אתמול היה נוגע ללב,וחשוב מאד

אתמול היה נוגע ללב,וחשוב מאד

הייתי בקהל של יום העיון "האם הפכנו את העובר לשתיין?"- על אלכוהול בהריון והשלכותיו התקיים בבי"ח לילדים "שניידר".
לא סיכמתי ולא אמסור דברים מלומדים.
אבל חשוב לספר שההרצאה האחרונה היתה של העיתונאית אריאנה מלמד שאימצה אח ואחות ביולוגים[תאומים] מרוסיה. והבן שלה סובל מהתסמונת.
סיפרה על חיים 24/7 עם הרבה ילד בן 12 אינטליגנטי ברמות על שהוא גם לעיתים הופך אלים ומסוכן לעצמו ולסביבתו .החיים איתו תובעים מסירות לאורך כל שעות היום ,הוראות מדוייקות,גבולות שאין מהם ברורים, וחדים ,פנייה קונקרטית בגובה העיניים כל הזמן,הבנה מה בדבריו אמת ומה עולם דמיון מופלא.כל הזמן. בלטה בדברי אריאנה האם אהבה גדולה ומותשות גדולה מהתמודדות ללא הרף.
מסתבר שהרבה מאד רופאים אינם מודעים לתסמונת.מ-1998 ועד 2007 אובחנו בישראל רק 10 ילדי אלכוהול,ותחשבו כמה הגיעו בשנים ההם לאימוץ בישראל מארצות שבהן האלכוהול נפוץ וזמין
בדיוק כמו מים. אריאנה פועלת לכך שהרופאים שבודקים את הילדים לא יהיו רק כאלה שיש להם 3 שנות ניסיון כרופאי ילדים[מה שקיים היום] ושהורים שמעוניינים לאמץ ידעו מבעוד מועד מהי תסמונת אלכוהול עוברי. היא גם פועלת לניטור כל הילדים המאומצים כדי לדעת מי מהם סובל מאלכוהול עוברי ,ושהטיפול בהם יהיה טיפול שממומן על ידי המדינה.
התרשמתי מאשה אמיצה ורגישה ששמה מטרה מאד חשובה נגד עיניה ,בעבור הבן שלה והרבה אחרים.באולם לדעתי לא נשארה אף עיין יבשה כשסיפרה את תלאות החיים.
האחות התאומה עם פחות סימפטומים אך לאחרונה בכל זאת התגלו גם אצלה קשיים.
הרגשתי שאריאנה הסירה את הכסות מהמחשבה,ששולטת גם בפורום זה ש"בסך הכל הכל בסדר".יש לנו נטיה להבליג מתוך אהבה ומתוך רצון עז לנורמאליזציה של המשפחות שלנו על כל מיני תופעות אצל הילדים שלנו. לפעמים גנבות לפעמים שקרים לפעמים אכזריות כלפי בעלי חיים לפעמים לא ברור עד כמה מרגישים אשמה וחרטה לפעמים חוסר הקשב מגיע לרמות על לפעמים בולט חוסר היכולת להחזיק חברויות לזמן ארוך ועוד ועוד.[כמובן שלפעמים לא מדובר בהכחשה אלא בבחירה מודעת לא לכתוב על הדברים,מתוך הכרויות ממפגשים ורצון לשמירה על פרטיות.]
לדעתי יש עדיין צורך גדול לעשות אבחנה מבדלת ,להבין אם האתיולוגיה הספיציפית אכן קשורה לפונקציות מוחיות שנפגעו עקב שתיית אלכוהול דרך השיליה- או לא.
מפחיד לדעת שאחוז האלכוהול בדם אצל האשה ההרה השותה הוא בדיוק אותו אחוז שמגיע דרך השיליה לעובר.
השליש הראשון להריון הוא קריטי במיוחד אבל בעצם מומלץ במידת היכולת להימנע כליל משתיית אלכוהול בהריון.אגב השליש הראשון- מחריד אותי לחשוב על כך שבהתחלת ההריון הרבה "ביולוגיות" בכלל לא מבחינות שהן בהריון ,וכן שגם כשהן מבחינות ומגיעות להכרה שההריון לא רצוי להן,לא אכפת להן לקיים אורח חיים כאילו אינן בהריון-ובמסגרתו לשתות ,גם לשוכרה.
אגב- הריטלין ונגזרותיו מסתבר שיעילים פחות אצל נפגעי האלכוהול מאשר אלו שלא.כך הבנתי ממומחית בהפסקה.
לאריאנה יש קבוצה בפייסבוק -מאמצים אמיצים- ומי שפעיל בפייסבוק יכול להגיע לקבוצה הזאת.
בשניידר הולכת ומתבססת מרפאה יעודית לעניין האלכוהול העוברי וד"ר יהודי סנצקי שבעברו בדיקות ברות אימוץ בחו"ל הוא דמות מפתח בה,עם עידוד מקרוב ומרחוק של פרופ גידי קורן מקנדה שהוא מומחה עולמי לנושא האלכוהול בהריון.

