TDMA האמא של כולנו - סדר בבלאגן

ashomer

New member
TDMA האמא של כולנו - סדר בבלאגן

בימים האחרונים אנשים התחילו משום מה להתעניין במירס... "הרי זו רשת שאין לה מקום בארץ..." אז מה פתאום ההתעניינות? אני ציני כמובן. בעצם ההודעה שלי היא לא על אמיגו שהיא ללא ספק רשת עם יכולות אך כל זמן שהיא מנוהלת על ידי מוטורולה וגם 10 שנים אחרי סוף הניהול הזה אל תצפו ממנה לשירות של פלאים - ככה הם בנויים כמו חברה ישראלית אמיתית "הלקוח ידאג לעצמו אחנו לעצמינו וכל מה שיקשר זה חשבון הבנק של המסכן"... לעניין: קודם כל נבדיל בין סוג של רשת וסוג של סדנדרט אם תרצו תקן להעברת מידע בעזרת גלי רדיו. כאשר רשת היא בעצם אותו מערך שהחברה הסלולארית בונה כדי לקשר בין המכשירים הסטנדרט הוא השיטה שבה מועברים הנתונים בתוך אותה רשת. על תקן אחד כזה יכולים להישען כמה סוגים של רשתות אני אנסה להדגים את זה על משהו פשוט יותר: משחקי כדור - כדורגל, כדורסל וכו´ בעיקרון כל אחד מהשחקים האלה מבוסס על העברת כדור משחקן לשחקן (זה התקן) אבל תכליתו של העברת הכדור בכל משחק היא שונה - בכדורגל הכדור מועבר על מנת שייכנס לשער ובכדורסל על מנת שייכנס לסל (זוהי בעצם הרשת). ישנם שלושה תקנים שהם הפופולריים ביותר בתחום הסלולר בדורות הראשון והשני: א. FDMA תקן שעליו מבוססות בעיקר רשתות דור 1 אנלוגיות כגון: NMT, NAMPS, AMPS(AMPS היא הרשת האנלוגית של פלאפון למשל) FDMA פירושו Frequency Division Multiple Access כלומר חלוקת התדר שעליו מועברים הנתונים לערוצים קטנים יותר כאשר כל משתמש ברשת משתמש בערוץ אחד. תקן זה הוא מיושן ואינו יעיל מכיין שהמנוי שמשתמש ברשת מקבל חלק ניכר התדר ובכך תכולת אותו תדר קטנה. ב. CDMA התקן המבטיח ביותר שקיים כיום. Code Division Multiple Access במקום לחלק את התדר לערוצים ייחודיים לכל מנוי הרשת מחולקת על ידי כתובות, קודים שניתנים לכל מנוי. קוד של כל מכשיר הוא ייחודי לו ורק לו. בצורה כזו בעצם כל המוניים משתמשים באותו ערוץ התדר, כך הערוץ רחב יותר...שיטת ההעברה כאן היא שונה אך זה לא הנושא. למען הדיוק נציין שהרשת פלאפון נקסט היא לא רשת CDMA מכיוון שCDMA היא אינה רשת אלא רשת שנקראת cdmaone. ג.תקן TDMA שהוא בעצם הבסיס של רשת ה(GSM (Global System for Mobile(אורנג´), רשת ה D-AMPS (סלקום) ורשת הI-DEN (נקסטל-מירס). שלושת הרשתות הן אחיות כאשר הרשת של סלקום ששמה הנכון הוא Digital-AMPS ולא TDMA כנהוג, הרשת של אורנג´, והרשת של מירס עובדות על אותה השיטה - שלושת הרשתות מחלקות את התדר שבשימוש לTime Slots כל מנויי מקבל איזה שהיא יחידת זמן שבה הוא מחובר בשאר הזמן הוא מנותק ולמנויי אחר מחובר ההחלפה כמובן מתבצעת מאד מהר ואנו לא שמים לב אליה . הרשת של מירס היא אינה רשת GSM אלא רשת ייחודית שפותחה על ידי מוטורולה שעל בסיס תקן הTDMA מאפשרת את כל מה שהיא מאפשרת. כרטיס הסים הוא אינו בהכרח סימן היכר לרשת הGSM - הוא כרטיס שעליו שמור המידע האישי אודות המנוי ומוטורולה בחרה בחרה לשלב את השימוש בו ברשת I-Den שלה. לסיכום יש להדגיש הGSM והD-Amps הן בנותיה של הTDMA ולא בהכרח יעילות פחות או יעילות יותר אחת מהשנייה מבחינת השימוש ברשת. מצד שני בגלל אותן תכונות ייחודיות שהGSM הצעירה יותר מכילה מתאפשר בה שימוש בGPRS ובD-AMPS המישונת לא. a
homer

רגע רגע...

