אתיקה והאיש השמן

אתיקה והאיש השמן

אתם ואיש שמן נמצאים בתוך מכרה זהב גדול , כשלרגע אתם מבחינים שקרונית שמתקדמת במהירות במסילה תחתית עומדת להתנגש בחמישה אנשים שעומדים על המשך המסילה . במידה ותפגע הקרונית באנשים , כולם וודאי ימותו , על כן שתי אופציות בפניכם, האחת לדחוף את האיש השמן למסילה לעצור את הרכבת , להקריב אותו ולהציל חמישה חפים מפשע . או לתת לגורל להכריע ולהרוג חמישה חפים מפשע . מענין אותי מה הנימוקים שלכם לפה ולפה , אני לא חושב שיש תשובה חד משמעית . למעוניינים , אפר לגגל את המושג ולקבל הרחבה גם על "בעיית הקרונית" וכן על התפיסות האתיות השונות שמתנגשות בניסוי מחשבתי זה . מה אתם הייתם עושים?

TFNM

New member
FAT PEOPLE:

GO BE FAT SOMEWHERE EALSE אם אני במכרה זהב,לא ארצה שיותר אנשים ימותו כדי שאקבל גם את השלל שלהם?

בעל המכרה

הוא חזיר קפיטליסטי ובמקרה הטוב הוא יתבע אותך לכאן ולכאן על זה שיצטרך לפצות את המשפחות או של האנשים או של האיש הזמן על שלא עשית כלום . כמובן.. הוא גם יפטר אותך אחרי כל זה . ככה זה בעולם של הטייקונים . מה עכשיו היית עושה?

TFNM

New member
אם אתה מנסח את זה ככה

קופץ מול הקרונית בעצמי,נערף

yaakii

New member
בהתחשב בזה שאני שוקל 120 ק"ג

אני בטוח יותר שמן מהאדם שבשאלה ולכן אני אזרוק את עצמי וחסל. סתם
כמה נקודות שאני לוקח בחשבון בתשובתי. נא לתקן אותי אם הן לא נכונות: 1. אם אזרוק את עצמי במקום את האיש השמן זה לא יעצור את הרכבת. 2. בקרון אין בני אדם שייפגעו מהעצירה. תשובתי: הייתי זורק אותו, מהנימוק הפשוט שעדיף שאחד ימות מאשר חמישה... בהחלט שאלה קשה. אני לא יודע איך הייתי פועל בזמן אמת.

זו השאלה

אם אתה זורק אותו - אתה אחראי ישר להריגתו . אם החמישה מתים - אי אפשר להגיד שזו אחריות שלך, גם המצפון שלך אני מניח לא יאשים אותך שלא זרקת בנאדם למותו. (ככה אני רואה את זה לפחות)

yaakii

New member
זהו, אז-

אם באמת מעשה כזה הי מתרחש ובסוף הייתי זורק את האיש, אני בטוח שהיו לי רגשי אשמה, אבל זה לא אומר שזה לא מעשה נכון. אפילו בעת התלייה של אייכמן היו כמה אנשים שביצעו את הפעולה שמביאה לתעלייה בו-זמנית, כדי שכל אחד יוכל להרגיש שמישהו אחר הוא זה שרצח את האדם האחר. בתור בני אדם קשה לנו להרוג אדם אחר, גם אם ברור לנו שזה הדבר הנכון. ואגב, ראיתי בהמשך השירשור התייחסות למספר האנשים. אני לא מש מעמדתי גם אם מדובר ב2 אנשים שיינצלו. לדעתי חיי כל בני האדם שווים, ואם ע"י הקרבת אדם אחד אציל שניים-שווה להרוג אותו. שוב, הכל מהסתכלות מהצד, במציאות לא יודע איך הייתי מגיב.

antreprize

New member
בטח שאפשר להגיד זאת אחריותך.

מי שמחליט לא לדחוף את השמן, מחליט שהחמישה האחרים צריכים למות. זה לא שונה מלדחוף את האיש.

yaakii

New member
אז באחריותך מתים עכשיו

אנשים ברעב, כי לא דאגת לטוס לאפריקה ולחלוק איתם את האוכל שלך?

antreprize

New member
כן.

