"אני שולח לכם נשיקות אחרונות. התפללו לעילוי נשמתי." כך הסתיים מכתבו האחרון של גיבור ישראל אלי כהן לרעייתו נאדיה ולילדיו, מכתב שכתב להם שעה לפני הוצאתו להורג.
ב-18 במאי 1965, היום לפני 58 שנים, הוצא אלי כהן להורג בתליה בכיכר המרכזית בדמשק, באשמת ריגול לטובת ישראל.
איך נחשפה זהותו אמיתית של אלי כהן ונחרץ גורלו?
כאמל אמין ת'אבת, איש עסקים וחברו הקרוב של נשיא סוריה, חזר לדמשק בסוף נובמבר 1964 לאחר חופשה קצרה בחוץ לארץ. באותו הזמן ראש המודיעין הסורי, הגנרל אחמד סווידאני, הצליח להשיג מברית המועצות ציוד מעקב חדשני כדי לחשוף רשתות של מרגלים זרים על אדמת סוריה.
ב-18 בינואר 1965, בשעה שמונה וחצי בבוקר, קלטה לפתע אחת ממכוניות המעקב שידור פיראטי מאזור השגרירויות הזרות, האזור בו השתכן כאמל אמין ת'אבת. שלושה אנשי מודיעין סורים פרצו לביתו של איש העסקים באקדחים שלופים, ומצאו אותו בחדר השינה רוכן על מכשיר המורס, באמצע שידור.
כשנשאל על זהותו, השיב בשקט: "אני מהגר סורי מארגנטינה". רק בתום חקירה ארוכה בעינויים קשים, נשבר והדהים את חוקריו כשחשף את זהותו האמיתית.
"בשעה שלוש לפנות בוקר הובל אלי כהן במכונית של הצבא הסורי ממקום כילאו לכיכר 'מארזה' – כיכר הקדושים שבמרכז הבירה דמשק. המקום נראה כשדה קרב. שוטרים צבאיים וכוחות משטרה מוגברים הקיפו את הכיכר מכל עבר כשהם ניצבים בשורות כפולות. הכיכר נעלמה. כיסה אותה הגרדום שהותקן שם בחופזה על ידי החיילים הסוריים שעות ספורות קודם לכן... אלי כהן הגיע למקום מלווה במשמר צבאי חזק והרב הדמשקאי – נסים אנדבו. הרב שינן לו פרקי תפילה ואליהו כהן חזר עליהם בריכוז מלא. לאחר מכן ניתן לו לכתוב את מכתב הצוואה לאשתו ולילדיו.
"...משסיים את כתיבת המכתב הקצר חזר כהן שוב על דברי התפילה של הרב, צעד מרחק של 30 מטר אל עמוד התלייה כשהוא מלווה על ידי אב בית הדין הצבאי ויתר חבריו שדנו אותו למוות. התליין אחז בזרועו של אלי כהן שהביט בעיניים עייפות ופקוחות לרווחה ועזר לו לטפס על כבש הגרדום. לאחר מכן נקשר לצווארו החבל."
[מתוך דיווח של עיתון "הצפה'", מיום 19 במאי 1965]
בספרו "אלי כהן – תיק פתוח", טוען נעם נחמן טפר כי לא ציוד טכני משוכלל הוא שעלה על עקבותיו של כהן, אלא טעות טקטית פומבית מסוכנת מאוד היא שעלתה לו בחייו. מה היא הייתה? ואיך גויס כהן לשירות המוסד? התשובות בקישור בתגובה הראשונה.
נעם נחמן טפר מבקש לערער על הנרטיב המקובל סביב לכידת אלי כהן
נעם נחמן טפר
אלי כהן תחת זהותו ככאמל אמין ת'אבת, בתא הטייס של מטוס חיל האוויר הסורי
שנים רבות סברו בישראל כי כהן נלכד עקב כך שהמודיעין הסורי הצליח ליירט את שידוריו למטה המוסד בישראל. מעדויות שמופיעות בספרי "אלי כהן תיק פתוח" עולה כי הסיכוי שהסורים הצליחו לאכן את מכשירי השידור של כהן נמוכים מאוד.
