בסקר התיירות שנעשה עד ספטמבר 2023 עולה שהתיירים נתנו ציון של 4 מתוך 5, ללא הבדלים מהותיים בין תיירים ממדינות שונות ואופי הביקור

EHP12

Well-known member

גם תיירים שהגיעו במקומות עם תחבורה ציבורית טובה הם נתנו לה ציון טוב של 4.

הסבר אפשרי:
לפי הסקר, יוצא שבקרב התיירים שלא הגיעו לפה בטיול מאורגן, אצל הרוב הטיול הסתכם בירושלים ותל אביב. שתי ערים שדי אפשר לכסות ברגל, את החלקים התיירותיים שלה. והקישור הרכבתי די טוב. ויש את הרכבת הקלה בירושלים שמקלה על ההתניידות. שליש מהעצמאים היו בים המלח. שבמקרה הזה אף על פי ש-486 לא תדיר, הוא אמין למדי, ופשוט היו מתזמנים אליו לפי הזמנים בגוגל מפס. כשאתה מטייל ברגל או ברכבת או בקווי אוטובוס אמינים למדי בפריפריה. אז החוויה תהייה יותר טובה, ממי שעושה את הדרך כל יום מחולון או מכפר סבא למרכז המטרופולין.

Ccyclist

Well-known member

גם תיירים שהגיעו במקומות עם תחבורה ציבורית טובה הם נתנו לה ציון טוב של 4.

הסבר אפשרי:
לפי הסקר, יוצא שבקרב התיירים שלא הגיעו לפה בטיול מאורגן, אצל הרוב הטיול הסתכם בירושלים ותל אביב. שתי ערים שדי אפשר לכסות ברגל, את החלקים התיירותיים שלה. והקישור הרכבתי די טוב. ויש את הרכבת הקלה בירושלים שמקלה על ההתניידות. שליש מהעצמאים היו בים המלח. שבמקרה הזה אף על פי ש-486 לא תדיר, הוא אמין למדי, ופשוט היו מתזמנים אליו לפי הזמנים בגוגל מפס. כשאתה מטייל ברגל או ברכבת או בקווי אוטובוס אמינים למדי בפריפריה. אז החוויה תהייה יותר טובה, ממי שעושה את הדרך כל יום מחולון או מכפר סבא למרכז המטרופולין.

הנתון העיקרי בסקר הוא ש 70% מהתיירים הם תיירים עצמאיים, רק 30% תיירי קבוצות מאורגנות.

פעם אחר פעם הבעתי בפורום את עמדתי שהתיירות המודרנית היא עצמאית ותיירות הקבוצות שייכת או לעבר או למרכיבי אוכלוסייה שאינם עצמאיים מספיק לטייל לבדם. פעמים רבות נאמר לי שהתיירות לארץ היא בעיקר של תיירות מאורגנת ודאגתי לתייר העצמאי אינה נכונה לקייס הישראלי.

הנה - 70% מהתיירות לישראל היא של תיירים עצמאיים לפי סקר של משרד התיירות.

לגבי התח"צ - שביעות הרצון נובעת מהציפיות. מי שמצפים לתחבורה ברמה שהיא אולי ברמה נמוכה יותר מאשר במטרופולינים גדולים באירופה ומקומות אחרים,,אך מוצא תחבורה סבירה שאפשר להתנייע בה ממקום למקום ברוב ימי השבוע - יהיה שבע רצון.

אדגיש שהיעדר התח"צ בשישי ושבת עולה לישראל ביכולת להיות חלק מתיירות סופי השבוע, אפילו שאפשר לחזור לנתב"ג בתח"צ ביום א'. זהו שוק חזק בקרב אוכלוסיות צעירות משום שהוא מאפשר להנות מטיול לחו"ל מבלי להוציא ימי חופשה. משום שלפי הסקר מרבית "קבוצות" התיירים, כ 50% הם אנשים המטיילים לבדם.

אני מכיר את החוויה התיירותית של מספר קרובים שלי שאינם ישראלים (הוריי עלו לארץ, המשפחה המורחבת נשארה באנגליה) שביקרו בארץ. חלקם השתמשו בתח"צ, חלקם במוניות, רבים מהם הביעו חוסר רצון לנהוג בארץ - אפילו אלו שנהגו בעבר בצד ימין, ובמיוחד קרובים שרגילים לנהוג בצד שמאל בלבד (אני מודע שזה ענייו מיעוט לנהגים מבריטניה, אך גם אוסטרליה והודו שנוהגות בצד שמאל הוזכרו בסקר).

