מיוחד לשבוע הספר: זהר שלו, בתו של הסופר שהלך לעולמו לפני חודשיים, מגלה על שם מי קרויים הגיבורים בספרי הילדים שלו (וגם איזה ספר הוא הכי אהב)
יעל גרטיפורסם: 13.06.23, 08:16
מאיר שלו ובתו זהר (חסרת הגומות). "הוא נהנה לתת לדמויות שמות של אנשים שהוא אוהב"
(צילום: אלעד גרשגורן, איור: יוסי אבולעפיה, מתוך "הכינה נחמה" (עם עובד) )
ספרי הילדים שכתב מאיר שלו, שנפטר לפני חודשיים, הפכו כבר מזמן לקלאסיקות. "תמיד היה איזשהו גרעין של אמת שסביבו הוא בנה סיפור", מספרת זהר שלו (47), בתו של הסופר, מעצבת תעשייתית העוסקת בעיצוב מידע. "בחלק מהמקרים הוא קרא לדמות הראשית בשמה האמיתי, ולפעמים פשוט חיפש שמות לדמויות בסביבתו הקרובה. הוא אהב לתת לדמויות שמות של אנשים שהוא אוהב ונהנה לעשות את המחווה הזו. הוא היה איש נדיב מאוד וזה התבטא בהרבה אופנים".
יש מישהו מהמשפחה שלא נכנס לאף ספר ונעלב?
"הוא לא השתמש בשמות של כל בני המשפחה, אבל לא ידוע לי על שום היעלבות. לשמחתי הוא הספיק לכתוב ספר על הבן שלי סָלי (בן שמונה), שמתאמן בקרטה מגיל שלוש. הספר, שייצא לאור בספטמבר הקרוב, יספר על ילד קרטיסט שרוצה להגן על סבא שלו".
אז מי הם האנשים האמיתיים שמאחורי הדמויות הבדיוניות? הנה כמה תשובות.
"הכינה נחמה": להתחיל עם דיילת מתולתלת
בקיצור: הכינה נחמה יוצאת למסע בין ראשים ומוצאת בית חם על ראש קירח (הוצאת עם עובד).רינה, הדיילת המתולתלת ב"הכינה נחמה", היא אשתו של שלו
(איור: יוסי אבולעפיה, הוצאת עם עובד)
מי זאת נחמה? "השם לא מבוסס על מישהי ספציפית", אומרת זהר. "הסיפור נולד כשהייתי ילדה קטנה, אבא סירק אותי במסרק כינים, וכדי להנעים את האווירה סיפר סיפור מצחיק: 'תארי לך שכינה אחת תקפוץ לראש שלי ואז כשאראיין בטלוויזיה היא גם תעשה ראיונות'. הוא המשיך לתאר את הרפתקאותיה בדילוגים מראש לראש".
ההשראה לאיור ב"הכינה נחמה": דוד ויצטום ומשה ניסים
(צילום: אביגיל עוזי, אלכס קולומויסקי איור: יוסי אבולעפיה, הוצאת עם עובד)
איפה עוד מבליחה נחמה? המאייר יוסי אבולעפיה, שזכה בפרס אנדרסן על איור הספר ואייר 11 מספרי הילדים של שלו, מגלה: "אני דוחף את נחמה לכל מקום. למשל, בספר 'קרמר החתול לומד לשחות' אפשר לראות את נחמה מנפנפת מתחת למזח הקטן, בחוף הים".
אבולעפיה מגלה גם שדמות השר בסיפור צוירה בהשראת השר לשעבר משה נסים, דמותו של המנחה בטלוויזיה צוירה בהשראת איש התקשורת דוד ויצטום.
ומי זאת רינה, הדיילת המתולתלת? "זו אמא שלי, רינה", מגלה זהר. "היא באמת עבדה המון שנים כדיילת/מנהלת שירות בטיסה (פֶּרְסֶרית) באל־על ופרשה לפני שנים אחדות – והיא באמת מתולתלת חלקית".
