לא, זה לא מקובל,
מדען שסיים דוקטוראט בגנטיקה לעולם לא יעשה כזה סלט בתיאור האבולוציה. לא חשוב באיזה אורך ובאיזו רמת הפשטה מבקשים ממנו להסביר. אחרת הוא עושה עוול גדול למה שהוא מסביר. האפשרות היחידה שמתקבלת על הדעת היא שהוא בעצמו לא מבין את העניין. אם יבקשו ממני להסביר תיאוריה שאני לא מסכים איתה, נניח האמונה שישו הנוצרי הוא המשיח, אני לפחות אתן הסבר מניח את הדעת כמיטב הבנתי, ולא אסתפק בטלאי-עובדות מאוחים יחדיו. ביקשו ממנו שיסביר אבולוציה? אז שיסביר כמו שצריך! פירוט בנוגע לטעויות המחשבתיות ייקח לי המון זמן, כי אני צריך להסביר את כל האבולוציה על רגל אחת, ואבולוציה, מה לעשות, היא תיאוריה שנשענת על צירוף של עובדות ומנגנונים שאינם בהכרח קלים להברה או אינטואיטיביים. כאן החולשה שלה ביחס לתיאוריות בריאתניות: כל אחד יכול לדמיין אלוהים בורא במוצא-פיו את השמיים והארץ וכל צבאם. זה מתאים לסוג המחשבה היומיומי שלנו, אבל תפיסה של כמה מהעקרונות שבבסיס האבולוציה וההוכחות שניתנות לה דורשת העמקה והבנה ממושכות. אז סליחה, אני לא יכול להסביר איפה בדיוק הוא טועה. אני כן יכול לומר את זה: תיאוריה נחשבת לתיאוריה מדעית כשהיא ניתנת להפרכה. תיאוריה בריאתנית כלשהי איננה ניתנת להפרכה (-"ישו היה המשיח" - "לא נכון" -"כן נכון" -"לא נכון"... אין אפשרות לבדוק את זה בשום צורה). כרגע האבולוציה היא הכלי הכי משוכלל שיש בידי האדם להסביר איך התפתחו ומתפתחים החיים בכדור-הארץ. אנשים מוזמנים להתווכח עד מחרתיים אם אלוהים ברא את העולם או שזה היה דווקא מישהו אחר, אבל אם אתה רוצה להשיג תוצאות בשטח (למשל להילחם בחיידקים גורמי-מחלות, לזהות פושעים לפי דגימות DNA וכו') אתה חייב להסתמך על שיטות-מחקר שבבסיסן נשענות באופן מאד ישיר על הנחות אבולוציוניות. למשל: אצלי במעבדה אני עובד על חיידקים (מסוג מיקופלסמה גליספטיקום)שגורמים מחלות בעופות. כרגע לחיידקים הללו יש חיסון והכל בסדר, אז למה להמשיך לחקור? כי מנסיון עבר ידוע שחיידקים לא שוקטים על שמריהם. הם מתפתחים אבולוציונית ומוצאים דרכים לשרוד ולשגשג כנגד האתגרים החדשים שהחיסון מציב להם. אז בעתיד הקרוב בהחלט ייתכן שהחיידק יפתיע, ואנחנו מתכוננים לזה מראש. אם אין מנגנונים אבולוציוניים, אין שיוני בחיידק, ואין לנו סיבה לדאוג. אבל נסיון מר ורב-שנים (לדוגמא בשפעת-העופות המתפרצת בשנים האחרונות) הוכיח לנו שיש מנגנוני התפתחות ואם אנחנו רוצים להמשיך ולשמור על בריאותנו כדאי שנשים אליהם לב. אתה מוזמן להניח ששינויים בחיידקים, למשל, הם תוצאה של התערבות אלוהית ישירה (ולכן שפעת-העופות היא "עונש על תמיכה בהומוסקסואליות" כפי שטוען המקובל בצרי, אם כי הייתי שמח שיסביר מה הקשר לדעתו בין תרנגולות להומוסקסואלים ומה אשמות התרנגולות). זו הנחה תקפה, אבל היא לא עומדת במבחן הפרכה (איך מודדים התערבות אלוהית?) ולכן היא לא שימושית. כי אם הכל עובד מאלוהים, אז המסקנה שנובעת מכך היא שאפשר לסגור את כל מוסדות-המחקר ובתי-החולים ולשבת בבית-הכנסת ולהתפלל. יש לי הרבה כבוד לאנשים שבאמת עושים את זה ולא נזקקים לרופאים זו אינטגריטי אמיתית. אבל גם לדחות את העקרונות וגם להשתמש בפירות של העקרונות הללו- זה קצת צבוע, לדעתי. אז הטיעון הכי ישיר לתקפות ההנחות הללו הוא שהן עובדות בשטח. חוקר זירת-פשע יכול לשלוח את דגימת-הדם שלו למעבדה, או להתפלל למציאת הפושע. אני חושב ששנינו יודעים מה יהיה יותר אפקטיבי. האפשרות שהדוקטור מתחזה היא הרבה פחות הזויה מאפשרות שהוא באמת מי שהוא טוען שהוא, בהתחשב ברמת הידע שלו כפי שהיא משתקפת בהסבריו (ושוב, ממתי מרואיין ברדיו לא נותן את שמו המלא? ממה הוא חושש?).