בחירה.

בחירה.

עלתה בדעתי שאלה בנושא הבחירה שיש לאדם, והאחריות על מעשיו המשתמעת מכך. האדם לעולם אינו יכול לבחור בדבר שהוא רע בשבילו, ואם בחר ברע, זה רק מפני שלו עצמו נראה כי הוא טוב ויש לו תועלת מזה, אך לעולם אדם אינו יכול לפעול רע בשביל עצמו, ותמיד הוא בוחר במה שטוב (לעצמו) ואף אם עשה איזו מצווה (דתית או חברתית) זה מפני שהוא סבור שזה טוב. לכן כל המושג "בחירה" לא ברור מראש, שהרי אם יביאו לאדם דבר טוב ודבר רע , לא ייקרא בחירה, שהרי פשוט שירצה את "הטוב", ואם בחר במשהו, סימן שמבחינתו זה יותר טוב, ולא נוכל לשאול אותו "למה בחרת ברע", והרי מבחינתו זה טוב. (הרי גם אם יבחר בטוב "הטוב" זה רק בגלל שגם זה לגביו טוב) נראה לי שהתשובה היא כזו: יש שני סוגים של "טוב". יש טוב מוחלט, דהיינו האמת, הדבר הנכון (שהוא יותר "טוב") ויש "טוב" יחסי (דהיינו הפחות טוב לעומת הטוב היחסי, ולגביו אנו קוראים לו "רע", אך באמת אין "רע") (מוכיח ובעל עברה לאו דווקא במשמעות הדתית) מוכיח: למה בחרת ברע? בעל עברה: לא בחרתי ב"רע", בחרתי בטוב, (היחסי). מוכיח: למה הכרעת שה"טוב" הוא היחסי ולא האבסולוטי (המוחלט, שהוא גם טוב לך)? בעל עברה: כי טוב (נוח) לי לבחור בטוב (יחסי). מוכיח: לא ענית על השאלה, אם הייתי שואל למה בחרת ברע, זו היתה תשובה, אבל אני שאלתי למה הכרעת לבחור בטוב היחסי. זאת אומרת, התביעה על האדם היא לא על עצם הבחירה, אלא על ההכרעה בשכלו להחשיב כבחירה מוצדקת את הטוב היחסי.
 

Lu Tze

New member
אתה חשבת על הרעיון שאף אדם לא

בוחר ברע? פשוט יש רעיון של סוקרטס (או אריסטו, אני תמיד מתבלבל בין שניהם) שאומרת שאף פעם אדם לא בוחר ברע אלא הוא עושה שיקול דעת גרוע, כאשר המטרה המקורית של האדם היא תמיד טוב. בכל מקרה,בחירה היא לא תמיד בין "טוב ו"רע", בחירה יכולה להיות גם בין גלידה לפיצה או משהו כזה. אני, שלא מאמין ב"טוב מוחלט" חושב שאף פעם האדם לא יבחר ברע כפי שאתה מגדיר אותו אבל גם אני לא מאמין במושג ה"רע", "רע" זה מה שמזיק למישהו יותר ממיטיב בשילוב עם נורמות חברתיות מכיוון שבחירות בחיים זה לא עניין של שחור ולבן, בחירה היא למעשה שילוב של שיקולים ולכן על כל אדם להחליט איזה שיקול חשוב לו יותר. אם מה שאתה אומר זה שלכל אדם יש את השיקולים שלו אז בכל בחירה השיקולים האלו יבואו לידי ביטוי ולכן אין לאדם אפשרות בחירה אז זה כמו לומר שבכל מקרה אדם מבצע רק בחירה אחת ולכן אין זכות בחירה. כל עוד יש לאדם אפשרות לבחור בין לפחות שתי אפשרויות יש לו זכות בחירה
 
מה שאתה אומר זה נכון

אבל לא קשור למה שאני דיברתי עליו. אתה בטעות תירגמת את מה שאמרתי "אבסולוטי" ל"אמת אבסולוטית כללית" ולא לזה התכוונתי. לכל אחד יש את הטוב האבסולוטי שלו, למשל, לא לעשן סיגריות על פני כן לעשן.
 

Lu Tze

New member
לא הבנתי

אבסלוטי=מוחלט. אז למה אתה מתכוון כשאתה אומר שלכל אחד יש את הטוב המוחלט שלו?
 
אני מתכוון

להבדל בין לעשן עכשיו סיגריה טובה לבין לא לעשן ולזכות בחיים ארוכים יותר. (לא התכוונתי לומר שלכל אחד יש את הטוב האבסולוטי שלו. יש רק טוב אבסולוטי אחד והוא קיום מצוות כמובן)
 

Lu Tze

New member
טוב, תחליט

או ש"אתה בטעות תירגמת את מה שאמרתי "אבסולוטי" ל"אמת אבסולוטית כללית" ולא לזה התכוונתי. לכל אחד יש את הטוב האבסולוטי שלו, למשל, לא לעשן סיגריות על פני כן לעשן. או ש"לא התכוונתי לומר שלכל אחד יש את הטוב האבסולוטי שלו. יש רק טוב אבסולוטי אחד והוא קיום מצוות כמובן"
 

SHLF

New member
זכות בחירה

כאשר לאדם אין זכות בחירה ,זה לא בהכרח אומר שיש לו אפשרות אחת ולכן בה הוא יבחר אלא, שינשם סיבות שלא תלויות באדם והן אלא שיגרמו לו לבחור באפשרות א´ ולא באפשרות ב´. לדוגמא,בפיסקה הקלאסית (ניוטונית)ישנו העיקרון שאומר שאם נדע את המצב ההתחלתי של חלקיק מסוים ,נוכל לנבא בכל רגע בזמן את מצבו ומקומו. אם לוקחים עיקרון זה ומכילים אותו על האדם ,אז אם נדע את המצב ההתחלתי של האדם,ונדע את הסיטואציה שבה האדם מתמודד איתה כרגע נוכל לנבא בוודאות איך הוא יגיב (לפי רעיון זה, לאדם אין חופש בחירה משום שאנו קובעים את התנהגותו על פי המידע שיש לנו לגביו-זוהי תורה דטרמיניסטית - שבה להכל יש סיבה). גם תורתו של פרויד היא תורה דטרמיניסטית מובהקת כי היא מקשרת בין דברים שקרו בילדות להתנהגותנו כאנשים בוגרים.
 

seeyou

New member
בחירה../images/Emo121.gif

אני יוצא מהנקודה ש"התוכנה" ספציפית של אדם מסויים הוא ירבוב של זרע וביצית של ההוריים... כך נקבע...גודל האברים,עמידה מול הוירוסים,תולדה של "כשורים"..... בינייהם גם התבונה.... ישנם דברים שאדם בוחר במשהו מתוך ידע מוקדם ואז 99% הוא יבחר טוב! "ידע מוקדם" יכול להיות גם חלק מ"נורמות חברתיות" -חינוך... מצב שני-באשר הוא בוחר ללא ידע מוקדם! דוגמה-הסרט דלתות מסתובבות... האם אדם פונה ימינה או שמולה זאת "בחירה"? נניח שלהגיע לחיפה אפשר דרך כביש החוף או דרך הכביש הישן... איך הוא יכול לבחור? אז כך... בכביש מהיר - פחות זמן-פחות פקקים... בכביש צדדי-נוף... אין קשר לטוב או רע! סטטיסטיקה של תאונות דרכים לא יעזור ....
 
למעלה