אני מנהל אתר שיש בו פורום האם אני

אני רוצה להבין:

יכולים לתבוע צד שלישי (בעל אתר, מנהל פורום וכד´) - על דברים שאדם אחר כתב??? בינתיים, אפילו מועצת העיתונות לא רוצה להתייחס לסוגיית הטוקבקים (לא שמועצת העיתונות היא דוגמא למשהו...).

ניתן לתבוע בני אדם ותאגידים

בגין מעשיהם ומחדליהם. שוב דוגמא מחיי המציאות. את בטח מכירה את כרזות הפרסומת הענקיות האלה שתולים על בניינים רבי קומות. יש כקגע פרסומת ענקית של ערוץ 10 עם מרב מיכאלי. עכשיו נניח שיש לך כזה בניין ומישהו בא ותולה משהו ענקי כזה, רק שהמשהו הזה הוא אלא משהו שפוגע בזכויות של מישהו אחר. את בעלת הבניין, כאמור. אז הצד הנפגע יכול לתבוע אותך, בגין המעשה שלך (איפשרת את הפרסום הפוגע) ומחדלך (לא הסרת את הפרסום). בין שמדובר בלשון הרע ובין שמדובר על פגיעה בפרטיות או בפגיעה בזכויות קניין רוחני, ימצא סעיף החוק שיאפשר לתבוע אותך.

נשמע לי בעייתי,

שהפעולה הראשונה תהייה תביעה, ולא בקשה ממני כבעלת הבניין להוריד את הכרזה. איך אני אמורה לדעת, שהכרזה פוגעת בזכות כלשהי, אם אף אחד לא אמר לי? נראה לי קטנוני וקנטרני לפנות לבית המשפט לפני פנייה לבעל הבניין. איך אתה חושב יתייחס השופט לעובדה שהטרידו את בית המשפט במשהו שהיה יכול להיפתר מחוץ לבית המשפט? ועוד משהו: בעל בניין, המאפשר תליית כרזת פרסומת - קרוב לוודאי מקבל דמיי שכירות או שימוש, או משהו בדומה לכך. בעל אתר/מנהל פורום לא מקבל כסף עבור הודעות/תמונות בפורום שלו, ולכן פועל בתום לב.

לא אמרתי פעולה ראשונה

דיברתי על זכות תביעה. גם אם הצד הנפגע פונה לבעל הנכס או לבעל האתר או למנהל הפורום ודורש את הסרת ההודעה הפוגעת וגם אם הוא נהנה בחיוב, עדיין ישנה אפשרות שנגרמו לו נזקים ושנזקים אלה הם משמעותיים וניתנים לפיצוי. הסרת ההודעה יכולה להיות הרבה פעמים הפסקת עוולה מתמשכת והקטנת הנזק אך לא בהכרח איון נזק שכבר קיים. בלשון הרע ניתן לפעמים לתקן נזק שכבר נגרם ע"י הודעת התנצלות, אך בפגיעה בפרטיות למשל, נהוג לדבר על נזקים בלתי הפיכים ובלתי ניתנים לכימות אפילו. אם למשל פורסמה ידיעה מסויימת שיש בה פגיעה בפרטיות ובעקבות אותה ידיעה אדם לא מתקבל לעבודה מסויימת, זה נזק בלתי הפיך ובלתי ניתן לכימות. הסרת ההודעה אינה יכולה להחזיר את המצב לקדמותו. קבלת כסף בגין שמוש בנכס היא פעולה חוקית ואינה מצביעה על קיום או על העדר תום לב.

אז אם זו לא הפעולה הראשונה -

אנחנו חוזרים למבחן המשולש, לא? ברור לי שפגיעה בפרטיות היא נזק בלתי הפיך. גם לשון הרע יכולה לגרום נזק כזה (אם הרבה אנשים ראו את ההודעה הפוגעת, אבל מעטים את ההכחשה ואת ההתנצלות, או בכלל בגלל שאנשים נוטים לחשוב ש"אין עשן בלי אש"). השאלה היא, האם בעל אתר/מנהל פורום עלול להיתבע בגין הודעה שצד שלישי כתב, ושהוא עצמו לא היה מודע לכך שההודעה הזו פוגעת בזכויותיו של מישהו. זה לא שאני חרדה לראשי (או לכיסי...
) כמנהלת פורום, אלא שאם קיימת אפשרות כזאת - היא נוגסת בחופש הביטוי ברשת: בעלי אתרים/מנהלי פורומים יחששו להיתבע, ולכן יורידו, ימחקו, יערכו, ובקיצור - יצנזרו הודעות של גולשים בהיסטריה מוחלטת.

