"אנשים שונים מתמודדים עם אותם מצבים

yanivca

New member
"אנשים שונים מתמודדים עם אותם מצבים

בדרכים שונות" "אל תשפוט אדם בשעת צערו" "אל תדון את חברך עד שתגיע למקומו" "אל תרצה את חברך בשעת כעסו" מתי כן מותר לשפוט/לבקר אדם? באם בכלל מותר לשפוט אדם? אם כן, אז על מה ולמה?

אני לא חושבת

שאפשר להגיע לנעליים של אדם אחר. תמיד הנסיבות יהיו שונות או שמשהוא יהיה קצת שונה ואז זה לא אותו הדבר. מותר, להעביר ביקורת בונה ואף רצוי. לשפוט אדם או לבקר רק מקומם לפי דעתי.

yanivca

New member
אני מסכים איתך

בקשר לזה שאי אפשר להגיע לנעליים של אדם אחר. אבל מהו אותו גבול דק שעובר בין "ביקורת בונה" ל"ביקורת" מקוממת? מה ההבדלים המהותיים במבנה של כל אחד מהן (אם הוא בכלל קיים), והאם אין סיכון שאדם יתפוס ביקורת בונה כ"מקוממת", או להפך?

כן, יכול להיות

שאדם יתפוס ביקורת בונה כלא בונה.. מה הסיכויים שאדם יתפוס ביקורת לא בונה כבונה... בטח יותר קטנים כי הסגנון שונה.. אני חושבת שאין הבדלים מהותיים אך יש הבדל בגישה. אם היא נעשית בצורה תוקפנית או לא. אם מדובר במדיה הוירטואלית אפשר להוסיף חיוך ולכתוב שאין שום כוונה לפגוע אם כי לעזור..ואילו אם זה במציאות ניתן גם ליצור מעט מגע כמו טפיחה על השכם וחיוך. לשם מה השאלות הללו נשאלות? (סתם מתוך סקרנות
)

yanivca

New member
אם לשפוט לפי הדוגמה שקרתה בדיוק

היום, עם שחר (וסתלח לי שחר שאני משתמש בה בתור דוגמה), blonda3 כתבה לשחר את דעתה, ואני בטוח שלא הייתה שום כוונה לפגוע, ואילו שחר ראתה ביקורת זאת כמקוממת (ואף השתמשה באותו ביטוי במדויק - "זה מקומם", בסוף ההודעה). ההודעה של בלונדה, לדעתי, לא נעשה בצורה תוקפנית, אך בכל זאת שחר ראתה את זה כמשהו מקומם. ולשם מה השאלות הללו נשאלות? שאלה נהדרת. בדיוק בגלל אותה דוגמה, בדיוק בגלל אותה הודעה של שחר שאומרת "תתחילי לשנות כבר את הגישה שלך בחיים". אני לא חס וחלילה, אומר שאחד מהצדדים התנהג שלא כשורה. כל מה שאני אומר הוא - הנה, עובדה - משהו שנראה לאחד כביקורת בונה, נראה לאחר כדבר מקומם. אז מאיפה לנו יש את ה"חוצפה" לבקר מישהו שלא היינו (וגם, לפי דברייך - שלא נהייה לעולם) במצבו?

noamic

New member
כל אחד מנסה לעזור, להבהיר

ותמיד מנקודת מבט סובייקטיבית. ה"עזרה" הזו יכולה להתפרש כביקורת (ואז היא הורסת) או כמבט נוסף ש- אוי איך לא חשבתי על זה, שמאיר ובונה ואכן פוקח ועוזר ואז לא נחשב כביקורת. פירוש הדברים - תמיד בעינו של המסתכל - ולפעמים מילה מאד תמימה יכולה לפגוע מאד אם מישהו מחליט להיפגע. היתרון של המדיה הזו לשני הכיוונים - שאפשר לדבר מהלב - לייעץ בכוונה מלאה, להראות עוד צד של המטבע - ירצו יאכלו לא ירצו לא יאכלו. לזכותו של המקבל לבחור איך להתייחס אם בכלל. ההיצע ניתן. אי אפשר לנסות לפגוע או לא לפגוע. כל אחד והאמת שלו. וכל עוד אנו באים ברצון לעזור - אז זו לא חוצפה. העיקר הכוונה...