יישר כוח להסרת הלוט מעל קשיים של הרבה ילדים מאומצים ,ולמאמץ המתגבר לחדד אבחנה ולמצוא פתרונות טיפוליים מיטיבים.
הרשות למלחמה בסמים ובאלכוהול ומשרד הבריאות וכן גם השירות למען הילד יעזרו ,כל ארגון בדרכו שלו.לפחות זה היה הרושם ביום העיון.
ד"ר יהודה סנצקי אמר שלהורים המאמצים יש הרבה כח להזיז דברים לטובה.
מצדיעה לאריאנה מלמד.
 

יסמין@

New member
מאוד מעניין

ותודה שהקדשת זמן לסיכום הדברים.

הערה לגבי הניסוח המכליל: "כל מיני תופעות אצל הילדים שלנו. לפעמים גנבות לפעמים שקרים לפעמים אכזריות כלפי בעלי חיים לפעמים לא ברור עד כמה מרגישים אשמה וחרטה לפעמים חוסר הקשב מגיע לרמות על לפעמים בולט חוסר היכולת להחזיק חברויות לזמן ארוך ועוד ועוד". ויש עוד ניסוחים מכלילים בדברייך. וחבל. שאחזור על המנטרה שכל אדם אינדיבידואל וכו'?


לא יודעת אם נערכו מחקרים והאם יש סטטיסטיקות בנוגע לילדים/ות שאומצו מרוסיה ומאוקראינה - כמה אחוזים מהם נפגעו מתסמונת האלכוהול העוברי, כמה מגלים אכזריות כלפי בעלי חיים, כמה משקרים וכו' וכו'. ובוודאי שאין סטטיסטיקות בנוגע לילדים/ות של המשתתפות/ים בפורום זה. ולכן לא ברור אם מדובר במספרים גדולים או לא, האם מדובר במיעוט או ברוב. אין מידע. ולכן כדאי לכתוב על כך בלשון פחות מכלילה.

אני כותבת זאת משום שכאשר קראתי את דברייך חשבתי על כל הקוראות/ים הבלתי מזוהות/ים בפורום - שגם לא שואלות/ים שאלות. וחשבתי על כך שחלק לפחות חדשים/ות בתחום וכו'. והניסוח עלול מאוד להרתיע ולהפחיד. וחבל.
 
הי יסמין

שימי לב שכתבתי את המלה "לפעמים".
לו היית אתמול מקשיבה להרצאה של אריאנה,היית שומעת הכללות יותר גורפות בנושאים אלה.
אריאנה בתמיכה ועזרה של פרופ גידי קורן מתעמקת כבר שמונה וחצי שנים בתופעות הנ"ל ועוד אחרות.
הקדמתי ואמרתי שלא אביא מחקרים יבשים,ונתונים מסכמים מדוייקים.
האמת ניתנת להיאמר שכשמגיעים אלי הורים מאמצים עם ילדיהם ליעוץ וטיפול - הרבה פעמים אלה הן בדיוק התלונות
אגב- הטיפול כשהמקור הוא אלכוהול [ואינני מתכוונת לריטלין אלא לטיפול הפסיכולוגי ההתפתחותי ] איננו שונה מטיפול שהמקור איננו אלכוהול- שאלתי וקיבלתי תשובה בהירה מד"ר סנצקי.
אבל חייבת להיות מודעות.זה שאת אומרת הרבה פעמים "אבל זה לא חייב להיות" "זה לא מחוייב המציאות"לא משרת את אלה שכמהים לראות שאינם יחידים במהמורות האלה ובהתמודדויות האלה.
 

יסמין@

New member
ברור

שכאשר יש בעיות מהסוג הזה מחפשים להן פתרונות שונים. לא כתבתי שאין בעיות כאלה או ש"זה לא מחויב המציאות" וכו'. כתבתי שאין מחקרים וסטטיסטיקות בנושאים הללו בארץ בכלל ולגבי ילדי/ות הפורום בפרט. את הרי כתבת "הילדים שלנו".

