אדם שקורא לאנשים אחרים נזק ומזלזל באנשים אחרים. מה זה אומר עליו?דבר אחד לא הבנתי ממה שכתבת:
למה צריך בכלל איזה "אלוהים" לברוא את העולם?
אתה יכול להאמין במה שאתה רוצה, אבל הרבה מאוד אמונות חסרות ערך, ויש גם כאלה שמזיקות.
אמונה ב-"אלוהים", ובפרט בכל הדרישות שלו שכתובות בתנ"ך, בד"כ מזיקה לא רק למאמין, אלא גם, ובעיקר לסובבים אותו.
היום ואין סיבה לאמונה שכזו, מלבד לחץ חברתי מהסובבים אותך, למה להאמין?
קשה לי לקבל את הדעה שהדרישות בד"כ מזיקות. ראה. אנשים מתפללים לבונה עולם כשצר להם, והם מאמינים בישועתו.דבר אחד לא הבנתי ממה שכתבת:
למה צריך בכלל איזה "אלוהים" לברוא את העולם?
אתה יכול להאמין במה שאתה רוצה, אבל הרבה מאוד אמונות חסרות ערך, ויש גם כאלה שמזיקות.
אמונה ב-"אלוהים", ובפרט בכל הדרישות שלו שכתובות בתנ"ך, בד"כ מזיקה לא רק למאמין, אלא גם, ובעיקר לסובבים אותו.
היום ואין סיבה לאמונה שכזו, מלבד לחץ חברתי מהסובבים אותך, למה להאמין?
אתה טועה.בכל מקרה, יש דרכים רבות ליישב את הסתירות האלו מבלי לפגוע באמונה כלשהי. כלומר כלל לא בטוח שיש סתירה, על אף שזאת הדעה הראשונית-פשטנית שרווחת.
אין קל מזה.אתה עדיין תאמין ש"זה מה שהוא רצה שיקרה"? נו. יש כאלה שזה עוזר להם מאד. נסה לשלול זאת?
אתה הרחקת לכת הרבה מעבר למה שאני התכוונתי לומר.אין קל מזה.
יש מקרים רבים לצערי, גם בארץ אך במיוחד בארה"ב (או לפחות שם זה זוכה ליותר פרסום), שבו אנשים החליטו להסתמך על אמונה באותו "חבר דמיוני", ולדחות רפואה מודרנית.
התוצאה היית מוות שניתן היה למנוע!
כך למשל, הורים מארה"ב, שמאמינים בזרם מסוים מאוד של הנצרות, מנעו מבנם בן ה-15 טיפול לסכרת סוג 1, והוא נפתר.
מחלה שבכל העולם המפותח אנשים חיים איתה כמעת ללא בעיות, תודות לטיפול יחסית פשוט.
דוגמאות אחרות מהארץ הן נשים חרדיות, שאו שנמנעו ממלכת לרופאים "מטעמי צניעות", או בחרו ללכת לטיפול "מקובלים", בגלל סרטן השד, והתוצאה שוב היית מחלה קשה ומוות במקום בו ניתוח, ואולי אפילו כימותרפיה (אם תופסים מספיק מוקדם) היו בוודאות מצילים חיים.
ואז כמובן יש את הסיפור של שליסל - הוא קרא בתנ"ך שהחבר הדמיוני דורש לסקול הומואים, אז הלך ודקר ילדה מסכנה במצעד הגאווה.
כנמה נערים נערות מקהילת הלהט"ב נותקו ממשפחותיהם, וגורשו מבתיהם, לרוב לרחוב, בקהילה החרדית, בגלל דרישותיו של אותו חבר דמיוני?
מה לגבי אלה שזורקים אבנים על חיילי צה"ל שמחרפים את גופם ונפשם בהגנו על כולנו ועל הבית שלנו, כי הם מאמינים שאותו חבר דמיוני רואה בהם תועבה?
מתי פעם אחרונה יצא לך מר משה, לקרוא את התנ"ך?
מה אתה באמת יודע על דרישותיו של אותו "חבר דמיוני"?
לו היה מדובר בפלסיבו בלבד, טקס פשוט שנותן נחמה לאנשים, לא היינו מדברים כאן.