אנו חוזרים למבחן המשולש תוך מודעות

שבית משפט שלום או מחוזי או העליון יכולים בבוא העניין להכרעתם, לקבוע מבחנים אחרים. ישום המבחן כשלעצמו לא פשוט. נניח יבוא בעל אתר ויגיד, "אינני יכול לצנזר, אני יכול לראות את ההודעות רק בדיעבד, כשאני מסייר בפורום," האם אנחנו יכולים להיות בטוחים שלא יבוא בית משפט שיקבע שעצם הקיום של הפורום במתכונתו המוכרת לנו בכל העולם היא דבר מסוכן וכי יש לאמץ מודל שבו ההודעות נשלחות לאתר במשהו שדומה לדוא"ל ומועלות לציבור רק לאחר צנזורה? באשר לחשש למחיקות הסטריות, האמת היא שאינני יודע. יש לי דעה אישית אבל זה לא שייך לעולם המשפט. אני הייתי בסיציליה. למרגלות הר הגעש הפעיל אטנה, יש עיר די יפה ועל המדרונות במרחק של קילומטרים בודדים מהלוע יש כמה כפרים. מאוכלסים כמובן. התושבים שם לא עוזבים וממשיכיל לחיות בסכנה. אני מתאר לעצמי שככה זה יהיה גם בפורומים. יש דברים שאי אפשר לעצור. אבל כאמור, זה כבר לא משפט.

אני אתן לך דוגמא קיצונית

ולצערי לא דימיונית לגמריי. נניח כתבתי בפורום שלך ובשלב מסויים עזבתי, כך שאנני יודעת בהמשך מה כתבו עלי. מישהו בפורום מסיבות של נקמה החליט לפרסם את הכתובת שאני גרה בה, מעל דפי הפורום ואת כמנהלת פורום לשם הדוגמא לא מחקת, כי לכאורה לא הייתה פניה אליך. ראה את הכתובת איזה אדם עבריין/גנב/אנס או כל פושע אחר שתחשבי עליו, שעקב אחרי הפורום תקופה ויודע שאני חיה לבד ופגיעה (זו לא המציאות לי יש שומרים אבל נניח), בא לביתי וגרם לי נזקי גוף ו/או מוות. כשיעמוד לדין ויחקר מאיין קיבל את כתובתי , יספר שקיבל את זה מהפורום שאת ניהלת (לשם הדוגמא). את חושבת שניסיון להאשים אותך באחריות משפטית , ואולי בסיוע לפשע בעקיפין ידחה על פניו? אני מקווה בשבילך ובשביל כולם שהדימיון שלי ישאר בגדר דימיון. אני כבר בתחילת דרכי בפורום הזה אמרתי דברים לפני פירסום פסק הדין--שנראו מוזרים ומופרחים ....לא איחר הזמן ופסק הדין יצא והרבה מאוד ממכם הייתם המומים. אני בכלל לא אתפלא וכולי תקווה שיגיע היום וזה יגיע אין ספק, שפורום יחשב כמו חדר פיזי בחיים, וכל חוק שהיה מחייב את הקבוצה בחדר במצב של עבירה ו/או פגיעה יחייב את הפורום במצב דומה. אנשים ילמדו להיות אחראים למעשיהם גם בפורום. ערב קסום רחל-נשמה

מה שנתת כדוגמא -

נחשב כאאוטינג. אאוטינג אסור בתקנון של רוב הפורטלים, כך שאני מוחקת דברים כאלה ברגע שאני רואה אותם. אבל כפי שעו~ד זיסו כבר אמר: יש הודעות שגורמות לנזק גם לאחר שמוחקים אותן, כיוון שמישהו הספיק לראות ולעשות בזה שימוש. אם מישהו יראה את כתובתך, לפני שאמחוק אותה - הוא יכול לגרום לך נזק. האם אני אחראית על מעשיהם של אחרים? האם מישהו שנתן את כתובתך (לא דרך פורום ברשת, אלא ב- RL ) למישהו אחר - אחראי על מעשיו של אותו צד שלישי??? פורום זה לא "כמו חדר פיזי בחיים". אי אפשר להרוג מישהו בפורום (אפשר להרוג את דמותו, את הניק, ע"י אאוטינג, אבל לא פיזית את האיש).

בוודאי!

רק שמתן כתובת של מישהו לצד שלישי - זו לא הפרת חוק. לעומת זאת, בפורום - זה נחשב לאאוטינג, ולכן יימחק.

שאלה נוספת

האם בכל אתר שיש בו פורומים, חייבת להיות אופציה של חסימת משתמש ע"י המנהל, או שמא ניתן להסתפק במחיקה בלבד של הודעות שתוכנן מהווה עבירה על החוק, או פגיעה מסוג כלשהו?

חובתו של בעלים/מנהל אתר ופורום

היא למחוק את ההודעות הבלתי חוקיות, אך אין לו חובה לחסום גישה של גולשים. חסימת משתמש (יוזר) היא בסך הכל כלי שעוזר לעשות סדר. אין לה משמעות משפטית.

למעלה