בוקר טוב לכולם! רציתי לתייעץ איתכם

relax

New member
בוקר טוב לכולם! רציתי לתייעץ איתכם

מה אפשר לעשות לגבי לקוחה שהזמינה עבודה (בעיצוב) ונראה כי היא אינה מעוניינת להמשיך את ההתקשרות בינינו, מסיבות שאינן ברורות, אבל העבודה כבר נעשתה כמעט עד סופה...
 

bell2002

New member
לברר איתה ברצינות מה קורה

לא לתת לזה להיות מעורפל. זה יפגע בך בסופו של דבר. אני יודעת שזה לא קל להיות אסרטיבית ואולי לקבל תשובה לא נעימה, אבל בכל מקרה אם הלקוחה החליטה כדאי שתדעי מזה.
 

Dulcinea

New member
כמה עצות

אני מכירה טוב מאוד את המצב הזה שאנחנו מאוד רוצים עבודות ולכן לא מלחיצים את הלקוחות אבל שיש לקוחות שמנצלים את זה. אני לפחות, משתדלת מאוד מאוד לעבוד תמיד עם הזמנות עבודה. ברגע שיש לך הזמנת עבודה ביד - את מסודרת. הלקוחות תמיד ירצו להשאיר את המצב כמה שיותר מעורפל ולפיכך את האפשרויות שלהם כמה שיותר פתוחות. בקטע הזה, מאוד מאוד חשוב לפתח גישה ברורה. בסגנון שלך, בשיא העדינות או האסטרטיביות, להבהיר את הצד שלך - שעלייך להשקיע זמן ומאמצים ואלה לא יכולים להיות לשווא, עם כל זאת שאת "כמובן" "מאמינה לחלוטין ללקוח ולרצונו הטוב וכנותו". במקרה הספציפי הזה, האם יש לך התכתבויות כלשהן או אסמכתה אחרת להתקשרות בינכן? אני הייתי קובעת פגישה עם הלקוחה, כי דברים עדינים תמיד עדיף לעשות פנים אל פנים, ומבררת איתה את המצב לאשורו: האם העבודה עדיין בתוקף? אם לא, למה? כיצד בכוונתה לפצות אותך על הזמן והמאמץ שהשקעת? האם יש דרך לפתור את הבעיה שהתעוררה ולהחזיר את העבודה לחיים? וכו'. מקווה שעזרתי במשהו דולי
 

missB

New member
בעיה מוכרת

בעקבות מספר מקרים כאלה שקרו לי גיבשתי מדיניות מאוד ברורה בנושא. לא יודעת בדיוק באיזה תחום עיצוב את מתעסקת אבל אצלי מישהו שמזמין פריט בעיצוב מיוחד - מתבקש להשאיר מקדמה בגובה אחוז מסויים מעלות הפריט. כך גם במקרה הכי גרוע, שהאדם נעלם/מסרב לשלם על ההזמנה שלו, עדיין חלק מהעלות כוסתה מהמקדמה.
 

missB

New member
את מתלוננת??../images/Emo8.gif

כאשר מזמינים פריטים מהקולקציה הקיימת שלי בשינויים קלים בלבד (צבע, אורך וכו'), אני לא רואה צורך לגבות מקדמה. במקרה הכי גרוע שהלקוח מתחרט אני פשוט מוכרת למישהו אחר. הסיכוי להתקע עם סחורה קטן יותר. אני הרי לא מנסה להקשות על לקוחות נכון? המקרים שאני דיברתי עליהם הם אלה שמישהו בא עם רעיון משלו או לחילופין יושב יחד איתי ומעצבים דגם מיוחד שיתאים לצרכים ספציפיים שלו. ואז במקרה של התחרטות אני נשארת עם סחורה שלא תמיד יש לי מה לעשות איתה. היה לי מקרה של מישהו שבא עם הזמנה מיוחדת למשהו שהוא רצה לתת מתנה ללקוח שלו מחו"ל. אחרי שהכנתי הוא התקשר להגיד שהעסקה שלו עם הלקוח שלו לא יצאה לפועל ולכן אין לו צורך במתנה. הוא אמנם הבטיח לשלם אבל לקח לו משהו כמו שלושה חודשים להזכר בעניין ולהואיל לשלוח שיק על יתרת הכסף. אז בהחלט שמחתי על כך שלקחתי מהנ"ל מקדמה כי עם הפריט שהוא ביקש אין לי מה לעשות מלבד להתיך. מקרה זה ועוד כמה מקרים דומים לימדו אותי לקח חשוב.
 