אבל יש הרבה דרישות, והרבה פירושים לדרישות (הרי הוא לא כאן להבהיר את הטקסטים העתיקים), והם משפיעים על כל מרחב המחיה שלנו, החל מהיכולת להתחתן, ועד ליכולת להביא מזון לחולה מאושפז בחג.
למיטב זכרוני אתה צודק, אבל מה לעשות שאתה לא הרב הראשי לישראל, ואני בטוח שאפילו רב פשוט מהשורה יסביר לך שזה כן כתוב, רק אתה לא פירשת נכון.בכל מקרה, לא זכור לי שבתורה רשום במקום כלשהו, שכדי להינשא יש להביא רב ולשבור כוס וכדי להתגרש, יש לרשום מלים על קלף, לקפל אותו ולאחר מהן להשמידו.
אולי. ואולי אתה טועה.אתה טועה.
אצלי התהליך דווקא היה הפוך . חשבתי שלא ניתן ליישב את ההדורים, עד שהתעמקתי בנושא.גם אני נהגתי לחשוב שניתן ליישב את ההדורים, לפני שהתעמקתי בנושא.
לא, ממש לא. אין שום ראיה לגבי היות העולם בן 13 מליון שנה. זאת הערכה. אולי הערכה מושכלת. אבל ראיה? אין חיה כזאת בעניין. אמנם יש פער בין מה שעולם המדע מכנה ראיות (שזה בס"ה תיאוריה שתיחשב נכונה כל עוד לא הוכח ההיפך) למה שמבחינה לשונית, מבחינת השפה ייחשב ראיה. אבל מעבר לכך, המדע ממש לא מבוסס על ראיות. לא בעניין הזה בכל אופן.התורות המדעיות שלנו בנויות על ראיות, בעוד שהדת בנויה על סיפורים בלבד.
לא מכיר את דעת המדע בעניין כך שלא אוכל להתייחס.תסתכל על סדר הבריאה התנכ"י מול מה שידוע לנו - צמחים "נוצרו" לפני השמש.
לא כל פער תיאורי מהווה סתירה. בדיוק בשביל זה יש את ההתעמקות .וזאת לא הסתירה היחידה!
אין לי מושג איך קוראים לזה. לא מכיר את זה ודברי לא התבססו על זה.כמובן - אפשר תמיד לעשות משחקי לשון, ולעוות את הטקסטים העתיקים עד שישתנו ללא הכר כדי להתאימם למציאות.
ולקרוא לזה "גאונות הלכתית".
אין לי מושג. כאמור, זה כלל לא רלוונטי לדברי. אתה משייך לי טיעון ואז תוקף אותו, אבל הטיעון לא בא ממני ולא יבוא ממני.אבל בוא נודה באמת - לו היה מדבר בדבריה של ישות כל יכולה וכל יודעת שהם אמת לאמיתה לא ניתנת לערעור, כפי שטוענים המאמינים, האם באמת היה צורך בכך?
לדעתך לא. לדעתי כן. זה שאחד מאמין בתורה והשני מאמין בדברי אדם חמור סבר עם חלוק לבן ארוך, לא משנה שבשני המקרים לא ניתן לדבר על ראיות ממשיות (במובן הלשוני של המילה), אלא לכל היותר על ראיות נסיבתיות שניתנות ליותר מפרשנות אחת.ולא - אין זה נכון להשוות אמונה דתית לקבלת המדע.
כאמור, אין. אין שום ראיה בעולם שמאשרת את גילו. פשוט אין. יש תיאוריה ויתכן שהיא נכונה בדיוק באותה מידה שיתכן שהיא שגויה.האמונה במדע היא מהסוג השני - יש ראיות
בעניינים מסוימים בהחלט, מסכים לחלוטין. לגביהם גם לא אתווכח איתך. אבל זה לא אומר שכל מה שעולם המדע טוען בהכרח נכון.אנחנו רואים שהמדע עובד
תגדיר "אנחנו". בכל מקרה אישרת כאן את מה שכתבתי למעלה, שהלכה למעשה אין ראיות, מאחר ובגישת עולם המדע, אין כל פסול בכך שתתקיים 'ראיה' במשך זמן מסוים עד אשר תתגלה ראיה אחרת שתסתור את הראשונה. אני כאמור, לא מגדיר זאת כראיה לכתחילה (ליתר דיוק זה לא אני, אלא הגדרת המילה מבחינת השפה המדוברת).ואנחנו מקבלים שלרוב הוא נכון, גם אם לפעמים טועה, ושאם טעה - מתישהו זה יתוקן.
