אי תחרות

האם סעיף אי תחרות הוא חוקי?
קיבלתי שכר גלובלי (בסיס + עד 35 שעות נוספות) ללא תגמול על אי תחרות.
עבדתי חודשיים בחברה נישתית ואני חתום על אי תחרות לשנה מיום העזיבה.
האם יש דרך להתחמק מהסעיף הזה מאחר ואני מתמודד על משרה באותה תעשייה?
בקושי היו לי אינטראקציות עם לקוחות.
 

עוד עמית גורביץ

Active member
מנהל
ככלל, אסור להתנות על חופש העיסוק של עובדים, וזאת מכח זכותם לחופש עיסוק כאמור בחוק יסוד חופש העיסוק.
על פי רוב, ביה"ד לעבודה אינם נותנים תוקף לתניות אי התחרות, ורואים בהן תניות פסולות ואינן חוקיות.
עם זאת, קיימים מספר נסיבות המתירות הגבלת חופש העיסוק, ובהן - מתן תגמול; קיומו של סוד מסחרי; תום לב בנסיבות העזיבה; קיומה של הכשרה מיוחדת; הגבלה שהיא סבירה ומידתית. לעניין זה מתחשבים בכלל הנסיבות והנתונים, לרבות בכירות העובד, מידת חשיפתו לסודות (בדגש על סודות מסחריים), סוג התעשיה ועוד.
יש לבחון בעניינך את כלל נסיבות המקרה, ואולם, ככלל ובאופן עקרוני, הגבלת חופש העיסוק בחוזה העבודה תחשב כבלתי חוקית וכבלתי אכיפה.
 
תודה רבה עמית -
האם הדרכה שקיבלתי על ידי עובדים בתוך החברה (כל מנהל מחלקה/ראש צוות על התחום שלו) או הסברים על התוכנות שבהם עובדים (שהם נפוצים מאוד) מהווה "הכשרה מיוחדת"?
התפקיד שמילאתי היה תפקיד התחלתי מאוד ופקידותי. לגבי תום לב- אני ציינתי בפניהם כי אני מעוניין לעזוב כתוצאה מאי תמיכה ועזרה מצד המנהל הישיר שאינו, לאחר שהתפטרתי, אמרו לי שגם הוא עוזב ובכל זאת ביקשו שאשאר. סירבתי על מנת לא לחזור בי וגם כי כבר התחלתי לחפש עבודה.
 

עוד עמית גורביץ

Active member
מנהל
1. ככלל, חפיפה כללית או הדרכה פנימית שוטפת אינם נחשבים ל"הכשרה". ככלל, הכשרה תהיה קורס חיצוני בעלות נקובה במהלכה אתה ממשיך לקבל שכר חרף ההשתלמות החיצונית שלרוב אף מקנה תעודה מקצועית.
2. מתיאורייך הכלליים איני רואה "חוסר תום לב". חוסר תום לב פורש לא כשאיפה לעבודה אחרת או אפילו פניה לראיונות עבודה, אלא תחילת עבודה בפועל במקום החדש תוך כדי שאתה עובד עדיין במקום הנוכחי (פס"ד גירית).
 
לכן, בהינתן האמור לא אמורה להיות לי כל בעיה באם אפנה למקום עבודה חדשה ואתראיין אצלו למרות שהוא באותה תעשייה? הסעיף הזה לא אכיף? (עוד אציין שגם לפני חתימה על החוזה, נאמר לי ש"אין הרבה חברות כאלה בארץ וזה מאוד מצומצם, מלבד חברות ספורות")
 

עוד עמית גורביץ

Active member
מנהל
בכל מקרה, ללא קשר לשאלה באשר לתקפות ההגבלה על חופש העיסוק, כל עובד/ת רשאי להתראיין לכל מקום עבודה אחר, אף בהיותו עובד. כמובן אסור לך לגלות סודות מסחריים או לפגוע במעסיקך הנוכחי, ואולם הזכות להתראיין למקומות עבודה חדשים - עומדת לך בכל עת ומכל סיבה.
 
למעלה