ממסמכים ומעדויות של ראש המודיעין הסורי ומעדות של קצין מודיעין שפרץ לדירתו של כהן עולה כי הסורים ביצעו אחרי כהן מעקב פיזי אנושי. כיצד, אם כן, נלכד "האיש שלנו בדמשק"?
מכתבו האחרון של אלי כהן לאשתו נאדיה, בערבית, שעה לפני הוצאתו להורג
הרקע לגיוסו
ההחלטה לגייס ולהכשיר "לוחם" שיוצב במדינת יעד (מצרים, ירדן או סוריה) התקבלה כבר בשנת 1958 זמן לא רב לאחר הכישלון של המודיעין הצבאי לזהות את חדירת הצבא המצרי לסיני שבעקבותיו הודח ראש אמ"ן. הכישלון נבע מכך שאחד מהקצינים ביחידת ההאזנה הצה"לית החליט על דעת עצמו לשמור אצלו את הידיעה על מעבר כוחות שיריון מצריים את התעלה. במודיעין הצבאי הוחלט כי יש לחזק בצורה משמעותית את היכולת לאתר כוננות ותנועות צבא של מדינות ערב. לצורך כך הוחלט לשתול במספר מדינות ערביות "לוחמים" שידווחו על תנועות צבא או הכנות וכוננות צבאית. עקב כך הוחלט לגייס לוחם שיוצב בדמשק.
ההחלטה של גיוסו של אלי כהן ליחידה 188 באמ"ן התקבלה במקרה, לאחר שהאחרון כתב בספטמבר 1959 מכתב ברכה לשנה החדשה לשלמה מילט, המראיין שפסל אותו בעבר מלשרת בתפקיד ריגול. עקב המכתב עלתה שוב מועמדותו ומאחר שהדרישה הייתה קיימת הוחלט להמשיך בהליך גיוסו ביחד עם שני מועמדים נוספים.
לבסוף נבחר כהן והוא החל ללמוד בבית הספר לריגול. "בית הספר לריגול" מנה באותה העת שני מדריכים מוטי כפיר ונתן סלומון. האחרון החל ללמד את אלי כהן את הדברים הבסיסיים ביותר – כיצד לעקוב וכיצד לחמוק מעיקוב, כיצד לכתוב בדיו סתרים. בין השאר הוא הבחין שלחניך שלו יש זיכרון יוצא מהכלל.
אלי ונדיה כהן מתחת לחופה. אוגוסט 1959
לאחר תשעה חודשים בהם עבר אלי כהן הכשרה בסיסית שכוללת גם ניסיון בצילום ובפיתוח פילם וכן ידע ותרגול כיצד להשתמש במכונת המורס ולהצפין ידיעות החליטו מדריכיו כי הגיעה העת לתפור לו סיפור כיסוי. כהן הפך להיות כאמל אמין ת'אבת – איש עסקים שהוריו ממוצא סורי והיגרו ללבנון, על פי הסיפור הוריו נפטרו בזה אחר זה והוא נקרא לעבוד עם דודו שהיה גלמוד ועסק במסחר בארגנטינה.
כהן נחת בבירת ארגנטינה בפברואר 1961 והתחיל ללמוד ספרדית עם מורה פרטית בכדי שיוכל לספר בסוריה שהוא שהה בארגנטינה במשך 16 שנים.
הנסיעה ללוע הארי
לאחר חזרתו של אלי כהן מארגנטינה הוא עבר הכשרה נוספת ביחידה המבצעית. ב-10 לינואר 1962 עלה כאמל אמין ת'אבת על אוניית תיירות שעושה את הדרך מהעיר גנואה באיטליה, עוגנת באלכסנדריה ומגיעה לנמל ביירות.
