הרבה מהומה על לא מאומה
אני לא יודע אם לשמוח על שהחכמתי או לכעוס שבזבזתי את הזמן שלי על זה. הסיבה היחידה שאני בכל זאת טרחתי וכתבתי את התגובה שמתחת היא בגלל שקשה לי לעמוד מנגד כשאתה
מטעה את קהל הגולשים. אני לא יודע אם זה בגלל חוסר יסודיות, אי הבנה של החומר או פשוט קריאה סלקטיבית (צ'רי פיקינג). אז הנה התיחסות לרשימת המחקרים שנתת:
כאן נמדד סיכוי של למעלה מפי שלוש לפגיעה במוח בקרב מקבלי החיסון:
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid...
(אבל החוקרים ערבבו תופעות לוואי רבות בניתוח, כך שהם מבטלים אלה את אלו, וכך יכלו לכתוב במסקנות שלא נמצא הבדל משמעותי...)
זה מחקר מ-1994. בתור התחלה, החיסונים היום כבר לא אותם החיסונים. אבל בואו נניח שאפשר להתייחס למחקרים מלפני 18 שנה כמחקרים טובים.
המחקר בדק 218,000 תינוקות מגיל שנה עד שנתיים (סה"כ 368,000 מנות חיסון של DTP ), מתוכם נמצאו 424 תינוקות עם מחלה נוירולוגית כלשהי.
לכל תינוק עם מחלה נוירולוגית הוצמדו שני תינוקות ללא מחלה נוירולוגית על מנת להעריך את גורמי הסיכון. נבדק האם תופעות הלוואי הופיעו תוך שבעה ימים מהחיסון.
מחלה נוירולוגית הוגדרה כפרכוס חום מורכב (כלומר, כזה שלא קשור לחום אלא לרוב סימן מקדים של אפילפסיה), פרכוסים ללא חום (שוב, סימן של אפילפסיה), דלקת מוחית שאושרה על ידי ועדת מומחים (על פי תיקים רפואיים).
נבדקו כל אחת מהתופעות הנ"ל בנפרד וכולן ביחד. אף אחד מהדברים לא נמצא משמעותי מבחינה סטטיסטית. כלומר - אין קשר בין חיסונים לבין כל המחלות המוחיות שנבדקו כאן. הסיכון של "למעלה מפי שלוש" מתייחס לדלקת מוחית או פרכוסים מוחיים, וטווח הביטחון שבו ניתן לומר את זה נע בין 0.8 ל-15.2, כלומר, או שחיסון מסוכן פי 15 או שהוא מגן על 80% מהילדים נגד פגיעה מוחית. זו בדיוק המשמעות של "לא משמעותי מבחינה סטטיסטית".
אני לא מבין מאיפה הקביעה שהחוקרים ערבבו תופעות לוואי רבות בניתוח הנתונים – הם התייחסו לכל תופעת לוואי בנפרד, ואף אחת מהן לא היתה משמעותית סטטיסטית.
חיסון השעלת הישן הידוע לשימצה - קשור לפגיעות במוח:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC150551...
מחקר משנת 1981, כלומר, לפני31 שנה.
נבדקו אלף המקרים הראשונים שדווחו למרכז לבקרת דלקת מוחית. 88 ילדים היו חולים טרום התפתחות הדלקת המוחית, מתוכם 19 היו חולים בשעלת. 35 מהילדים קיבלו חיסון שעלת בשבוע שטרום התפתחות הדלקת המוחית. לילדים החולים הוצמדו 1955 ילדים בריאים עבור הניתוח הסטטיסטי, 34 מתוכם היו מחוסנים לשעלת.
נמצא קשר משמעותי סטטיסטית בין הסיכון למחלה נוירולוגית לבין החיסון.
הנה דברים שנמצאים במאמר המלא ולא רק באבסטרקט –
15 ילדים מאלה שנכללו במחקר (ומן הסתם השפיעו על הניתוח הסטטיסטי) הם ילדים עם מחלה נוירולוגית קודמת. כידוע, קיימת קונטרא-אינדיקציה למתן חיסון שעלת הישן בילדים עם בעיה נוירולוגית כלשהי. מבין עשרים הילדים שהיו בריאים לחלוטין לפני החיסון, 18 החלימו לחלוטין. ילד אחד נותר עם הפרעה קלה בשפה וילד אחד אובחן עם פיגור.
היו נתונים רק לגבי 17 מתוך 19 הילדים שחלו בשעלת (כולם פיתחו דלקת מוחית, כן?). שלושה ילדים נותרו עם פגיעה נוירולוגית כלשהי. אם אני סופר נכון, שלושה מתוך 17 זה יותר מאשר שניים מעשרים, מה שאומר שהשעלת מסוכנת יותר מהחיסון במקרה הזה.