אגב - אני חושב שתיירים רבים יזדעזעו מכך שסעיף הדת אפילו קיים בסקר, ומכך שהוא מהווה סעיף חשוב כל כך בניתוח הנתונים. אינני חושב שהייתי צריך למלא סעיף דת באף סקר או טופס תיירותי במדינה אחרת. במפקד האוכלוסין הבריטי יש סעיף דת אך הוא נוגע לאמונה האישית ולא להשתייכות המשפחתית המסורתית. במפקד 2001 היה אחוז אוכלוסייה שהגדיר את עצמו שייך לדת ההג'דיי מסרטי מלחמת הכוכבים וזה היה חוקי לחלוטין. מותר למלא בסקר הגדרות כמו אתאיסט או לכתוב מה שבא לכם בשורה הריקה. בארץ משייכים אנשים לדת לפי השיטה הטורקית בין אם ירצו בכך או לא.

נערך לאחרונה ב:

EHP12

Well-known member
אגב - אני חושב שתיירים רבים יזדעזעו מכך שסעיף הדת אפילו קיים בסקר, ומכך שהוא מהווה סעיף חשוב כל כך בניתוח הנתונים. אינני חושב שהייתי צריך למלא סעיף דת באף סקר או טופס תיירותי במדינה אחרת. במפקד האוכלוסין הבריטי יש סעיף דת אך הוא נוגע לאמונה האישית ולא להשתייכות המשפחתית המסורתית. במפקד 2001 היה אחוז אוכלוסייה שהגדיר את עצמו שייך לדת ההג'דיי מסרטי מלחמת הכוכבים וזה היה חוקי לחלוטין. מותר למלא בסקר הגדרות כמו אתאיסט או לכתוב מה שבא לכם בשורה הריקה. בארץ משייכים אנשים לדת לפי השיטה הטורקית בין אם ירצו בכך או לא.
דווקא בגלל שישראל היא ארץ הקודש שמושכת תיירות דתית, חשוב לדעת את דת המבקרים. בעיקר כדי לדעת כמה יהודים מגיעים. כי במקומות בו בריטניה, צרפת, ארצות הברית, בלגיה וקנדה גם בשגרה בין 40% ל-60% מהמבקרים שמגיעים הם יהודים. וצריך לקחת את זה בחשבון. כי זאת לא תיירות רגילה.

אם אין לך שום הזדהות דתית אתה פשוט ממלא ״ללא השתייכות״.

Ccyclist

Well-known member
דווקא בגלל שישראל היא ארץ הקודש שמושכת תיירות דתית, חשוב לדעת את דת המבקרים. בעיקר כדי לדעת כמה יהודים מגיעים. כי במקומות בו בריטניה, צרפת, ארצות הברית, בלגיה וקנדה גם בשגרה בין 40% ל-60% מהמבקרים שמגיעים הם יהודים. וצריך לקחת את זה בחשבון. כי זאת לא תיירות רגילה.

אם אין לך שום הזדהות דתית אתה פשוט ממלא ״ללא השתייכות״.

מבחינת מי שחי במדינה מערבית - עצם השאלה מקוממת, העיסוק הנרחב בפילוח התיירים לפיה בעייתי.

אני מודע כמובן שהמוצר הצלייני - נוצרי שונה משום שהוא מתרכז באתרים פריפריאליים יחסית בגליל, בכנרת, בנהר הירדן ובגרסה המלאה שלו - בבית לחם שברשות הפלשתינית. היה עדיף לנסח שאלה בנוסח "האם ביקרתם באתרי הנצרות בגליל".

אם מדינה כלשהי באירופה היתה מפלחת תיירות יהודית בצורה דומה - הקהילה היהודית המקומית היתה מזדעקת. זה שבארץ זה נראה לכם נורמלי זו בעיה של יחסי דת-מדינה.

מבחינת מי שחי במדינה מערבית - עצם השאלה מקוממת, העיסוק הנרחב בפילוח התיירים לפיה בעייתי.

אני מודע כמובן שהמוצר הצלייני - נוצרי שונה משום שהוא מתרכז באתרים פריפריאליים יחסית בגליל, בכנרת, בנהר הירדן ובגרסה המלאה שלו - בבית לחם שברשות הפלשתינית. היה עדיף לנסח שאלה בנוסח "האם ביקרתם באתרי הנצרות בגליל".

