סוגי סידן שונים, איך לקחת, עם מה מתנגש ועוד..
קיימים סוגי סידן שונים שנבדלים בספיגה שלהם ממערכת העיכול, בפעילותם על מערכת העצם, הפרשתם בכליות ועוד.
באופן עקרוני, תוספי סידן לא נספגים בצורה הכי טובה. אבל, כן ראו שברגע שלקחו תוספי תזונה (ולא העלו רק את כמות הסידן במזון) אזי חל שיפור בצפיפות העצם (נבדק בנשים שלאחר גיל המעבר). כלומר: גם אם הספיגה לא משהו, עדיין יש לכך השפעה קלינית מיטיבה.
לסידן יש כמות מוגבלת של רצפטורים במערכת העיכול אשר קולטים אותו ומכניסים לגוף, ולכן ההמלצה היא שבמינון של יותר מ- 500 מ"ג של סידן כתוסף תזונה, מומלץ לחלק ל- 2 ביום.
בנוסף, סידן נספג טוב יותר עם האוכל, ורצוי אוכל שאינו חלבי (כי גם שם יש תחרות עם הסידן מהמזון) – לכן, בד"כ ימליצו על לקיחה שאחרי ארוחת הצהריים הבשרית..
אני אתייחס ל- 2 סוגי סידן שיותר משווים בהם בקהילה הרפואית ובקהילת המטופלים (לא רק CF) ויותר מקובלים למתן דרך הפה:
Calcium Citrate – קלציום ציטראט
Calclium Carbonate – קלציום קרבונאט
(Calcium Gluconate , קלציום גלוקונט ניתן בפורמולציות דרך הוריד בעיקר, בגלל ספיגה מוגברת יותר בצורת מתן זו).
הטענה הרווחת היא שקלציום ציטראט הוא עם זמינות ביולוגית טובה יותר מאשר קלציום קרבונט, כלומר: מגיע לריכוזים בזרם הדם טובים יותר. אולם העבודות הן לא חד משמעיות וישנם מחקרים המתארים יתרון וישנם מחקרים שאינם מתארים יתרון. בכל אופן, קלציום ציטראט לא צריך מזון להיספג (לעומת קרבונט), גורם לפחות תופעות לוואי במערכת העיכול (כאבי בטן/בחילות/עצירות). אבל – יקר יותר מאשר הקרבונט שנפוץ בכל קופות החולים (כמו: קלטרייט). בכנס האחרון הישראלי בעין גדי, פרופ' דויד גולדפרב, מומחה לכליות, ציין כי ייתכן יתרון למתן של קלציום ציטראט בחולי CF בכך שמקטין את הסיכוי ליצירת אבנים בכליות (למרות שאלה יחסית בשכיחות נמוכה ב- CF).
לסיכום (קצת ארוך):
1. מומלץ לקחת תוסף סידן כאשר יש סימנים מסוימים של אוסטיאופורוזיס או אוסטיאופניה (מדד מקדים לאוסטיאופורוזיס).
2. מומלץ לקחת תוסף סידן כאשר נוטלים סטרואידים דרך הפה במינון של מעל 7.5 מ"ג ליום למשך חודש ומעלה.
3. כדאי לקחת תוסף סידן ביחד עם ויטמין D, כיוון שהויטמין D משפר את הספיגה של סידן ממערכת העיכול (לאורך זמן במיוחד).
4. כמה סידן לקחת? ההמלצה היא 600-1200 מ"ג ליום בהתאם להחלטות הדיאטנית ו/או הרופא המטפל. כדאי שהדיאטנית תשב עם המטופל ותבצע הערכה לכמות הסידן שאוכל ביממה. אם לוקחים 2 כדורים של סידן, אז כדאי לחלק לפעמיים ביום ולא לקחתם ביחד בשביל להגביר את הספיגה. כמו כן, כדאי לקחת עם האוכל, ועדיף ארוחה בשרית.
5. סידן ואנטיביוטיקות – לא כדאי לקחת בזמן הבליעה יחד עם תרופות כמו: ציפרופלוקסצין, לבופלוקסצין, אופלוקסצין, מינוציקלין, דוקסיציקלין. כדאי להפריד בלפחות 2-4 שעות.
6. סידן עם ברזל – מומלץ לא לקחת בזמן הבליעה יחד, בגלל ירידה בספיגה של 2 התכשירים. אין הוכחה ליתרון של קרבונט עפ"י ציטראט בנושא זה.
7. סידן עם מגנזיום – מומלץ לא לשלב יחד, כיוון שיש קישור של שני המינרלים ותחרות על אתרי קישור דומים, כך שספיגתם יורדת במתן משותף.
8. ונקודה אחרונה – אמנם יש פה הרבה המלצות נגד, והפרדת שעות וכו' וכו', אבל צריך לזכור שעדיף לקחת את הכדור מאשר להתחיל להסתבך מתי לקחת כל תוסף בנפרד...זה מסר נוסף שאני רוצה להעביר...
בתיאבון!