שני דברים
א. לא בטוח שזה לא משנה את ההשפעה של הסויה. גם הגנטיקה מעט שונה, וגם ובעיקר אורח החיים כולו לחלוטין שונה. אין שום דרך לעשות השוואה בין תרבויות שאין ביניהן כמעט כלום מין המשותף, ובתוך ההשוואה הזו לקחת גורם יחיד ולהסיק משהו לגביו. אי אפשר פשוט. השוואה בין תרבויות לא שווה הרבה מלכתחילה בתור דרך להסקת מסקנות, על אחת כמה וכמה כשמדובר בתרבויות שונות לחלוטין. זו דרך חביבה לקבל כיוון למחקר יותר רציני, אבל בשום פנים ואופן לא מעבר לזה. ב. הגדר "הרבה סויה"? מודה שאין לי פה בשליפה איזה רפרנס, אבל הייתי במזרח ויש לי גם כמה חברים אוריינטלים אורגינל - הם לא ממש צורכים הרבה מזה. רוב התזונה מבוססת על אורז, ירקות, דגים. כשאני הייתי שם בקושי נתקלתי בסויה ומוצרי סויה, בוודאי שלא בחלב סויה או מעדני סויה וכו'. כשהתפלאתי על העניין, אותם חברים אמורים אישרו לי שזה די ככה... לא באמת ניזונים שם כל כך מסויה, זה בעיקר קצת תוספת לתבשילים, נמצא באיזה רוטב או שניים, וזהו. לא ממש מזון עיקרי (בניגוד לאורז, ירקות, דגים ומאכלי ים). ומה במערב? בדיוק כמו שציינה הכותבת - מי שצורך סויה, לא צורך קצת טופו בארוחת צהריים וזהו. יש לו חלב סויה בבוקר, מעדן סויה בארוחת עשר, שניצל סויה בצהריים, תחליף גבינה מסויה אחה"צ ותבשיל טופו בערב. משרד הבריאות האמריקני יצא בהמלצה שלא לצרוך יותר משלוש מנות סויה בשבוע. אני אישית חושבת שיש מקום לצמצם צריכה, ואם ההמלצות עומדות כיום על 3 מנות בשבוע, אז בטח שלא להקל ראש בצריכה של 3 מנות ביום (ויותר).
א. לא בטוח שזה לא משנה את ההשפעה של הסויה. גם הגנטיקה מעט שונה, וגם ובעיקר אורח החיים כולו לחלוטין שונה. אין שום דרך לעשות השוואה בין תרבויות שאין ביניהן כמעט כלום מין המשותף, ובתוך ההשוואה הזו לקחת גורם יחיד ולהסיק משהו לגביו. אי אפשר פשוט. השוואה בין תרבויות לא שווה הרבה מלכתחילה בתור דרך להסקת מסקנות, על אחת כמה וכמה כשמדובר בתרבויות שונות לחלוטין. זו דרך חביבה לקבל כיוון למחקר יותר רציני, אבל בשום פנים ואופן לא מעבר לזה. ב. הגדר "הרבה סויה"? מודה שאין לי פה בשליפה איזה רפרנס, אבל הייתי במזרח ויש לי גם כמה חברים אוריינטלים אורגינל - הם לא ממש צורכים הרבה מזה. רוב התזונה מבוססת על אורז, ירקות, דגים. כשאני הייתי שם בקושי נתקלתי בסויה ומוצרי סויה, בוודאי שלא בחלב סויה או מעדני סויה וכו'. כשהתפלאתי על העניין, אותם חברים אמורים אישרו לי שזה די ככה... לא באמת ניזונים שם כל כך מסויה, זה בעיקר קצת תוספת לתבשילים, נמצא באיזה רוטב או שניים, וזהו. לא ממש מזון עיקרי (בניגוד לאורז, ירקות, דגים ומאכלי ים). ומה במערב? בדיוק כמו שציינה הכותבת - מי שצורך סויה, לא צורך קצת טופו בארוחת צהריים וזהו. יש לו חלב סויה בבוקר, מעדן סויה בארוחת עשר, שניצל סויה בצהריים, תחליף גבינה מסויה אחה"צ ותבשיל טופו בערב. משרד הבריאות האמריקני יצא בהמלצה שלא לצרוך יותר משלוש מנות סויה בשבוע. אני אישית חושבת שיש מקום לצמצם צריכה, ואם ההמלצות עומדות כיום על 3 מנות בשבוע, אז בטח שלא להקל ראש בצריכה של 3 מנות ביום (ויותר).