ואלו שכמהים לדעת שאינם יחידים יכולים לדעת זאת, ולשם כך אין שום צורך לכתוב בהכללות על "הילדים שלנו".
 
האם לא כך נוצרות סטיגמות ודיעות קדומות

או שאולי המטרה מקדשת את האמצעים?
אם לא מדברים על כך אז בואו ונציג כאילו כל (או רוב) הילדים שאומצו ממזרח אירופה סובלים מתסמונת האלכוהול

שלא תביני לא נכון
לא אומרת להתעלם ולא להציף את הנושא
אבל לא ברוח גורפת שכזו
המושג "הילדים שלנו" אולי יוצר קרבה אבל הוא לא נכון במקרה הזה
הילד שלי ועוד רבים מאוד כמותו אינם סובלים מהתסמונת הנל
ועצם הההכרזה הזו שלי לא אומרת שהורים כמוני מנסים ליצור נורמליזציה

אריאנה יכולה לדבר באופן גורף ביום עיון על השפעות האלכוהול על העובר
רוב המשתתפים בהרצאה/יום כזה באים לשמוע בדיוק את זה
כאן בפורום מאוד צורמת לי ההכללה, היות ולכאן מגיעים מכל שלבי האימוץ
שם אם אמרה הילדים שלנו, זה בסדר גמור כי אני מניחה שמי שהגיע ליום עיון בנושא כנראה שזה נוגע לו או בו
כאן בפורום זה פשוט לא נכון.
 

תוליקה

New member
מסכימה עם טליה ומרגישה לא בנוח

עם האמירה " הילדים שלנו" לי יש את הילדה שלי ואין לי שום ילד אחר.
 

fannyd

New member
מוזר לי מה שאת כותבת

"מ-1998 ועד 2007 אובחנו בישראל רק 10 ילדי אלכוהול,ותחשבו כמה הגיעו בשנים ההם לאימוץ בישראל מארצות שבהן האלכוהול נפוץ וזמין ". מה עם העליה ההמונית של שנות ה-90 שתרבות השתיה שלה אינה שונה מתרבות השתיה בארץ מוצאה? תסכימי שהאימוצים ממדינות חבר העמים בטלים בשישים לעומת הילודה בקרב אותה אוכלוסיה.
 

משתפרת

New member
גם אם לא נרחיק אל רוסיה

ד"ר אריאל טננבאום ערך מחקר בארץ. הוא בדק 100 תינוקות מועמדים לאימוץ או כאלה שחיים במשפחות אומנה. הילדים הופנו אליו ע"י השירות למען הילד. מצטטת מהכתבה:
המחקר התמקד במאה ילדים שהגיעו למחלקתו של ד"ר טננבאום לצורך הערכה ואבחון, בהיותם מועמדים לאימוץ או שהו במשפחות אומנה. "גיל הילדים בקבוצה הזאת היה בין שבועיים לשנתיים", מספר ד"ר טננבאום, "אצל 15 מהם נראו ביטוייה השונים של התסמונת, או שאובחן סיכון ברור שהם יפתחו לפחות אחד מביטוייה בעתיד..
במאמר הוא מדבר על חוסר המודעות של הרפואה הישראלית לתסמונת, וזו הסיבה שמעט מאד ילדים אובחנו כנושאי התסמונת עד כה. בנוסף- קל יותר לאבחן את התסמונת אצל ילדים גדולים, בהם מתבטאים גם סממנים התנהגותיים ולא רק תוי הפנים האופייניים. המאמר- בקישור הראשון
הנתון המזעזע הזה מתאים לתוצאות שנמצאו אצל ילדים מבתי ילדים ברוסיה:
בקרב ילדי כיתה א. במחקר שנערך בקרב ילדים בבתי יתומים ברוסיה, ל-13% היו תווי פנים אופייניים ל-FAS, והם הראו איחור בגדילה והתפתחות לעומת חבריהם. .
המאמר המלא עם פירוט אפידמיולוגיה במדינות שונות (לאו דווקא אצל ילדים שמועמדים לאימוץ) בקישור השני.
 
ובקצרצרה ...

