אני אסתכן בסקילה באבנים...

avima

New member
אנחה אבל אחרת

יש מספר מישורים שצריך להתיחס לנושא 1. את צודקת באומרך שפרדיגמה אינה שפה אבל זה ביחד עם ההסבר הנוסף לדעתי מספיק קרוב לצרכי כיתה ז (וגם כתבתי שההסבר הוא באופן גס). 2.לפרדיגמה יש מספר אינטרפטציות א. במקורה היווני פרושה - תבנית ב. ביום יום היא משמשת גם כ "הפרדיגמה של ארועי מוסיקת החוץ " - מאמר בניו יורק טיימס ג. בתכלס מי שטבע את המונח בהקשר המדעי שלו היה תומס קון בספרו "המבנה של מהפכות מדעיות" 1962 (תורגם לעברית ע"י הוצאת המכון הישראלי לפואטיקה ולסמיוטיקה). בספרו הוא טוען שהמדע מתפתח בקפיצות. ישנם ספרים שמהווים את התשתית התפיסתית לעוסקים בתחום כמו ה "PHYSICA " של אריסטו "ALMAGEST" של תלמי "PRINCIPIA " של ניוטון "CHEMISTRY " של לאבואזיה ועוד. הם זכו להיות ספרי יסוד כי - 1. הישגם חסר תקדים 2. ישנם קצוות פתוחים שחוקרים אחרים יכולים להמשיך ולחקור (לטענת קון). ציטוט "הישגים שהם בעלי 2 אפיונים אלה אכנה מכאן ואילך בשם "פאראדיגמות" (עמוד 20 ). בעברית - פרדיגמות הן מודלים (הכוללים חוק,תיאוריה,החלה וכדומה) שמהם צומחת מסורת קוהורנטית של מחקר מדעי.
 

Boojie

New member
../images/Emo93.gif ממש קיוויתי שאני אצליח

להתחמק מקון כאן. באמת באמת באמת קיוויתי שאף אחד לא יזכיר את השם שלו. יש לי רפלקס מותנה ובלתי נשלט לרצות להקיא כשאני שומעת את השם שלו. תעזבו, טראומות ישנות... זה לא משנה כמה הגדרות יש למילה פרדיגמה. אם אני משתמשת במילה פרדיגמה בהקשר של ניסוח של תאוריות מדעיות (וזה אכן ההקשר שבו המילה צצה לראשונה בפתיל הזה), זה די ברור לאיזו מהמשמעויות אני מתכוונת.
 

avima

New member
טוב - ללא קון

1. כיון שאת זו שהשתמשה במילה - שמורה לך הזכות כמובן לבחור את הפרוש שהתכוונת אליו. 2. באמת ברור ההקשר אבל 3. אם כבר לדייק ההגדרה של "מסגרת פילוסופית ותאורטית בתחום מדעי מסוים .. " אינה מדויקת כיון שפרדיגמה צריכה לספק כלים לפועלים בתוכה ולא רק מסגרת. הספרים שהבאתי קודם נתנו - מעבר לתשתית התיאורטית - גם כלים אופרטיבים וגם דוגמא מוצלחת במיוחד להפעלתם. 4. מה את רוצה מקון - הוא עשה עבודה יפה מאוד בזמנו.
 

Boojie

New member
העבודה היפה היחידה שקון עשה,

היה לשגע מחזורים על גבי מחזורים של סטודנטים שחובטים את ראשם בקיר בכל פעם שהם צריכים ללמוד אותו... בשנתון שלי, בשלב מסוים היינו כל כך נואשים מהמבחן המרושע הצפוי, שכשמישהו היה שואל מישהו אחר מה שלומו, השני היה עונה לו "פרה-פרדיגמטי" במבט נואש לחלוטין... (עזבו, בדיחה מפגרת. אל תנסו אפילו להבין...)
 

avima

New member
על טעם וריח - אני דווקא נהנתי ממנו../images/Emo13.gif

 
היה ברור יותר באנחה הראשונה

בסה"כ ניסיתי לנטפק. ללא הצלחה, מיותר לציין. רק הערה אחת קטנה לגבי חוקיות וסיבתיות - בפיסיקה מודרנית כבר מזמן לא מתעלמים מזה שקיימים תנאי אי וודאות במסגרתם עקרונית לא ניתן לקבוע חוקיות (או סיבתיות) בכל מצב ומצב, וכן ידועים מקרי קצה (או סינגולריות) בהם החוקיות הרגילה לא עובדת, אך בלי לתת (כרגע) חוקיות חליפית מקובלת. פילוסופיה שנה א´ זה לא מעניין? עוד פרדיגמה תיאלץ להזרק. מה יש לכם נגדי?
 

Boojie

New member
פילוסופיה שנה א´ זה מרתק,

אבל לאור ההיכרות שלי עם אורך הדיונים שהיא עשויה לעורר, ושיגרמו ליותר מדי אנשים בפורום הזה לפהק, אני מעדיפה אפילו לא להתחיל עם זה. ולגבי החוקיות והסיבתיות - כן, אני מודעת לזה, לא נכנסתי לזה קודם כדי לסבך, והפרדיגמה המדעית שבבסיס הפיזיקה עדיין מניחה חוקיות וסיבתיות. לא כל כך קל לשנות פרדיגמה.
 
למעלה