אם מדינה כלשהי באירופה היתה מפלחת תיירות יהודית בצורה דומה - הקהילה היהודית המקומית היתה מזדעקת. זה שבארץ זה נראה לכם נורמלי זו בעיה של יחסי דת-מדינה.
השאלה אם אתה רוצה סקר שהוא ''פוליטיקלי קורקט'' או סקר שאפשר ללמוד ממנו משהו.
יש בישראל 2 אוכלוסיות תיירים, כאלה שבאו לראות את המדינה, לנפוש, תיירות צליינית ועוד והאם יכולים להיות מכל דת בעולם. ויש יהודים, שאופי הביקור שלהם שונה מאוד. יש סבירות גבוהה מאוד שלתייר היהודי יש משפחה או חברים או קרובים בארץ וזה ישנה מאוד את אופי הביקור, את צורת השימוש בתשתיות ועוד. המתכנן רוצה לדעת את זה.

שאלת הביקור באתרים צליינים בגליל לא נותנת מענה כי יתכנו הרבה תיירים נוצרים שלא יצאו לביקור בגליל ובכלל לא באו למטרת צליינות אבל כן יש להם דפוסים של תיירים קלאסיים
באירופה אין רלוונטיות לפילוח תיירות עפ''י דת. אין כמעט תיירות צליינית, יהודית או מוסלמית ואם יש זה ממש כלום ביחס למיליוני התיירים שמגיעים למדינות האירופאיות.

Ccyclist

Well-known member
השאלה אם אתה רוצה סקר שהוא ''פוליטיקלי קורקט'' או סקר שאפשר ללמוד ממנו משהו.
יש בישראל 2 אוכלוסיות תיירים, כאלה שבאו לראות את המדינה, לנפוש, תיירות צליינית ועוד והאם יכולים להיות מכל דת בעולם. ויש יהודים, שאופי הביקור שלהם שונה מאוד. יש סבירות גבוהה מאוד שלתייר היהודי יש משפחה או חברים או קרובים בארץ וזה ישנה מאוד את אופי הביקור, את צורת השימוש בתשתיות ועוד. המתכנן רוצה לדעת את זה.

שאלת הביקור באתרים צליינים בגליל לא נותנת מענה כי יתכנו הרבה תיירים נוצרים שלא יצאו לביקור בגליל ובכלל לא באו למטרת צליינות אבל כן יש להם דפוסים של תיירים קלאסיים
באירופה אין רלוונטיות לפילוח תיירות עפ''י דת. אין כמעט תיירות צליינית, יהודית או מוסלמית ואם יש זה ממש כלום ביחס למיליוני התיירים שמגיעים למדינות האירופאיות.

צליינות היא צורת התיירות המוקדמת ביותר. אחד הספרים המוקדמים ביותר שנכתבו בשפה האנגלית כפי שהתגבשה אחרי הכיבוש הנורמאני- סיפורי קאנטברי - הוא סיפורם של מספר צליינים במסעם לעיר שבמחוז קנט במאה ה13. בספרד שבה אני נמצא כרגע יש את הקמינו דה סנטיאגו - נתיב הצליינים לעיר סנטיאגו דה קומפוסטלה שקיים כאלף שנה. ברומא האפיפיור נושא את דבריו כל שבוע לרבע מיליון מאמינים בכיכר פטר הקדוש שבאים מכל רחבי העולם.

זה שהצליינות לישראל היא מרכיב חשוב של 20%-25% לא אומר שהיא לא קיימת במקומות אחרים, בייחוד כאלו שבהם הנצרות הקתולית היא הדת הדומיננטית.

ועדיין - במדינות מערביות לא מתשאלים אנשים לגבי השתייכות דתית כי זה עניין פרטי שאינו מעניינן של הרשויות.

נערך לאחרונה ב:

EHP12

Well-known member
.
תסכים איתי שאתה לא יכול להתייחס לחרדים מגולדנס גרין שמבקרים בישראל, כמו שאתה מתייחס לתייר ״רגיל״, מבחינה סטטיסטית. זה דרך לדעת שאחוז גדול מהמבקרים הם ״תיירים שבויים״. ולא תיירות קלאסית.

Ccyclist

Well-known member
תסכים איתי שאתה לא יכול להתייחס לחרדים מגולדנס גרין שמבקרים בישראל, כמו שאתה מתייחס לתייר ״רגיל״, מבחינה סטטיסטית. זה דרך לדעת שאחוז גדול מהמבקרים הם ״תיירים שבויים״. ולא תיירות קלאסית.

גולדרס גרין אינה חרדית בעיקרה, יש שם יהודים המשתייכים לכל מני קהילות דתיות כולל כאלו שבארץ היית מסווג כאורתודוקסיות עד מסורתיות, וכן קהילות כמו רפורמים וקונסרבטיבים. יש שם גם יורדים ישראלים עם השתייכות יותר חילונית. אני חושב שיהודים בריטים ללא השתייכות לקהילה דתית מעדיפים לגור בפרברים אחרים ולא בפרבר יהודי מובהק. אף אחד מקרוביי לא גר בגולדרס גרין.