ואני אומרת

שכל אדם מוציא מתוכו בביקורת את הטוב והרע. אם אני מקבלת את עצתו אני אברור את הקש מהתבן.מה שמתאים לי אאמץ אם ארצה ומה שלא אתייחס אליו כאל זבל שצריך להשליך לפח עם כל הכבוד למבקר. להפגע זה אומר לקחת אחריות על הזבל של הזולת.

ההבדל יכול להיות................

בדרך הניסוח ההבדל יכול להיות בכך שלא מסייגים לדוגמא: מנסיוני ,לפי דעתי,אני חושב ש.... אם הבנתי אותך נכון......... נחרצות בוטות מקומם מאד. לתת פידבק או ביקורת זו מיומנות שניתן ללמוד אותה. מילים כמו אף פעם ,תמיד,והכללות עשויות לעורר כעס גם כאן נדרשת זהירות בניסוח. ולמה זה חשוב שהביקןרת תהיה בונה כלומר כזו שהמקבל יוכל ללמוד ממנה. כי ברגע שהיא כזו מרבית הסיכויים שאכן תתרחד למידה ןהבנה הדדית ולא יוסט הדיון לדרך שבה מתדיינים אלא ישאר במהות. בוקרטוב

מכיון שכאן בפורום

האדם ששוטח את בעייתו יודע שיגיבו כל מיני אנשים שחלקם אפילו בטעות בפורום ויהיו כאלה שיזרקו מילים ואפילו לא ישובו לפורום,ויהיו כאלה שימצאו אותו כמתאים לאותו אחד שהם מכירים כאוייב וישליחו עליו את כעסיהם.לא נותר לזה שפונה אלא להיות בוגר בנפשו ולהבין שהכל וירטואלי ומכול מה שנאמר כדאי להוציא רק את מה שמתאים לו. וזה שמגיב והוא מרגיש יותר מקורב למלכות מטעמיו הוא צריך להבין שגם אלו שמעמדם פחות מכובד בהחלט מרגישים שיש להם מה לאמר למרות שלא קיבלו מדליית כבוד ואת מפתח העיר...........וגם בכבודם הוא מחוייב כמו בכבוד כולם. ואם הם למרות מעמדם הנחות מרגישים טוב וחופשי בפורום זה רק צריך להחמיא לו שהוא מקורב למלכות בפורום כל כך טוב.

yanivca

New member
וזה לא רק בפורום...

הרבה פעמים (ואני מדבר גם מהניסיון האישי) אנשים סביבי קיבלו עיצות, ומקבל העצה אמר לי אחר-כך, "ראית את זה? חושב שהוא חכם גדול, שידוע הכל. אני יודע להסתדר לבד, אני לא צריך אותו". ואילו מהצד השני, תמיד שמנסים לתת לי ביקורת "מקוממת", אני משתדל להתייחס אליה כאל ביקורת בונה (ולו רק כי זה מעצבן את המבקר
)

blonda3

New member
יניב-רק עכשיו אני רואה../images/Emo22.gif../images/Emo45.gif

וקוראת את ההודעה שלך לא כל אחד יודע לקבל ביקורת עובדה יש מי שתמיד חושב שהוא צודק ולעולם לא ילמד משגיאותיו יש מי שתמיד יראה רק את הצד שלו וימשיך לצעוד בדרך שלו וימשיך לקטר ולצעוק הצילו.. יש מי שיתקוף כשמבקרים אותו ויחשוב שמותר לו ככה בגלל ש"העיזו" לבקר אותו ו"העיזו" לכתוב לו דברים אחרים ממה שהוא חשב.... יש מי ששווה להתאמץ בשבילו ויש מי שלא..... מי שרוצה לטמון ראשו בחול ולהמשיך לבכות-שיערב לו. ותודה על השרשור הזה.

