ארוחה לכבוד בת 75

ניני4

New member
ארוחה לכבוד בת 75

אנו חוגגים לאמי יומולדת 75 . היות והיא ילידת פולין ותמיד נהגה לארח בביתה לארוחות יהודיות פולניות החלטנו להכין לכבוד האירוע ארוחה כמיטב המסורת בשבת הקרובה. חילקנו בינינו, הבנות, הכנת מאכלים, כדוגמת: גפילטע פיש, מרק צח עם קרפלעך, טשולנט (חמין) ודומיהם.. האם יש למישהו רעיון לסלטים שיכולים להתאים לארוחה "הפולנית"? לגבי קינוחים חשבנו ללכת על לפתנים מסורתיים- קומפוט פירות יבשים , ולבחירה, למי שלא אוהב קומפוט, להכין שטרודל תפוחי עץ שיוגש עם גלידה משובחת. האם יש רעיוונות אחרים לקינוח או הערות, הארות וכדומה?
 
בטח בטח!!!!

כפולניה אסלית יש לי המון: קודם כל, בלי הרינג (דג מלוח) זה לא יהיה זה!!! ואם יש מלפפון חמוץ תוצרת בית שעצרו אותו במהלך ההחמצה, כך שהוא עדיין נוקשה - גם הולך. כרוב כבוש לרוב - חובה. רעיונות נוספים: סלט מלפפונים: לוקחים מלפפונים חותכים לרוחב (אלינו עם הקליפה), לפרוסות דקות אך לא שקופות. קוצצים מספר גבעולי שמיר, מיץ לימון ומעט סוכר. יוצא חמוץ מתוק. אפשר לעשות את אותו סלט אבל עם שמנת במקום מיץ הלימון והסוכר. דבר נוסף: סלט מיונז: גזר מבושל או מקופסת שימורים חתוך לקוביות. אפונת גינה מבושלת או מקופסת שימורים, תפוח אדמה מבושל חתוך לקוביות, ביצה קשה חתוכה לקוביות, מלפפון חמוץ חתוך לקוביות (עדיף תןצרת בית), ותפוח עץ חמצמץ ללא קליפה חתוך לקוביות. מיונז, מלח ופלפל. בכמויות לא מדוייקות אם את מעוניינית אנסה לברר עם סבתא. מה שחשוב זה התפוח עץ. צימעס גם תמיד הולך. אפשר גם להגיש בורשט חם כאופציה שניה למרק עם הכיסונים - הולך נפלא!(עם או בלי שמנת) ואפשר כשתיה להגיש גם בורשט קר. אצלינו בכל ארוחה חגיגית יש גם צלי בקר, וקלופס (אם את יודעת מה זה), פירה תפוחי אדמה עם הרבה חמאה ושמנת, פרוסות תפוחי אדמה מטוגנות עם טבעות בצל. תפרחות כרובית מבושלות עם רוטב פירורי לחם מטוגנים עד הזהבה בחמאה. יש משהו שפולניים באמת מתים עליו אבל אני אישית שונאת וזה תבשיל של כרוב כבוש עם בשר ובצל מטוגן - שכחתי מה שמו. הולך נפלא, כך אומרים, עם נקניקים שאפשר להשיג בטיב טעם ודומיו. רעיונות לקינוח: כיסונים ממולאים דובדבנים או חמוציות עם שמנת - יאמי!!!!! סבתא שלי עושה עוגת אגוזים נפלאה עם קרם קפה, או לחילופין שרלוט תפוחי עץ. אבל זה לא ממש פולני. בקיצור: תכתבי לי אילו מהרעיונות נראים לך מעניינים ואני אברר מתכון ספציפי (אגב לאמא שלי יש ספר בישול נפלא בפולנית שדפיו כבר מרוטים היטב....). ואשמח מאד לקבל גם את המתכונים שלכם!
 