אני חושב שאפילו החרדים של סטאמפורד היל יזדעקו אם ישאלו אותם לגבי השתייכות דתית במסעות למזרח אירופה. אם זה היה בטופס פולני או אוקראיני - הם היו מזדעקים "אנטישמיות".

את השאלה העגומה הזו היה אפשר לשאול בצורה עקיפה ואת צרכי התיירים היה אפשר לנתח על פי סוגי יעדיהם.

מעולם לא התבקשתי לענות על השתייכות דתית בסקר תיירותי או במילוי פרטים לשם נסיעה או התארחות במלון.

נערך לאחרונה ב:

EHP12

Well-known member
אחוז התיירים שהגיעו למטרת צליינות מושווה במספר שנים, 18, 19, "22/24", 23. הוא נע בין כ 20%-25%.

לצערי הסקר אינו טורח לציין נתוני תיירות עצמאית מול תיירות קבוצות למעט שורה אחת על 70% תיירות עצמאית ב 2023.

הסקר מתייחס בצורה מאד עמוקה להוצאות תיירים עצמאיים, מדינות המוצא שלהם ואפילו דתם - אבל לא לאחוזם מתוך כלל התיירות הנכנסת.

פילוח סוגי התיירות - עצמאית מול מאורגנת - היא מידע בסיסי הנחוץ להבנת התיירות הנכנסת והתאמת השירות בארץ לתיירות.

משום שרמת הצליינות יציבה יחסית - אפשר להניח שהתיירות העצמאית היא הרוב המכריע גם בשנים אחרות, גם אם יש לה רוב של 66% במקום 70%.

תיירות עצמאית מצריכה התאמה של התח"צ כולל שעות פעילות בנתב"ג (טיסות ערב מאירופה נוחתות בארץ אחרי חצות, התח"צ אינו נוח גם בימי חול), פרסום מפה משולבת של קווי רכבת ישראל וקווי אוטובוס ליעדים העיקריים, הנגשת הרב קו בשפות נוספות מלבד אנגלית, והחשוב ביותר - מיקום מרכזי יותר ומיתוג ברור יותר למשרד שמנפיק כרטיסי רב קו בנתב"ג. כשבאתי ב 2018 אף אחד ממשתתפי הפורום לא ידע איפה המשרד ממוקם, מבחינתי הוא נראה יותר כמו משרד שמוכר כרטיסים להסעות פרטיות לעיר (יש כאלו באיטליה למשל) ואין לו מיתוג שנראה ממשלתי / רשמי. בביקורים מסויימים הוא היה סגור בשעות הערב גם בימי חול.

יש לציין שתחום השכרת הרכב מנגיש את עצמו יפה לתיירים שבוחרים לנהוג.
צריך להוציא את זה עם זה מהסקר עם קצת חישובים: מבין אלו שבאו לטייל (שלא במסגרת צליינות) בערך שני שליש טיילו עצמאית, ושליש טיילו מאורגן.

לעניין מה שצריך להתאים לתיירות עצמאית:
* התח"צ כיום בלילה היא טובה: יש לך רכבת פעם בקו נהריה- ירושלים דרך שדה התעופה. ממילא מעט תיירים נחתו בלילה, כי רוב המלונות לא יתנו לך לעשות צ'ק אין ב-4 לפנות בוקר.
* לא צריך מפה של תחבורה בינעירונית. בטוח לא של רכבות. אדם קונה כרטיס, ליעד אותו הוא רוצה, והולך לרציף הרלוונטי. כיום אתה שם את היעד הרלוונטי בגוגל מפס, והוא מכוון אותך מבחינת תח"צ. זה לא שאנשים לוקחים כיום ברושורים מדלפק הקבלה. אנחנו לא שם.
* אני חושב שכן יש מידע על הרב קו בשפה הרוסית. שאר השפות לא צריכות הנגשה. במקרה של ישראל, תיירים מגרמניה או איטליה שלא יודעים מילה אנגלית ובאים לישראל, לרוב יטיילו מאורגן.

גולדרס גרין אינה חרדית בעיקרה, יש שם יהודים המשתייכים לכל מני קהילות דתיות כולל כאלו שבארץ היית מסווג כאורתודוקסיות עד מסורתיות, וכן קהילות כמו רפורמים וקונסרבטיבים. יש שם גם יורדים ישראלים עם השתייכות יותר חילונית. אני חושב שיהודים בריטים ללא השתייכות לקהילה דתית מעדיפים לגור בפרברים אחרים ולא בפרבר יהודי מובהק. אף אחד מקרוביי לא גר בגולדרס גרין.