על האוניה פוגש אלי כהן את מאג'ד שיח' אל ארד – דמות שתלווה אותו במהלך שלוש שנות שרותו בדמשק. האחרון הוא איש העולם הגדול, דובר שפות ובהן את השפה הגרמנית על בורייה. מאגד' שיח' אל ארד פוגש את כהן על הסיפון ובין השניים מתפתחת שיחה במהלכה כהן מספר לו את "סיפור הכיסוי" שלו. משמע הוא איש עסקים עשיר שירש הון ומעוניין לבדוק האם כדאי לו לעשות עסקים במולדתו סוריה. מאג'ד שיח' אל ארד מציע לו שלאחר הנחיתה בביירות הוא יצטרף אליו למסע מביירות לדמשק. אל ארד מספר לכהן כי יש לו מכונית אופל חדשה והשניים נוחתים בביירות ולאחר יום מנוחה עושים את הדרך אל עבר מעבר הגבול שטורה המפריד בין לבנון לסוריה.
על פי מסמכי סוכנות הביון האמריקאית מאגד שיח' אל ארד אינו אזרח תמים. האמריקאים מספרים כי במהלך השנים 1951 ועד 1959 היה אל ארד מקור מידע שלהם וקיבל על כך כסף. מאג'ד שיח' אל ארד מספר לכהן כי יש לו מספר חברים שיכולים לסדר לו מעבר חלק של הגבול תמורת כמה מאות לירות סוריות. מאג'ד שיח' אל ארד, מתקשר לחברו איש ביטחון סורי שממתין להם במעבר הגבול ומקבל מכהן הלוואה של ארבע מאות לירות סוריות שאותה לעולם לא יחזיר. חבר נוסף של מאג'ד הוא הממונה על מעבר המכס בשטורה. כאמל אמין ת'אבת (אלי כהן) שותה קפה במעבר הגבול והחברים של מאג'ד שיח' אל ארד דואגים לניירת ולהעברה חלקה של המזוודות שמכילות את ציוד הריגול שאלי כהן הביא איתו מישראל. אגב, כאשר המוכסים הזוטרים מנסים לפתוח את המזוודות הבוס גוער עליהם ואומר להם שהכל נבדק. כך ללא בדיקת ציודו האישי נוחת אלי כהן בדמשק.
דמשק: בניין המטכל ומטה חיל האוויר
חמישה ימים בדיוק לאחר שכהן נוחת בדמשק ומצליח לשכור בה דירה הוא מעביר למטה בישראל את השידור הראשון שאומר – הגעתי בשלום.
לכידתו של אלי כהן
אלי כהן שירת בסוריה מינואר 1962 ונלכד ב-18 בינואר 1965.
מדבריו של ראש המודיעין הסורי עולה כי הסורים חשדו בכהן עקב קשריו עם "איש הידוע בקשריו החשודים" בנוסף הסביר ראש המודיעין הסורי כי לאחר שעצרו את כהן עצרו עימו אזרח סורי שסייע להעביר אותו את הגבול הלבנוני וסייע לו לחדור לדמשק. ראש המודיעין הסורי מכוון בדבריו למאג'ד שיח אל ארד – אותו אדם שליווה את כהן במשך שלוש שנות שהותו בסוריה.
אלי נכנס לסוריה בפעם החמישית בתאריך 26 לנובמבר 1964 – זמן לא רב לפני כן תפסו הסורים שני מרגלים שהופעלו על ידי שלוחת ה-CIA בדמשק. אחד המרגלים ששמו פרחאן אטאסי הכיר את אלי כהן. הסורים בעת ההיא ידעו שהאמריקאים מרגלים אחריהם ולכן הם עקבו אחרי אנשי השגרירות האמריקאים בדמשק וכן אחרי היוצאים ובאים בשערי השגרירות.