ניני4

New member
תודה , תודה, תודה ../images/Emo51.gif

וואלה, ממש עוררת את זכרוני הפולני ( המודחק, כנראה...) אם יש לך מתכון מסודר של סלט המלפפונים בחומץ- נראה לי שאמא שלי דלוקה עליו, אבל לא הכינה אותו כבר הרבה זמן- זה יהיה נהדר. וכן הרעיון לכיסונים ממלואים דובדבנים, נשמע לי נפלא.אם תוכלי לכתוב את המתכון. אמא שלי היתה מכינה כיסונים כאלה ממולאים באוכמניות כחולות, אפוי כזה, דומה קצת לקוראסון - אם יש בספר מתכון של זה, זה יהיה גדול. נדמה לי שאמא שלי קוראת לזה, בפולנית- "יאגידז'נקס" = YAGIDJANKES וכמו שאומרים בפולנית ( וזו המילה היחידה שאני מכירה...)- ג'נקויה בארזו = תודה רבה :)
 

terroir

New member
אני כבר מדמיין שהשף הלבוש אורב בצד

מחכך ידיים בהנאה, ממתין בשקט כדי לראות איך לוקחים מתכון של סבתא ומשדרגים אותו...
 
פרושה ברזו.....(בבקשה)

עוררת בי מה זה תאבון..... אז התקשרתי לסבתא. לגבי סלט המיונז סבתי מוסיפה תפ"א אחד ובצל (חי חתוך דק דק). לגבי סלט המלפפונים: אז כמו שכתבתי מלפפונים דקים רצוי לא יותר מידי רטובים, חתוכים לפרוסות עם קלפיתם בעובי של כמ"מ, הרוטב כולל: שמיר קצוץ דק דק דק - רק העלים של כמה גבעולים - לפי הטעם, שמנת חמוצה אחת (או פחות - תלוי בכמות המלפפונים ובדיאטה), מיץ מחצי לימון סחוט וקצת סוכר. איני יכולה לומר כמויות יותר מדוייקות - כי זה מתכון מהראש של סבתא... אבל בגלל שזה סלט - פשוט תכיני תטעמי ותוסיפי עד שיהיה בדיוק. אמור לצאת רענן חמצמץ-מתקתק. הכיסונים נקראים יאגודניקי. מתכון אוקראיני (כך שאני יכולה לנחש שאמא מגליציה או מקום דומה...). הם לא אפויים אלא מטוגנים להשחמה ופריכות. חוששתני שלא ניתן לעשות את זה כאן אלא אם כן מישהו יתן לך חמוציות טריות. לדברי סבתא - חמוציות קפואות מלאות יותר מידי מים וזה הורס את הבצק. הבצק הוא אותו בתק של הקרפאלך. אם בכל זאת תרצי לנסות, אשיג לך את המתכון. אבל מה שסבתא שלי הציעה, לעשות במקום זה ורסיה של פלושקי ("אצבעות"). המתכון - שוב, לא מדוייק - מתכון מהראש של סבתא...: שזיפי סנטה רוזה מגולענים רצוי בשלים ומתוקים אך לא יותר מידי (שלא יהיו אצ'קה-פצ'קה) חתוכים לחצי לאורך. לוקחים ביצה קמח ומעט מים, ושועים בצק לאותה סמיכות כמו לניוקי. כשהסמיכות מתאימה, עוטפים כל חצי שזיף בבצק, וזורקים למים רותחים, עד שזה צף. מגישים עם סוכר בזוק. יאמי! עוד רעיון קינוח שהיה לה: נלשניקי, מה שנקרא בארץ בלינצ'ס, ובצרפת קרפ. בפולין זה הולך נהדר עם מילוי גבינה מתוקה, מעט צימוקים וקינמון. כמובן שאפשר למלא כמעט בכל דבר, ולהגיש עם קצפת.
 

ניני4

New member
שוב תודה, ושאלות...