siv30

New member
היי רלקס

לא ברור לי אם את עובדת ע"פ חוזה, הזמנת עבודה, הזמנה במיל, תשלום מראש או סתם בע"פ. הכי חשוב לעניות דעתי הלא קובעת הוא הסכם עבודה, קרי : ההזמנה צריכה להיות מעוגנת בכתב כולל הפריט שהוזמן, הסכום שהוסכם כתמורה, מועד האספקה וסייגים כמו לדוגמא מה קורה בזמן ביטול, שינוי או תוספת של הפריט. בלי כל אלה, מאוד יהיה לך קשה להוכיח את ה"עסקה" וזה יהיה תלוי מילה שלך כנגד מילה של לקוחה (מצב שאני לא הייתי רוצה למצוא את עצמי בו כי לקוחות הם עם קשה עורף לפעמים, למרות שמכניסים כספים).
 
אני עדיין מתלבטת ואין לי תשובה

החלטית... זה יכול לקרות בכל עיסוק והזמנת עבודה. כשקובעים משהו והצד השני מבטל, בלי שום הסבר או לחילופין הסבר שאינו מתקבל על הדעת... חוזה/הסכם עבודה יכול לפתור הרבה בעיות של אי הבנות ויוצר רמה ברורה של הסכמה בין הצדדים אבל... כשמישהו לא רוצה בשרות שלנו, אז הוא לא רוצה... המטרה שלי תמיד היא המשך העבודה ביחד. פיצוי כספי ירכך את עוגמת הנפש אבל לא ימשיך את העבודה... שיחה במקרה כזה כבר לא תועיל, לדעתי, מכיוון שלך ברור כבר שאינה רוצה בהמשך, והיא כנראה מתחמקת...כי היא לא רוצה... אז מה תעשי בשיחה? תגידי לה שהיא "לא בסדר" ושככה לא מתנהגים? אני לא הייתי הולכת לשיחה, הייתי "בולעת את הצפרדע", ממשיכה להתרכז בדברים הבאים שיש לפני ולא מה שהיה... וגם, לומדת משהו מזה על דרך פעולתי שהביאה אותי למצב זה. הסכם כתוב בין הצדדים מכניס לדברים את אלמנט חוסר האמון. כי מטיבעו הוא מגן על הצדדים מפאשלות של הצד השני. זה בערך כמו לשבת בארוחת ערב עם קסדה... אני תמיד מתנדנדת בין האמון שאני נותנת באנשים ולפעמים מקבלת מכה בחזה לבין להיות מאוד מסודרת ומאורגנת ואסרטיבית בכתב. לפני כמה זמן,שאלתי איש עסקים בעל שנות וותק רבות, מבוסס מאוד שמעסיק אנשים בעסק שלו, האם הוא עובד עם חוזים? הוא אמר לי שלקח לו הרבה זמן למצא את האנשים שאיתם יוכל להרגיש בטוח ולעבוד בלי חוזים.שאם צריך חוזים זה אומר שאין אמון... ואם אין אמון אז העבודה לא יוצאת טוב. לדעתי, כדי ליצור קשרים טובים כדאי (לא תמיד אפשר) לבסס אותם על אמון. החוזים/ההסכמים יש בהם משהו שמחייב וגם עושה איזה תחושה של "נו נו נו". אולי אני תמימה אבל אני תמיד מקווה שיש אנשים שאפשר לעבוד איתם מתוך הנאה ואמון. וזה אומר גם הקליינטים וגם אנשים שעובדים איתי. מקווה שתמצאי את הדרך הטובה ביותר עבורך וספרי לנו מה החלטת ומה עשית ערב נעים
 

siv30

New member
אבל...אבל...אביבה

את לא חושבת שבימנו אנו הסיכון גדול ועדיף בעסק קטן למצוא את הדרך הבטוחה שתאפשר הישרדות?
 
אמרתי שאין לי תשובה מוחלטת...