לגבי פלאפון.. אתה טוען שהם לא פועלים על CDMA? בכל מקום שקראתי, כתוב שהם פועלים על CDMA.. וגם המכשירים שלהם מיועדים לרשת CDMA.. אז על מה הם כן פועלים?

nivw

New member
מצטער אבל רק בילבלת אותנו ../images/Emo10.gif

יותר מידי מידע. דרך אגב את מי זה באמת מעניין איזו טכנולוגה יותר טובה, כל עוד שבgsm שומעים הכי טוב? אני מודה שהמכירים משדרים הרבה יותר חזק אבל... מה לעשות. ולגבי CDMA אנה הסבר בקצרה: איך יכולים כל המכשירים להשתמש באותו ערוץ בו זמנית? פורים שמח, ניב

yli

New member
תוספות

רשת CDMA היא בעלת מספר שמות וגירסאות הCDMA ONE שאשומר מתייחס אליה היא הדור הראשון של רשתות CDMA שלמעשה ישנן שני גירסאות לCDMA ONE הראשונה IS-95A והשניה כמובן IS-95B אשר בה משתמשת פלאפון, כמובן מפה לשידרוג השרת ל CDMA2000 (שהיא 1X או לחילופין 1XRTT) הדרך קצרה.(אבל פלאפון עדיין חברה גרועה! להלן ההבדלים ברשתות TDM : GSM :רוחב ערוץ 200KHZ מחולק ל8 TIME SLOTS שגודלו של האחד 30 KHZ, אורך הסלוט הוא 0.577 מילי שניות , לכל סלוט מכיל 156 ביטים, והסייקלס (מחזוריות שלו) הם 217 מחזורים בשנייה. D-AMPS (DIGITAL AMERICAN MOBILE PHONE SYSTEM או לחילופין IS-136 או לחילופין TDMA:רוחב ערוץ 30KHZ מחולק ל3 TIME SLOTS שגודלו של האחד 10KHZ אורך הסלוט 6.67 מילי שניות, ביטים לסלוט 320, 50 מחזורים בשנייה. I-DEN (INTEGRATED DIGITAL ENHANCED NETWORK :רוחב ערוץ 25KHZ, מחולק ל6 TIME SLOTS שגודלו של האחד 4.1 KHZ, אורך כל סלוט 7.25 מילי שניות, 464 ביטים לסלוט, 23 מחזורים בשנייה. סלוט פירושו קו שיחה. האיכויות להלן: GSM :22.4 KBPS IS-136: 13 KBPS I-DEN: 5.8 KBPS האיכויות שיחה לדוגמא: קומפקט דיסק משתמש ב172 KBPS טלפון קווי משתמש ב 11KBPS רדיו משתמש ב 22KBPS

nivw

New member
כמו שאמר אתמול העיתונאי לראש הממשלה

אתה לא עניתה על שאלתי. איך יכולים שני מכשירים סלולרים של cdma לפנות לאותו ערוץ בו זמנית? אז מה עם יש להם כתובות שונות? עדיין עם שני אנשים מדברים ביחד אחד מול השני ברחוב (ישראלי אני מתכוון) לא יבין המאזין דבר. נ.ב אומנם אני צפוי לקבל treo שיפעל בgsm אבל אני חייב להודות שהחדש של סמסונג שפןעל בcdma שווה לאללה

yli

New member
הסבר

נאמר חבורה של אנשים אשר כולם מדברים ביחד בו זמנית , אי אפשר להבין מאומה נכון, אז נאמר שלכל אחד מהם ישנה שפה שלו שהצד שאליו הוא מדבר מבין אותה וכך כל שאר השחים בצוותא אינם נשמעים רק שני האינדיבזואלים אשר מדברים שפה יחודית להם שומעים אחד את השני. כך גם CDMA כל מנוי בעל קוד יחודי לו: המנוי מחייג מספר, הקו עובר קידוד אשר נשלח לתחנת הממסר משם מועבר למתג מתורגם , מקודד שוב פעם לקוד של האינדביזואל אשר לו הוא ממוען ומגיע אליו למכשיר בתצורת הקוד של האינדיבוזאל אשר מתורגם שוב במכשיר . הכי פשוט שיש( או שלא).

nivw

New member
אה...