לגבי סלט המלפפונים- האם השמנת החמוצה היא חובה, או שניתן גם להכין את הסלט בלעדיה? כי כך כתבת בהודעה הראשונה.. בכל מקרה, אני אכין את זה ... לגבי הכיסונים לקינוח, של אמי היו עשויים מבצק שמרים ואפויים בתנור, עם מלית אוכמניות טריות. ( ואכן, טריות בלבד, לא קפואות). היאגודניקי שכתבת עליהם נשמעים לי שונים . אנסה לשחזר את המתכון שלהם , איכשהו... ודרך אגב, מוצאה של אמי לא מגליציה. מדובר ב100% פולניה, מאיזור וורשה.... :) המתכון שנתת לקינוח עם השזיפים נשמע לי מגניב. מזכיר לי קינוח הונגרי, שנדמה לי שמכינים אותו משזיפים מיובשים. תודה, אנסה את זה. על סלט הביצים, כפי שכתבתי לדוד, נראה לי שאוותר בשלב זה, בשל "העומס הכולסטרולי" הצפוי בארוחה...
 
חמיצת סלק קרה עם שמנת היא מאסט

ימי הקייץ, ורצוי עם רבעי תפוח אדמה מבושלים חמים. וסלט של ביצה, תפוח אדמה ובצל נקרא ציבולקה... תרצי מתכונים - ימסרו לך בכייף
 

ניני4

New member
תודה דוד

אכן, בהמלצתך ובהמלצת אמא של רום, אני אוסיף חמיצה קרה, נדמה לי שמגישים את זה עם פירה תפוחי אדמה. (האם זה יכול לבוא כאופציה בשלב הגשת המרק, כאפשרות בחירה במנת מרק קר ?) הסלט שציינת נקרא אצלנו "ציבלה", ומוסיפים לו גם כבד , אבל אני לא בטוחה שאגיש אותו. נראה לי כבר מיתקפת כולסטרול גם כך, כל האוכל הזה.... מתכון לחמיצה יש לי אחד, אשמח אם תוסיף גם את שלך :))
 
המתכון כלכך פשוט. הרי הוא

בוחרים סלק רענן - חמש יחידות, אני מניח שמשקלן כ 1.5 קג', קולפים, מבשלים במים כ 25 דקות. מתבלים בלימון, סוכר ופלפל גרוס ומקררים היטב. אני חש נבוך למקרא פשטותו של המתכון נוכח טעמו של הבורשט וצבעו הארגמני הנהדרים.... אהה, כן - יש המגרדים לתוך המרק סלק אחד או שניים. אני אוהב אותו צח, עם שמנת של פעם ורבעי תפוח אדמה מבושלים במי מלח וחמים. הניגודים הדרים בכפיפה אחת, בצלחת המרק - עושים לי את את הטעם הקסום.
 
כל הפולנים זקפו את ראשם ../images/Emo6.gif

בתור מי שאינו פולני, אבל ביקר השנה בפולין לראשונה בחייו, הופתעתי לגלות שמה שאנחנו מכנים אוכל פולני הוא קצה קצהו (ולאו דוקא הקצה המשובח) של מטבח עשיר בחומרים, סגנונות בישול ובעיקר - הפתעה הפתעה - טעמים. לחמים מדהימים, בשרים מעושנים וכבושים, נקניקיות ותבשילי קדירה (אלופי הבשר החבר'ה האלה, כמו הרומנים), מאפים מתוקים וקינוחים על בסיס פירות, פרג וכל מיני עשבים מתוקים... בקיצור, אוכל פולני זה לא (רק) גפילטע פיש
 
תלוי מי מכנה!

