אכילה בגובה

ליאור י

New member
אכילה בגובה

היי מולי, אני מתגורר בקולורדו ומשתדל לטפס כמה שיותר על ההרים באזור. מדובר על גבהים של למעלה מ 4000 מטרים. מעולם לא קרה לי עדיין שחזרתי מטיפוס ללא כאב ראש - האם יש (מלבד לשתות לשתות ולשתות) תזונה מומלצת לפני היציאה לטיפוס ובזמן הטיפוס עצמו? בתודה מראש, ליאור
 
טיפוס גבוה

שלום ליאור, האמת, נראה לי מקום לא רע לגור בו... לגבי פעילות בגבהים ידוע כי טיפוס לגבהים כאלה עלול ליצור בעיות כפי שתיארת ולעיתים בעיות חמורות יותר כמו בצקת או מחלת הרים- Accute Mountain Sickness. ישנן הנחיות תזונתיות מסוימות וכן טיפול תרופתי להתמודדות עם תופעות אלה, לדוגמא שימוש בכדור בשם Diamox (חומר משתן) טרם צאתך לטיפוס. להלן מידע נוסף: החשיפה לגובה גורמת לירידה בתאבון, מצב המהווה אתגר לא קל עבור מי שמתכנן לשהות בתנאי גובה, לצורך טיול או לצורך אימון מקצועי. ידוע כי חשיפה ממושכת לתנאי גובה גורמת לירידה של 30%-40% בצריכה הקלורית הכוללת ובצריכת החלבון. נמצא כי אנשים שנחשפו לגובה של 4,300 מטר איבדו לאחר 8 ימים 3% ממשקל גופם ואלו חשיפה של 3 חודשים לגובה של 5,300-8,000 מטר גרמה לאיבוד של 15% ממשקל הגוף. הירידה בצריכה הקלורית היומית נובעת מאיבוד התיאבון. נמצא כי בתנאי גובה עולה ריכוז הלפטין, הורמון המשמש כמתווך מרכזי בוויסות תהליכים נוירו-אנדוקריניים הקשורים בצריכה ובהוצאה קלורית. נראה כי לעליית ריכוז הלפטין בסרום יש קשר ישיר לירידה בתאבון. על מנת למנוע את איבוד המסה שבעקבות החשיפה לגובה מומלץ ליישם את ההמלצות התזונתיות הבאות: 1. מודעות לחשיבות האכילה יכולה לסייע במאמץ לאכול למרות הירידה בתאבון. כדאי לתכנן היטב את מערך התזונה הכולל לתקופה שלפני הנסיעה ולתקופת הנסיעה עצמה. בנוסף, רצוי להצטייד במזון קל לנשיאה, קל להכנה וטעים, המספק את כמות הקלוריות ההכרחית. 2. לרוב האויר בגבהים יבש, הקרינה גבוהה ויחד עם האוורור המואץ קיים איבוד רב של נוזלים (High insensible loss) . מומלץ להרבות בשתייה על-מנת לשמור על מאזן נוזלים תקין. כמות הנוזלים היומית המינימלית בתנאי גובה היא 5 ליטרים. העוסקים בפעילות גופנית מאומצת נדרשים להגדיל את כמות הנוזלים הנצרכת. התייבשות מחקה מחלת גובה ומסוכנת בפני עצמה. מצד שני, לא הוכח כי מיום-יתר תורם לאקלום (1). 3. ככל שזמן החשיפה לגובה ארוך יותר כך קשה יותר לשמור על משקל הגוף ועל רמת הכוח השרירי. יש לאכול כמות מספקת של קלוריות. כמות הקלוריות היומית המומלצת נעה בין 4,000 ל-6,000, תלוי במידת המאמץ המושקע בזמן השהות בגובה. 4. רצוי לשמור על חלוקה מיטבית של מקורות האנרגיה. מומלץ לאכול 55%-65% מהסך הקלורי בפחמימות, 20% בחלבון ו-20%-30% בשומן. כמות הפחמימות היומית המומלצת היא 7 גרם לכל ק"ג משקל גוף ואילו כמות החלבון המומלצת היא 1.5-2 גרם לכל ק"ג משקל גוף. 5. יש לשקול נטילה של תוספת ברזל, בעיקר למבקשים לבצע אימונים ברמה מקצוענית בגובה. 6. שימוש בתוסף תזונה המופק מעץ הג´ינקו בילובה (Ginko biloba) נמצא יעיל במניעה של מחלת גובה. מקווה שעזרתי, מולי
 
למעלה