אני קורא להעמיד לדין...

חולק עליך: הקורא לא להעסיק ערבים לא מתכוון לא להעסיק בוסנים.

הבוסנים אינם ערבים, ואגב: יש לישראל יחסים דיפלומטיים מלאים עם בוסניה-הרצגובינה, וגם עם אלבניה, שגם היא מוסלמית.
מצד שני, הוא כן מתכוון לבני אדם מסוגו של עזמי בשארה ושל חנין זועבי, שהם נוצרים, לא מוסלמים.
אלא אם כן תגיד, שכשהוא אומר אדום, הוא מתכוון לירוק, אבל ברור שלא עליו הדיון. הדיון הוא על מי שמתכוון לפירוש של המילים שהוא אומר. אחרת, לעולם לא נוכל להבין זה את זה, כי תמיד נוכל לטעון "אמנם אמרנו אדום אבל התכווננו לירוק".
 
הרוצה להחכים - ידרים

אני לא אוחז בעמדות גזעניות כל כך, ועם זאת אני בהחלט יכול למצוא את עצמי - בהקשרים ספציפיים - בעמדה הקוראת לא להעסיק אנשים מסוימים. הדבר לא נובע כלל מייחוס תכונות מהותיות לאותם אנשים, אלא מהבנה של מצב נתון בזמן נתון. אתה רוצה לקרוא לזה גזענות, אין לי בעיה עם זה.
 
כשאתה קורא לא להעסיק "אנשים מסוימים" ולא ערבים באשר הם ערבים

אז גם אני מסכים שזה לא גזענות.
 
הכוונה

שלי ב"אנשים מסוימים" היא תלויית הקשר. ישנם הקשרים שאותם "מסוימים" יהיו ערבים; בהקשרים אחרים אלו יכולים להיות יהודים. בהקשר עליו דיברת, הכוונה ב"מסוימים" היא לערבים דיקא.
 
באותם הקשרים שבהם כוונתך לערבים כוונתך רק לכל הערבים?

למשל, האם זה כולל את הערבים הנוצרים (מסוגם של עזמי בשארה וחנין זועבי)?
והאם זה כולל את תושבי בוסניה-הרצגובינה (המוסלמית) ואת תושבי אלבניה (המוסלמית)?
 
זו אכן אינה גזענות במובנה ה"פורמאלי" אבל!

אדם זה, החושב כי השתייכותו של אדם מסויים לקבוצה אתנית/דתית/תרבותית וכו' דנה אותה לפי מעשיו של אותו אדם, נו, אדם החושב כך (והמילה חושב במקרה זה היא פרובלמטית מאוד), לדידי, נבלה טובה הימנו. גם תלמידי חכמים יכולים להיות נבלות גדולות.
 
מעבר לטו"ר

א. אני לא חושב שכל אדם שאוחז בעמדות גזעניות נבלה טובה ממנו. יש הרבה אנשים שנחשבים אנשים טובים בקהילות שלהם, והם אכן כאלו בהקשר שבו הם חיים, והם בכל זאת נגועים בגזענות. כל הצדיקים בעמנו, וחסידי אומות העולם בדורות שעברו היו כאלו אנשים. ואכן יש עדיין בימינו אנשים שהחלון שדרכו הם משקיפם על העולם דומה לזה שהשקיפו עליו לפני הדיקטטורה של הערכים המודרניים. השלילה המוחלטת של שלילת האחר הפכה לקביעה מוחלטת בפני עצמה. זו קביעה שאיני מקבל. אני אמנם משתדל לא להתייחס אל אנשים על סמך הנחות מוקדמות של גזע, לאום וכדומה, וחבריי הטובים ביותר שייכים לקשת רחבה ביותר, אך אני לא אוחז בעמדה לפיה עליי להתייחס לכל אדם באשר הוא אדם באופן שווה.