אני חושב שאפילו החרדים של סטאמפורד היל יזדעקו אם ישאלו אותם לגבי השתייכות דתית במסעות למזרח אירופה. אם זה היה בטופס פולני או אוקראיני - הם היו מזדעקים "אנטישמיות".

את השאלה העגומה הזו היה אפשר לשאול בצורה עקיפה ואת צרכי התיירים היה אפשר לנתח על פי סוגי יעדיהם.

מעולם לא התבקשתי לענות על השתייכות דתית בסקר תיירותי או במילוי פרטים לשם נסיעה או התארחות במלון.
אתה לא מתייחס לעיקר, שהוא החרדים ולא הגולדנס גרין. ושואלים את זה בסקר, אם אתה מרגיש לא נוח בלתת את דתך (כמו שאני הרגשתי לא נוח בסקר שנתנו בשדה תעופה כלשהו מאירופה בשנה האחרונה על השדה עצמו לענות שאני מישראל), אתה פשוט מסמן "אחר/ללא השתייכות" ונגמר הסיפור. אתה מגדיל דברים שהם לא חשובים לבעיות גדולות ממה שהם באמת.

Ccyclist

Well-known member
צריך להוציא את זה עם זה מהסקר עם קצת חישובים: מבין אלו שבאו לטייל (שלא במסגרת צליינות) בערך שני שליש טיילו עצמאית, ושליש טיילו מאורגן.

לעניין מה שצריך להתאים לתיירות עצמאית:
* התח"צ כיום בלילה היא טובה: יש לך רכבת פעם בקו נהריה- ירושלים דרך שדה התעופה. ממילא מעט תיירים נחתו בלילה, כי רוב המלונות לא יתנו לך לעשות צ'ק אין ב-4 לפנות בוקר.
* לא צריך מפה של תחבורה בינעירונית. בטוח לא של רכבות. אדם קונה כרטיס, ליעד אותו הוא רוצה, והולך לרציף הרלוונטי. כיום אתה שם את היעד הרלוונטי בגוגל מפס, והוא מכוון אותך מבחינת תח"צ. זה לא שאנשים לוקחים כיום ברושורים מדלפק הקבלה. אנחנו לא שם.
* אני חושב שכן יש מידע על הרב קו בשפה הרוסית. שאר השפות לא צריכות הנגשה. במקרה של ישראל, תיירים מגרמניה או איטליה שלא יודעים מילה אנגלית ובאים לישראל, לרוב יטיילו מאורגן.

אתה לא מתייחס לעיקר, שהוא החרדים ולא הגולדנס גרין. ושואלים את זה בסקר, אם אתה מרגיש לא נוח בלתת את דתך (כמו שאני הרגשתי לא נוח בסקר שנתנו בשדה תעופה כלשהו מאירופה בשנה האחרונה על השדה עצמו לענות שאני מישראל), אתה פשוט מסמן "אחר/ללא השתייכות" ונגמר הסיפור. אתה מגדיל דברים שהם לא חשובים לבעיות גדולות ממה שהם באמת.

אתה לא מבין שזו פשוט לא שאלה ששואלים במדינות מערביות. תיירים רבים ימצאו את עצם השאלה מוזרה או מקוממת.

היא גם לא עוזרת במקרה של ביקורי קרובים כי בעליות מסוימות לא רק שיש קרובים לא יהודים - אפילו מי שעלו לארץ הם לפעמים זכאי חוק השבות שאינם יהודים. שאלה לגבי ביקור קרובים וחברים היא שאלה רחבה יותר וחטטנית פחות.

לגבי הנחיתה בלילה - מגבלות צ'ק אין אינן חלות על תיירים המתארחים אצל משפחה וחברים, באייר בי אנד בי באמצעות קוד מפתח, או במלונות המאפשרים צ'ק אין מאוחר. טיפה בירור מראש מאפשר זאת.

לגבי מפות: מפה מראה אופציות, אפליקציה מראה את היעד שבחרת. מערכות רכבת רבות מציגות את מפת הרשת בתחנותיהן ומאפשרות להוריד אותה דיגיטלית באפליקציות וב PDF.