אבל במקרה הזה יש נסיבות מקלות, כי לטוס לאפריקה ולחלק אוכל זה לא דבר פשוט כל כך בשביל נער בן 17.

לדעתי לתת לחמישה למות. אי אפשר להכריח את האיש

השמן להקריב את חייו ללא הסכמתו.

antreprize

New member
אבל אז את מכריחה

את האנשים האלה למות ללא הסכמתם. רק שאז מדובר בחמישה אנשים ולא באחד.

להרוג בן אדם זה הדבר הגרוע ביותר שאפשר לעשות

להציל אדם זה אולי הדבר הטוב ביותר שאפשר לעשות. לדעתי. היתי מציל חמישה, ולוקח על עצמי את העול שבהריגת אדם. היה לי קשה מאוד עם זה שאני גרמתי למותו, אבל ברור לי שזה הדבר הנכון לעשות - חיהם של חמישה אנשים משקלם רב משל אחד, והדבר הנכון לעשות הוא להציל חמישה. אלעד

אף אחד לא גרם לכך, זה הקטע. ואתה לא יכול

להחליט מי ימות ומי לא. אם יהיה מישהו שיתנדב להציע את חיו כדי למנוע פגיעה באחרים- מעולה. אבל אם לא: כל החמישה-ימותו.

TFNM

New member
אני חושב שהבנתי!

יש שאלות,וכל מיני מצבים פילוסופיים הופותטיים שפשוט אסור לשאול! במקרה הזה אין לנו זכות לקחת חיי אדם. אבל אז נהיה אחראים להרג של חמישה אנשים. אז נדפקנו לא משנה מה. אבל מה! בגלל האופי שלנו השאלה המזדיינת הזו תישאר תקועה אצלינו בראש ואנו ננסה להחליט או לנחש מה נעשה בסטואציה זו,ארור תהיה אניהואאני! ולכן,אשאל אותך אניהואאני שאלה נוספת בתקווה שתיתקע בראשך המרושע ותחרפן אותך כמו שהצלחת לחרפן אותנו עם השאלה הזו. מצמידים לך אקדח לרכה ואתה צריך לשכב או עם אביך או עם אימך,עם מי תשכב? (נו בחיאת אבא שלך הוא בחור! זה קל!) (איך למען השם אתה מסוגל לחשוב על זה יחתיכת בן אדם חולה נפש,היא אמא שלך!) מקווה שהבהרתי את כוונתי,כל מה שנרשם היה במסגרת ההומור בלבד והדוגמא עצמה מוקצנת בכוונה,לא נאמר דבר ברצינות או בכוונה לפגוע (אין לי כוח לעוד מסרים של איומים בחסימה)

נכון , רק שאצלי זה עם סטייל ../images/Emo98.gif

הדילמה שלי היא מוסרית ומורכבת יותר ולא סתם שאלה של "אם אומרים לך שחבר אחד שלך צריך למות מבין שניים - במי תבחר?" שהן שאלות שבאמת אין מה לדבר עליהן כל כך והן חסרות טעם . שאלה עסיסה על אתיקה יותר מעניינת

Feanor75

New member
באמת שאלה קשה

אבל נראה לי שחסר בה נתון שמכריע פה: רמת ההיכרות שלי עם השמן ועם החמישה. אם החמישה הם זרים לגמרי ואני לא רואה אותם ולא יודע דבר עליהם, הרי שהשמן נמצא לידי ואני רואה את פניו ויתכן שגם שוחחתי איתו וזה משנה לגבי הטראומה שעלולה להוליד הקרבתו, לטובת חמישה זרים גמורים שהם כמו מיליונים שגוועים ברעב באפריקה כל רגע ואיש מהמצילים לא שולח אוכל להציל כמה מהם, או משהו כזה, וגם אי אפשר להאשים בזה. לכן בצורה שהשאלה מובאת פה נראה לי שלא הייתי מקריב אותו.

למעלה