ב. אותם אנשים שמה שהתחולל בשבועות האחרונים בארץ הכניס אותם לבעתה שגרמה להם להכליל אנשים מסוימים לא ראויים לשום גינוי. אלו הורים לילדים, אחים ודודים, חברים ומכרים של בני הארץ. הם בלחץ מוצדק. אנשים נרצחים ברחובות, והרוצחים הם ערבים. לכן הם עושים היסק - שגוי - לפיו ערבי = מסוכן, והם פועלים ומתבטאים בהתאם. ולהווי ידוע שעל טעות בהיסק או בשיקול הדעת לא שוללים את כל האדם. ניתן לומר שזו טיפשות, או שיקול דעת של עצלות, ניתן לומר שזו וולגריות [וולגוס] וכו', אך למה בהמה טובה מהם? אגב, לשמור על הנפש זה דאורייתא; לעומת זאת, לא להכליל, או לחשוב מחשבות טובות על האחר זה לא. לכן יידחה הערך האנושי בפני אורייתא קדישא. אם נחלק את העולם לשני חלקים: בצד אחד יהיו אלו המגנים אחרים על סמך הכללה, בנסיבות כמו אלו שאנו חיים בהן, ומצד שני אלו שבוערת להם בתחתונים הדאגה לזולת - אני ללא ספק משתייך למחנה הראשון. בניגוד לאידיאליסטים שונים ומשונים, אני לא חושב שהערכים נמצאים מעל האדם. הערכים התפתחו מתוך 'צורת החיים' של האדם, וכל הנראה שהם התפתחו למענו. במצבים מסוימים אנו פועלים מעבר לטוב ולרוע. ע"ע הכזונה יעשה את אחותנו...
 
ארור אפם כי עז..

הגדרתי בדיוק מה אני רואה לדידי כנבלה, וזוהי ראייתי הסובייקטיבית!

לגבי הסיפא: אכן כוונתו של האדם היא המבחינה בין אם מעשה זה נחשב נבלה אם לאו, ודווקא יפה הזכרת מעשה שמעון ולוי - שכן שתי שאלוות נשאלות על עניין זה דייקא. האחת, מה קשורה תשובתם: הכזונה וכו' לטרונייתו של יעקב: "עכרתם אותי, להבאישני ביושב הארץ..?", שנית, מכלל שלא ענה לאחר תשובתם משמע זו סיפקה אותו, ומדוע זה קיללם לאחר זמן?

והתשובה היא אשר אמרנו: כוונתם! כל עוד היה לו לחשוב שאכן מאחוות אחים עשו זאת, אע"ג שהדבר היה רע בעיניו, שכן מעשה זה יעכיר אותו בעיני יושבי הארץ, מכל מקום, הווה להם להתלות בעניין "קנאתם" לשם טוהר דינה אחותם - ולכן מילא פיו מים. אך כשהבין כי השתתפו במכירת יוסף בדין אחד ובעצה אחת כאיש אחד - באותו תירוץ בדיוק (דין רודף) - ואז אחוות אחים לא עמדה להם - הבין כי במעשיהם מול אנשי שכם היה מן הזעם והנקמה. הדא הוא דכתיב: "כי באפם הרגו איש (מעשה דינה) וברצונם עיקרו שור (מכירת יוסף)". ולכן "בקהלם אל תחד כבודי!!!!
 
ת"ח מרבים שלום בעולם

אשיב על ראשון אחרון ועל אחרון ראשון.

יעקב מעולם לא גינה את המעשה של שמעון ולוי כלפי אנשי שכם. הוא לא טען שמדובר במעשה פסול כשלעצמו אלא שבמעשה היו פרטים לא נכונים. ראשון: הזמן לא היה כשר לכך. לאמור, יעקב חשש מתגובתם של אנשי הסביבה: "עכרתם אותי להבאישני וגו' ואני מתי מספר ונאספו עלי והיכוני ונשמדתי אני וביתי"; משמע בשעת כושר לית לן בה; לא עצם הנקמה נפסל מצדו של בחיר האבות. שני: שמעון ולוי נקמו בבני שכם ושלחו ידם ברכוש [אליבא דרש"י הגדול. ואיכא טעם לפרש כפשוטו: שבאו על החללים ממש, כדי לבזותם]. כעת, התורה מתירה נקמה, ובמקרים מסוימים גם נקמה קולקטיבית [כן כן], ולעתים גם בין ישראל לבין עצמם [כן כן], אך כשיש מלחמה על רקע נקמה אסור לשלוח יד בביזה. והרי הוא אומר "שמעון ולוי אחים בני חמס מכרתיהם". שלישי: יעקב זעם על מכיר יוסף, והקללה כוללת את ארחם ורבעם על דרך כלל.

