אירוח בפורום 11.1.2006

אירוח בפורום 11.1.2006

היי לכולם בעזרתה האדיבה והמקסימה של עידיש, יש לנו מחר אירוח בפורום. ד"ר למדן.... כפי שעשינו עם האורח הקודם שלנו, אתם מוזמנים להעלות שאלות שעליהם יענה ד"ר למדן ב"לייב" אני מתנצלת מאוד שלא אוכל להיות באירוח (אסיפת הורים), אך מאמינה שעידית תעשה את העבודה. שוב תודה עידית אורית

האירוח יתחיל בשעה 21:00

כדאי מאד לחשוב מראש על שאלות, ואולי לפרסם אותן כבר כעת אם מישהו לא יוכל להיות ליד המחשב מחר.

הקדמה קצרה,

ד"ר רון למדן, אורטופד ילדים. בית החולים הדסה עין-כרם בירושלים. ד"ר למדן יענה על שאלות הקשורות לארטופדיית ילדים בכלל ולקלאב פוט בפרט. תודה רבה.

שאלה לי

לבני בן השנה ושלושה חודשים יש קלאב פוט (דרגה 6) שלא התגלה בסקירה מוקדמת (למרות שהיתה מאד קפדנית- פרטי) וגם לא בסקירה המאוחרת שהיתה דרך קופ"ח (5 דקות סקירה). ברור לי שיכול להיות שהרופא שעשה סקירה מאוחרת לא ראה את הקלאב פוט (ידוע לי שבסקירה המוקדמת בבירור לא היה קלאבפוט כי יש לי תמונות ווידאו), אבל: 1. האם יכול להיות שקלאבפוט מתפתח מאוחר יותר ברחם (נגיד אחרי שבוע 24?) 2. האם יכול להיות קלאבפוט אמיתי שנובע מתנוחה ברחם? (בני היה במצג עכוז וכנראה היה לו קצת צפוף ברחם שלי). 3. כעת אני שוב בהריון ולא נצפה קלאבפוט בסקירה מאוחרת ומוקדמת (שתיהן סקירות פרטיות שבוצעו באופן קפדני והתמקדו בכפות הרגליים). מה הסיכוי שלתינוק שיוולד יהיה קלאבפוט? תודה רבה על תשובותיך ועל נכונותך.

דר למדן

New member
קלאב פוט

שלום, קלאב פוט "אמיתי" אינו נובע מתנוחה ברחם אלא מתהליך אשר עדיין איננו מבינים אשר מפריע בהתפתחות הגפה. למיטב ידיעתנו הקלאב פוט מתפתח מוקדם ברחם אך קשה לאיבחון באולטרא סאונד ככל שהאולטראסאונד מתבצע מוקדם יותר. הסיכוי שלילד שני יהיה גם קלאב פוט הוא נמוך מאוד, מעט יותר גבוה מאשר באוכלוסיה הכללית ללא סיפור של ילד קודם עם קלאב פוט,אולם עדיין נמוך מאוד

tamidb

New member
שלום - שאלה בנושא פרטס

אצל בתי אובחנה מחלת פרטס שגרמה לצליעה קשה. לאחר טיפול שמרני שלא הועיל הילדה הורדמה לניתוח אולם בהרדמה היתה יכולת סיבובית מלאה ולכן לא נותחה. לאחר פזיותרפיה ממושכת הילדה מתפקדת הולכת, קופצת רצה ואינה מתלוננת על כאבים אך אים תנועה פנימית כלל. בבית חולים וולפסון המליצו על ניתוח כל עוד היא צעירה בשנידר המליצו לחכות כל עוד הילדה מתפקדת. אשמח לדעתך בנושא

דר למדן

New member
פרטס

לא ניתן לענות על שאלתך באופן כללי. ההמלצה משתנה בתלות בגיל הילדה, בשלב של פרטס בו היא נמצאת ובצורת ראש הירך - מידע אשר ניתן לקבל אך ורק מן הצילום. באופן כללי, ככל שגיל הילדה צעיר יותר וראש הירך הינו עם עיוות קטן יותר הסיכוי טוב יותר להחלמה מליאה. לרוע המזל הבנתנו את מחלת פרטס הינה חלקית ביותר ועל כן בהחלט ייתכנו חילוקי דיעות בין הרופאים המטפלים. בהצלחה