הנה משהו שחשוב לדעת – דלקת מוחית בפני עצמה גורמת לסיבוכים נוירולוגים ולתמותה! במחקר הזה לא בדקו אלף ילדים בריאים, חמש מאות מהם מחוסנים לשעלת, חמש מאות מהם לא מחוסנים לשעלת ובדקו מה הסיכון לנזקים נוירולוגים בעקבות החיסון או המחלה. התחילו את המחקר מילדים שכבר היו חולים ובדקו אחורה לראות מי מהם קיבל חיסון. אנחנו לא יודעים כמה ילדים חולי שעלת פיתחו דלקת מוחית לעומת כמה ילדים שקיבלו חיסון פיתחו דלקת מוחית. זו השאלה החשובה בעצם – מה הסיכון במחלה לעומת הסיכון בחיסון. מכיוון שאנחנו כבר יודעים מה הסיכון מהמחלה (הרי הנתונים לגבי שעלת קיימים כבר מאות שנים ואוששו במחקרים על התפרצויות שעלת שונות) כל השאלה היא האם הסיכון מהחיסון גדול יותר מהסיכון מהמחלה, וכאן התשובה הוודאית היא לא. אם אחד מאלף ילדים מת משעלת, ואין אף ילד שמת מהחיסון אז מה השאלה בכלל?
וגם במאמר שכנוע זה (שכנוע הציבור שחיסון השעלת הישן הידוע לשמצה בטוח), מציינים החוקרים של השיעור הגבוע של מחלות מוח אקוטיות בגין חיסון זה בהשוואה לנורמה:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6128242
זה מאמר מסוג "מכתבים למערכת". תסלח לי שאני לא מנתח אותו.
מעניין לציין שאותו חוקר בדיוק השתתף במחקר הזה -
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6133070 שפוסל כל קשר בין חיסון שעלת לבין סיבוכים נוירולוגים.
וכאן -
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2219078/pdf/canfamphys00171-0179.pdf יש סקירה של כל המידע שהיה בסוף שנות השמונים, כולל המאמר הנ"ל, כולל ניתוח של חלק מהמאמרים הללו. על פי הסקירה אין כל קשר בין חיסון שעלת לבין מצבים נוירולוגים.
גם כאן מדווחים החוקרים על למעלה מפי 5 תופעות הקשורות עם חיסון השעלת הישן הידוע לשמצה, מה שלא מפריע להם להתעלם מהממצאים כדי להגיע למסקנות שזה כנראה לא קשור לחיסון...
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC167930...
זהו מחקר של אותו חוקר מהמחקרים הקודמים, מילר. מתבסס על אותו מאגר נתונים של ילדים עם דלקת מוחית. המסקנה הראשונה שלהם היא שילדים עם דלקת מוחית הם בעלי סיכון גבוה יותר למות, שזה לא מפתיע. מדובר במחלה עם סיכון גבוה.
נבדקו הופעת סימפטומים נוירולוגים שבעה ימים לאחר החיסון, ונמצא שאין קשר. כלומר, סימפטומים נוירולוגים הופיעו באותה שכיחות בילדים מחוסנים וילדים שאינם מחוסנים.
נמצא סיכון גבוה ומובהק סטטיסטית לתמותה בקרב ילדים שקיבלו חיסון דיפטריה-טטנוס-שעלת לעומת ילדים שלא חוסנו. החוקרים מסייגים שמדובר במדגם מאד נמוך של מקרים ולכן יכול להיות שהיתה הטיה של התוצאות.
וכאן שני חיסונים מתחרים בינהם על פגיעות מוחיות ואחרות (לרבות בכי מתמשך). אף אחד לא ניצח, המחוסנים שילמו את המחיר:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3879685
(אני מאד אוהב את הלוגיקה הזו שלפיה גם בודקים חיסון חדש: משווים חיסון א לחיסון ב, לשניהם אותו מספר של תופעות לוואי - אז מסיקים שהחיסון בטוח. והם מצליחים לעבוד על כל העולם (כמעט!).
הלינק הזה מוביל למאמר שבו בדקו 4000 תינוקות שקיבלו חיסון. נמצא יותר בכי וחיוורון בקבוצה אחת. אותו סיכוי למוות בעריסה ושאר סיבוכי "לא עלינו". החיסון המקורי הושווה לקבוצת ביקורת אי שם בעבר, ולכן לא בודקים מחדש בטיחות אלא רק משווים לבטיחות של החיסון הראשון. תסלח לי אם אני לא הולך לחפור מאמר משנות החמישים, נכון?
כאן דיווח אנקדוטלי של שני מקרים של פגיעה במוח בסמיכות לחיסון הצהבת:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0...
כאן דיווח אנקדוטלי של נפגעת מוח מחיסון השפעת:
http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?artic...
ברשותך, אני לא מתייחס לאנקדוטות. אילו חיסון השפעת או הצהבת היו מסוכנים, היות ומחסנים מליונים, היינו רואים את זה, גם בשכיחות של אחד למליון.
וכאן סדרת דיווחים על פגיעות מוחיות בגין החיסון נגד דלקת קרום המוח היפנית:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1468-...
שוב, דיווח אנקדוטלי על עשרה מקרים בדנמרק לאחר החיסון, מתוך 384,000 מנות חיסון שניתנו בדנמרק. בתחילת האבסטרקט מצוין שידוע שהחיסון נגד דלקת קרום המוח היפנית גורם לבעיות נוירולוגיות ב 1-2.3 מקרים למליון מנות חיסון. מכאן הדיווח, כי מדובר על שיעורים גבוהים בהרבה.
מצד שני, המחלה עצמה קטלנית ב-60% מהמקרים, כך שאני לא ממש רואה את הברירה.
כאן משווים החוקרים בין שיעורי הפגיעות המוחיות בין