אברהם פריד - פינה יומית

אברהם פריד - פינה יומית

אז בלי הרבה הקדמות: בימי הספירה, כיוון שלשמוע אי אפשר, לפחות ננצל את זה להשכלה ולשיחות. בכל יום, אם זה לא יהיה גדול עלי, אציג פינה על אברהם פריד עם ניתוח על שירים, קלטות, או סתם מידע מעניין על ציוני דרך ואבני יסוד בתורתו המוסיקלית רבת-האנפין והענפין. מקוה להשתתפות פעילה. הפינה היומית בתגובה בהמשך!

אברהם פריד - השיחזורים

נתחיל בפינה בת 2 סדרות ואולי יותר שתכלול את השירים שהם לא בלחן שיוחד לפריד אלא שפריד חידש. ובראש הרשימה והדובדבן שבקצפת הינה הקלטת "מלוה מלכה" שמורכבת בעיקר מכאלה. 1. אתקינו- לחן של האדמו"ר ה"אמרי אש" ממודז`יץ (הקטע האיטי). 2. המבדיל- ב"צ שינקר. 3. א גוטע וואך- לחן של אביו של שייע מנדלביץ למילים של יו"ט ערליך, אם כי זה כן הולחן לקלטת אבל בכל זאת. 4. והשיב- שניאור זלמן וינגרטן. 5. איש חסיד- לחן חבד על כי הנה כחומר. 6. ושאבתם- מנחם אירנשטיין. 7. כי בשמחה- אהרן מילר.

הציבור לא טיפש...

הוא יודע טוב מאוד מה ההבדל בין פריד למורדכי, בכל אופן בסטיסטיקת פורום מ"ח אני מאמין ששמו של מורדכי מוזכר הרבה יותר משמו פריד.

סטטיסטיקה מדעית ומרגשת...

פריד ממש במצוקה... מה הוא יעשה...? הגדולה שבסטטיסטיקות פועלת לרעתו... הוא ממש חושב ברצינות לפרוש עכשיו מכל עיסוק במוסיקה בעקבות הסטטיסטיקה המוחצת הזו...

אני לא מסכים איתך

אני לא פה מספיק זמן לדעת כמה בן דוד מוזכר יותר מפריד אבל בטוח שפריד הוא הטוב מבין כל זמרי המוזיקה החסידית.ואני בכלל לא מתרגש מבן דוד! על סמך מה בנית את הסטטיסטיקה שלך?

על סמך קול בלבד...

ואת זה יש והכי הרבה למרדכי בן דוד ואין שני לו, והיה פה בפורום כבר שירשור של 150 תגובות בויכוחי פריד מורדכי ואין לי כוח להתחיל עוד פעם להתווכח על זה.

אפרופו מלוה מלכה:

הנה פרטים נוספים על הקלטת: * ההפקה היא של שייע מנדלביץ, העיבודים של משה לאופר עם תזמורת "זמרייה" * הקלטת יצאה לאויר העולם בשנת תשמ"ה * השיר א גוטע וואך הוא שיר שתכניו הם מושגי יסוד בחסידות כמו המושג של דירה לקב"ה וכו` * אהרן מילר שהלחין את כי בשמחה הוא אביו של החזן בן ציון מילר * שירים נוספים בקלטת: עושה שלום, סימן טוב ויברכך של משה לאופר שהולחנו ברובם לשמואל ברונר ובעצם גם הם נחשבים שיחזור וסליחה על ההשמטה. לסיום: ללא ספק, אחד ההפקות המשובחות ביותר של פריד!

ולסיום ממש:

איזה שיר הכי אהוב עליכם מהקלטת הזו? לי באופן אישי קשה ההחלטה אבל לאחר חשיבה מעמיקה ברור לי שאני בוחר ב א גוטע ואך, והנה המילים: (כנסו לתגובות)

חלק ראשון:

א גוטע וואך, מיט ברכה, הצלחה, ישועות, רפואות, נחת און חן. פריילאך לאמיר דעם שבת, באגלייטן, אן גרייטן, א סעודה גאר שיין, מען זיצט מיט די מלכה. סאיז גאר א פראכט, וי שפעט אין די נאכט א לחיים מען מאכט, מיט א ניגון גאר צו פרידן עס וערט דארט די נאכט, פערבראכט. פרייטיג צום נאכט, גיינדיג א היים פון שול, זיינען מלאכים געקומן און זעהן, שבת מיט תורה און תפילה, א ביסאלע נענטער צום בורא געווען, און יעצט קומט דער ואך, א נייעם יאך, צוריק די געלט, צוריק צו דער ועלט...

חלק שני:

מען דארף האבן כח בייקומען אלץ ואס איז געטליכקייט פארשטעלט! אל תירא עבדי יעקב, מיר וועלן אלע האבן א שבוע טוב, דער וואך איז דער פאר, געבן אונז שכר, אויסמאכן הייליג אלץ ואס איז ליידיג, צו מאכן פון דעם קליינער ועלד, א דירה לו יתברך א הייליג געצעלט, דער שבת זי גייט, נאר מיר שטייען גרייט, טאן ואס מען דארף און פרייליכע רייד. ווען דער שבת קומט צו גיין א נאייער... אלע פוצן זיך אויס שיין, סיי גרויס און סיי קליין, די קאפ עס וערט ביי יעדן ריין א נייער שטרעבן(?)

חלק שלישי:

א נייע נשמה עס קומט צו גיין! די ואך איז דאך פול מיט פערגראס(?) און שב"ק ביסטו באלעבוסט, וי א מלך אזוי, און א מלכה די פרוי, מיט הויכע געפילן, קען מען דאך פילן, דער חילוק פון ייד מיטן גוי, מען האט צייט א צינד, זעייער קינד, די שיינקייט פון דעם די חכמה פון הים, אויך דער בעשעפער פרייד זיך מיט דעם. דער פאר וען דער שבת גייט אוועק, לאזט מען נישט אפ מען פארשטעלט איר די בעט, מען בייט זיין נאך דא, עטליכע שעה, מען מאכט איר א סעודה מאכלים גאר גוטע...

חלק רביעי ואחרון:

בזכות פון דער מלוה מלכה, וועט קומען צו גיין דוד משיחא, קול צהלה, עס קומט שוין די שעה, אליהו ועט אונז זאגן משיח איז דא, און טאקע משיח ועט זיין, ועט די גאנצע ואך, זיין שבתדיג פיין, גיסט מיר אריין א ביסאלע ויין לחיים! א גוטע ואך זאל אונז זיין! עד כאן . איפה יוצאים היום כאלו שירים???

למעלה