איך ומתי גומלים מבקבוק המטרנה

ואני לא מסכימה איתם

ראשית, חלב ניגר מיועד לעגלים, כלומר לתינוקות של פרה ולא לתינוקות של בני אדם. הוא מכיל חומר שנקרא קזאין, שמטרתו לבנות את העצמות החזקות של העגלים. קזאין הוא מרכיב בדבק נגרים. אצל בני אדם הוא גורם לליחה, וזה עוד לפני שהתחלנו לדבר על הלקטוז. סידן זמין מקבלים מהצומח (פרות אוכלות עשב ושותות מים ולמרות זאת מתחזקות עצמות מאוד חזקות). כל האמור לעיל נכון לכל מוצרי חלב הבקר, והבעייה הכי גדולה כאמור, היא עם החלב הניגר. אם כבר מוצרי חלב, עדיף לצרוך מוצרי חלב של צאן (עיזים, כבשים). אגב, אין שום יונק בטבע (חוץ מבני האדם) שממשיך לצרוך מוצרי חלב אחרי שהוא נגמל מיניקה. צריך גם לזכור שחלב הוא אוכל ולא שתייה. נכון שזה טעים, אצלנו בבית לא נמנעים לגמרי, אם כי גבינות ויוגורטים אני לא קונה מחלב בקר בכלל. אני משתמשת בחלב בקר לקפה (לא מוצאת חלב כבשים וחלב עיזים לא טעים לי בקפה), והכפתור מקבלת לארוחת בוקר (אך ורק בקיץ) חצי כוס שוקו.
 

ellieg

New member
מסכימה עם הרוב

אבל יש לציין שיש הרבה דברים שבני אדם עושים שיונקים אחרים לא עושים וזה לא בהכרח סיבה להפסיקם. כתבתי לך למעלה, אבל לא מבינה למה את חושבת שלתמ"ל אין את הבעיות הנ"ל? כי גם תמ"ל תגרום וגם תמ"ל יפריע לרגישים ללקטוז.
 
למי שרגיש ללקטוז נותנים תמ"ל נטול לקטוז

אבל לא כתבתי על הלקטוז, כתבתי על הסיבות האחרות מדוע רצוי להימנע מחלב ניגר (דוקא ללקטוז יש פתרון בדמות חלב נטול לקטוז).
 

ellieg

New member
עכשיו נתת לי חומר קריאה לסופ"ש

לדעתי כל החסרונות של חלב ניגר חלות גם על תמ"ל. גם את נקודה זאת אחפש מאמרים הסופ"ש. אני לא אנטי תמ"ל, כי בלעדיו לא הייתי מצליחה אם הבנות. אבל המון אנשים שוכחים שתמ"ל מופק מפרה. ובגיל מסוים אני כן רואה צורך להפסיק איתו.
 
גמילה היא עניין של גאוגרפיה

כבר אמרתי את זה מזמן. ההבדלים שאני רואה בין ישראל לאמריקה בענייני גמילה מתמ"ל ומחיתולים ממחישים את זה נהדר. הילדים שלי שתו ה מ ו ן חלב, ומאוד אהבו את זה. לא היתה לנו בעיה מיוחדת עם ליחה, או משקל. אני מודה שלא עשיתי מחקרים מעמיקים בנושא, פשוט זרמתי עם מה שהיךדים אהבו ונראה שעושה להם טוב (ולנו רווח הכיס מלהפסיק לקנות תמ"ל). מה שכן, כמו כולם כאן אנחנו מקפידים לקנות חלב אורגני, בשל הידיעה (הבדוקה?) שהחלב בארה"ב כאן מפוצץ בהורמונים (ולכן מחזיק מעמד במקרר חודש או יותר).
 