זאת אומרת שכול מכשירי הcdma קולטים רק תדר אחד? והמכשיר שקולט מסנן את השיחה שמטעימה לקוד שלו? זה אומר שתאורתית קל לבנות מקלט שיקלוט את כל השיחות ברשת זו ויבחר איזה קוד שיחה לצוטט. נכון? אוי זה לא נשמע כל כך טוב..
עוד אני מבין מתשובתך שהcdma משתמש בשיגדור spread spectrum כך שמספר משדרים (טלפונים סלולרים) יאפננו את אותה תחנה מבלי לעלות אחד על השני. אסביר את כוונתי בדוגמא: אם נניח מחר יקום ערוץ פירטי שישדר על התדר של ערוץ שבע, אז לנו המאזינים לא יהיה מובנת אף תחנה. זאת משום שצורת שידור זאת היא FM. אך בSST (spread spectrum) יש למעשה דילוג בין הרבה ערוצים כך ששנים המשדרים לא יפריעו אחד לשני. קלטי אותך נכון?

ashomer

New member
קשה מאד לצוטט

בCDMA בגלל השימוש בטווח גדול של תדרים בו-זמנית המסר שמועבר על ידי הכשיר לתחנה וההיפך הוא חלש ביותר ובתור התחלה למצוטט יהיה קשה לדעת מתי אתה מדבר ומתי לא כי חוזק המסר לא עובר על הפרעות רדיו רגילות. שנית לכל מכשיר את הקוד הייחודי רק לו ובלי ידיעתו כל המסרים המועברים על ידי הממסרים והמכשירים הם הפרעה אחת גדולה שאין כל דרך להבין אותה. הקוד הזה הוא בעצם המילון לאותה שפה ייחודית שYLI דיבר עליה. a
homer

nivw

New member
רק תיקון קל

"לא עובר על הפרעות רדיו רגילות" הכוונה לשימוש בSST. שלמעשה כל רשתות הסלולר המודרניות עושות שימוש בשידור זה. גם סלקום משדרים בSST. השתדלתי לא להחצין את היותי הנדסאי תקשורת יתר על המידע באשכול זה, אך דומה שמשאינו מכיר את התחום יתקשה למצוא את ההבדל. ואם כבר הזכרתי את הsst אז הנה כתבה מאוד מעניינת בנושא. דומה שהעתיד שרק דמיינו במסע בין כוכבים כבר עשוי לקרום עור וגידים בארץ האפשריות (ארה"ב) בקרוב. דומה כי רק הגוף המחוקק מאיב על ההתקדמות. מעניין כמה זמן יקח למשרד התקשורת שלנו עד שיאשר שחמוש בblue tooth? אני חייב להעיד שזה זמן רב מאוד לא ישב שר תקשורת מתאים. ניב

ashomer

New member
לא לזה התכוונתי

הרי בTDMA כל מנוי מקבל TDMA מקבל Time Slot לזמן מוגבל והוא משדר רק בזמן המוקצב ומרכז את כל עצמת השידור בזמן המוקצב כתוצאה נוצר מסר חזק שיכול להיות מזוהה לעומת זאת בCDMA הלקוחות מופרדים על ידי אותם קודים ייחודיים ולא טווחי זמן\תדר ויוצא שהמסר נפרס על כל ספקטור התדרים ובכל חלק נפרד מהספקטור משודר מסר ברמה נמוכה מאד מכאן גם רמת הקרינה הנמוכה יותר בCDMA בגלל הרמה הנמוכה כאשר מישהו מנסה לקלוט את המסר המועבר הוא יכול לזהות אותו כהפרעה בלבד. אני מדבר כאן על ההיבדל המהותי בין השיטות ולמה דווקא בCDMA האפשרות לציטוטים היא הנמוכה ביותר.

ashomer

New member
זה כל הקטע

שבניגוד לSST הCDMA לא מקפץ מערוץ לערוץ אלא משדר כל כולם בו זמנית.

ashomer

New member
תיקון קטן לyli

AMPS פירושו Advance Moobile Phone System ולא American כמו שכתבת

yli

New member
תוספת

לאשומר AMPS בעלת שני ראשי תיבות כמו ה-GSM :)

ashomer

New member
רק עוד תיקון...

קוראים לי אנדרי שומר בקיצור א.שומר ורצוי שלא תכתוב את זה ביחד

למעלה