חמישה ימים לאחר שאלי כהן נחת בדמשק ב-1 לדצמבר 1964 הוא נפגש עם חברו מאג'ד שיח אל ארד לארוחת צהריים. במהלך הארוחה סיפר לו החבר כי ימים אחדים לפני כן הוא נפגש עם "רוזוליו" והסביר לכהן בסוד כי רוזוליו הוא למעשה הפושע הנאצי פרנץ רדמאכר המסתתר בדמשק.
פרנץ רדמאכר בזמן משפטו, שנת 1968. צילום: Karl Schnoerrer. EPA
אוזניו של אלי כהן נפקחו והוא אמר לחברו שזה לא ייתכן כי רדמאכר מסתתר. מאג'ד שיח אל ארד התגאה בפניו, צלצל לרדמאכר ולאחר 40 דקות ישבו השלושה – אלי כהן, הפושע הנאצי והחבר מאג'ד שיח אל ארד בדירת המסתור של רדמאכר – דירה שאגב הייתה במרחק עשר דקות הליכה מדירתו של אלי כהן.
יום לאחר הפגישה – ב-2 לדצמבר 1964 דיווח אלי כהן בשמחה למטה המוסד בתל אביב כי הוא הצליח לעלות על עקבותיו של הפושע הנאצי. אלי העביר את תיאורו, את כתובתו המדוייקת ואת תיאור סביבת המגורים של דירת המסתור. הוא ביקש לקבל הנחיות להמשך, אך במקום לקבל חיזוק חיובי במטה המוסד ביקשו ממנו "להפסיק רדמאכר ולהתרכז בעיקר."
במטה המוסד לא היו מודעים לסכנה הברורה והמיידית שנגרמה עקב הפגישה המשולשת. אחרת, היו מבקשים מאלי כהן לעזוב את הכל ולקחת את הרכבת הראשונה לביירות.
ממסמכים של המודיעין האמריקאי עלה כי מאגד שיח' אל ארד ששימש כמקור מידע של האמריקאים ניסה להמשיך ולעבוד עבורם ולכן הוא המשיך להעביר אליהם דיווחים ובמיוחד מידע שדלה מפגישותיו עם הפושע הנאצי פרנץ רדמאכר.
הטענה שלי ואותה אני מאושש באמצעות מסמכים ועדויות בספר "אלי כהן תיק פתוח" היא שהמודיעין הסורי ראה את הפגישה המשולשת בין אלי כהן – מאגד' שיח' אל ארד והפושע הנאצי רדמאכר בזמן אמת או שהם קיבלו את המידע על הפגישה זמן קצר לאחר שבוצעה.
עדות קצין המודיעין שלכד את אלי כהן
כעת בואו נבדוק כיצד נראתה הפגישה בעיני המודיעין הסורי.
הם מבחינים במאג'ד שיח' אל ארד שהיה מודיע של האמריקאים, יוצא ובא בשערי השגרירות האמריקאים כאשר אצל המודיעין הסורי יושבים במעצר שני "בוגדים" שריגלו לטובת ארה"ב. הסורים יודעים היטב ש"רוזוליו" אותו פושע נאצי מעורב עד למעל צווארו בריגול.
מימין: מאג'ד שיח אל ארד ג'ורג' סייף ואלי כהן
וכאן ראוי לשאול מה אתם הייתם עושים אם הייתם רואים שבפגישה המשולשת יושב איש עסקים סורי עם שני מרגלים. האם אתם הייתם חושדים בו ומתחילים לעקוב אחריו? אם התשובה היא כן. זה בדיוק מה שקרה.
מעדויותיהם של אחמד סווידאני ראש המודיעין הסורי ושל קצין מודיעין שפרץ לדירה עולה כי הסורים החלו לעקוב אחרי אלי כהן. זמן לא רב לאחר מכן הם מחליטים לפרוץ לדירתו ומגלים בה לבנות חבלה. בחיפוש מדוקדק יותר הם מגלים את מכשירי השידור והקליטה.
