בעצם, בואו ונרחיב קצת את היריעה
במקום סתם לכתוב לא, אז אולי אנצל את ההזדמנות לפרט קצת על מחלות פריונים, הקשר שלהן למחלות פריונים אנושיות והקשר לבעלי חיים.
פריונים הם חלבונים שקיפול לא תקין שלהם עלול לגרום לנזק לתאים במערכת העצבים המרכזית. חלבונים מתקפלים לצורה תלת מימדית שהיא זו שנחוצה ומתאימה לפעילות שלהם (לדוגמא, אנזימים ופעילות אנזימתית). בדרך כלל, אם יש מצב של קיפול לא תקין בגלל מוטציה כלשהיא, החלבון המתקבל איננו פעיל. במקרים נדירים (עליהם אנחנו מדברים פה( יש מצב שקיפול לא תקין יגרום לבעיה גדולה יותר מאשר לחלבון לא פעיל. הבעיה תהיה של חלבון עם קיפול שונה שבדרך זו אחרת גורם לנזק לתא. גם בנוכחות של מולקולות מאותו חלבון שכן מקופלות באופן תקין- החלבון ה״רע״ מצליח להרוג את התאים. כשמדובר במערכת העצבים המרכזית, זה עלול להביא לפגיעות ניכרות.
פריונים הם חלבונים מהסוג הזה. הייחוד הביולוגי שלהם הוא שאפשר ״להידבק״ מחלבונים שכאלו במצבים מסוימים ונדירים. אלו מחלות נוראיות ובאותה מידה, ברמה הביולוגית, הן תופעה ביולוגית מרתקת.
מחלות אנושיות ידועות הן למשל מחלת הקורו או מחלת יעקב קרויצפלד. יש מחלות מקבילות בבעלי חיים כמו זו שזכתה לכינוי ״מחלת הפרה המשוגעת״.
הפרה המשוגעת עשתה הרבה רעש בגלל צורת ההידבקות ובגלל שהיה אפקט הדבקה גם על בני אדם, מה שהביא להתפתחות של מחלת יעקב קרויצפלד האנושית אצל אלו שנפגעו. במקרה של מחלת הקורו, המקור היה קניבליזם בשבטים מסוימים בהם היה נהוג לאכול מח של מנהיג השבט לאחר מותו. במקרים שבהם מנהיג השבט חלה במחלת הקורו, נצפו גם חולים אחרים בשבט בעקבות הטקס הקניבלי. במקרה של מחלת הפרה המשוגעת, נוצר מצב דומה, כאשר פרות הוזנו בתערובת שכללה שאריות בשר של פרות אחרות, וכך קרתה אותה ״הדבקה״. כאמור, מה שהיה מיוחד בפרה המשוגעת הוא שגם אנשים נדבקו באותם פריונים וחלו במחלה האנושית- יעקב קרויצפלד.
אז אחרי כל סיפורי האימה הללו, מדוע אנחנו לא כולם חולים במחלות מהסוג הזה?
קודם כל, בגלל שגם בשיא הסיפור של הפרה המשוגעת, רק מעט מאד מהאנשים שחלו בקרויצפלד יעקב קיבלו את המחלה מהפרות. קל למצוא את המקור למחלה בגלל מוטציות שונות מכל מקור. כמעט כל חולי הקרויצפלד יעקב לא קיבלו את המחלה מהפרות הנגועות. המספרים מדברים בעד עצמם. בבריטניה, שם היה המקור, מתו עד היום 177 אנשים כתוצאה מ״הדבקה״ מהמחלה של הפרות. בשנה בה היה המספר הגבוה ביותר (2000), המספר השנתי של החולים הנדבקים היה 28. בארה״ב הגדולה, שבה מעל 300 מליון איש ורובם אוכלים פרות, עד היום נצפו 4 (ארבעה) אנשים שחלו ביעקב קרויצפלד כתוצאה ממחלת הפרה המשוגעת.
כלומר, עוד לפני שאסרו להשתמש בתערובות מכילות שיירי בעלי חיים, המספרים היו נמוכים מאד מאד (מדובר על 28 איש מתוך עשרות מליונים). לאחר שהפסיקו את השימוש בחומרים הללו, המספרים צנחו באופן מעשי לאפס.
לגבי החלבון הספציפי הזה, כיום יש השערות שהחלבון הזה (tdp43) הוא אכן אחד מהגורמים שמעורבים במחלת אלצהיימר. זה כרגע לגמרי במצב של השערה. יש מעט מדי מחקר שמראה קשר לטוב או לרע. יש בהחלט עדויות על פעילות של אותו חלבון במצב המקופל-לא-נורמלית במחלות נוירודגנרטיביות אחרות כמו למשל ALS הנוראית.
מן הסתם, הקישור של זה לאכילת בעלי חיים הוא מופרך לגמרי. כמו שכתבתי למעלה, המספרים של נפגעים ממחלה בתקופה שבה כן נתנו אוכל לפרות שמקורו בפרות אחרות היה ברמות סופר נמוכות, בעוד שמחלות כמו אלצהיימר הן לצערנו באחוזים הרבה הרבה הרבה יותר גבוהים מאשר 4 חולים ל- 300 מליון צרכני בשר.
לסיכום, אל תאכלו פרות כי זה לא בריא לפרות ואל תקראו את הגיגיו של מרקולה כי זה לא בריא לפעילות המוחית שלנו. באותה הזדמנות, מי שלא מתקלח כי הוא קרא את ההמלצות של מרקולה לא להתקלח אחרי חשיפה לשמש- תלכו להתקלח. תייצרו בדיוק אותה רמה של ויטמין D אם תתקלחו או לא תתקלחו אחרי חשיפה לשמש.