זולת להוכיח שעמדתך נובעת מ'אנטיות' לכתחילה, אין הרבה ממש במשפט הזה. יש אנשים שמאמינים במשהו אחר ממך מבלי שאי-פעם בחייהם עברו שטיפת מוח כלשהי. למעשה, יש כמה מיליארדים כאלה כנראה .האמונה באלוהים שונה, ונובעת בד"כ משטיפת מוח מגיל קטן, ובשאר המקרים משטיפת מוח בגיל מבוגר.
אכן. שנאה ובורות. זה מה שגילית במשפט האחרון שלך. מעבר לכך כלום.אין קל מזה.
מרתק, אבל לא קשור כהוא זה לענייננו. זה מדע אחר, נושא אחר לחלוטין. להסתמך על רופא, גורם מקצועי מלומד, בהתייחסות למחלה, זה דבר אחד. להסתמך עליו כשהוא מספר לנו בן כמה העולם כאשר הלכה למעשה ברור לכל בר דעת שאין לו שום דרך בעולם לדעת במדויק, זה דבר אחר.יש מקרים רבים לצערי, גם בארץ אך במיוחד בארה"ב (או לפחות שם זה זוכה ליותר פרסום), שבו אנשים החליטו להסתמך על אמונה באותו "חבר דמיוני", ולדחות רפואה מודרנית.
התוצאה היית מוות שניתן היה למנוע!
אוקיי, אז יש אהבלים בעולם. אשריך על התובנה. קשר לענייננו? אין.כך למשל, הורים מארה"ב, שמאמינים בזרם מסוים מאוד של הנצרות, מנעו מבנם בן ה-15 טיפול לסכרת סוג 1, והוא נפתר.
מחלה שבכל העולם המפותח אנשים חיים איתה כמעת ללא בעיות, תודות לטיפול יחסית פשוט.
ראה את תשובתי האחרונה.דוגמאות אחרות מהארץ הן נשים חרדיות, שאו שנמנעו ממלכת לרופאים "מטעמי צניעות", או בחרו ללכת לטיפול "מקובלים", בגלל סרטן השד, והתוצאה שוב היית מחלה קשה ומוות במקום בו ניתוח, ואולי אפילו כימותרפיה (אם תופסים מספיק מוקדם) היו בוודאות מצילים חיים.
אוקיי. ו...? זה שיש חולה נפש אחד מעיד על גיל העולם בדרך כלשהי?ואז כמובן יש את הסיפור של שליסל - הוא קרא בתנ"ך שהחבר הדמיוני דורש לסקול הומואים, אז הלך ודקר ילדה מסכנה במצעד הגאווה.
0. אם מישהו מנותק ממשפחתו זה או בגלל או בגלל משפחתו.כנמה נערים נערות מקהילת הלהט"ב נותקו ממשפחותיהם, וגורשו מבתיהם, לרוב לרחוב, בקהילה החרדית, בגלל דרישותיו של אותו חבר דמיוני?
לא יודע. ומה עם אלה שאונסים קשישות, שודדים קשישים, מטרידים מינית צעירות ונוהגים מעבר למהירות המותרת בכבישי הארץ? תגיד, אתה רוצה לקיים דיון ענייני, או שהתגובה שלך סתם נועדה להיות מניפסט שנאה ובורות בסגנון 'תראו כמה הדת והדתיים רעים ודפוקים'?מה לגבי אלה שזורקים אבנים על חיילי צה"ל שמחרפים את גופם ונפשם בהגנו על כולנו ועל הבית שלנו, כי הם מאמינים שאותו חבר דמיוני רואה בהם תועבה?