אני לא חושבת שיש תשובה מוחלטת. יש כל הזמן הסכמים כתובים שמופרים, ויש כאלה שאינם כתובים ומקויימים עד הפרט האחרון. כתיבת הסכם אינה דרך בטוחה מכיוון שכשעבודה נפסקת אז היא נפסקת. זה שהיא בטוחה מבחינת הניירת לא מבטיח את זרימתה השוטפת הלאה... וגם לא את התשלום עבור העבודה שנעשתה. לי חשוב שתזרום עוד ועוד עבודה ולפעמים חתימה כזאת עלולה לרתיע... ומצד שני, מי שנרתע מלחתום על הסכם, יכול להיות מאוד שהוא האדם ש"יבריז" ולא ישלם. אני מאמינה שהשרדות בנויה על היחסים שנוצרים בין בני האדם ובמיוחד בעסק קטן. אדם שהיה מרוצה לא רק מהעבודה אלא גם מהיחס והשרות יביא את השכן או החבר אלי. הנייר הזה, ההסכם, אין לו שום תוקף מכיוון שמי שהוא בעל עסק קטן לא ילך לתבוע את הסכום כי הוא צריך להמשיך לעבוד ולא להתעסק עם הסכום הזה שלא שולם לו... למרות שיש כאלה שכן תובעים אותו בסופו של דבר. זו דעתי בלבד, כשזה קרה לי, היה לי ברור שאני עשיתי שם משהו שגרם לאדם שמולי להתיחס כך לחוזה הלא כתוב בינינו.למדתי ממה שהיה הרבה דברים שלא חזרתי עליהם אח"כ. כמו למשל, איך לנהל את פגישה העבודה בדרך כזאת שיהיה ברור שאני לא מזיזה עפרון בלי תשלום.אני אגב, מבהירה באופן ברור לחלוטין ומאוד אסרטיבי שאני עובדת עבור כסף.נקודה. אני חושבת שנגענו כאן בנקודה מאוד חשובה: איך אנחנו מציגים את עצמנו - או ליתר דיוק - אין אנחנו משווקים את עצמנו? האם אנחנו מבהירים את הכל עד הסוף? מה המסר שקולטים מאיתנו כשיושבים ומסכמים איתנו דברים? לדעתי הדבר הראשון שמקשר בין בעל העסק לקליינט הוא הקשר האנושי שנוצר ביניהם במפגש. אח"כ יזרמו הדברים בהתאם. האם אתם חושבים שאתם משווקים את השרות שלכם בלבד? כשאדם פונה אליכם, הוא פונה בגלל השרות או שיש קשר גם להכרות שלו איתכם? אם יש מסביב עוד כמה אנשים שנותנים את אותו השירות שאתם נותנים מדוע שיקחו אתכם ולא מישהו אחר?
 

missB

New member
זו אכן סוגיה מורכבת

להחתים לקוח על הסכם או לחילופין לדרוש מקדמה לפני תחילת עבודה, עשוי להתפס בעיניו כהבעה של חוסר אמון. מצד שני מספר לקוחות שעבדת מולם באמון מלא והחליטו לא לשלם, יכולים לגרום לנזק כספי רציני ולפגוע בהשרדות העסק. אז צריך לעשות איזושהי הערכת נזקים מכל אחד מהמצבים הנ"ל ולהחליט מה עדיף. הבעיה עם הסכם כתוב זה שהוא לא ממש שווה שום דבר. אם לא מדובר על סכומים ממש גבוהים, סביר להניח שלא נטרח לקחת אנשים לבית משפט כדי לחייבם לשלם. אז מה זה משנה מה רשום? זה אולי עוזר להבהיר ללקוח שאתה מצפה ממנו לשלם עבור העבודה/מוצר אבל אם הוא לא רוצה, אין הרבה מה לעשות בנדון. לכן אני אישית מעדיפה את שיטת המקדמה, כך כשאני מתחילה לעבוד אני יודעת שלפחות עלות החומרים מכוסה ואם חלילה הלקוח מתחרט, אני לא צריכה לרדוף אחריו ואני לא מפסידה את כל מה שהשקעתי במוצר. אבל שוב, זה עניין של החלטה שכל אחד צריך לקבל לגבי העסק שלו. זה תלוי בסוג המוצר/עבודה שעושים ובסוג הלקוחות.
 

relax

New member
בוקר טוב ותודה על התגובות!