5 שאלות ראשונות,

1. האם ידוע בכמה מהתינוקות הנולדים עם ק"פ יש בעיות שונות נוספות. מדובר בתסמונות שונות, בעיות אורופדיות אחרות או כל בעיה המצריכה טיפול ממושך. או בעצם אפשר לשאול, באילו אחוז מהמקרים הק"פ הוא בעיה מבודדת? 2. בבדיקת האולטראסאונד בהריון, במידה ומתגלה ק"פ אילו עוד דברים צריכים לבדוק ביתר קפדנות? 3. האם כאבים ברגליים לבן שנתיים וחצי יכולים להעיד על כאבי גדילה של כף הרגל? זאת במידה והתיקון נראה טוב מאוד. 4. האם בכל מקרה מומלץ להיות עם הנעליים עד גיל 4? 5. במידה וההורים שמים את הנעליים לפי השעות וההסברי הכתובים בפרוטוקול של ד"ר פונזטי, מה אחוז החזרה של ק"פ ומתי מתגלה החזרה? תודות רבות.
עידית

../images/Emo9.gifגם אני רוצה...

ערב טוב לד"ר למדן. שמחה שבחרת לשתף את הפורום המקסים הזה בידע הנרחב שלך ולכן אשאל גם אני: 1. בהנחה ושיטת פונסטי טובה דיה, מדוע לא כל בתי החולים והמרפאות עברו לטפל באמצעותה? 2. האם ידוע על עיכוב בצמיחת כף הרגל ברגל עם קלאב פוט? זהו בינתיים תודה רבה אורית

דר למדן

New member
סליחה, לא ראיתי את השאלה

סליחה, לא ראיתי את השאלה. אין לי מושג מדוע לא כולם עובדים בשיטה זו. כשהתמחיתי, שיטת פונזטי לא היתה עדיין מוכרת ולמדתי את הניתוחים שהיו בשימוש אז. אין לי כל ספק ששיטת פונזטי עדיפה בהרבה ואני ממליץ לטפל במקרי הקלאב פוט ה"רגיל" רק בשיטה זו. כף הרגל בילדים עם קלאב פוט הינה קצרה מהצד הנורמלי. זה איננו קשור לטיפול ואף אינו מושפע מהטיפול. אין לקיצור זה השפעה על תיפקוד הילדים.

דר למדן

New member
שאלות ראשונות

שאלות מצויינות.. הרוב המכריע של ילדים המאובחנים עם קלאב פוט מדובר בבעייה בודדת ללא שום בעיות נוספות. קשה לתת מספרים מדוייקים אולם מדובר במעל 90%. באופן טבעי כאשר מתגלה פגם כלשהו באולטראסאונד מחפשים בקפידה רבה בעיות נוספות כאשר מתמקדים בעיקר ברגל השנייה לשלילת קלאב פוט דו צדדי ובעמוד השדרה. בילד בן שנתיים וחצי קשה להעריך את מקור הכאבים. כאשר התיקון טוב, הדריכה תקינה ואין הגבלה בטווח התנועה אין סיבה לכאב בשל הקלאב פוט. כאבי גדילה הם דבר מאוד לא מוגדר, זהו גיל מוקדם יחסית לסוג זה של כאבים. זמן סיום נעילת הנעליים על פי פונזטי הינו בין גיל 3 ל-4. קל יותר לרופא וקשה יותר להורים לעמוד בכך אולם מניסיוני אני ממליץ להיצמד לפרוטוקן הזה ובטח שלא להפסיק מוקדם יותר מגיל 3. חזרות מתגלות לרוב מוקדם יחסית אם התיקון אינו מלא וכמעט בכל המקרים לפני גיל 4. לא ידוע לי על חזרות מאוחרות יותר.