מעיןבר

New member
../images/Emo26.gifתמ"ל לעומת חלב ניגר - עבור אלי ופרח

אלה התובנות והידע שלי בנושא (אינני עוסקת בכך כיום אך לקחתי בעזר קורס בתזונת ילדים שהועבר ע"י גסטרואנטרולוג ילדים). נתחיל מקזאין - בחלב, כל חלב מכל יונק, יש בגדול שני סוגי חלבון - קזאין (יש כמה סוגים שאופייניים לכל מין של יונק - יש קזאין גם בחלב אם, חלב עיזים, גמלים וכו') וגבן. הקזאין הוא חלבון אלרגני מאוד והינו חלבון מסיס מים בעוד שהגבן הוא חלבון שאיננו מסיס מים. בכל פעולה של "ייבוש" החלב או חביצתו יש אבדן של חלק ניכר מהקזאין במים שמוצאים מהחלב ועל כן מוצרים שאינם חלב ניגר מותר להתחיל לפני חלב ניגר - תכולת החלבון האלרגני בהם נמוכה מאוד והעומס על מערכת החיסון נמוך יותר. כמובן שתינוקות רגישים במיוחד יפתחו אלרגיה גם לכמות מופחחת זו, אבל מרבית האוכלוסיה לא מפתחים אלרגיה לחלבון כפי שמופיע בתמ"ל או במוצרי חלב אחרים. לקטוז - לקטוז הוא סוכר החלב, זהו דו-סוכר מורכב מגלוקוז וגלקטוז. הסוכר הזה גם הוא מופיע בכל סוגי החלב כולל חלב אם והבעיות המוכרות עם לקטוז אינן אלרגיה אלא היעדר סבילות. מהי משמעות היעדר הסבילות? היות שזהו דו-סוכר, על מנת לעכלו הגוף מפריש אנזים שמפרק אותו לתת היחידות שלו, במצבי אי-סבילות יש חסר באנזים הזה. התופעה הזאת נדירה ביותר בגילאי פחות משנתיים, הרב המכריע של התינוקות נולד עם האנזים כדי שיוכל לעכל חלב אם. לקראת גיל הגמילה ועם הירידה בצריכת מוצרי חלב יש פעוטות שגופם מפסיק לייצר את האנזים (כאמור, זו תכונה של אוכלוסיות ובעל מאפייני הורשה גנטית). בהיעדר האנזים הסוכר שלא פורק ימשיך למעי הגס שם יותסס ע"י חיידקי המעי מה שיביא לתחושה של כאבי בטן, נפיחות ולעיתים שילשולים. כל התמ"לים נטולי הלקטוז הם אחלה כלי שיווקי אבל כאמור, הם נותנים מענה למקרים נדירים ביותר. אז למה תמ"ל עדיף על חלב ניגר? ראשית, כי כאמור יש בו הרבה פחות קזאין. שנית, כי יש ניסיון להתאים אותו במידה המיטבית לצרכי החלב כשאר ה- gold standard הוא חלב אם. אין אפשרות להביא תמ"ל בצורה מלאכותית להרכב ולאיכות של חלב אם (ולכן הנקה היא הדבר הטוב ביותר). עדיין, הוא מותאם בהרבה לצרכי הילד מחלב פרה. לדוגמא? הוא מועשר בברזל שנחוץ מאוד לתינוק וכמותו וזמינותו בחלב פרה נמוכים מאוד. מעבר להעשרה בשומנים וחומצות שומן חיוניות (PUFA כמעט ואין בחלב פרה) יש העשרה בשלל ויטמינים ומינרלים, חומצות אמינו ועוד דברים שידוע כי קיימים בחלב אם אך אינם קיימים בחלב הפרה הניגר והמתועש שמגיע לשולחננו (ייתכן שהם כן קיימים בחלב הגולמי שיצא מהפרה, אבל משם ועד אלינו מתקבל מוצר שונה למדי). יש גם ניסיון לבדוק מהם המינונים הנכונים לתמ"ל, כי יש חומרים שייתכן שזמינותם שונה מזו שבחלב אם ואז צריך מינון קצת גבוה/נמוך מהמצוי בחלב אם, וזה מה שנחקר לא רק במעבדות חברות התמ"ל, אלא גם בשלל מעבדות מחקר שעוסקות בתזונה וכו'. אז אני, בעד תמ"ל לפחות עד גיל שנתיים ממש כשם שמומלץ להניק לפחות עד גיל שנתיים (מומלץ? ע"י ארגון הבריאות העולמי).
 

bobi2525

New member
תודה על התשובה המפורטת

ואם אפשר מעיין עוד שאלה.... האם לדלל את כמות האבקה ביחס לכמות המים מגיל מסויים או להשאיר את הכמות הממולצת לפי היצרן? גם הרבה אומרים לי שזה משמין.....זה נכון?
 

מעיןבר

New member
אוכל זה משמין ../images/Emo13.gif

צריך לבדוק מה הילד אוכל, האם יש בעיה של השמנה (עולה באחוזונים) ואז להחליט האם מדללים או מפחיתים. כדי לדעת האם זה באמת משמין שווה פשוט לקחת את הפחית ולבדוק תכולה אנרגטית ב- 100 מ"ל משקה מוכן בהשוואה לחלב. אין לי תמ"ל בבית אז אין לי אפשרות לבדוק את זה...
 

ellieg

New member
ועוד 2 סיבה בשבילי להפסיק תמ"ל

1.היה כלכלי. ברגע שלא מצאתי צורך רפאוי להמשיך עם תמ"ל (גיל שנה) חלב הרבה יותר זולה מתמ"ל. 2. אני אוהבת לבשל עם חומרים "מקורים". אני לא משתמשת באבקות בבישולים ולא בתיבולים מוכנים. הפריע לי שמאבקה יוצא משקה. כי בעיני חלב אמורה להגיע מאמא / צאן. ואישית אחרי פרשת רמדיה מעדיפה לא לתת אמון איוור לחברות התמ"ל שישלימו את התזונה של ילדי. את זה אני יכולה לעשות לבד ע"י בישול מחומרים טריים וארוחה מאוזנת.
 

גילית44

New member
לא יכולה שלא לכתוב: חלב מזיק לבריאות

מחקרים שנעשו בחשאי ושמושתקים ללא הרף ע"י ייצרניות החלב הגדולות מראים על נזק עצום בעקבות צריכת חלב גם במבוגרים וגם בילדים. דר' אבני, רופא גסטרואנטרולוג שעלה על זה ועשה מאמץ להוציא את הידיעה לאור הושתק ואויים ע"י שליחים של יצרני החלב. הוא נעצר בדרכו לצאת לתקשורת (בערוץ 2 שרצו פרשה מפוצצת) והתכנית בוטלה ברגע אחרון. אבל בספר "שוטי החלב" מוסבר הכל בשפה פשוטה, איך ולמה החלב מזיק, לאילו מחלות הוא גורם בטווח הארוך (אמנם בטווח הקצר הוא יעיל מאוד באספקת הסידן לגוף, למרות שהרופאים הסיניים חולקים גם על זה). לכן פרסומות של מועצת החלב "שלושה ביום" זה בעיניי פשע. כאמור, כל הצרה היא בחלבון החלב, ואני האופן אישי משתדלת לצרוך כמה שפחות גבינה ויוגורט (רק מדי פעם), הייתי מוותרת לגמרי אבל זה טעים מדי וקשה להפסיק. סתם לידיעה.
 
למעלה