gila411

New member
מסכימה מאוד../images/Emo45.gif

צורת הניסוח מאוד חשוב , אפשר לבקר בצורה כזאת שהשני(המבוקר) יראה שרוצים בטובתו, אפילו לכלול מחמאות בביקורת עצמה חוץ מזה לדעתי חשוב גם סוג הקירבה לאדם שאני מבקרת, למשל יש הבדל בין לבקר בן זוג או קרוב משפחה לבין לבקר נניח עמית לעבודה את העמית סביר להניח שאולי היה זוכה להערה על מה מפריע לי ולא יותר

saritoosh22

New member
לדעתי, אין דבר כזה ביקרות בונה

ביקורת - יכולה רק להרוס. ולראיה, כאשר אנחנו מעבירים ביקורת האדם שממול נפגע. אני מאמינה באהבה ותמיכה, אלו יסודות שבונים. כאשר אני רוצה לתת למישהו עיצה, אני נוטה לתת לו דוגמא מחיי. אני לא מאמינה בלהגיד לאחרים מה לעשות ואיך לנהוג, אלא לשתף בניסיון החיים שלי, בהתאם לסיטואציה. ואם אין לי מה לומר, אני מחבקת, מגלה הבנה ואמפטיה. ולשפוט? אומלל האדם ששופט בני אדם אחרים.

yanivca

New member
../images/Emo4.gif

האדם שמקבל את הביקורת לא תמיד נפגע. הרבה פעמים ביקרו אותי ולא נפגעתי. הרבה פעמים ביקרתי אחרים, והם, לטענתם, לא נפגעו. בזה שאת נותנת למישהו מדוגמה מחייך בהתאם לסיטואציה, את בעצם מכוונת אותו ל"איך *את* היית ממליצה לאדם מולך להתנהג או לא להתנהג, על פי ניסיונך האישי". בין זה לבין "להגיד לאחרים מה לעשות ואיך לנהוג" אין (למיטב ידיעתי) הרבה הבדל. תנסי אותי מחדש אם אני טועה. ויש אנשים, שבין אם נרצה ובין אם לאו, העבודה שלהם היא לשפוט אחרים. אז איך באמת את יכולה לשפוט אדם שגנב לחם מחנות רק כי הנסיבות (שלא בהכרח בשליטתו) הביאו אותו למצב כזה שאין לילדיו מה לאכול, והוא, על מנת לתת לילדיו לפחות ארוחת צהריים, גונב בשבילם לחם? וזה לא שחסרים מקרים...

saritoosh22

New member
ואולי לא ניסחתי את עצמי נכון,

ביקורת בעיניי היא דבר לא נעים ולא נכון! יש הבדל גדול בעיניי, בין לתת בקורת ולבין לתת עיצה למישהו שביקש אותה. כאשר אני מביאה מהניסיון שלי, אני לא אומרת לאדם ולי איך לנהוג, מי שרוצה יאמץ את הגישה שלי ומי שלא ימשיך בדרכו. גם שמישהו מבקש ממני עיצה, אני לא מצפה ממנו ללכת בעיקבותיה. אני מאמינה, בלהיות מסר שבדוגמא. לגבי שופטים, בבית משפט, אכן זהו תפקידם וטוב שכך. לא התכוונתי לשופטי בית משפט, אלא, לאדם ששופט את חברו ואת מעשיו. כמו למשל, שאני אחשוב עליך ואשפוט אותך ומעשיך ואז אבוי לי. מקווה שאני ברורה יותר הפעם!

yanivca

New member
גם כשאת נותנת "ביקורת בונה"

את לא צריכה לצפות שהאדם יילך בעקבותיה ויש לי שאלה אלייך - מה דעתך על התאבדויות?

blonda3

New member
יניב-מאיפה באה לך השאלה../images/Emo35.gif../images/Emo10.gif

על התאבדויות ולמה שייכת אותה לכאן? יש לי מחשבה רוצה לדעת אם זה מה שחשבת.....

saritoosh22

New member
מסקרן אותי, האם את רואה קשר בין

ביקרורת להתאבדויות. אף-פעם לא חשבתי על הנושא. בגדול, חבל על החיים, שכן כמעט כל המצבים בחיים הם פתירים, אז למה לאבד אותם. מצד שני, מתאבדים עושים זאת מתוך ייאוש או כאב, שהם לא יכולים לשאת יותר, אני חושבת על הורה שמאבד ילד ומבינה אותו במידה ויש בו הרצון למות. אין לי ממש דיעה מגובשת בנושא.

למעלה