לגבי עמדתך הסובייקטיבית. אחוז באיזו עמדה שתרצה, רק הישמר לך. אתה רשאי לתת אמון בכל שתחפץ, בלי להכליל ובלי להניח הנחות מוקדמות כלפי אלו שנקרים בדרכך. כך גם אני משתדל לנהוג. אם כי לא תמיד בהצלחה. השלום הוא ערך חשוב בתורה. וקשה עד בלתי אפשרי לשמור על שלום כשיש חשדות או דעות קדומות חזקות ברקע. אך לצד זה יש גם ראליזם [ראליזם כמו בצירוף של ריאל פוליטיק], ואדם חכם אינו תמיד גם האדם האידיאליסט. מכל מקום, אם אתה נתקל באדם השייך לקבוצות שסטטיסטית יוצאים מהם יותר אנשים שפוגעים ביהודים על עצם היותם יהודים, וזה כלל לא משנה אם אלו ערבים, גרמנים או ויזיגוטים, אז תוך כדי שאתה חושב עליו מחשבות טובות ומתייחס אליו כאל תכלית בפני עצמו, נקוט בכל זאת בעירנות הנדרשת. אל תהי צדיק הרבה. ככה תקיים את "ונשמרתם". ואתה שלום וביתך שלום וכל אשר לך שלום.
 
אל תקרי בנייך אלא בונייך..

אינני כשוטים המנסים לעשות אידאליזצייה מקראית של סיפורי המקרא או אידאליפקציה של מעשיהם על פי ראייתי הסובייקטיבית, אלא לקרוא אותה דרך עיני חז"ל, תוך התאמה למה שנראה בעיניי ההגיון הישר (שזה גם משהו סובייקטיבי לחלוטין) - ואינני היחיד בראייתי זו את המקרא. יעקב בפשט הפסוקים במעשה עצמו אכן לא דיבר על המעשה כשלעצמו, מצד אחד. ומצד שני, וזהו הפשט, הוא כן מקללם: אפזרם ביעקב ואחלקם בישראל..בסודם אל תבוא נפשי ובקהלם אל תחד כבודי - ואם לאחר זמן, בו לא נתקיים הביאשוני בעיני יושב הארץ - וסכנה זו לא התממשה בפועל, על אף חששו, אמאי הדירם? להבדל זה נדרשו חז"ל - וכל מה שעניין את פרשנינו ראשונים ואחרונים זה דווקא לא המעשה כשלעצמו, אלא הדינים והציווים שנגזרו ממנו או שהיו בבסיסו. האם העובדה שבני שכם (אנחנו לא מדברים על שכם עצמו שהיה בן מוות ודאי) וביזת השלל, הייתה משום שהיותם בני נח המצווים על הדינים (רמב"ם - אגב אחד הפירושים המאוד בעייתיים שלו ואפשר שנעלמה ממנו הלכה). האם מדין גזל, האם מדין, כדברי אור החיים, רודף וכו וכו'. למעשה, נראה כי מי שחושב שמתוך נקמה הם עשו את הדברים - הוא זה אשר עושה אדיאיליפקציה לאמונתו שלו בדברי המקרא.
____

אינני נכנס לאבחנתך מדוע אנשים מדירים אנשים אחרים (וזה ודאי לא סטטיסטית, מכיוון שאם כך, היה על הנשים להדיר עצמן מהגברים, באשר אלו רוצחים בהן סטטיסטית בשנה אחת, יותר ממה שרצחו ערביי ישראל על רקע לאומני יהודים, שלושים שנה). כל אלו הן אבחנות פסיכולוגיות של תסביכים נפשיים קולקטיביים שאולי מעניינים כלשעצמם, אבל הם לא מענייננו. אני דיברתי על עיקרון פשוט, לוגי צרוף, שאדם החושב שבגלל שפריט אנושי אחד, השייך לקבוצה אחת, עושה מעשה, דין הוא, או אפשרות סבירה היא, כי יתר הקבוצה תעשה זאת. האדם נבדל מהטבע בכך שאין קורלציה פונקציונלית הכרחית בין מעשיו שלו עצמו, לא כל שכן באינטראקציה בינו לבין סביבתו, ולא כל שכן באינטראקצייה בין אלו שמחוצה לו. (ומאז מכניקת הקוואנטים, גם אנו יודעים שבעולם הטבע עצמו אין הכרח פונקציונלי כזה).

דווקא אדם גזען שמטעמים גנטיים היה יכול להכליל קבוצה אחת כבעלת תכונות מסויימות הנבדלות מתכונות אחרות, הייתי יכול להבין את רשעו (על אף שהוא אוחז בדעה נפסדת שאינה אמת). אבל אדם אשר מדיר קבוצה אנושית שלמה שלא על פי תכונות גנטיות, אלא על פי רקעה ומוצאה התרבותיים וכו' - אדם כזה, הוא פשוט לא מיושב די בדעתו.

