איזוטופ רדיאקטיבי וזמן מחצית חיים

July84

New member
איזוטופ רדיאקטיבי וזמן מחצית חיים

אני לא בטוחה שהשאלה שייכת לפורום הזה אבל אני כבר נואשת ... אני סטודנטית לביולוגיה וזה קורס רשות שאני לקחתי הסמסטר - "מדעי כדור הארץ" קורס באמת מרתק אבל אני מתקשה טיפה להבין/לפענח כמה תרגילים . אז ככה מה שאני בעצם לא מבינה : שאלה קצת לא מובנת - בעצמות ממותה שהתגלתה בחפירות באפריקה נמדד קצב התפרקות של פחמן 14 ל2 התפרקויות לדקה לגרם . מה גיל הממותה ? אם ידוע שזמן מחצית חיים של פחמן 14 הוא 5740 שנה וקצב ההתפרקות של פחמן 14 אטמוספרי הוא 16 התפרקויות לגרם לדקה . מה זה בעצם אומר ? זה אומר שפעם ב 5740 שנה יקרו 2 התפרקויות לגרם לדקה של פחמן 14 לנתרן14? נגיד היה לי 4 פחמן 14 אז אחרי זמן מחצית 1 - יהיה לי - 2 פחמן 14 +2 נתרן 14? ואחרי 2 מחציות חיים יהיו לי 3 נתרן 14 ו1 פחמן 14 ? אני מבינה נכון ? אם כן אז אין לי מושג איך להגיע למה הגיל של הממותה ?? עוד שאלה שפשוט לא הצלחתי לפענח - האם יתכן שזמן מחצית חיים של רובידיום 87 גדול פי 3 מגיל היקום ? אין לי מושג איך לגשת לשאלה , איך הוא יהיה גדול מגיל היקום , הרי לא היה קיים כלום לפני שהיקום נוצר ... מקווה שמישהו יוכל לעזור חן חן בכל מקרה

masorti

New member
הסבר לגבי הממותה...

ההנחה היא שבזמן שהממותה חיה, הגיע אליה פחמן 14 בריכוז אטמוספירי. כלומר: בזמן חייה - קצב ההתפרקות היה 16 התפרקויות לגרם לדקה. אחרי שעבר זמן מחצית החיים (5740 שנה), כמות החומר שהצטברה בגוף הממותה ירדה לחצי. לכן גם כמות ההתפרקויות ירדה לחצי. לכן גם קצב ההתפרקות ירד לחצי.... 8 התפרקויות לגרם לדקה. אחרי שעבר עוד זמן מחצית חיים, כמות החומר ירדה לחצי... כלומר לרבע מהכמות המקורית. קצב ההתפרקויות ירד בהתאם לרבע מהמקור... 4 התפרקויות לגרם לדקה. אחרי שעבר עוד זמן מחצית חיים, כמות החומר ירדה לחצי... כלומר לשמינית מהכמות המקורית. קצב ההתפרקויות ירד בהתאם לשמינית מהמקור... 2 התפרקויות לגרם לדקה. היות ונתון לנו שבממותה נמדד קצב התפרקות של 2 התפרקויות לגרם לדקה, ברור שעד היום עברו 3 זמני מחצית חיים. כלומר: הממותה היא בת 3x5740 שנה.... ז"א: היא בת 17,200 שנה.

July84

New member
ווואו תודה רבה!

אפילו לא חשבתי לנסות להשוות בין 2 הפחמים הרדיואקטיבים ...

זמן מחצית חיים

קודם כל, נעשה קצת סדר במושגים: זמן מחצית חיים (להלן, זמ"ח) הוא הזמן שבו חצי מצבר אטומים של חומר מסויים יהפוך לחומר אחר. למשל, אם התחלת עם 1000000 אטומי פחמן-14 אחרי 5740 שנה תשארי עם בערך 500000 אטומי פחמן-14. השאר הפכו לחנקן-14 (ולא נתרן, כמו שאמרת). עכשיו, השאלה עצמה טיפה מבלבלת, אבל נראה לי שהכוונה היא כזו: אם בפחמן-14 מעכשיו יש 16 התפרקויות לדקה לגרם, אז אחרי זמ"ח אחד יהיו רק 8 (כי כמות הפחמן-14 היא חצי), אחרי שני זמ"ח יהיו 4 ואחרי 3 זמ"ח יהיו רק 2 התפרקויות לדקה לגרם. כלומר, הממותה מתה לפני 3 זמ"ח - שזה 17220 שנה. נשמע די הגיוני. לגבי רובידיום 87 - אין שום בעיה עם זה. זה רק אומר שאם תשבי ליד גוש רובידיום-87 10 מיליארד שנה, שזה בערך גיל היקום, עדיין פחות מחצי ממנו יתפרק. באסה.

למעלה