איברים כלשהם
אני לא מתיימר לומר דבר על מערכת העצבים והמוח וכ"ו אבל ברור שהגוף אחראי לחישובים.
פלט אחד של פונקציה חישובית הוא רצון, פלט אחר הוא מחשבה. שניהם עשויים מאותה המהות- חישובים. הם נגישים למשתמש ברמת הממשק בלבד, ואילו הפונקציה עצמה היא בבחינת קופסה שחורה, כלומר עיקרון הסתרת המידע פועל עליה, מה שהופך אותה ל"לא רציונלית" רק מבחינת המשתמש, אבל מבחינה מערכתית היא חישובית ולכן רציונלית (אם חישוב הוא דבר רציונלי).
התיפקודים הידועים רק לסובייקט הם, אם כן, ברמת ממשק, ואינם ידועים לו מצד תוכנם! ה"נפש" על תיפקודיה היא דווקא הדבר הכי פחות ידוע לסובייקט, כלומר הכי פחות ידוע באופן ישיר. הוא ידוע ברמת הממשק ולא יותר, אבל ידיעה רק ברמת הממשק פירושה שיש הסתרת מידע (מה שמקל על תיקשורת יעילה בין פונקציות).
כך שאם אני "יודע ישירות" שיש לי רצון, הרי אין זה אלא ידיעה ברמת ממשק, ואני לא יודע מה מתחולל בעובי הקורה בתוך הפונקציה החישובית שאני קורא לה "רצון".
אבל להסיק מכך שהרצון וההכרעה הערכית וכ"ו הם "לא רציונלים" זו קפיצה למסקנה חסרת שחר. הם רציונלים אלא שרמת המשתמש שבה מתפקדת הפונקציה החישובית הקרויה "תודעתי" לא משיגה את הרציונל העומד מאחוריהם. הם תיפקודים אוטומטיים- ורציונלים.