ואגב, וזה עיקר - ההכללה כשלעצמה כלל אינה מענייננת אותי - זווהי תופעה ידועה והיא כלי עזר קוגנטיבי לא רציונלי אבל כנראה הכרחי בהתנהלות האדם בעולמנו (על כורחנו אנו מכלילים) אותי מעניינת ההכללה כשהיא מתורגמת לידי מעשה, וכאן, איש יקר וחשוב מאוד מאוד, מגיעה הבעיה. על כן לא יכולתי להחריש כבלע אל הקודש, בעיקר מכיוון שיצאה מפיך אתה, שאינך מקטלי קני באגמא. שכן, כחמים הזהרו בדבריכם, שמא מתוכם.. וכו' ותלמידי חכמים מרבים שלום בעולם, ותפקידם לא להית בנים של העם היהודי אלא לבנות אותה על אדני האמת, התורה המצוות, ובעיקר על השלום, רוצה לומר למי שהשלום שלו. שנאמר: אל תקרי בנייך אלא בונייך.. יהי שלום בחילך..
 
שכם, חמור וציפור

אפתח בהערה. יש לך כשל לוגי מסוג של "נון קאוזה" בהיסק הזה: "זה ודאי לא סטטיסטית, מכיוון שאם כך וכו'". מילית הגרימה כאן אינה במקומה, שהרי ייתכן שזה סטטיסטי ובכל זאת לא זה הגורם. כשל נוסף כאן הוא הסקת הסיבה מהתוצאה במקום ההיפך. הרי יתכן שהצעתך שנשים אמורות להתגונן מפני גברים היא נכונה. משמע שזו לא ראיה לסתור את האיפכא מסתברא. אולי יש כזה דבר כמו "היגיון אישי" [והוא אולי סובייקטיבי], אך יש לוגיקה אחת, והיא חלה על כולם בשווה!

ההכללה של קבוצה פלונית לא על סמך גזענות אינה מחייבת שההכללה היא על סמך תכונות תרבותיות. ייתכן שהיא מסתמכת על מעשים ספציפיים של בני הקבוצה. ההלכה מכירה בהכללות כאלו. במצב שכזה, ההכללה רלוונטית מבחינה פרגמטית. בחורה שתסרב לעלות על מונית שהנהג ערבי אינה בהכרח טיפשה, או "בהמה טובה ממנה". לצערנו זה מצב ראלי בארצנו. דוגמה פרטית: אם שלי דדון ז"ל הייתה מסרבת לעלות למונית, היום היא הייתה חיה. כמובן שהדוגמה הפרטית אינה אומר שום דבר על כל ערבי. אחד מחבריי הטובים הוא תלמיד חכם ערבי, ודי במקרה פרטי אחד כדי להפריך את ההכללה. אולם לא טעויות ההיסק של אנשים עומדים כאן לדיון אלא דווקא התנהלותם היום יומית ורצונם לשמור על עצמם.

לגבי המקרא: מאז שפורסמה שיטת האינטרפרטציה הכוליית של מאיר וייס אנו מחזיקים בעמדה שלפיה הגזירה השווה במקרא אינה מתמצה בהקבלות לשוניות בלבד אלא גם בהקבלות תמטיות. משמע לעתים לא מילים או מבנים-תחביריים [מילה מנחה, היפוך כאיסטי וכד'] מהווים רמזים לקישור שיש לבצע, אלא הנושא והתוכן של הפרשה ניתנים להקבלות שונות. לפיכך אין כל ספק שבהקשר מקראי כללי, הפרשה הזו מגנה את שאירע בין בני ישראל לבין שכם וחמור. הווי אומר: עמדתו המוסרית של כותב המקרא, או העורך המקראי, הייתה נגד המעשה. העברים גונו על ידו.

