איסור על לימוד שיטה

נוש789

New member
איסור על לימוד שיטה

שלום רב,

האם בית ספר יכול לציין בחוזה רישום לקורס, שאסור לי ללמד את השיטה אותה הם מלמדים? (שיטה זו ידועה בעולם, אך הבי"ס טוען כי השיטה בישראל הינה קניין רוחני של הבית ספר).

תודה

הגנה על שיטה

שלום רב,
&nbsp
שיטה יכולה להיות מוגנת בהגנות של קניין רוחני, בין היתר בדרכים הבאות:
• סימן מסחר רשום – לעיתים קיים סימן מסחר רשום ביחס לשיטה (בדרך-כלל על שם השיטה).
• פטנט רשום – (נדיר, אם בכלל, ביחס לשיטת לימוד).
• מדגם רשום – הגנה על עיצובם של אביזרים המשמשים בלימוד השיטה.
• זכויות יוצרים – אין הגנה על השיטה כשלעצמה אלא רק על דרך ביטויה של השיטה, המקובעת באופן כלשהו. כלומר, עשויה בהחלט לקום הגנת זכות יוצרים על ספר המתאר את השיטה, מערכי שיעור של השיטה, תמונות, סרטים, מוסיקה וכיו"ב דברים המתארים את השיטה או חלקים ממנה.
&nbsp
בהנחה שהשיטה אינה מוגנת בזכויות קניין רוחני רשומות ו/או לא מתקיימת הפרה של זכויות שכאלה ו/או הפרה של זכויות יוצרים, ובהנחה שלא מתבצעת עוולה מסוג אחר (כגון גניבת-עין: הטעייה היוצרת מראית עין כוזבת בדבר קשר עם בי"ס מסוים בעל מוניטין) - אזי, ככלל, אין איסור ללמד את השיטה.
&nbsp
אם בית הספר מציין בהסכם שאסור לעשות שימוש בשיטה, וההסכם האמור הינו בגדר של חוזה אחיד, השאלה שיש לשאול הינה האם הסעיף שאוסר הינו סעיף מקפח, שאז הוא אינו ניתן לאכיפה. בעניין זה, הדבר תלוי בנסיבות רבות הדורשות בחינה ספציפית של העניין.

נוש789

New member
תודה על התשובה המפורטת... מה זה סעיף מקפח?

האם אני יכולה לשאול את הבי"ס לגבי הסעיף המקפח?

במידה והשיטה מוגנת על ידי זכויות יוצרים (מה שנשמע לי הכי הגיוני במקרה הספציפי), אני מבינה שאני כן יכולה ללמד אותה במידה וארצה אך כמובן ללא שימוש בחומר (תמונות, מצגות, ציטוטים ספציפיים וכו') אשר הועברו לי בזמן לימודיי בבי"ס?
במידה ושם השיטה רשום כסימן מסחרי, האם אוכל ללמד בהתבסס על עקרונות השיטה אך ללא ציון מפורש של שמה? (כי העקרונות שלה די ידועים ומוכרים באינטרנט).

שוב ממש תודה!

נוש789

New member
עכשיו בדקתי והכותרת של הסעיף המדובר בחוזה הינה-זכויות יוצרים

נוש789

New member
חידוד- כי הבנתי ששאלתי שאלה דבילית

בדקתי-

לפי כותרת הסעיף בחוזה אני מבינה במדובר בזכויות יוצרים, מכך אני מסיקה שאם אי פעם ארצה ללמד את הנושא הנ"ל, אוכל לעשות זאת אך לא בהתבסס על מצגות/תמונות/סרטונים/כל מידע ספציפי שהבי"ס העביר לי בקורס?
לגבי האם זה תנאי מקפח- קראתי את חוק החוזים האחידים ולפי התנאים שם נראה שזה לא המצב...

הגנה על שיטה

שלום לך,
&nbsp
משאלותייך נראה שהבנת את התשובה הקודמת המפורטת.
להזכירך, המענה במסגרת הפורום הינו מענה כללי ולא ניתן לתת בו ייעוץ ספציפי חד-משמעי, מכיוון שייעוץ כזה מחייב בירור מקיף של הפרטים.
&nbsp
בהצלחה,

למעלה