בהיעדר מושג כלשהו מיהו מר משה, לא אוכל לענות על שאלה זו.מתי פעם אחרונה יצא לך מר משה, לקרוא את התנ"ך?
את מה שאני למד ממנו.מה אתה באמת יודע על דרישותיו של אותו "חבר דמיוני"?
גם כך אנחנו לא באמת מדברים. תגובתך אמנם התחילה בצורה מעניינת ועניינית, אבל אנחנו כבר מזמן לא שם. חבל מבחינתי, אבל זאת החלטה שלך, לא שלי. אני סתם מגיב כעת כי נוח לי במזגן בחדר שאני נמצא בו, לפני שאחזור לחדר אחר.לו היה מדובר בפלסיבו בלבד, טקס פשוט שנותן נחמה לאנשים, לא היינו מדברים כאן.
בהחלט. ומהדרישות הללו אנו למדים את גיל העולם. אתה לגמרי צודק.אבל יש הרבה דרישות, והרבה פירושים לדרישות (הרי הוא לא כאן להבהיר את הטקסטים העתיקים), והם משפיעים על כל מרחב המחיה שלנו, החל מהיכולת להתחתן, ועד ליכולת להביא מזון לחולה מאושפז בחג.
אתה טועה! יש הרבה ראיות, לא מדובר בהערכה אלא במדידה על בסיס תצפיות.אין שום ראיה לגבי היות העולם בן 13 מליון שנה. זאת הערכה. אולי הערכה מושכלת. אבל ראיה? אין חיה כזאת בעניין.
לא.אמנם יש פער בין מה שעולם המדע מכנה ראיות (שזה בס"ה תיאוריה שתיחשב נכונה כל עוד לא הוכח ההיפך) למה שמבחינה לשונית, מבחינת השפה ייחשב ראיה. אבל מעבר לכך, המדע ממש לא מבוסס על ראיות. לא בעניין הזה בכל אופן.
נשמע שחסרה לך השכלה תיכונית - אתה מודע לכך שצמחים צריכים שמש כדי לחיות?לא מכיר את דעת המדע בעניין כך שלא אוכל להתייחס.
משחקי מילים - לטעון שיתוש לא נברא אלא נוצר מצואה, זה לא בדיוק "פער תיאורי". תתעמק ככל שתרצה, אי אפשר באמת לתרץ חוסר ידע של אנשים מעידן הברונזה...לא כל פער תיאורי מהווה סתירה. בדיוק בשביל זה יש את ההתעמקות
סליחה, חשבתי שאתה מאלה שמאמינים שהתורה ניתנה ע"י אלוהים, ושמה שכתוב שם הוא אמת אלוהית.אין לי מושג. כאמור, זה כלל לא רלוונטי לדברי. אתה משייך לי טיעון ואז תוקף אותו, אבל הטיעון לא בא ממני ולא יבוא ממני.
אלו ראיות, אפילו נסיבתיות יש לכך שהתורה לא הומצאה ונכתבה ע"י בני אדם בשר ודם?זה שאחד מאמין בתורה והשני מאמין בדברי אדם חמור סבר עם חלוק לבן ארוך, לא משנה שבשני המקרים לא ניתן לדבר על ראיות ממשיות (במובן הלשוני של המילה), אלא לכל היותר על ראיות נסיבתיות שניתנות ליותר מפרשנות אחת.
אם התאוריה שמודדת את גיל היקום היית שגויה אתה ואני לא היינו מדברים כאן.כאמור, אין. אין שום ראיה בעולם שמאשרת את גילו. פשוט אין. יש תיאוריה ויתכן שהיא נכונה בדיוק באותה מידה שיתכן שהיא שגויה.
לא אמרתי את זה. המדע עובד כשיטה. שמצליחה יותר ממה שהיא נכשלת.אבל זה לא אומר שכל מה שעולם המדע טוען בהכרח נכון.
"אנחנו" - אני ואנשים אחרים בעלי שכל בריא והשכלה בסיסית שיודעים מה הוא מדע ואיך הוא עובד.תגדיר "אנחנו". בכל מקרה אישרת כאן את מה שכתבתי למעלה, שהלכה למעשה אין ראיות, מאחר ובגישת עולם המדע, אין כל פסול בכך שתתקיים 'ראיה' במשך זמן מסוים עד אשר תתגלה ראיה אחרת שתסתור את הראשונה. אני כאמור, לא מגדיר זאת כראיה לכתחילה (ליתר דיוק זה לא אני, אלא הגדרת המילה מבחינת השפה המדוברת).