הגינוי הזה מקבל משנה תוקף כשמשווים בין הפרשה הזו לפרשות-אונס אחרת במקרא - הסיפור על פילגש בגבעה והסיפור על אמנון ותמר. לאחר ששכם שכב עם דינה נאמר "וַתִּדְבַּק נַפְשׁוֹ בְּדִינָה בַּת יַעֲקֹב, וַיֶּאֱהַב אֶת הַנַּעֲרָ וַיְדַבֵּר עַל לֵב הַנַּעֲרָ" [בראשית לד, 3]. לעומת זאת, לאחר שאמנון שכב עם תמר המצב מנוגד: "וַיִּשְׂנָאֶהָ אַמְנוֹן שִׂנְאָה גְּדוֹלָה מְאֹד, כִּי גְדוֹלָה הַשִּׂנְאָה אֲשֶׁר שְׂנֵאָהּ, מֵאַהֲבָה אֲשֶׁר אֲהֵבָהּ" [שמואל-ב יג, 15]. הניגוד בין אמנון לשכם מתרחב גם בהמשך הדברים. שכם הולך עם אביו אל משפחת דינה כדי להישאר קרוב אליה, ואילו אמנון, כניגוד מוחלט לשכם, אינו מעוניין בשום קשר איתה. הוא אפילו אינו מסלקה בעצמו: "ויקרא את נערו משרתו ויאמר אליו: שלחו נא את זאת מעלי החוצה ונעל הדלת אחריה". ההבדל בין הסיפורים בא להראות את התגובה השונה לאותו מעשה בין שכם, מגויי הארץ, לבין בן דוד, משבט יהודה. מבחינה תמטית זה מקביל גם לנאמר בסיפור פילגש בגבעה: לאחר שהוא משיב את פילגשו מבית אביה, הם נודדים בדרכם והנער אומר לאיש הלוי: "לכה נא ונסורה אל עיר היבוסי הזאת ונלין בה". האיש הלוי אמר לנערו "לא נסור אל עיר נכרי אשר לא מבני ישראל הנה ועברנו עד גבעה". דווקא רצונו להישאר בין בני ישראל, ולא ללון בין גויי הארץ, הוא שהביא לשיא הטרגי של הסיפור.

לכן אין ספק שההתנהלות ל העברים היא שמגונה על ידי המקרא. השאלה היא את מי המקרא מגנה. האם את שמעון ולוי במיוחד, או יש כאן גינוי מורכב יותר? הסיפור משאיר פתח רב לפרשנות. היו מי שקראו את פרשת אונס דינה כביקורת על התנהגותו של יעקב. כך, לדוגמה, ציפור מוצא מקבילות בין סיפורנו לבין מערכת היחסים של יעקב עם עשי ואחיו ועם לבן אבי נשותיו. האמרה: "הלא ברחל עבדתיך, ולמה רמיתני" מזכיר את "בא אחיך במרמה ויקח ברכתך"; "לא יעשה כן במקומנו, לתת הצעירה לפני הבכירה" מזכיר את "אשר לא יעשה" בדברי בני יעקב. על אלו ציפור מוסיף עוד מקבילות: בשתי הפרשיות מציע הגבר מוהר ומתן רב תמורת הנערה שאהב. גם לבן וגם חמור אוספים את אנשי עירם לשם השלמת ה"עסקה" [...] בשתי הפרשיות המעורבים בדבר מקבלים ידיעה "בבואם מן השדה", ידיעה, שלא רצו בה: יעקב בא מן השדה – ומצפה לו ההודעה "אלי תבוא"; בני יעקב מקבלים את הידיעה על מה שאירע לאחותם. ויש גם דמיון מסוים בין הידיעות הללו: שתיהן על יחסי אישות לא רצויים [משה ציפור. "פרשת אונס דינה: ביקורת סמויה על יחס יעקב לנשיו" (2004)].

הביקורת על יעקב מפורשת במדרשים נוספים. לדוגמה: ר' חנינא בשם ר' אבא הכהן בר' אליעזר פתח: (איוב ו) "למס מרעהו חסד." מנעת חסד מן אחוך, היא נסבת לאיוב, שאינו לא גר ולא מהול. לא בקשת להשיאה למהול, הרי היא נישאת לערל. לא בקשת להשיאה דרך היתר, הרי נישאת דרך איסור, ותצא דינה וגו'