סיפור הפריצה לדירה וניתוח העדויות מעלה כי למודיעין הסורי לא היה מושג שאלי כהן הינו מרגל ציוני.
"מעריב" מדווח על הוצאתו להורג של אלי אלי כהן. 18 במאי, 1965. לחצו על התמונה לעיתון המלא
את הניתוח, פענוח העדויות והמסמכים ניתן לקרוא בספר "אלי כהן – תיק פתוח".
הספרנים בלוג הספרייה הלאומית
*המרגל מהקומה הרביעית - סיפורו של אלי כהן- אורה מורג/הוצאת שוקן/2020
בעיטה אדירה נשמעה מכיוון הדלת של חוג חובבי הרדיו בדמשק. מואיז ורוזין קפאו על מקומם. מי גילה שהתקשרנו לתחנת חובבי רדיו בישראל?
לחדר פרצו בסערה שלושה אנשי ביטחון באקדחים שלופים.
"מה קורה פה? מי אתם?" צעקו על שני הילדים.
"אה... אה... אנחנו שייכים לחוג של חובבי רדיו צעירים," גמגמה רוזין חיוורת.
איש הביטחון רכן אל המַשדֵר ונדהם: "אתם מדברים עם ישראל?"
"לא, לא..." לחש מואיז מאובן מרוב אימה.
"אתם מדברים עם הציונים? אתם מרגלים!"
ספר מתח היסטורי זה מגולל את סיפורו המסעיר של אלי כהן, גדול המרגלים הישראליים בכל הזמנים, הלוחם שהיה לאגדה כשנכנס לבדו אל "לוע הארי" – דמשק, בירת סוריה העוינת.
בשנת 1961, לאחר אימונים מפרכים בריגול והצפנה בישראל, חדר אלי כהן ללב דמשק בזהוּת בדויה. בתוך זמן קצר, בתעוזה ובכישרון נדיר, הצליח להתיידד עם בכירי הצבא והמִמשל הסורי. באמצעות שידורי מוֹרְס חשאיים, חשף את הסודות הסורים הכמוסים ביותר בפני המודיעין הישראלי, והפך ל"עיניים ואוזניים" של מדינת ישראל בסוריה.
קבוצת חובבי רדיו צעירים מגלה בדרך מדהימה שחייו של אלי כהן בסכנה. האם יספיקו הילדים להזהירוֹ ולהצילוֹ מחבל התלייה?
הספר מגולל גם את עלילותיהם הדרמטיות של אנשי המחתרת הציונית במצרים, גיבורי "עסק הביש", ואת עלילות "המרגל על הסוס", וולפגַנג לוֹץ, שפעל במצרים במקביל לאלי כהן.
אורה מורג, סופרת לילדים ולנוער, היא כלת פרס זאב, פרס אקו"ם ופרס הספריות הציבוריות. זהו הספר ה-20 בסדרת ספרי המתח ההיסטוריים שלה על-שם אחיה, טוביה מורג ז"ל.
*לוחם 88: סיפורו של אלי כהן - המרגל מדמשק. סדרת עבר. הווה. עתיד.
משטרת דמשק פושטת על ביתו של כאמל אמין ת'אבת , סוחר עשיר המקורב לשלטון, ומוצאת אותו משדר לישראל את סודות המודיעין הסורי.
אלי כהן, שם קוד: לוחם 88 . נתפס.
סיפורו המדהים של אלי כהן, עולה חדש ממצרים, שבחר בשליחות מסוכנת למען ישראל והפך למרגל ממולח שהגיע עד לצמרת השלטון הסורית, מובא כאן לראשונה בעיבוד לקומיקס מותח ומרתק.
*****
ג'קי ירחי, אמן, מאייר, קריקטוריסט, קומיקסאי צרפתי-ישראלי.
הוציא לאור מספר רב של ספרי קומיקס בשפות עברית, צרפתית ואנגלית אשר הפכו הן בישראל, והן בחו"ל לרבי מכר.