איך אתם מזקקים חמאה?

judi1

New member
איך אתם מזקקים חמאה?

בסיר כפול או בסיר כבד על אש קטנטנה? ועוד שאלה.. מה בדיוק הולך לאיבוד בזיקוק ומה נשאר ממנו? למה היא משמשת מלבד טיגון? מעדיפה בלי קישורים אלא מנסיונכם הפרטי.. תודה.
 

terroir

New member
בסיר טוב על אש נמוכה מאוד

עניין של חסכון בזמן, אם משתמשים בסיר טוב, ומקפידים שהלהבה תישאר מאוד נמוכה. חמאה רגילה מכילה כ-82% שומן. בנוסף לשומן, היא מכילה מים ומוצקי חלב. כאשר מחממים חמאה רגילה, המים אחראים לבעבוע שלה, ומוצקי החלב הם החומרים שנשרפים (ובגלל זה אסור לחמם חמאה יותר מדי). בתהליך הזיקוק מתרחשים שני דברים מקבילים: האחד הוא אידוי של המים מהחמאה (אלו עולים אל פני השטח של החמאה ומתנדפים לאוויר), והאחר הוא התמצקות של חלבוני החלב. אלו שוקעים אל תחתית הסיר. בסוף התהליך יש לבודד את השומן שנותר (ולשמור שלא יתערבב במוצקי החלב גם במחיר של אבדן חלק ממנו), וזוהי החמאה המזוקקת. הדבר החשוב ביותר הוא להקפיד על חום נמוך ככל האפשר, עם הרבה סבלנות ואורך רוח. המטרה היא כמובן להגיע לשומן נקי ככל האפשר.
 

judi1

New member
אכן, כך לימדה אותי ענת..

בכתבה בעיתון הציעו סיר השקוע בסיר מלא מים כאשר הבסיס נוגע במים. ..הולכת להכין לפי השיטה הזו,. - 400 גרם זו כמות מספקת שיצליח להיפרד לפאזות? או שהיית מציע להגדיל ל600? (יש ברשותי סירים מעולים כבדים בכל גודל אפשרי) ואיך אתה מפריד? סתם ככה בעזרת כף ואהבה?
 

terroir

New member
סיר כפול בהחלט יעשה את העבודה

יותר לאט אמנם, אבל גם עם חשש מופחת לחימום יתר. את יכולה בשקט להתחיל אפילו מ-200 גרם, אם יש לך סיר קטן מספיק. העיקר שתוכלי להשקיע מצקת קטנה בסיר כדי להוציא את השומן. או שהסיר מאפשר לך לצקת את השומן בזהירות לכלי נפרד. אני בדרך כלל מכין כמות שבין 400-600, ומאפסן את החמאה המזוקקת במקפיא ובמקרר (לפי הצורך). מה שקובע זו הכמות שאני זקוק לה, ולא גודל הסיר. מה ששכחתי לציין קודם הוא, שבעת החימום צריך להסיר בזהירות את הקצף שנוצר על פני החמאה. ככה שפני החמאה יישארו נקיים וזכים.
 

terroir

New member
לא צריך קירור

אבל מ-400 גרם חמאה יוותרו לך (בחישוב האופטימלי) כ-328 גרם חמאה מזוקקת. למרבית השימושים אני צריך כמות פחותה מזו. אז השאר הולך למקרר או למקפיא (למרות שלכאורה יש הטוענים שאפשר לשמור אותה גם מחוץ למקרר, כי מדובר בשומן נקי. אף פעם לא ניסיתי). אפשר כמובן להשתמש מיד בתום הזיקוק. אפילו רצוי. זה יותר נוח כשהיא במצב נוזלי מאשר במצב מוצק.
 