"קרמר החתול ישן כל הזמן": רפרור ל"סיינפלד"
בקיצור: קרמר החתול מעביר את ימיו בשינה ומסביר שגם החלומות על חבריו ממשפחת החתולים מעייפים אותו (הוצאת עם עובד).למעלה: קרמר מ"סיינפלד". למטה: קרמר החתול המקורי שעליו נכתבה סדרת ספרי קרמר
(צילום: GettyImages IL/ Rich Po איור: יוסי אבולעפיה, הוצאת עם עובד)
מי זה קרמר? בריאיון לאלעד זרט, שפורסם ב"ידיעות אחרונות" באוגוסט 2014, סיפר שלו כי באחד הימים פרץ לביתו החתול של השכנים. בניגוד לחתולים אחרים, שנכנסים בזהירות, החתול הזה הריח בשר על האש, רץ פנימה, החליק על מרצפות הבית, הסתובב שלוש פעמים סביב עצמו ונחבט אל הקיר. לאחר שקיבל חתיכת סטייק, החליט להישאר. השם קרמר הוענק לו על שם קריימר מהסדרה "סיינפלד", שנודע בכניסות דרמטיות לביתו של שכנו ג'רי. "הוא נהיה סלבריטי בכפר מאז שיצא הספר הראשון עליו", גילה שלו באותו ריאיון.
בהמשך התפרסמו גם "קרמר החתול יוצא אל היער" ו"קרמר החתול לומד לשחות". האחרון הוקדש לזכרם של קרמר ושל בוזו, כלבו של המאייר יוסי אבולעפיה (בוזו, אגב, מגיח באיור בספר אחר - "הצלחת שמתחת").
"גומות החן של זהר": אדון כהן מהמכולת
בקיצור: ילדה ושמה זהר משתוקקת שיהיו לה גומות חן ומנסה להשיג אותן בדרכים יצירתיות - לקנות גומות במכולת, לבקש מקוסם לצייר גומות ועוד, עד שהיא משלימה עם העובדה שיש דברים שאי־אפשר לשנות (הוצאת כתר).גם אדון כהן מהמכולת הירושלמית הונצח ב"גומות החן של זהר"
(איור: יוסי אבולעפיה, הוצאת כתר)
זהר: "זהר זו אני, כמובן - ובאמת היה אדון כהן במכולת הסמוכה לביתנו, ברחוב חזקיהו המלך בקטמון הישנה בירושלים".
"איך האדם הקדמון המציא לגמרי במקרה את הקבאב הרומני": הכי אהוב
בקיצור: סבא יקיר מספר לנכדו מיכאל על האדם הקדמון שנמאס לו לאכול לטאות ועשבים ויוצא למסע חיפוש בעקבות מאכל חם ועסיסי (הוצאת עם עובד). "זה ספר הילדים שאבא הכי אהב מבין ספריו", מצהירה זֹהר.מיכאל, הילד ב"איך האדם הקדמון המציא לגמרי במקרה את הקבאבא הרומני" קרוי על שם בנו של שלו
(איור: יוסי אבולעפיה, הוצאת עם עובד)
מי זה סבא יקיר? "סבא שלי, אביה של אמי, שבאמת היה מספר סיפורים. דמות אחרת בסיפור, אליהו, קרויה על שם אלי שאלתיאל (היסטוריון וסופר, י"ג.), שהיה חבר של אבא".
ומי זה מיכאל? "אחי, שאהב מאוד להקשיב לסיפוריו של סבא".
"הדודה מיכל": ד"ש לאפרים סידון
בקיצור: מיכל, ילדה אנרגטית, הופכת לדודה לאחר שאחותה הבכורה יעל יולדת תאומים. היא נדרשת לרסן את עצמה ומחליטה להיות דודה טובה (הוצאת עם עובד).הדודים בספר "הדודה מיכל" הם יוסי אבולעפיה (מימין) ואפרים סידון
(צילום: יובל חן איור: יוסי אבולעפיה, הוצאת עם עובד)
מי זאת מיכל? "מיכל ויה היא בת של חבר של אבא מהצבא, שבאמת הפכה לדודה כשהייתה ילדה קטנה".
ויעל? והדודות? "יעל היא באמת אחותה של מיכל, והדודות צילה, פנינה ומינה הן באמת דודות של אבא שלי. אבל האחיינים אחו וים - זו המצאה של אבא".
ומי הם הדודים אפרים, מיקי ויוסי? "אפרים הוא מחווה לאפרים סידון, מיקי הוא כנראה ב' מיכאל, ויוסי הוא יוסי אבולעפיה, כולם חברים של אבא שלי".