הפרשה הזו מסמנת ביקורת כלפי יעקב גם מהיבט אחר, הוא ההיבט האנושי והיחס האבהי כלפי בתו יחידתו. ביקורת זו בעלת משמעות חזקה יותר כאשר זוכרים שדינה היא בתה של לאה. קשר זה מתהדק מהמקבילה בין "ותצא דינה" לבין "ותצא לאה לקראתו", שתי יציאות שסופן מפגש עם גבר: לאה נפגשה עם יעקב שהפך לבעלה, ודינה נפגשה עם שכם, שרצה להיות בעלה. מבין שתי האחיות שיעקב נשא, רחל ולאה, הוא אהב את רחל ושנא את לאה. שני הבנים שנולדו ללאה נקראו בשמם כדי לציין את מעמדה של לאה כאישה השנואה - שמעון נקרא כך "כִּי שָׁמַע ה' כִּי שְׂנוּאָה אָנֹכִי, וַיִּתֶּן לִי גַּם אֶת זֶה". לוי נקרא בשמו מתוך תקוה שהפעם יעקב יאהב את לאה, לאחר שהולידה לו שלושה בנים. היא אומרת ש"עַתָּה הַפַּעַם יִלָּוֶה אִישִׁי אֵלַי, כִּי יָלַדְתִּי לוֹ שְׁלֹשָׁה בָנִים".
אם כן, דינה יודעת שאימה הייתה אישה שנואה, והנה היא מוצאת גבר שמוכן לעשות הכול למענה. יש סיכוי שהגורל שלה יהיה שונה משל אימה. אבל האחים שלה - ששמם מורה על חוסר אהבה, ובכך נרמז גם גורלה של אותה אומללה - לוקחים לידיהם את הטיפול בעניין, כאשר הסיבה היא אובדן כבודם. הכבוד שלהם, לא כבוד אחותם. הם אינם מתייעצים עם דינה ושואלים אותה מה רצונה. גם יעקב מגנה אותם מתוך דאגות אחרות. הוא מפחד שהכנענים ינקמו בהם על המעשה ואין לו מספיק אנשים כדי להתמודד איתם. גם הוא לא מזכיר את דינה ואת רצונה. דווקא הפמיניסטיות בימינו הצביעו על העובדה המעניינת, שבכל הפרשה לא נשמעת דינה אפילו פעם אחת. הכל נעשה סביבה: היא נאנסת, היא עומדת במרכז העסקה, רוצחים עליה ולמענה. אך קולה לא נשמע כלל.

אתה בוודאי ער לכך שהסיפורים המקראיים קשורים בקשר הדוק, ולא פעם חתרני, אל חוקי המקרא גופם. לכל סיפור יש את מערכת החוקים שנגזרת ממנו, או ישירות או על דרך הניגוד. הסיפור על דינה קשור כמובן לחוקים על אודות אונס. נראה שחז"ל המשיכו את דרך החשיבה של החוק המקראי, אשר במקרה מסוים של אונס מחייב את הנאנסת בדין: "כי יהיה נערה בתולה, מאורשה לאיש; ומצאה איש בעיר ושכב עימה. והוצאתם את שניהם אל שער העיר ההיא, וסקלתם אותם באבנים ומתו - את הנערה על דבר אשר לא צעקה בעיר, ואת האיש על דבר אשר עינה את אשת ריעהו; וביערת הרע מקרבך [דברים כב, 23].

בדומה לפרשת דינה, גם בחוק זה מוזכר שהגבר עינה את האשה, ובשני המקרים האשה נתפסת כצד בדבר. בבראשית רבה נאמר: "'האיש כובש אשתו', שלא תצא לשוק, שכל אישה שיוצאה לשוק סופה להיכשל. מנא לן? מן דינה, שנאמר (בראשית לד) 'ותצא דינה' ולבסוף נכשלה" [בראשית רבה, ח, 12]. השימוש של המדרש במילה "נכשלה" מטיל על דינה את האשמה. ייתכן שיש כאן רמז שורשי יותר, מעצם מדרש השם של דינה, שהרי משמעות שמה היא 'הדין שלה', כמו האשמה מוטלת עליה.כך א כך, חלקם של שמעון ולוי בפרשה אינו עומד במרכז הפרשה. אמנם הפרשנים נחלקו אם הם פעלו בהתאם לחוקי התורה או על דעת עצמם. היו שהביאו נימוקים מתוך ההלכה לכך שהם פעלו כראוי, והיו גם כאלו שאמרו שהמעשה שלהם אינו תואם כלל את תורת ישראל על צד החסד והדין גם יחד.
 
על ראשון אשיבך, והיתר נחדי באורייתא

פתחת באותו כשל לוגי אשר הזכרתי בעניין הסטטיסטי, משל אזכור זה היה ה-טענה, והרי הבנת היטב שלא היא - זה היה שימוש רטורי המקובל בתורת הרטוריקה, שבו אדם מגחיך עמדת האחר באופן דמגוגי והוא כשלעצמו אינו טענה כלל, ועיקרו הוא בכך שישכנע את השומע (או הקורא) להתייחס לטענה המרכזית של הדובר (ואם יורשה לי: העובדה ששמת לב לכך ואף הערת - מעידה שהטקטיקה הזו עדיין עובדת מימות אפלטון ועד ימינו) טיעוניי, ביחס לדבריך, לא נסובו על העניין הסטטיסטי כלל (אם אינני טועה שמתי זאת אפילו בסוגריים) אלא על העניין הלוגי הצרוף, שכפי שהזכרת, "פגום" במהותו כאשר אחד הפריטים מאותו מכלול נוהג אחרת (אך לא רק זה, אלא העובדה שאין שום הכרח פונקציולי בהתנהגות אנושית בין פריט אחד למשנהו וייתכן ששני אלו הן טאוטולוגיה).