אני די נוטה לדעתה של אביבה. קשה לי לחשוב על זה שכל לקוח שיפנה אלי אני מייד אשלוף חוזה ואחתים אותו. אני לא בנוייה נפשית לדברים האלה... סוג העיצוב בו אני עוסקת הוא עיצוב גרפי והשקעתי בעבודה זמן לא מבוטל, למרות שנהניתי מכל רגע, אבל זמן שווה כסף ולא נראה לי שאני אקבל את תמורתו. אני חושבת שאני אזמן את הלקוחה לפגישה בה אני אנסה לברר לעומק מה קורה, ואולי אפילו אצליח לשכנע אותה לקבל את העבודה ואם יש תיקונים או תוספות-יש על מה לדבר. חבל שהעבודה תישאר במגירה.. תודה לכולם ושיהיה רק טוב!
 

שש שבע

New member
היום השוק כל כך קשה

שבעלי עסקים מבקשים את הכסף במזומן (אפילו שקל שקל בשקית ניילון) זה שאני מקבלת צ'קים זו כבר הבעת אמון, כי אני כנראה מזן חולף.
 

siv30

New member
מאוד קשה לעבוד על בסיס אמון

אם את רוצה עסק משגשג ומצליח, מינימום עוגמת נפש ומינימום הוצאות את חייבת לחשוב עיסקית. מחשבה עיסקית איננה מבוססת על אמון, פעם בסיכום עיסקה היו לוחצים יד ואומרים מזל טוב (בבורסת היהלומים), היום המנהג הזה פס מהעולם. לאנשים יש יותר ויותר נטיה לנצל סוג של אמון שאת נותת בהם. מעבר לכך, אני באמת מאמינה במה שאמרת שאנחנו לא נרוץ לממש את החוזה על סכומים קטנים, מה שעוד יותר מדגיש את הצורך לסגור את העיסקה שיהיה כדאי לשני הצדדים לממש אותה.
 

bell2002

New member
שאלה פרקטית לאביבה

מה ואיך את אומרת ללקוח שמבהיר לו שאת לא מזיזה עפרון ללא תשלום? אני שואלת כי זה מאוד מתנגש לי עם הרבה דברים, האם לא עושים לפעמים דברים גם ללא תשלום? דברים שהם אקסטרא אבל גורמים ללקוח להיות שלך לאורך זמן? או שאולי הכוונה שאת לא מזיזה עפרון בלי שיש עיסקה? וגם בנושא של האסקטיביות, מעניין אותי מה את ממש אומרת ללקוח שמבהיר את הנקודה. אני החלטתי לגבי העסק שלי, שאהיה הטובה ביותר בשוק. אני עובדת במתח מחירים נמוך יותר עכשיו ועושה כמעט הכל כדי שתלמידיי יבינו את החומר הלימודי והכל כדי לבסס לי קהל לקוחות נאמן שיפרסם אותי מכל הלב. ובנתיים... טפו טפו טפו, זה מוכיח את עצמו לחלוטין.
 

שש שבע

New member
אומנם לא קוראים לי אביבה, אבל אני א

אענה. על פי חוק, אם יש הזמנה, את חיבת לרשום אותה, או בפנקס הזמנות שאת מדפיסה,ורושמת את מהות ההזמנה מחירה, או שאת גובה סכום מסוים, ומוציאה חשבונית, ומפרטת עליה את ההזמנה, זו גם הזמנה. את מבקשת דמי קדימה, כי את צריכה להוציא דף ניר לרשויות , שיתנו לי אפילו 50 ש"ח על חשבון, בדרך כלל, אנשים נותנים את המיקדמה ללא בעיה, ואם אין? ויש רק 50? אז אני מקבלת את ה-50 ש"ח. אדם לא רציני לא יוותר בקלות על ה-50 ש"ח שלו, גם אם יבזבז את זמנו ואת זמנך, אני עם סיכום ההזמנה, אומרת מה סדר העבודה, ומה סדר התשלום (נותנים משהו על חשבון, ואחר כך או שתחלקו או שתשלמו כשתקבלו את השמלה, בכל אופן, העיקר שכשהשימלה יוצאת סוגרים איתי חשבון, יש כאלה שמסתמכות על הכסף של החתונה, אז אני מבקשת צ'ק דחוי ליומיים אחר כך) ומי שלא רוצה לתת על חשבון, תדעי שהוא לא רציני, או מישהו שימרר את חייך אז יותר טוב שלא יזמין. אני מכירה אישה אחת שבנתה בית, יפה ועשתה בו הכל משהו, אבל עוד לא היה פועל אחד שיצא ממנה מרוצה, כולם אכלו אותה בקטע של הכסף, או לא שילמה, או שילמה פחות, או מאוחר. יש טיפוסים כאלה, ושומר נפשו ירחק.
 

