זה לעיתים קרובות הפלט הזה לא רלוונטי).

האם אפשר ללמוד מהר להשתמש ב-SPSS? כן, כל עוד לא מתחכמים יותר מידי (מתחכמים יותר מידי = מניפולציות מורכבות יחסית על הנתונים, שהרבה יותר קל לבצע באקסל). הממשק של SPSS הוא מסוג "תכניס כאן משתנה א', כאן משתנה ב', ותבדוק את הטבלה השלישית בפלט". מאוד קל.

enigma00

New member
מודלים

תודהעל התשובות.
ומה לגבי בניה של תחזיות קדימה?
כלומר אם השימוש שלי הוא חילוץ נתוני עבר לצורך בניה של מודל תחזית שיהיה גמיש לשינוי בהנחות שלי, האם נוג לבצע תחזיות מבוססות SPSS?

tulkin

New member
שאני אעשה את השטיק שלי?

ילדים, הגיע זמן להתבגR.

c0g

New member
ניסית פעם לעבוד עם R בלי חיבור לאינטרנט?

לא תענוג גדול.

כשאפשר להתחבר, אין טעם להתווכח כאן

tulkin

New member
האמת שניסיתי, אפילו הרבה פעמים

ומעולם לא חשתי בבעיות. למה? במה נתקלת?

enigma99

New member
מודלים

המודלים הם בניה של תחזיות המבוססות על נתוני העבר.
למשל צפי הכנסות שמבוס על הנחות שונות כמו שפה, שווי לקוח וכולי.

מעיןבר

New member
אילו שני כלים שונים למטרות שונות

אני לא עובדת ב- SPSS אלא בתוכנה סטטיסטית אחרת אבל אני עובדת הרבה גם עם אקסל.
לאקסל יש יכולת מופלאה לעזור בסידור הנתונים, הצגה טובה שלהם, אפשר להיעזר בנוסחאות שלו לביצוע אנאליזה מתמטית ראשונית, יש לו גרפים נחמדים. זה באמת אחלה כלי, אבל אין לו את העוצמות לכלי שמיועד לסטטיסטיקה ולמבחנים סטטיסטיים שנותנים לך המון מידע על הנתונים שלך.
אני מסכימה עם קוג שהמבנה של הטבלה קשיח ומייאש וההצגה הגרפית (לפחות בתוכנה שלי) די מבאסת, אבל אני יכולה לקבל מידע מאוד מסודר על מה קורה בגרפים הללו - סדרות של זמן, רגרסיות (באקסל הרגרסיות הן מאוד מאוד בסיסיות ואתה לא מקבל הרבה מידע), ניתוח מרובה משתנים - זה מביא אותך להבנה אחרת של הנתונים.
הרבה פעמים אני עובדת עם שני הכלים במקביל - לוקחת מהאקסל לתוכנה הסטטיסטית ואת הפלט מחזירה לאקסל להמשך עבודה.
אני משערת שאם אתה יוצר מודלים - ככל שתצליח לעשות אנאליזה טובה יותר של הנתונים שלך בכלים המתאימים, תוכל לייצר מודלים מורכבים ומדוייקים יותר.

enigma99

New member
תודה רבה

האמת היא שהתגובה האחרונה של מעין די איששה (אגב מובהקות ובחינות סטטיסטיות
) מה שחשבתי.
הSPSS חזק במתן תמונת מצב סטטיסטית על קשרים בין מדדים שונים (מבחנים שונים), אבל היישום היומיומי לצורך בנית תחזיות, מרחישים וכו' הוא על בסיס האקסל וכפי שאמרה מעין- נכון לקחת את הפלט הסטטיסטי (למשל חוזק ההתאמה בין שני משתנים) לצורך יישום של מודל מדוייק יותר באקסל.

תודה לכולם, ואשמח לעוד מידע/תגובות ממי שיכול להוסיף.

22ק ו ס ם

New member
זה לא כל כך נכון מה שאתה אומר על אקסל

אין לו מודלים מדויקים יותר צSPSS מהסיבה הפשוטה שזה לא הייעוד של אקסל. אם במודלים או תחזיות אתה מתכוון בעיקר לרגרסיות אז חד משמעית SPSS או כל תוכנה סטטיסטית אחרת יהיו עדיפים. אקסל היא תוכנה לניהול מסדי נתונים וטובה מאוד בהצגה שלהם וכל מיני חישובים שקשורים לניהול מסדי נתונים מורכהים. היכולות הסטטיסטיות שלה מאוד מוגבלות ולא כדאי להתבסס עליהן. בעיקרון, תמיד עדיף להשתמש בתוכנה ייעודית שכל המטרה שלה היא מה שאתה מחפש, גם אם בתוכנה אחרת יש אפשרות לערוך חישובים דומים. אגב, הקשיחות של הצגת הנתונים בSPSS היא הכרחית כי אנחנו עוסקים במשתנים ולא סתם במספרים אקראיים.

enigma00

New member
קודם, איך זה סותר מה שנאמר?

כשאני אומר מודלים באקסל אני מתכוון לבניה של תחזית מסויימות שנשענו על
א. נתוני עבר
ב. הנחות שמבוססות על תוצאות מבחנים סטטיסטיים שאני "מייבא" מSPSS.

לזה התכוונה מעין לדעתי.

22ק ו ס ם

New member
מה זה תחזית שנשענת על נתוני עבר?

זו רגרסיה שאתה מבצע (אלא אם כן אתה מתכוון למשהו אחר). ולא הבנתי מהן הנחות שאתה מייבא. איך אתה בדיוק מייבא אותן ועל אלו הנחות מדובר?

למעלה