מסכימים כולם שיש אחוז ניכר של קשיי קשב וריכוז אצל מאומצים,יש אומרים פי שלושה מבאוכלוסיה רגילה ויש אומרים פי עשרה מאוכלוסיה רגילה?
החידוש המרכי עבורי בכנס היה שלאלכוהול סבריון יש הרבה מאד קשר לבעיות בקשב ובריכוז ולבעיות בויסות חושי!
עד עכשיו נטיתי סעיקר להסברים פסיכולוגים שהבאתי גם פה בפורום.כנראה שיש פה משתנה נוסף,רב עוצמה.
אפילו רב הרופאים לא מודעים לעוצמת הבעיה[בייחוד בישראל] אז איך שאנחנו נדע?
 

יסמין@

New member
בדיוק: אחוז.

לא מאה אחוז (לא כולם/ן) וברוך ה' לא 90 אחוז ולא 80 אחוז ולא 70 אחוז וכו' (כלומר לא הרוב).
ולכן כל מה שנכתב אחרי "הילדים שלנו" הוא הכללה גורפת מדי, משום שלא מדובר בכל הילדים/ות שאומצו בכלל ושאומצו מרוסיה ומאוקראינה בפרט וגם לא ברובם/ן.
 

גילעד 63

New member
כרגיל ובאופן לא מפתיע

שוב מתברר שאנחנו כאן בארצנו הקטנה a day late and a dollar short. אפשר להגיד הרבה דברים על אריאנה, אבל כמו שאמרת דבר אחד היא בהחלט כן. בולדוזרית שמזיזה דברים. זה לא משנה אם הטריגר הוא אישי שלה. מה שמשנה הוא מבחן התוצאה. כנס כזה הוא בהחלט חשוב ועוד אבן דרך בדרך למקום הנכון בו צריכה להיות המערכת בכל מה שקשור לאימוץ.
"כנראה שיש פה משתנה נוסף,רב עוצמה." בהחלט כן.
הנקודה הבעייתית, ותיארת אותה יפה בהודעה הראשונה שלך ובהסכמה יוצאת הדופן שלך עם משהו שדריה כתבה בהמשך. לי באופן אישי אין ספק שמאומצים מעצם היותם מאומצים מהווים קבוצת סיכון בהרבה יותר מתחום אחד מעצם היותם מאומצים. ההתמקדות בנושא השפעות האלכוהול היא מבחינתי עוד נדבך בחבילה שכל מאומץ נושא איתו. השאלה הגדולה היא מה באמת ייעשה על מנת שהמערכת תתחיל באמת לעשות משהו בעניין ולא רק על ידי הקמת מרכז בשניידר. מה צריך לקרות כדי שיוקם מרכז דומה שייתן מענה גם לכל המשתנים האחרים בתחום שהם חשובים לא פחות. אכן, כפי שתיארת, ישנם אלמנטים חופפים מבחינת הטיפול לאחר איבחון וזה דבר טוב.
אבל.....בסוף היום when all is said and done היחידים שבאמת יכולים להביא לשינוי אמיתי הם ההורים. כפי שכתבה דריה בהמשך, ההתייחסות לאימוץ כאירוע פרטי בלבד, וכפי שכתבת את בעניין הרצון לנורמליזציה והתגובות על האמירה "הילדים שלנו", רק מראות לי כמה קשה זה יכול להיות. הרי אפשר להקים מרכזים ומרפאות עד מחר, עד שההורה לא יביא את הילד לשם, לא עשינו כלום.
אם הבנתי נכון, אחד הטריגרים הראשיים של אריאנה הוא העובדה שאף אחד לא סיפר לה על זה כשהלכה לאמץ את ילדיה ומאז היא מתמודדת עם זה. וזה נכון. כמה באמת באמת מספרים להורים מאמצים על כל זה לפני האימוץ? לא הייתי שם אבל אני מניח שלא הרבה. כמובן שזה לא צריך להיעשות מתוך הרתעה אלא מתוך הבאה למקום של מודעות. כמו כן, לא צריך להיות שום הבדל בין מאומץ מכאן או מאומץ משם. לילדים האלה ממש לא אכפת איפה הם נולדו. ברגע שאושר האימוץ שלהם, הם זכאים לקבל את הטיפול והתמיכה שמתאימים למה שהם מתמודדים ויתמודדו איתו גם בתחילת חייהם וגם בהמשך. אבל שוב, היחידים שבאמת יכולים לגרום לזה לקרות הם ההורים.
אני עוד לא ראיתי הפגנה של ילדים בני ארבע מול הכנסת
 

גילעד 63

New member
אה כן ו....