יש לי ים סיבות מול העיניים. מה יש לך ולמיליארדי מאמינים מלבד מה שסיפרו לך הוריך, או מחזיר בתשובה שהצליח לחרטט אותך?ולת להוכיח שעמדתך נובעת מ'אנטיות' לכתחילה, אין הרבה ממש במשפט הזה. יש אנשים שמאמינים במשהו אחר ממך מבלי שאי-פעם בחייהם עברו שטיפת מוח כלשהי. למעשה, יש כמה מיליארדים כאלה כנראה
זה מאוד קשור כי זה מגיע בדיוק מאותו מקום.מרתק, אבל לא קשור כהוא זה לענייננו. זה מדע אחר, נושא אחר לחלוטין. להסתמך על רופא, גורם מקצועי מלומד, בהתייחסות למחלה, זה דבר אחד. להסתמך עליו כשהוא מספר לנו בן כמה העולם כאשר הלכה למעשה ברור לכל בר דעת שאין לו שום דרך בעולם לדעת במדויק, זה דבר אחר.
על סמך מה אתה קורא להם אהבלים? הרי אינך יכול לפסול את הידע שלהם! לפי השיטה שלך, הם צודקים לא פחות מהרופא, כי לרופא אין ראיות, כמו שלהם אין ראיות...אוקיי, אז יש אהבלים בעולם. אשריך על התובנה. קשר לענייננו? אין.
לא, זה מעיד כמה רוע יש בדת, כי יש בעולם מאות מליוני "חולי נפש", שרצחו וממשיכים לרצוח מליונים בשם דת כזו או אחרת.אוקיי. ו...? זה שיש חולה נפש אחד מעיד על גיל העולם בדרך כלשהי?
שוב בורות. אין לך שמץ של מושג על מה אתה מדבר, אבל אתה מדבר בביטחון מלא.0. אם מישהו מנותק ממשפחתו זה או בגלל או בגלל משפחתו.
אם אתה לא יודע, איך אפשר לקיים איתך דיון ענייני?לא יודע. ומה עם אלה שאונסים קשישות, שודדים קשישים, מטרידים מינית צעירות ונוהגים מעבר למהירות המותרת בכבישי הארץ? תגיד, אתה רוצה לקיים דיון ענייני, או שהתגובה שלך סתם נועדה להיות מניפסט שנאה ובורות בסגנון 'תראו כמה הדת והדתיים רעים ודפוקים'?
כשתביא לכאן את אותו אדם שיושב וצופה כבר 13,8 מליון שנים בעולם המתפתח (אין מניעה שתביא משפחה לדורותיה אם הם התחלפו לאורך השנים ובלבד שיהיה רצף), נוכל לדבר על 'ראיה על בסיס תצפיות'. מאחר ואין אנשים כאלו, אין מצלמות של הזמן הזה וכו', הרי שלא שייך כאן בכלל להזכיר את המילה תצפיות.אתה טועה! יש הרבה ראיות, לא מדובר בהערכה אלא במדידה על בסיס תצפיות.
אין צורך להתנצל.עמך הסליחה.
מצוין, אז הבעיה נפתרה .אין צורך להתנצל.
הרגע הראית שאפילו את המילה "תצפית" אתה לא מבין.
ברור לחלוטין שאין מה לדון איתך
כנראה לא שמת לב, אבל המשפט הזה לא הופנה כלפיך. הוא בא מתחת לציטוט של הודעה של משתמש אחר בשרשור בשם משה 53, וגם יתר הדברים היו בתגובה אליו.בהיעדר מושג כלשהו מיהו מר משה, לא אוכל לענות על שאלה זו.
אם בכל זאת ענית, אז אולי תוכל להבהיר - איך בדיוק אתה לומד ממנו? הוא מדבר איתך? פגשת אותו?את מה שאני למד ממנו.