שש שבע

New member
דוקא עניתי אבל על השאלה העיקרית

אז הנה אוסיף, גם אני עושה דברים ללא תשלום, לזה אני קוראת צ'ופרים, אבל אסור שהצ'ופר יהיה מאוד יקר כי תפסידי, למשל, נניח ואני מוכרת שמלה ב2000 ש"ח (אל תיבהלי זה זול, ומדובר בשמלות חופה) למרות המחיר הזול, אני עושה עוד הרבה דברים בחינם, אני משאילה תכשיט בחינם, נכון שהתכשיט עולה לי, אבל עלותו היא חד פעמית, ואני משאילה אותו מספר פעמים ככה שבסופו של דבר זה יוצא מעט פר כלה, לפעמים כלה מתאהבת בתכשיט ורוצה לקנות , אז אני מוכרת לה בזול יותר ממה שתמצא בחנויות, אז בקצה, העלות הזו גם ממומנת, חוץ מזה אני תמיד נותנת לכלה איזה שי, לפעמים זה תחתון, לפעמים איזו פיג'מה שקיבלתי במחירים מוזלים, או משהו אחר. לפעמים הן מתענינות בזר חי, אז אני מתנדבת להכין להן את הזר בעלות הפרחים (לקחתי קורסים בשזירת פרחים) ככה שהן יוצאות עם זר במחיר של 30 ש"ח במקום מאה חמישים לפחות. לפעמים כאשר מעבר לשמלה הכלה קונה עוד פריטים במחיר מכובד, אני עשויה לתת לה בגחמה של רגע איזה פריט, הכל לפי הנתונים. אבל סתם ככה אני לא מציעה מיד בהתחלה מתנות,אותי מתנות שמציעים בהתחלה מפחידות , אולי מנסים לסמא אותי בקשר לפגמים במוצר. אני אומרת מה כלול במחיר, ומה לא, ככה יודעים מה המסגרת. וכשהם מקבלים בסוף יותר מהמסגרת הם יוצאים מרוצים, ואת קידמת את מכירותיך. בכלל נעים לי תמיד אחרי שאני נותנת את החשבונית לתת עוד שי, שיזכרו אותי לטובה מה רע?
 

שש שבע

New member
ואגב מתח רווחים נמוך

קל לעשות את זה כשאת בבית, פחות כשאת משלמת שכירות, הבעיה תתעורר כשאת תביני שאת עובדת קשה מידי, בשביל פחות. ותנסי להעלות את המחירים, יזכרו אותך כ"זולה" ולא יבינו מאיפה המחירים האלה. תבדקי רק מה העלויות האמיתיות שלך, ותנסי לשווק את עצמך בהתאם, וגם להיות אטרקטיבית במחירים.
 

siv30

New member
היי בל, אני מסכימה שאסרטיביות היא

החלק הקשה ביותר בכל העיניין. אני מסכימה שאנחנו עושים הרבה דברים מעבר ואני מסכימה שאחת השיטות היא להיות הטובה ביותר במחיר הנמוך ביותר. אבל אם את חושבת עסק ורווחים את לא יכולה להרשות לעצמך לוותר. זו הפרנסה שלך, של ילדיך ושל המשפחה את לא מחלקת לנזקקים. אז או קיי מתח רווחים נמוך היא אחת השיטות, אבל אפילו הרשתות הגדולות שנודטות בגישה הזו, לא אוחזות בה לאורך זמן ואחרי תקופה מעלות את המחיר.
 
למעלה