טאניוש

New member
גם לנו יש שאלות

שלום דר'למדן.
לפי פרוטוקול מקורי של דר'פונסטי, מומלץ להיות עם המכשיר 23 שעות ביממה במשך 3 חודשים בלבד, אחר כך יורדים בשעות, ואילו בהדסה (ובבתי חולים נוספים) הגישה היא להשאר 23 שעות עם המכשיר עד שהילד מתחיל לעמוד. תוכל להסביר מה הסיבה? יש מחקרים שתומכים בגישה המחמירה יותר?
כאשר הילד מתחיל ללכת ואפשר לשים לו נעליים רק בשעות המנוחה, מה מספר שעות הנעליים המינימלי שעליו צריך להקפיד?
אצלינו אחרי הורדת הגבס האחרון (אחרי ניתוח הגיד) לא ראו תיקון מספק, והמשכנו עוד חודשיים עם הגבסים. לפני הניתוח הרגל לא הייתה בתיקון יתר. האם זה מצב חריג (כלומר, הטיפול לא הצליח ב-100% בהתחלה)? נכון לעכשיו התיקון טוב
(לדעתך
).
שאלה מרטידה מאד. באיזה גיל אפשר להפסיק לדאוג? נגיד אם קלאב פוט לא חוזר עד גיל 4 מה הסיכוי שהוא יחזור בגיל מבוגר יותר? זהו לבנתיים. בטח יהיו לי עוד שאלות. בתודה מראש, אמא של לאון.

דר למדן

New member
פונזטי

שלום, לפני כשנתיים הייתי בקורס של פונזטי ולמיטב הבנתי ההמלצה היתה להיות עם המכשיר 23 שעות ביממה עד הגיל בו הילד מתחיל לעמוד. קשה מאוד להשוות בין פרוטוקולים ונראה שמכיון שהנזק בלבישת הנעליים הינו אפסי, הפרוטוקול המחמיר הינו יותר בטוח. אני מטפל בשיטה זו כבר מעל 5 שנים ומלבד החולים שלי גם עקבתי אחרי חולים רבים נוספים. קורה שצריך להמשיך בגבסים לאחר הארכת הגיד, זה אינו חריג ואם התיקון שהושג בסופו של דבר היה טוב הרי שאם תיצמדו לפרוטוקול מרבית הסיכויים שלא תהיה חזרה. לא ראיתי חזרות אחרי גיל 4 אבל כאמא תדאגי תמיד...

יחיאלוש

New member
שאלה לד"ר למדן

בתי בת 8.5 מתלוננת תקופה ארוכה על כאבים ברגליים. זה קורה בעיקר בערב. הכאבים הם גם בירכיים וגם בשוקיים. רופא הילדים בדק אותה ולא מצא בבדיקה קלינית שום דבר מחשיד. יש לציין כי היא גבוהה יחסית לגילה. מה יכולה להיות מקור הבעיה? בתודה מראש.

דר למדן

New member
כאבים

כאבים יכולים להיות ממקורות רבים. אם הבדיקה הינה תקינה לחלוטין, הכאבים מופיעים לסירוגין בשתי הרגליים ואין סימפטומים נוספים הרי שייתכן שמדובר במה שאנחנו מכנים כאבי גדילה. כאבים אלו מקורם אינו ידוע, הם תוקפים ילדים אשר עדיין גדלים, לא קיימות בדיקות אשר מאשרות את האבחנה באופן חד משמעי והם חולפים באופן עצמוני (מילה שבאופנה כעת...) חשוב לציין שהאבחנה נעשית על דרך השלילה - כלומר לאחר שסיבות אחרות נשללו על ידי הרופא

שאלה בשם "רחלי ואייל"

שלום לדר' ושלום לכולם ילדי בן שנה וחודש . מגיל 7 חודש נעמד לבד, היה עם דניס בראון 18 שעות ביממה. היום בגיל שנה וחודש הולך בעזרת חפצים אבל לא מעז ללכת לבד. היום הוא עם הדניס בראון 14 שעות אבל הוא לא ישן כל כך הרבה. מאד מטריד אותי שעבר כל כך הרבה זמן מאז שנעמד ועדיין לא מצליח להחזיק את עצמו לבד. האם השעות שהוא עם הנעליים מזיקות ומעכבות את ההליכה?? האם יש דרך שאוכל לסייע לו לקבל ביטחון וללכת בכוחות עצמו?

למעלה