חינוך של פעם
פעם נניח לפני 30 שנה, היו ילדים שהלכו לבית ספר בבוקר, וחזרו בצהרים הבייתה -אכלו ארוחת צהרים חמה ומשביעה שאימא האוהבת הכינה בעמל רב משעות הבוקר מהירקות הטריים שקטפה בגינה הקטנה שגידלה ליד מרפסת המטבח הקטנה עוד יותר. אח"כ אימא האוהבת הלכה לגהץ את החולצות המעומלנות של אבא העובד קשה וישוב עם חשיכה. והילד המסורק עם השביל בצד הלך להכין את שעורי הבית. אח"כ הלך לשחק עם חברים בשדות, ולפעולה בצופים שם עסקו בקשר מוט וערכי הההגשמה והעליה לקרקע, ואז בערב, כאשר אבא שב מעמל יומו היו יושבים כולם לשולחן לאכול ארוחת ערב ואבא היה משוחח עם ילדיו על ערכים וספרות. או שפעם, אבא עבד קשה ואימא גם עבדה בתור פקידה בקופת חולים (מפוצל כי לא הייתה לה ברירה ורצתה להיות בצהרים עם הילדים בבית) הילד שנשאר בבית לבד היה הולך לשחק בחצר של השיכון עם הילדים של השכנים, לפעמים קשרו זנבות של חתולים, לפעמים גזרו לבת השכן את הצמות, והגרוע מכל היה כאשר שחקו כדורגל ושברו את החלון.(ראה "שיר השכונה") בערב אבא העייף מהעבודה בסולל בונה ואימא העייפה מהעבודה בקופת חולים היו צועקים על הילד שאם עוד פעם אדון רבינוביץ יגיד משהו על חלון שבור הם ישברו לו את העצמות (לילד, לא לאדון רבינוביץ). מה באה לאמר? תפיסת העולם הרואה את ה"פעם" כאידאליזציה ואת ההווה כ"רעה חולה" אינה מבוססת על עובדות אלא אולי על זכרונות נוסטלגיים. העולם משתנה, אמצעים טכנולוגיים משתנים , ואי אפשר להשאר ב"פעם" מה עוד שאני יכולה לערער קשות על "החינוך הרצוי של פעם" האם היה רצוי כל כך, האם היה טוב כל כך, מה מגבלותיו ויתרונותיו.מאידך זה דיון סרק. העולם גדל, המחשבים, הטלוויזיה נמצאים בכל בית , (ובתי ספר, ובתי חברים ועוד).יש יתרונות לכך, יש חסרונות. אין לכך אבל דקה אחת של קשר לחינוך. לשיחה עם הילדים. ואמירה שלך :"אנחנו לא יושבים ובאמת מדברים או עוסקים בילדים או עימם.." אז אתה אולי לא אני -כן.(לא בזמן שמשדרים את פוקימון, אין סיכוי לקשב). אני משוחחת כאשר הזמן נכון לי ולהם. ובשבת בבוקר רחמנא ליצלן במקום לקום ב6.30 ולשחק איתם דמקה ,אני שמה להם קלטת בוידאו וחוזרת לתנומה נעימה של עוד שעתיים, וכך הם מרוויחים פחות שעות אימא, אבל אימא פחות עייפה ועצבנית (למה בשבתות הם קמים כל כך מוקדם ובימי לימודים צריך טרקטור להוציא אותם מהמיטה?). הילדים של היום, פתוחים יותר לעולם, משכילים יותר, רואים יותר , שומעים יותר (וקוראים פחות) אני אפילו חושבת שהאינטרקציה שלי עם הילדים שלי טובה בעשרות מונים מזו שהייתה להוריי עימי. למרות הטלוויזיה המשוקצת טפו טפו.