מפה טובה מראה לתייר איך נקודות שונות ביעד מתחברות זו לזו. בפריס למשל המפה מראה את קו L ההיקפי שמחבר בין וורסאי ללה-דפאנס מבלי להכנס למרכז העיר. תייר שיתכנן נסיעה ליעדים אלו מהמלון לא ידע בהכרח שאפשר לשלב אותם באותו היום בזכות הקו ההיקפי ויש סיכוי גבוה שלא יבחר לשלב את שניהם באותו היום כפי שאפשר בנסיעה היקפית שרואים בה את מגדל אייל מרחוק. בדוגמה אחרת - מפת המטרו של מדריד כוללת אייקונים של האטרקציות העיקריות בעיר כדי להקל על התיירים לדעת מהן התחנות הרלבנטיות. כמו שעון אנלוגי שמראה לא רק את השעה אלא גם את העבר והעתיד - מפה מראה לתייר לא רק את היעד שבחר להגיע אליו אלא שלל אפשרויות אחרות שאפשר לבחור בהן.

לגבי שפות: במדינות עם טלוויזיה מדובבת כמו ספרד,,צרפת וגרמניה - אנשים רבים שוכחים שפות שלמדו בבית הספר כמו ששוכחים אלגברה. בספרד יש חלוקה חדה מאד בין אנשים בתחומי התיירות והמכירות שמדברים אנגלית טובה ואנשים ברמת חיים דומה שלא מדברים אותה בכלל. עיקר ההיכרות שלי עם גרמניה זה תיירים גרמניים בספרד, גם אצלהם מי שדיברנו אנגלית בעבודה שמר עליה ומי שלא - עדיף לדבר איתם בגרמנית. בצפון איטליה יש מקומות שאם אתה לא דובר איטלקית - עדיף שתדבר גרמנית ולא אנגלית כי המקומיים מתעדפים את שפת המרחב הגרמני השכן על פני האנגלית. אנגלית היא אמנם השפה הזרה הנפוצה ביותר באירופה, אך רק כ 50% מהאירופאים מעידים על עצמם שהם דוברים אותה. ספרדית (ספרד ודרום אמריקה, דוברי פורטוגזית מבינים ספרדית), צרפתית (צרפת עצמה ומי שלמדו צרפתית כשפה שניה) וגרמנית (הרחב הגרמני וכן מרבית מדינות מרכז אירופה שלמדו גרמנית כפשרה במקום רוסית או אנגלית בתקופת המלחמה הקרה, פגשתי פולנים ילידי שנות התשעים בספרד שדיברו גרמנית ולא אנגלית) - יתנו כולן מענה מקיף יותר לתיירים המדברים שפות אירופאיות נפוצות שאינן אנגלית.

Ccyclist

Well-known member

יש כל מני תיירות שבויה. לבריטניה יש קשרי משפחה למדינות דוברות אנגלית בחבר העמים הבריטי. בספרד יש בנייה ייעודית של שכונות נופש שלמות בין העיירות לאורך החופים שמטרתן "לכבול" תיירות חוץ לבתי נופש בבעלותם. יש גם אלמנט מסויים של הגירה לשמש בתוך אירופה וקהילות, לא רק של פנסיונרים שבאו לעשות כמה שנים בשמש אלא גם של צעירים שבחרו לחיות את חייהם באזור קוסמופוליטי כמו הקוסטות.

שימו לב שהסקר הופסק ב ספטמבר 2023 כך שהחודשים החשובים ביותר לתיירות הצליינית ספטמבר - דצמבר לא כלולים בו ולכן סביר שיש עיוות מסוים ביחס בין קבוצות לבודדים. אם כי זה נכון שברמה העולמית החשיבות של התיירות הצליינית יורדת עקב תהליכי חילון במדינות הנוצריות.
כמו כן יש אחוז גדול של תיירים בקטגוריית כנסים, לימודים ותיירות רפואית שהשימוש של אלו בתח''צ כמובן שונה מאשר של תיירים שמגיעים למטרות טיול ובילויי נטו.
אני מסכים ששביעות הרצון היא פונקציה של הציפיות, אוסיף לזה שגם אם התייר מגיע לביקור בפעם הראשונה הציפיות שלו בנויות על תדמית כללית של האזור שהוא מבקר בו ( אם לא הייתי בהונגריה אבל ביקרתי בצ'כיה או פולין אני מצפה שהתח''צ בבודפשט תהיה דיי דומה). במקרה הזה אנחנו שונים כי תייר שביקר ביוון או קפריסין או ירדן ימצא שהתח''צ אצלינו שונה מאוד וגם זה ישפיע על ציון לטובה.

גם בסקר הזה וגם בקודמים יש ירידה בכמות התיירים שיוצאים מאזור המרכז, אז תח''צ בעיר גדולה כנראה תקבל ציון טוב יותר מאשר אם תנסה להגיע באוטובוס לביקור באחד האתרים בסובב כנרת.

סעיף הדת חשוב כדי לקבל הבנה נכונה של הנתונים כי יש הבדל גדול בין דפוסי ביקור של תיירים נוצרים לבין תיירים יהודים שיש להם כאן משפחה או חברים. במדינות אחרות זה פחות רלוונטי.

