שימו לב שהסקר הופסק ב ספטמבר 2023 כך שהחודשים החשובים ביותר לתיירות הצליינית ספטמבר - דצמבר לא כלולים בו ולכן סביר שיש עיוות מסוים ביחס בין קבוצות לבודדים. אם כי זה נכון שברמה העולמית החשיבות של התיירות הצליינית יורדת עקב תהליכי חילון במדינות הנוצריות.
כמו כן יש אחוז גדול של תיירים בקטגוריית כנסים, לימודים ותיירות רפואית שהשימוש של אלו בתח''צ כמובן שונה מאשר של תיירים שמגיעים למטרות טיול ובילויי נטו.
אני מסכים ששביעות הרצון היא פונקציה של הציפיות, אוסיף לזה שגם אם התייר מגיע לביקור בפעם הראשונה הציפיות שלו בנויות על תדמית כללית של האזור שהוא מבקר בו ( אם לא הייתי בהונגריה אבל ביקרתי בצ'כיה או פולין אני מצפה שהתח''צ בבודפשט תהיה דיי דומה). במקרה הזה אנחנו שונים כי תייר שביקר ביוון או קפריסין או ירדן ימצא שהתח''צ אצלינו שונה מאוד וגם זה ישפיע על ציון לטובה.
גם בסקר הזה וגם בקודמים יש ירידה בכמות התיירים שיוצאים מאזור המרכז, אז תח''צ בעיר גדולה כנראה תקבל ציון טוב יותר מאשר אם תנסה להגיע באוטובוס לביקור באחד האתרים בסובב כנרת.
סעיף הדת חשוב כדי לקבל הבנה נכונה של הנתונים כי יש הבדל גדול בין דפוסי ביקור של תיירים נוצרים לבין תיירים יהודים שיש להם כאן משפחה או חברים. במדינות אחרות זה פחות רלוונטי.
ואגב לא צריך להיות מופתעים מאוד מהציון הגבוהה. בסופו של דבר התייר הממוצע לא מסתכל על תח''צ בצורה המעמיקה כמו שאנחנו מנתכים אותה בפורום. את התייר מעניין אם הגיע ליעדו בלי ללכת לאיבוד ואם הנסיעה הייתה בצורה בטוחה וסבירה.
אחוז התיירים שהגיעו למטרת צליינות מושווה במספר שנים, 18, 19, "22/24", 23. הוא נע בין כ 20%-25%.
זהו אלמנט שיתכן שהוא בולט כשהוא מגיע באוטובוסי תיירים לאתרים ספציפיים בפריפריה, אך הוא מיעוט בקרב התיירים.
לצערי הסקר אינו טורח לציין נתוני תיירות עצמאית מול תיירות קבוצות למעט שורה אחת על 70% תיירות עצמאית ב 2023.
הסקר מתייחס בצורה מאד עמוקה להוצאות תיירים עצמאיים, מדינות המוצא שלהם ואפילו דתם - אבל לא לאחוזם מתוך כלל התיירות הנכנסת.
פילוח סוגי התיירות - עצמאית מול מאורגנת - היא מידע בסיסי הנחוץ להבנת התיירות הנכנסת והתאמת השירות בארץ לתיירות.
משום שרמת הצליינות יציבה יחסית - אפשר להניח שהתיירות העצמאית היא הרוב המכריע גם בשנים אחרות, גם אם יש לה רוב של 66% במקום 70%. אם כבר - ב 2023 אפשר לטעון שלתיירים עצמאיים קל יותר לבטל מאשר לתיירי קבוצות, במיוחד קבוצות דתיות שבהן עלול להיות לחץ חברתי ואפילו אמוני שלא לוותר על הביקור למרות הקשיים והסכנות.
תיירות עצמאית מצריכה התאמה של התח"צ כולל שעות פעילות בנתב"ג (טיסות ערב מאירופה נוחתות בארץ אחרי חצות, התח"צ אינו נוח גם בימי חול), פרסום מפה משולבת של קווי רכבת ישראל וקווי אוטובוס ליעדים העיקריים, הנגשת הרב קו בשפות נוספות מלבד אנגלית, והחשוב ביותר - מיקום מרכזי יותר ומיתוג ברור יותר למשרד שמנפיק כרטיסי רב קו בנתב"ג. כשבאתי ב 2018 אף אחד ממשתתפי הפורום לא ידע איפה המשרד ממוקם, מבחינתי הוא נראה יותר כמו משרד שמוכר כרטיסים להסעות פרטיות לעיר (יש כאלו באיטליה למשל) ואין לו מיתוג שנראה ממשלתי / רשמי. בביקורים מסויימים הוא היה סגור בשעות הערב גם בימי חול.
יש לציין שתחום השכרת הרכב מנגיש את עצמו יפה לתיירים שבוחרים לנהוג.