מה, חשבת סתם אנחנו מתים על האוכל הזה? תקנא לך, אצלי זה היה בבית כל הזמן, אפילו לפני שפתחו את טיב טעם..... ורק לידיעה - אצלינו חוץ מסבתא שלי אף אחד לא אוכל גפילטע פיש, ואני לתומי כששמעתי בכיתה ב' שזה אוכל פולני (לכבוד פסח), שאלתי אותה מה זה. אז היא אמרה שתכין. אני לא זוכרת עד היום, אבל לדברי אמא ירקתי את זה, ומאז לא נכנס יותר הגפילטע לביתינו... מבחינתי אין לזה שום קשר עם אוכל פולני שהינו אוכל מה זה טוב....אני מתנערת...
 

terroir

New member
הלו הלו

לא אומרים איכס על אוכל גם אם לא אוהבים אותו, ואנחנו פה כדי ללמוד איך מכינים אוכל טעים, לא איך יורקים אותו ולמה. אני מניח שבטיפול נכון ותיבול נכון, גם גפילטע-פיש יכול להיות מעדן. (השף הלבוש עדיין אורב?)
 

terroir

New member
נראה לי...

שהתוצרת לא תגיע מהמקורות. כנראה שזו צריכה להיות עבודה שלנו פה. אלא אם הפרוייקט לא נראה לך, כי רק מי שמכיר את המקור יכול לשדרג...
 
סליחה? ומה עם כל מה שכבר כתבתי?

ניעילבתי!!!! תגיד מה בדיוק אתה רוצה, ואשמח לספק את הסחורה!
 
או קיי, מרים את הכפפה

אבל מאחר ואינני פולני או גליציאני מן הסתם אזדקק למתכונים המקוריים. שאלתי ידידה פולניה, אבל היא גדלה בבית עם טבחית צמודה... בכל מקרה, כמי שאינו מכיר ממש את המקור (אלא לכל היותר מה שאכלתי בארץ במסעדות בנוסח מזרח אירופה, והמעט שהכרתי בביקורי החפוז בפולין) יתכן והתוצאה תהיה לא שידרוג של המקור, אלא משהו קצת שונה... אשמח כמובן לשלב ידיים עם שאר משתתפי הפורום. מן הסתם אם כל אחד יתרום את שני הסנטים שלו, יהיה לנו דולר
אז עד כה נתת מתכונים (בערך) ל... - סלט מלפפונים - סלט מיונז - יאגודניקי (כיסונים ממולאים בחמוציות) - פלושקי (אצבעות בצק ממולאות בשזיפים) והזכרת גם: - צלי בקר - קלופס - "משהו שפולניים באמת מתים עליו אבל אני אישית שונאת וזה תבשיל של כרוב כבוש עם בשר ובצל מטוגן" - נלשניקי (קרפ ממולא בגבינה מתוקה, צימוקים וקינמון) ודוד ממיתר הזכיר: - חמיצת סלק קרה עם שמנת ותפ"א מבושלים - ציבולקה (וסלט של ביצה, תפ"א ובצל) מכל הנ"ל בחרתי כמועמדים לשדרוג את אלה שהכרתי/טעמתי בעבר ונראים לי בעלי פוטנציאל: - יאגודניקי (כיסונים ממולאים בחמוציות). טעמתי כיסונים כאלה(?) בפולין, האחד בגירסה מבושלת והאחר בגירסה מטוגנת. יש כאן פוטנציאל. - נלשניקי (קרפ ממולא בגבינה מתוקה, צימוקים וקינמון). הגיע הזמן לרענן את המנה הזו
- חמיצת סלק קרה עם שמנת ותפ"א מבושלים. סבתי היתה מכינה לי אספקה שוטפת כל קיץ, אבל בגירסה הרוסית וללא תפ"א. - קלופס. מנה די משעממת, שקל להרוס. אתגר. - אולי גם "מה שפולנים אוהבים אבל את שונאת", אבל רק אחרי שתתני לי מתכון אוכל (לנסות) להבין אם הוא מועמד טוב לשדרוג (אני חושב שאכלתי תבשיל כזה בפולין). אז אנא, בקשי מסבתא מתכונים של נלשניקי, חמיצה, קלופס ו"מה שפולנים אוהבים"
מה אתם אומרים?
 
למעלה