ואגב לא צריך להיות מופתעים מאוד מהציון הגבוהה. בסופו של דבר התייר הממוצע לא מסתכל על תח''צ בצורה המעמיקה כמו שאנחנו מנתחים אותה בפורום. את התייר מעניין אם הגיע ליעדו בלי ללכת לאיבוד ואם הנסיעה הייתה בצורה בטוחה וסבירה.

נערך לאחרונה ב:

EHP12

Well-known member
שימו לב שהסקר הופסק ב ספטמבר 2023 כך שהחודשים החשובים ביותר לתיירות הצליינית ספטמבר - דצמבר לא כלולים בו ולכן סביר שיש עיוות מסוים ביחס בין קבוצות לבודדים. אם כי זה נכון שברמה העולמית החשיבות של התיירות הצליינית יורדת עקב תהליכי חילון במדינות הנוצריות.
מיותר לציין למה חודשים אוקטובר נובמבר ודצמבר 2023 לא נבדקו…

Ccyclist

Well-known member
מיותר לציין למה חודשים אוקטובר נובמבר ודצמבר 2023 לא נבדקו…

השנים האמורות מלאות באנומליות. נתון התיירים לחודשי ינואר - אפריל 2022 הוא 0 משום שהכניסה לארץ היתה מותרת לבעלי דרכון ישראלי בלבד. אם 2022 בסקר ו 2023 בסקר - כנראה שהיו שיטות לאיזון נתונים.

EHP12

Well-known member
גם בסקר הזה וגם בקודמים יש ירידה בכמות התיירים שיוצאים מאזור המרכז, אז תח''צ בעיר גדולה כנראה תקבל ציון טוב יותר מאשר אם תנסה להגיע באוטובוס לביקור באחד האתרים בסובב כנרת.
לאתרים נוצריים שמסביב לכנרת אין כמעט תחבורה ציבורית:
לעין שבע וכפר נחום על החוף הצפוני של הכנרת יש אוטובוסים רק בשעות לא רלוונטיות (לפני ואחרי שעות הפתיחה של האתרים). והר האושר נמצא קילומטר מכביש 90 שאין מדרכה בכביש הגישה שלא נדבר על החום.

Ccyclist

Well-known member
לאתרים נוצריים שמסביב לכנרת אין כמעט תחבורה ציבורית:
לעין שבע וכפר נחום על החוף הצפוני של הכנרת יש אוטובוסים רק בשעות לא רלוונטיות (לפני ואחרי שעות הפתיחה של האתרים). והר האושר נמצא קילומטר מכביש 90 שאין מדרכה בכביש הגישה שלא נדבר על החום.

בנתב"ג יש 5-6 חברות השכרת רכב לתיירים שנוח להם לנהוג בארץ, למי שאינו נוהג ורוצה להגיע למקומות מרוחקים יותר יש אסטרטגיה של לקחת תח"צ עד לקרבת היעד ואז מונית למרחק קצר יחסית אם צריך. בלוגר תיירות שאני צופה בו שהה בתל אביב ולקח הסעה תיירותית של המלון או מספר מלונות לים המלח. אמצעי כזה מאפשר לתייר עצמאי להגיע ליעד מרוחק מבלי להשתמש במערכת התח"צ הסדירה.

לגבי תיירים ממדינות שנוהגות בצד שמאל - זה מאד אישי ותלוי באדם אם הם מוכנים לנהוג בצד ימין או לא. אני מכיר אנשים שעושים את זה כאילו לעבור צד זה הדבר הכי קל ופשוט בעולם, ואני מכיר אנשים שעצם הרעיון של נהיגה בצד ימין פשוט בלתי אפשרי בעיניהם - כולל אגב המורה לנהיגה שלימד אותי את הרכב הידני אחרי שכבר היה לי רישיון אוטומטי. אגב - גם אני שייך עקרונית לצד השמאלי, למדתי לנהוג בבריטניה, עשיתי מספר שיעורים בספרד ואת הטסט בבריטניה. רכבתי גם בבריטניה וגם בספרד הרבה לפני שחשבתי ללמוד לנהוג, אז אני רגיל לשנות צד לפי מדינה.