שוב הגבת לדברים שלו כוונו אליך, כנראה כי התעלמת מהציטוט הרלוונטי.גם כך אנחנו לא באמת מדברים. תגובתך אמנם התחילה בצורה מעניינת ועניינית, אבל אנחנו כבר מזמן לא שם. חבל מבחינתי, אבל זאת החלטה שלך, לא שלי. אני סתם מגיב כעת כי נוח לי במזגן בחדר שאני נמצא בו, לפני שאחזור לחדר אחר.
באמת? איך אפשר ללמוד גיל של משהו בלי להסתכל עליו?בהחלט. ומהדרישות הללו אנו למדים את גיל העולם. אתה לגמרי צודק.
אגב, יש לא פחות דרישות חילוניות כלפי הדתיים. סתם לידיעה כללית.
אני מזכיר לך שאתה זה שבחרת להגיב כאן, כפי שאני בחרתי להגיב כאן.אנא בחר לפני שאתה משיב לדברי האם ברצונך בדיון ענייני ובוגר בנושא שעל הפרק, או סתם בניגוח דת/יים. לדיון ענייני אני תמיד פתוח ומדובר בעיני בנושא מרתק. אבל בשביל סתם לקרוא עוד מניפסט שנאה ובורות אין לי כוח לשבת כאן. עמך הסליחה ולשיקולך.
טעות בידך. דווקא לסובלים נותנים מנות נאות של אופיום, של גראס רפואי ושל משככי כאבים על בסיס סמים, שאליהם החולה מתמכר.רק כדי לוודא שתקבל נוטיפיקציה, תופסת קטנה להודעתי למטה:
קארל מרקס, שהפך לדמות די שנואה בעקבות עשורים של תעמולה אמריקאית, כתב פעם שדת היא "אופיום להמונים".
והוא כיוון בדיוק למה שאתה מדבר עליו - חומר שאומנם משכך כאבים, ובצורה מאוד טוב, אך לא עושה דבר כדי לטפל במקור הבעיה שגורמת לכאב.
ולכן, בדיוק כמו אופיום, לרוב הדת מזיקה.
גם במקרים בהם אין מה לעשות נגד הצער והכאב, אנחנו לא ממהרים להמליץ לאנשים לשקוע בסמים ואלכוהול כדי להשכיח אותו, אין סיבה לא ננהג כך גם עם הדת...
אז אתה רוצה להשוות דתיים לחולים סופניים שאין לרפואה המודרנית עדיין פתרון בשבילם, למעט לנסות להקל על הכאב שלהם?טעות בידך. דווקא לסובלים נותנים מנות נאות של אופיום, של גראס רפואי ושל משככי כאבים על בסיס סמים, שאליהם החולה מתמכר.
כשהמצב הופך כבר ל"בטטה", הרופאים נכנעים לסבל ומפזרים את הסמים חופשי. כמובן שלא תמיד ולא בכל מקרה, אבל השימוש באופייאטים הוא מוכר וידוע.
בשני המקרים מדובר באמונה. יש מי שמאמין באמור בתורה ויש מי שמאמין במה שטוענים המדענים. לאף אחד משני המאמינים אין ראיות חד-משמעיות להוכחת דבריו.אם אלוהים היה בורא את העולם ב 13.8 מיליארד שנה לא היה מקום להאמין בו. אם אלוהים היה בורא את העולם בשישה ימים לא היה מקום לכפור בו. מה עשה ברא את העולם גם 13.8 מיליארד שנה וגם בשישה ימים נמצא אלו יכולים לכפור ואלו יכולים להאמין. ובא לציון גואל.
הי במבי, ברוך שובך!שאלה לברוומן מי אמר לך שמי שכתב את ספר בראשית התכוון לתאר תיאוריה מדעית? אתה יכול לחקור בעצמך מה זה מעשה בראשית ומעשה מרכבה. לפי היהדות מה שמתואר בספר בראשית נקרא בפי חז"ל מעשה בראשית.
אתה מכיר אותי בכינוי במביאל.
Copyright©1996-2021,Tapuz Media Ltd. Forum software by XenForo® © 2010-2020 XenForo Ltd.