אשר ליתר:

לא הכרתי את הפרשנות הזו של ציפור, והיא מפתיעה ונועזת מאוד, ויפה לתת לה עוד סימוך (אך בטוחני שהוא מזכיר זאת) אשר רואים בברכת יעקב לבניו, שני המקוללים היו דווקא ראובן ושמעון, וסיבת "קללת" ראובן, אנחנו יודעים אותה היטב: "כי עלית משכבי אביך אז חללת יצועי עלה.." וזה מעניין מאוד. יפה.

לגבי הפירוש הפיסכולוגיסטי אודות תחושות דינה על היות אימה שנואה ועל כך שמצאה גבר שייתן לה את כל מבוקשה וכו' - נראה לי דחוק טובא, אבל אני מודע לעובדה שאני סולד סלידה מרובה מניתוח יוכי ברנדסי על תחושות קיפוח קמאי של נשים ומפרש כך את התנהגותן גם אלו שלא כתובות בהדיא על פי הרהורי לב, ומכיוון שאינני רוצה לערב את סלידתי בתוך מכלול הדברים היפים, אעדיף לוותר על ביקורתי זו. ככלל, אומר, שאני נוקט בגישה לא טולרנטית שבה: מה שלא כתוב במקרא, אינני משלים בדמיוני (אלא אם כן נמצא לו סימוכין במקורות חז"ל קמאיים, ולא כולם, תלוי איזה מקור בדיוק).

לגבי הפסקה על אונס והדין המקראי לקמן - לגיטימי מאוד לראות זאת כך, והייתי אומר אף הגיוני במסגרת ניתוח טקסטולוגי סקולארי, רק לא הבנתי מה הכנסת את חז"ל לסיפור? עבור חז"ל המצוות הן לא תוצר של חשיבה אנושית ובעלות משקל ומניע כלשהו מלבד תוצר אלוהי. המצוות עצמן הן בעלות תכלית ונטולות כל סיבה. רמב"ם: "כל הנבעלת בשדה--הרי זו בחזקת אנוסה, ודנין בו דין אונס: עד שיעידו העדים שברצונה נבעלה. וכל הנבעלת בעיר הרי זו בחזקת מפותה, מפני שלא זעקה: עד שיעידו העדים שהיא אנוסה; כגון ששלף חרב ואמר לה, אם תזעקי אהרוג אותך". רמה"ן: "והכלל: אם יש לה מושיעים, בין בעיר בין בשדה, חייבת; אין לה מושיעים, בין בעיר בין בשדה, פטורה; שלא דבר הכתוב אלא בהווה". שלא לדבר על הפוסקים האחרונים, והרי זה בהדיא נוגד את הכתוב.

רק תמהני טובא, מכלל הדברים היפים שהזכרת והעלית בטו"ט ודעת, כיצד זה סיימת במשפט: "כך או כך, חלקם של שמעון ולוי בפרשה אינו עומד במרכז הפרשה"?? או שמא אתה חושב שפירושים אלו שהבאת הן המיינסטרים (ולא השוליים, המקוריים ויפים אומנם) של הפרשנות הריאלית והמדרשית? יפה היה הסיום לדברים אלו: 'כך או כך, רואים אנו שחלקם המרכזי של שמעון ולוי בפרשתנו שהוא הזרם המרכזי בפרשנות הפשט והדרש, יכול להתפרש גם כחלקה של דינה או יעקב'.
 
