איך מנקדים?

איך מנקדים?

תוך שבוע הפצע יירפא. איך מנקדים 'יירפא'? צריך להיות קשובים למתרחש. איך מנוקדת ה-ק' של קשובים?

קא זו או

New member
בטוח יש חיריק תחת ה-יוד?

ירפא זה מבנין נפעל, שבדר"כ בעתיד ה-יו"ן נופלת ואז פ"א הפועל מקבלת דגש חזק, אלא ש-רי"ש היא אות גרונית ולכן במקום חיריק יש צירה תחת אותיות אית"ן השונות, לא?! יֵרָפֵא

גנגי

New member
אתה הבנת את זה, ברוך?

כי אני לא הבנתי כלום ממה שכתבת. אצלי בניקוד המילה היה צירה, קמץ וצירה. למה התכוון המשורר קא זו או לא הבנתי.

הפעם דווקא הבנתי

אבל לא הבנתי למה הוא חושב שהוא חולק עלינו. שלושתנו גרסנו אותה גרסה: צירה ביו"ד. ואני חשבתי שהבעיה בעין היא שלך, גנגי

קא זו או

New member
בנות, בנות

המחשב שלי קורא את הצירה כ-חיריק, מנפלאות תפוז. אז כשקראתי את הודעתכן ראיתי חיריק ולא צירה. אחרי שהקלדתי ושלחתי את הודעתי גיליתי שהצירה שלי הפך לחיריק. אז מה יככלתי לעשות חוץ מאשר לחזור בי?

אטיוד5

Active member
עוד לפני הניקוד ...

היתה לי בעיונת עם "צריך להיות קשובים". "צריכים להיות קשובים" או "צריך להיות קשוב". מה, לא?

צריך הוא סתמי

המשפט לא אומר x צריך להיות קשוב, אלא שיש צורך להיות קשובים. בדרך כלל את הסתמי מביעים באמצעות פועל בגוף נסתרים (ולכן קשובים), אבל "צריך" משמש ככזה גם ביחיד (צריך להשקות את הגינה, צריך לנעול את הדלת וכו'). לכן לא נראה לי שיש פה בעיה.

אטיוד5

Active member
ו"צריכים" אינו סתמי?

ואם כן, מדוע לא להתאים? לי זה נשמע יותר טוב אע"פ שמבחינה דקדוקית ייתכן שהצורה הבלתי-מותאמת נכונה.

גנגי

New member
לא.

"צריכים" (תיאורטית) הוא פועל סתמי, שזה אומר שהנושא אינו ספציפי. זה לא אותו דבר כמו "צריך", וגם מבחינה תחבירית - "צריכים" הוא פועל שיכולשמש כנשוא, ואילו "צריך" מחייב אחריו שם פועל וככזה הוא חלק מנשוא מורחב. אלא שאי אפשר לומר "צריכים לכבס את זה במים קרים". אפשר רק "צריך לכבס...". לפועל "צריכים" יש להצמיד נושא, ולפעלים שאין להם צורה סתמית כמו "צריך" יש צורת פועל סתמית: "קונים את זה אצל עזרא במכולת".

אטיוד5

Active member
לא מבין

הבעתי דעה ש"צריכים" הוא סתמי, ואת באה ואומרת לי "*לא*, הוא סתמי." אז סתמי או לא סתמי? לגבי מצריך נושא, מסכים. וגם לגבי ה"צריך לכבס.." מסכים. ואם כך יוצא שאיננו סתמי? צריך לא מחייב אחריו שם פועל, אלא אם כן הוא בא במשמעות הסתמית. אם הוא בא במשמעות פעולת הצריכה אפשר בלי פועל: "אני צריך שני מסמרים".

גנגי

New member
נכון.

כלומר, נכון, אתה לא מבין. "אני צריך שני מסמרים" - צריך הוא פועל כאן. יש לו עבר ועתיד, אתה יכול לומר "הייתי צריך" או "הצטרכתי", וכולם יבינו שהכוונה היא לזמן אחר של הפועל. אין כאן שום דבר סתמי, אלא אם כן תרצה לומר שזה סתם פועל. לעומת זאת במשפט כמו "צריך לתקן את הדוד" גם תוספת זמן לא תהפוך את הצורה "צריך" לפועל, ולכן זה שונה. וזאת הצורה ששיבולת אמרה שהיא סתמית, ולא זו שנתת כדוגמה.

למעלה