נערך לאחרונה ב:

Ccyclist

Well-known member
כמו כן יש אחוז גדול של תיירים בקטגוריית כנסים, לימודים ותיירות רפואית שהשימוש של אלו בתח''צ כמובן שונה מאשר של תיירים שמגיעים למטרות טיול ובילויי נטו.
אני מסכים ששביעות הרצון היא פונקציה של הציפיות, אוסיף לזה שגם אם התייר מגיע לביקור בפעם הראשונה הציפיות שלו בנויות על תדמית כללית של האזור שהוא מבקר בו ( אם לא הייתי בהונגריה אבל ביקרתי בצ'כיה או פולין אני מצפה שהתח''צ בבודפשט תהיה דיי דומה). במקרה הזה אנחנו שונים כי תייר שביקר ביוון או קפריסין או ירדן ימצא שהתח''צ אצלינו שונה מאוד וגם זה ישפיע על ציון לטובה.

סעיף הדת חשוב כדי לקבל הבנה נכונה של הנתונים כי יש הבדל גדול בין דפוסי ביקור של תיירים נוצרים לבין תיירים יהודים שיש להם כאן משפחה או חברים. במדינות אחרות זה פחות רלוונטי.

ואגב לא צריך להיות מופתעים מאוד מהציון הגבוהה. בסופו של דבר התייר הממוצע לא מסתכל על תח''צ בצורה המעמיקה כמו שאנחנו מנתכים אותה בפורום. את התייר מעניין אם הגיע ליעדו בלי ללכת לאיבוד ואם הנסיעה הייתה בצורה בטוחה וסבירה.

אחוז התיירים שהגיעו למטרת צליינות מושווה במספר שנים, 18, 19, "22/24", 23. הוא נע בין כ 20%-25%.

זהו אלמנט שיתכן שהוא בולט כשהוא מגיע באוטובוסי תיירים לאתרים ספציפיים בפריפריה, אך הוא מיעוט בקרב התיירים.

לצערי הסקר אינו טורח לציין נתוני תיירות עצמאית מול תיירות קבוצות למעט שורה אחת על 70% תיירות עצמאית ב 2023.

הסקר מתייחס בצורה מאד עמוקה להוצאות תיירים עצמאיים, מדינות המוצא שלהם ואפילו דתם - אבל לא לאחוזם מתוך כלל התיירות הנכנסת.

פילוח סוגי התיירות - עצמאית מול מאורגנת - היא מידע בסיסי הנחוץ להבנת התיירות הנכנסת והתאמת השירות בארץ לתיירות.

משום שרמת הצליינות יציבה יחסית - אפשר להניח שהתיירות העצמאית היא הרוב המכריע גם בשנים אחרות, גם אם יש לה רוב של 66% במקום 70%. אם כבר - ב 2023 אפשר לטעון שלתיירים עצמאיים קל יותר לבטל מאשר לתיירי קבוצות, במיוחד קבוצות דתיות שבהן עלול להיות לחץ חברתי ואפילו אמוני שלא לוותר על הביקור למרות הקשיים והסכנות.

תיירות עצמאית מצריכה התאמה של התח"צ כולל שעות פעילות בנתב"ג (טיסות ערב מאירופה נוחתות בארץ אחרי חצות, התח"צ אינו נוח גם בימי חול), פרסום מפה משולבת של קווי רכבת ישראל וקווי אוטובוס ליעדים העיקריים, הנגשת הרב קו בשפות נוספות מלבד אנגלית, והחשוב ביותר - מיקום מרכזי יותר ומיתוג ברור יותר למשרד שמנפיק כרטיסי רב קו בנתב"ג. כשבאתי ב 2018 אף אחד ממשתתפי הפורום לא ידע איפה המשרד ממוקם, מבחינתי הוא נראה יותר כמו משרד שמוכר כרטיסים להסעות פרטיות לעיר (יש כאלו באיטליה למשל) ואין לו מיתוג שנראה ממשלתי / רשמי. בביקורים מסויימים הוא היה סגור בשעות הערב גם בימי חול.

יש לציין שתחום השכרת הרכב מנגיש את עצמו יפה לתיירים שבוחרים לנהוג.

נערך לאחרונה ב:

ai27

Well-known member
זהו אלמנט שיתכן שהוא בולט כשהוא מגיע באוטובוסי תיירים לאתרים ספציפיים בפריפריה, אך הוא מיעוט בקרב התיירים.
זה אולי מיעוט - אבל זו אחת מ3 הקבוצות הגדולות - שיש להן מאפיינים מובהקים (תיירות צליינית, תיירות יהודית, ותיירות חילונית)
כדי להבין מגמות - חשוב לפלח בינהן. אם תמצע בינהן - לא תבין כלום
כי זו החלטה כלכלית - ולא מאפיין עיקרי שניתן לבסס עליו מדיניות.
תייר מיומן שרגיל להתנייד בטיולים, או שביקר בעבר בישראל - לרוב יעדיף להגיע לפה ללא קבוצה - לטיול זול יותר, שיתמקד באתרים אחרים

למעלה