מצא את ההבדלים בשני הקישורים המצורפים.
ההבדלים שבלטו לי ביותר הם הנוכחות של אריאנה והסיפור האישי שלה (שהביאה איתה עוד כמה הורים מאמצים אני מניח) וקיומה של ארוחת צהריים בנוסף לכיבוד הקל והפסקת הקפה.
רק מראה מה אמא מאמצת ואוכל יכולים לעשות

מצד אחד נראית קצת התקדמות, מצד שני.....אי אפשר להגיד שזה חדש כשכבר ב2011 פרופ' קורן ודר' נולמן הגיעו מקנדה ודיברו על הנושא בכנס דומה וגם ד"ר טננבאום. השאלה הגדולה היא מי היה הקהל אז....
 
52% מהילדים - זה אחוז עצום

גם אני הייתי בכנס והנתון שהכי הרשים והדאיג אותי הוא שבמחקר שוודי שנעשה על ילדים מאומצים מרוסיה בשוודיה, נמצא כי 52% מהם סובלים מאיזשהו סימפטום או סימפטומים של תסמונת אלכוהול עוברית, איפהשהו על הרצף כי התסמונת הזו היא בעצם רצף של תסמונות שונות, מהקל אל הכבד.
עוד נתון שהדהים אותי הוא שבארה"ב כ-89% מהילדים שהגיעו מבתי ילדים בחבר העמים סובלים מהפרעות קשב וריכוז וליקויי למידה. זה המון.
בכנס הושם דגש גדול על איבחון, הודגש כי רוב הרופאים ואנשי המקצוע בארץ לא מספיק מכירים את התסמונת ולכן לעיתים קרובות לא מאבחנים.
לצערי לא דובר מספיק על טיפול וגם המרכז שקם בשניידר עומד לעסוק יותר באיבחון מאשר בטיפול.
למה? נאמר שמחוסר תקציב.
עצוב וחבל.
 

dana180

New member
תסמונת אלכוהול

מסכימה איתך חייכנית שזה חשוב מאוד שתהיה מרפאה מיוחדת שעוסקת בנושא העובר השתיין.
אבל מהיכרותי האישית את הנפשות הפועלות עיקר המחקר עסק בתישאול נשים שילדיהן נולדו בארץ.מסתבר שיש פה בארץ הרבה ילדים עם התסמונת .
הילדים שהגיעו מרוסיה ומזרח אירופה הם לא חלק מהאוכלוסייה הנבדקת כי לא ניתן לתחקר את היולדות שלהם.
כל ההרצאות שהיו אתמול ביום עיון אכן מרגשות אבל לא בטוחה שמסכימה להפיל את כל הבעיות על התסמונת הזו.
לי יש תיאוריות אחרות לגבי מקור הבעיות אבל זו דעתי האישית בלבד. מקווה שאת מבינה למה אני מתכוונת.
ועוד רציתי להוסיף שגם למומחים הגדולים ביותר לתסמונת העובר השתיין קשה מאוד לאבחן את התסמונת כשלא מדובר בסממנים בולטים במיוחד כמו
מבנה הפנים שאופיני לילדי התסמונת.
 

dana180

New member
קישור למאמר של נטע וייס ויהודה סנצקי

שימו לב לשורות הבאות בהקדמה למאמר:
יש להדגיש שהפגיעה המלאה מאלכוהול (FASD) כוללת רק את חלקם הקטן של הילדים הנפגעים מחשיפה לאלכוהול במהלך ההיריון ומהווה למעשה קצה קרחון.
רוב הילדים שנפגעים מהאלכוהול אינם סובלים מהתסמונת המלאה אלא מבעיות למידה, ריכוז וקשב והפרעות התנהגות ללא הממצאים הגופניים הבולטים, ולכן קשה מאוד ולעתים אף בלתי אפשרי לקשור את הליקויים לחשיפה לאלכוהול במהלך ההיריון.מחזק את מה שציינתי ואף יותר.
אני גם חושבת שילדים מאומצים עוברים הרבה יותר אבחונים מילדים ביולוגיים כבר מגיל קטן בגלל מודעות ויתכן שזה גם מסביר למה הם סובלים יותר מבעיות למידה,קשב וריכוז וכו' ..
 
השאלה היא האם יש דרך לאבחן את הילדים באמצעות

בדיקה כל שהיא? כי אם אין סממנים חיצונים, אין שום אפשרות להורים לדעת. בעיות לימודיות והתנהגותיות יש גם לילדים שלא סובלים מהתסמונת.
 
למעלה