תגובה
"כי אני כועס עליהם יותר מידי" - האם תמיד אתה סותם פיות לאנשים שאתה כועס עליהם. כי אני חושב שבמקום להילחם על העקרונות שלהם בצורה דמוקרטית, ראוייה, " - דמוקרטיה לא נגמרת בהצבעה בקלפי או בעריכת הפגנה בכיכר רבין. אני לא יודע איפה למדת על הנושא, אבל אולי כדאי שתעשה קצת רענון מונחים. לדוגמא, איפה עוד אזרחים יכולים לסרב לעשות משהו? בשלטון דיקטטורי? לא נראה לי , בשלטון כזה העונש על סרבנות הוא מוות. לסרב לעשות משהו, ולקבל עליך את הדין, זה חלק מהזכויות שיש לאנשים במדינה דמוקרטית. גם אם זה לא נראה לנו וגם אם אנחנו לא מסכימים איתם הם פוגעים בבטחון המדינה, פוגעים באושיות הביטחון של כולנו." - זו כבר דעה אישית שלך. יכול להיות שהיא נכונה, ויכול להיות שלא. יכול להיות שדווקא מי שמשרת בשטחים גורם להמשך הכיבוש ולכן להמשף הטרור. זו לא עובדה, רק דעה, שכדאי להתווכח עליה, לא לסתום עליה את הגולל לפני שהיא נאמרה. - המתנחלים לא פועלים בצורה של הפגנות , אלא גם כן על ידי "פעולה ישירה" ומעבר על החוק, ואפילו אפשר להגיד גם נגדם שהם "פוגעים בבטחון של כולנו" - כי אולי בלדעיהם היינו יכולים לצאת כבר מהשטחים - ובכל זאת לא זכור לי שמישהו כאן אומר (ואני בטח לא אומר זאת ) שצריך להחרים את המתנחלים. הם חלק מהוויכוח, ואם יש לך קריטריונים להוצאת אנשים מהויכוח, אז תחיל אותם בבקשה ללא איפה ואיפה. "בתור מילואימניק בצנחנים, שמשרת גם בשטחים, שרוצה כבר את השלום המיוחל,שרוצה לצאת מהשטחים, שרוצה לחיות בשקט ובבטחון ובכל זאת נמצא שם בשביל לדאוג לשמור על המוסריות של צה"ל, לדאוג לכך שחיילים חסרי אחריות ייפגעו בחפים מפשע, יתאכזרו, אני עדיין שם...דואג לכך.." - העמדה שאתה ממלא לא אומרת הרבה על איכות הטיעונים שלך. באותה מידה אפשר היה להגיד שרק מי שנפגע מטרור ראשי להצביע בסוגיות השטחים. לדעתך אתה שומר על מוסריות של החיילים, לדעת הסרבנים, ה"שמירה" הזאת לא מספיק מוצלחת. במקום להתווכח איתם ולהגיד להם למה הם טועים, לדעתך, סתמת להם את הפה. יש עוד דרכים לשמור על מוסריות של צה"ל חוץ מלהתגייס, אם אתה באמת מעוניין בכך - היית יכול להצטרף נגיד למחסום ווטצ' (שהם גם כן בוגדים בטח ), או לקבוצות של זכויות אדם. תחליט - מה הטיעון שלך האם שמירה על בטחון המדינה או שמירקה על זכויות אדם? ! הם ברחו והשאירו אותי ואת חבריי שם לעשות את העבודה, הם העלו את הנטל המועמס על כתיפינו, הם גרמו לנו להיראות לא מוסריים...בזה שנשארנו בשטחים להגן על המשפחות שלהם, עליהם... מי שבורח זה מאות אלפי המילואמיניקים שממצאים סיבות לאי שרות, הסרבנים, אם רצו לברוח ממשהו יכלו לעשות כמותם. אפשר להגיד גם את הטיעון ההפוך -כל הנטל של הבאת השלום נמצא על הסרבנים, בעוד שאנשים כמוך מסרבים להתעמת עם "עובדות" ודעות ישנות שלהם, ומכבידים את נטל המשא על הכתפיים שלהם. "הם גרמו לנו להיראות לא מוסריים" - הם גרמו לכך? לא המעשים שלנו הם לא מוסריים? רק הפעולה של הסרבנים היא שגרמה לך להרגיש לא נוח? מוסריות זה משהו שאתה מרגיש בתוך הלב. אם אתה מוסרי אתה יודע שאתה מוסרי, ולא אכפת לך שאחרים חושבים אחרת. אתה כנראה לא מרגיש מוסרי באמת - אחרת לא היית מפחד לנסות לאשש את הדעה שלך מול דעה אחרת. "היינו בסרט הזה של נתינת רוב השטחים לפלסטינאים, לא ראש ממשלה ימני הציע זאת כי אם ברק, מייצג השמאל, המרכז ורוב אזרחי המדינה שבחרו בו להיות שליחם...ערפאת בחר לא לקחת את ההצעה ובחר בטרור כאסטרטגייה להשיג בכוח מה שהוא לא יכל להשיג במשא ומתן... " דעה בנושא המדיני, לא ממש קשורה לנושא של ראיון עם הסרבנים. הדעה הזאת יכולה ליהות נכונה או לא. הסרבנים נותנים לגיטמצייה לאלה שרוצים להשיג את זממם בכוח הנשק, בפיצוץ האוטובוסים, ובירי קר רוח באישה ובשני ילדיה הקטנים במיטתם, כשהמוצצים עדיין בפיהם... - זאת הדעה שלך. מבחינת הסרבנים יכול להיות שדווקא אתה, זה שמחזיר באלימות על אלימות הוא זה שנותן לגיטמציה לטרור. תלמד להבחין בין עובדות לבין הפרשנות שלך לעובדות. עם אנשים כאלה, יהודים, לןחמים אין לי שיג ושיח, - אני מבין, אתה בעד שיח עם ערבים (אתה בעד שלום ?) אבל נגד שיח עם ערבים. הפלורליזם בהתגלמותו. אינני רוצה לשמוע את שאלותיהם, את תשובותיהם, לא מדובשם ולא מעוקצם...אינני רוצה אותם בעמדה לידי..שיישארו בבית" זה מה שהם ניסו לעשות. אתה החלטת שהם בוגדים. כוחנו באחדותינו- אנחנו כבר לא מאוחדים. אתה חושב משהו אחד, הם חושבים משהו אחר. אתה מסרב אפילו לדון איתם בעמדה שלהם. מי אתה בכלל? אתה חושב שאתה אל? שיש לך יכולת לבחון כליות ולב? אולי אתה חושב שיש לך מונפול על האמת ? נראה לי שאתה הוא זה שמפחד, לא הם .