כן צריך קירור ../images/Emo178.gif

בטכניקת הזיקוק הזו תמיד ישארו מעט מוצקי חלב (מרחפים), ובתנאי החדר הישראלי הממוצע הם פשוט יחמיצו. מה שכן, בעלי גישה למעבדה יכולים לשים את החמאה המזוקקת בצנטריפוגה ולקבל הפרדה מושלמת...
 
יתרון הסיר הכפול

טמפ' החימום קבועה (100 מעלות) כל עוד אין מגע ישיר בין המתכות של שני הסירים.
 
ועוד מילה על הפרדה

אם תניחי לחמאה המזוקקת להצטנן מעט כל מוצקי החלב ישקעו ותוכלי למזוג אותה, באיטיות ובזהירות, תוך הותרת המוצקים בסיר. אני נוהג להעביר את החמאה המזוקקת (החמה) לפינג'אן, ומניח לה להצטנן שם. וליתר בטחון אפשר למזוג דרך מסננת ultra-fine (כזו המשמשת לניפוי אבקות).
 

judi1

New member
נתת לי רעיון..

יש (במעבדה) כלי הרבה יותר פשוט ופרימיטיבי מצנטריפוגה. - "משפך מפריד". מעין גולת זכוכית ענקית שבתחתיתה חור נפתח ונסגר כמו צמצם. כשפותחים את החור למטה מתנקזת השכבה התחתונה ונפרדת. אם נכניס את החמאה המזוקקת לתוכו, ישקעו מוצקי החלב ואפשר יהיה להפריד אותם בקלות.
 
חמאה מזוקקת ופטנט...

הוראות הכנה שתירגמתי לפורום אוכל: באתר joyebaking.com נכתב על ידי Stephanie Jaworski . להכנת חמאה מזוקקת, יש להמיס בעדינות חמאה לא מלוחה בחום נמוך עד שהחמאה מתפרקת ונוצרות שלוש שכבות. השכבה העליונה היא קצף לבן. (חלבוני החלב או מי גבינה) ויש לקפות אותם בכף. מוצקי החלב יורדים לתחתית ויוצרים משקע חלבי. מה שנותר באמצע הוא שומן חמאה טהור וזהוב. זו החמאה המזוקקת. זה השלב להסיר את הקלחת מהאש, להמתין דקות אחדות לאפשר למוצקי החלב לשקוע בתחתית, ואז לסנן את הנוזל דרך מסננת דקה או מסננת מרופדת בבד גבינה, (או בד חיתול), הנוזל שנאגר הוא החמאה המזוקקת. ניתן לשמרו בכלי מכוסה במקרר חודשים אחדים. חמאה מזוקקת מטוהרת הופכת לבעלת מרקם גרעיני. עוצמת הטעמים של חמאה מזוקקת תלויה במשך הבישול של החמאה. אם תמשיך לבשל את החמאה לאחר המסתה והתפרקותה, מוצקי החלב בתחתית הקלחת יתחילו להשחים. כשיקבלו גוון חום זהוב יתקבל ריח וטעם אגוזי שנקרא: "beurre noisette" שהוא השם הצפרתי לחמאה חומה. או "חמאה לוזית", (בגלל הצבע בגוון אגוזי לוז שמתקבל). בכל אופן יש להזהר מבישול יתר כי עלולה להתקבל חמאה מרה. חמאה מזוקקת מתאימה לאפיית גנואז, מדלן, או מאפים אחרים שלא מחייבים הקצפת חמאה ומעונינים בטעם האגוזי המודגש. בבישול הוא משמש להכנת רוטב הולנדייז או לאידוי ממושך בגלל נקודת הבעירה הגבוהה. הערות: כשמכיהנים חמאה מזוקקת יש להתחיל ב 25% יותר חמאה מהנחוץ כי הכמות פוחתת בגלל ההמסה והסינון. גי הוא חמאה מזוקקת שבושלה זמן רב יותר לאידוי כל המים שבה ולכן ניתן לשמרה זמן רב יותר (בקירור וגם בטמפרטורת החדר) פופולארי בהודו. ניתן להשתמש בו גם לטיגון עמוק. והפטנט: השף וינס קארר באדיבות פריזB ויניבניב מפורום אוכל: ממיסים את החמאה ונותנים לה לבעבע כדקה. בשלב זה מוצקי החלב והשומן ממילא נפרדים. מעבירים הכל לכוס חד פעמית ומכניסים למקרר. מה שקורה זה שהשומן צף ומוצקי החלב שוקעים, תוך כדי קירור. מוצקי החלב בשלב זה הם נוזליים למדי, ולכן לאחר יום במקרר, מנקבים את תחתית הכוס החד פעמית ומוצקי החלב פשוט נוזלים החוצה, השומן שמטבע הדברים הוא מוקשה, נשאר יציב בכוס, וכך מתקבלת בעצם חמאה מזוקקת. ללא כל הניג'וס של הבישול על אש קטנה והסינון וכו' וכו', אמנם לא הדרך הקלאסית, אבל זו דרך קלה ונפלאה שמפיקה יופי של חמאה מזוקקת, צחה וצלולה לגמרי. פריזB גם הוסיף למאמר את ההערה הבאה: לחמאה ישנם 3 שלבים (כפי שצויין אחד מהם כמדומני, לפני): הללו הן buerre blanc, buerre noisette, buerre noire. buerre blanc - חמאה לבנה מומסת. buerre noisette - כפי שאמרו לפני - חמאה בצבע וטעם אגוזי משהו. Buerre Noire - חמאה שחורה- חמאה שמוצקי החלב בה אכן נשרפו - בעבר הוגשה כרוטב למוח עגל, כיום בצרפת נמנעים מכך הואיל ועכב העשירות של הרוטב נגרמו כ. בטן ובחילות לאוכלים שאכלו יותר מידי ממנו (אבל אפשר עדיין למצוא אותו בספרי בישול ישנים). יש גם טענה שבין ה buerre noisette ל buerre noire יש מצב שקוראים לו buerre brun ולפני הnoisette יש buerre blonde אבל זה לדעתי סוג של התחכמות.
 