מעשה מרכבה

השאלה כאן היא מהי פרשנות והאם המקרא יכול להתפרש בשיטות המקובלות בתורת הספרות. מאז חקר הצורות נכתבו על כך אין ספור מאמרים וספרים. במאמר הנפלא של פרי ושטנברג על פרשת דוד ואוריה הם העלו את נושא השלמת הפערים במקרא וסוגיות רבות נפתרו עקב כך. כאן עלינו לברר מהם המקורות להשלמת פערים. דווקא הפרשנים הקלסיים יכולים להועיל בדבר. רש"י השלים פערים באמצעות מדרשים, הרמב"ן פנה אל ידיעת העולם וניתוח פסיכולוגיסטי של הדמויות, יפת בן עלי הרחיב את הכלל "דברי תורה עניים במקום אחד ועשירים במקום אחר" והאבן עזרא פנה אל הדקדוק (דיברתי כמובן על דרך ההכללה משום שאצל כל פרשן יש שילוב של האלמנטים האלו).העמדה בה אני אוחז היא שכדי לפרש מקראות חובה להיעזר בכל מקור שיישב את הקשיים. אסור לתת לשיטה לכבול אותנו. כל פירוש חייב להתיישב הן עם הלשון והרקע ההיסטורי הן עם מקראות אחרים והן עם ממצאים חוץ מקראיים. אולם יש לסייג. ייתכן שלעתים הצלבה בין מקורות פנים מקראיים אינה אפשרית משום שמדובר במקורות של אסכולות שונות. במצב כזה, יש להידרש להנחות הביקורתיות. אך רק במצב כזה. (שיטת התוספות בתלמוד מקובלת עלי דווקא כלפי המקרא. אולם בתלמוד אני סבור דווקא שיש לנקוט בשיטה של הרי"ף והרמב"ם ולשלב אותה עם שיטת העיון של הגאון מקסטיליה רבי יצחק קנפנטון). מכאן תבין שההבחנה החדה בין חז"ל לבין מקורות אחרים לפירוש אינה מנחה אותי. בעניין זה אני רואה את חז"ל כסכולרס, חכמים שעסקו בתחום דעת. עם זאת דווקא הרעיון של הפתיחתא מעיד על חוש פרשני מצוין. חכמינו השכילו ליישב כך את המקראות. ניתן להראות בצורה חד משמעית - בפירוש אובייקטיבי ומדיד - שהסיפורים במקרא קשורים בקשר הדוק לחוקי המקרא. אפילו התאריכים של חגים, או מצוות שלכאורה משתמע מהם עיקרון אוניברסלי כלשהו, הכל נגזר מהמסגרת הסיפורת. דבר זה הוא בבחינת אחת דיבר ה' שתיים זו שמעתי. ועל כך נאמר שהאבות הם הם המרכבה.
 
ת"ח מרבים שלום בעולם

אשיב על ראשון אחרון ועל אחרון ראשון.

יעקב מעולם לא גינה את המעשה של שמעון ולוי כלפי אנשי שכם. הוא לא טען שמדובר במעשה פסול כשלעצמו אלא שבמעשה היו פרטים לא נכונים. ראשון: הזמן לא היה כשר לכך. לאמור, יעקב חשש מתגובתם של אנשי הסביבה: "עכרתם אותי להבאישני וגו' ואני מתי מספר ונאספו עלי והיכוני ונשמדתי אני וביתי"; משמע בשעת כושר לית לן בה; לא עצם הנקמה נפסל מצדו של בחיר האבות. שני: שמעון ולוי נקמו בבני שכם ושלחו ידם ברכוש [אליבא דרש"י הגדול. ואיכא טעם לפרש כפשוטו: שבאו על החללים ממש, כדי לבזותם]. כעת, התורה מתירה נקמה, ובמקרים מסוימים גם נקמה קולקטיבית [כן כן], ולעתים גם בין ישראל לבין עצמם [כן כן], אך כשיש מלחמה על רקע נקמה אסור לשלוח יד בביזה. והרי הוא אומר "שמעון ולוי אחים בני חמס מכרתיהם". שלישי: יעקב זעם על מכיר יוסף, והקללה כוללת את ארחם ורבעם על דרך כלל.

לגבי עמדתך הסובייקטיבית. אחוז באיזו עמדה שתרצה, רק הישמר לך. אתה רשאי לתת אמון בכל שתחפץ, בלי להכליל ובלי להניח הנחות מוקדמות כלפי אלו שנקרים בדרכך. כך גם אני משתדל לנהוג. אם כי לא תמיד בהצלחה. השלום הוא ערך חשוב בתורה. וקשה עד בלתי אפשרי לשמור על שלום כשיש חשדות או דעות קדומות חזקות ברקע. אך לצד זה יש גם ראליזם [ראליזם כמו בצירוף של ריאל פוליטיק], ואדם חכם אינו תמיד גם האדם האידיאליסט. מכל מקום, אם אתה נתקל באדם השייך לקבוצות שסטטיסטית יוצאים מהם יותר אנשים שפוגעים ביהודים על עצם היותם יהודים, וזה כלל לא משנה אם אלו ערבים, גרמנים או ויזיגוטים, אז תוך כדי שאתה חושב עליו מחשבות טובות ומתייחס אליו כאל תכלית בפני עצמו, נקוט בכל זאת בעירנות הנדרשת. אל תהי צדיק הרבה. ככה תקיים את "ונשמרתם". ואתה שלום וביתך שלום וכל אשר לך שלום.
 


 
למעלה