judi1

New member
איך באת לי בדיוק בזמן..

החמאה שלי על אש קטנה.. בקלחת מאלומיניום מגלוון (MEYER) בקוטר 14 ס"מ. (הגובה לא ממש משנה אבל הוא 7 ס"מ). הכנסתי 200 גרם חמאה צרפתית (פרזידנט) אש קטנטנה מאוד.. הורדתי קצף.. התחלתי בשעה 9. - כמה זמן זה צריך לקחת? איך אני יודעת שסיימתי? למטה יש משקעים לבנים.. ההסבר נראה מושלם עד אותו הרגע , שמי שלא ניסה מתחיל לעבוד על פיח ההוראות ואז מגלים על מה עוד לא חשבנו להסביר.. ככה זה בהוראה..
 
למעשה סיימת. הורידי כעת

אחרת תקבלי טעם חריף מדי. נסי את הפטנט של פריזבי!
 

terroir

New member
בגירסא הצרפתית

התהליך יחסית קצר - משהו כמו 20 עד 30 דקות והתהליך מסתיים, אבל זה תלוי בהרבה פרמטרים, וקשה לתת תשובה מדוייקת. מבט עיניים יהיה האינדיקטור הכי טוב עבורך: כשאת רואה שהשומן בסיר הופך צלול ואחיד, וניתן להפרידו מהמשקעים, אפשר לסיים את התהליך.
 

judi1

New member
אגב הפטנט הזה הוא בדיוק..

..המשפך המפריד.. במהדורה ביתית..
 

judi1

New member
החלטתי שזהו..

מאוחר יותא אבדוק את התוצא על פילה בקר טרי.. שילווה בקינוח השזיפים של terroir... ..והשמחה על מה? שום כלום.. סתם יום של חול..
 
למעלה